Reklama

Reklama

Euforie - Série 1

(série)
Trailer
USA, (2019–2021), 9 h 22 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Jacob Elordi, Sydney Sweeney, Austin Abrams, Alexa Demie, Algee Smith, Alanna Ubach, Maude Apatow, Storm Reid, Eric Dane (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(10)

Videa (5)

Trailer

Recenze (63)

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: 65 % Velice nadhodnocená podívaná. Scénáristé se očividně řídili motem "nějak tu show splácej, hlavně ať jsou tam naháči". Goal accomplished. Žádné velké umění to není – ne, že by to cílové skupině vadilo. V podstatě je to velmi uvědomělý projekt. Nesnaží se mít morální přesah, souvislý děj nebo podobné blbosti. Euforie se drží toho, co umí – záběrů penisů a poprsí. Cílem je...? Asi divácký prožitek. Nechme to být. Zendaya hraje výborně, příběh o ní má stokrát větší hodnotu než osudy ostatních postav, včetně směšně dvojrozměrného záporáka Nata. Při sledování jsem spíše než euforii zažíval dysforii. Štve mě, jak je to klišovité a tupé a dějové linky zůstávají otevřené, což naznačuje, že se k nim budeme muset vrátit ještě ve 2. řadě, na kterou nevím, jestli se kdy podívám. Kde exceluje Sex Education, tam tato show euforicky lapá po dechu, asi se předávkovala vavřínů a víry, že Zendaya to sama utáhne. Neutáhla. Mrzí mě absence jakéhokoliv humoru, vidím to jako promarněnou příležitost. Z toho důvodu mi scény, kde bylo více teenagerů pohromadě přišly umělé. Vytáčí mě, že se to bere tak vážně, v kontextu tématu působí zápletky s drogovými dealery či bipolárním psychopatem nepatřičně, přepáleně, zavání snahou o nemístnou velkolepost. Akorát tak ještě více narušují pospolitost děje, ovšem toto už se nemile tře i s ústředním motivem, čímž je puberta. To mě přivádí k závěru. Sere mě, že se to dá všechno ospravedlnit tvrzením, že Euforie je o pubertě a puberta je zmatená. Omyl. Puberta je sice zmatená, ale Euforie je o hovně. P.S.: Zhlédl jsem i 2 bonusové díly. Zprvu jsem měl radost, že konečně můžeme odhodit balast vedlejších postav a soustředit se jen na ty dvě, ale pak jsem zjistil, že obě dvě epizody jsou koncipované jako jeden velký hodinový dialog. Problém je v tom, že moc nebylo o čem si povídat. Ačkoli se na tom scénáristé vyřádili (nebojte, i na naháče došlo), tak zhruba v polovině jsem u obou dostal pocit, že se promluvy začínají opakovat a jednoduše není co říct. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sledovat EUFORII je nefalšovaná cinefilní euforie. Tohle není jen tak obyčejná emocionálně-realistická exkurze do subsvěta teenagerů a generace Z. Tohle je zcela beze srandy přelomový seriálový projekt, který nemá v dějinách televizního formátu sebemenší obdoby – ať už z hlediska estetiky, experimentálního pojetí, poetiky fikce, extravagantní stylizace, mozaikovité narace, brilantního melancholického soundtracku od Labrintha, či audiovizuální pompéznosti celkově. A není to jen díky tomu, že naprosto bourá veškerý mýty a klišé queer subžánru/coming-of-age generační výpovědi, ale naprosto revolučně bourá koncept čtvrté stěny a přepisuje konvence seriálového vyprávění/vizuálního story-tellingu. O autentický reflexi morálky mý zkurvený generace, která je nepřikrášleně explicitní a paradoxně i subtilně implicitní (díky čemuž divák může mnohdy číst mezi řádky), radši ani nemluvě – vzhledem k tomu že já sám mám zkušenosti s drogama, vím o čem mluvím. Jako bych se díval do zrcadla. Inu, život je nelítostná kurva..... Zendaya je femme fatale, no a Hunter Schafer je transgerder bohyně 💜 ()

Reklama

vyfuk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Euforie začala pro mne v celku netradičně. Postupně se ukázalo a vykrystalizovalo, co v sobě seriál skrývá. Dokáže si totiž pohrát s detaily zpracování, které by jen tak nikdo nevyužil a jen tak by nikoho nenapadly. Mluví se o tom jako o novém Skins, ale já si tedy nepamatuji, že by britská verze byla tak propracovaná a osobitá. O každé osobě máte na začátku medailon a dozvíte se mnohem více z nitra samotných postav, které se z vedlejších v celku snadno stanou hlavními, když je to potřeba. Seriál umí docela i zaskočit tím, co se kolem naší mládeže dokáže dít i s největšími prvky psychopatie. A závislosti samozřejmě. Hodně závislosti. Plus k tomu musím připočíst skvělý soundtrack, který dokázal být zároveň moderní a přesto zcela adekvátní a i pro mne plně vyhovující. Ono je to vlastně další teenage drama. Jenže! Za žádnou cenu to není jako Riverdale nebo nedej bože Elite. Proč? Není to to tolik irelevantní a nechtějí vám vypadnout oči z důlku, jen protože někdo řeší něco totálně stupidního. Máme zde problémy, které jednoznačně byly zpracovány dost originálně a to jak už ve scénáři a nebo v rámci kamery a střihu. Finální scéna sama o sobě epická jak nikdy. Zatím si to asi neuvědomuji jako u mnoha dalších věcí podobných, ale myslím, že tohle je jeden z těch materiálů, kde se na druhou sérii budu ještě dost těšit. ()

koog 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

'I know it all may seem sad, but guess what? I didn't build this system, nor did I fuck it up.' Euphoria mě chytla za srdce opravdu neskutečně moc. Výborné herecké výkony talentovaných zajímavých tváří, nádherně vykreslené jedinečné charaktery, vztahy mezi nimi, překrásný vizuál, forma, kostýmy, kamera, soundtrack... Není to asi pro každého, ale je to výjimečné, dechberoucí a za mě naprosto dokonalé 🖤 'I don't know what type of fucked up shit you got going inside your head. I don't know how to help, but I could tell you one thing: this drug shit, it's not the answer.' ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

"... I just think that love is actually super dark, but no one dares to talk about it." Z téhle American High School Depression dostanou fanoušci 13 Reasons Why osypky. Adorovaná netflixovská školní sága totiž najednou vypadá jako slabý čajíček, když se HBO rozhodlo zvednout hozenou rukavici, a nakráčet do ringu s temnou a zvrácenou televizní young adult verzí Americké krásy, ve který je tolik omamnýho sexu, drog a rock n rollu, že by se z toho rodičům středoškolských ratolestí chtělo tři dny zvracet. Miluju, že se to skoro celý odehrává v nočních kulisách, protože pak nádherně vynikne ta šílená úchylnost všech zúčastněných postav. A díky za ten dospěláckej rating. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (11)

  • Keď Nate (Jacob Elordi) prechádza v aute okolo Rue (Zendaya), zahlási repliku: "I'd do it for Rue!" a potom zdvihne do vzduchu tri prsty. Ide o narážku na film Hry o život (2012). (dwdb)
  • Scéna, v ktorej sa Rue (Zendaya) a jej mama (Nika King) hádajú, je celá improvizovaná. (dwdb)

Reklama

Reklama