Reklama

Reklama

Euforie - Série 1 (2019) (série)


1. část: Rue (S01E09)

(epizoda)
  • USA Part 1: Rue (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dramatický seriál Euforie z originální produkce HBO se vrací se dvěma speciálními epizodami. Poté, co ji Jules (Hunter Schafer) opustí na vlakovém nádraží a ona se znovu vrátí k drogám, slaví Rue (Zendaya) v prvním díle Vánoce. (HBO Europe)

Recenze (31)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rue, sklamaná odchodom veľkej stredoškolskej lásky Jules do veľkomesta, sa vráti zase k drogám. V dobre "našľahanej" nálade sa vyberie na vianočné palacinky a džús do reštiky s jej drogovým tútorom z Abstinujúcich narkomanov. Ten hneď vidí, že nie je triezva. Začne rozhovor, ktorý trvá do konca epizódy. Mladá urazená tvrdohlavosť, kombinovaná s pocitom prekuknutia zlého sveta vs. trpké životné pády i drobné vzostupy 50. ročného bývalého narkomana a pasáka. Vďaka prestupu na islam, teda vďaka upnutiu sa k viere, prestal brať drogy. Epizóda sa nevyhne klasickým klišé (co bolí to přebolí), ale niekedy na depresie, bolesti a závislosti iné, ako prosté klišé nezaberá. Napriek tomu, že ide o celý čas o rozhovor v klasickom americkom bare s červenými koženkovými/ koženými sedačkami čo obvykle príliš nemusím ako ústrednú tému celého filmu (alebo seriálovej epizódy), prekvapivo to celé zbehlo rýchlo. Ani som nemusel čumieť na hodinky, že koľko ostáva do konca. S ukončením I. série seriálu Eufória som bol spokojný po ôsmich častiach. Nepotreboval som doplnky. Nerátal som s dielmi naviac. Napriek tomu naťahovacia epizóda nevadila. Nedosahuje kvalít zvyšku série, ale nadpriemer. ()

Botič 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Syrová hodinovka o drogách, vztazích, Bohu a Nike. Ale na konci je světlo. Trocha světla v tomhle jinak temném tunelu. Není to jenom o tom, že Ali promlouvá do duše Rue a naslouchá jí. Ali promlouvá a naslouchá i těm, kteří jsou v podobné situaci jako Rue a jenom se na tuhle epizodu dívají prostřednictvím HBO. Hodně citlivě vystavěný speciál. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osmý díl první série skončil velmi otevřeně. Nejen ústřední duo bilancovalo, ale i lehce plánovalo, co bude dál. Život pokračuje, nic se neuzavírá. Nyní se vracíme dvěma speciálními epizodami. První je absolutní konverzačkou, kdy prakticky neopustíme interiér bistra, ve kterém si Rue dává palačinky s Alim, který ji dělá patrona. Drogy jsou znovu tématem stejně jako fakt, že svůj emocionální stav dávala do rukou Jules, se kterou si dělala (zkurvený) plány na zbytek života. Teď má ovšem zmatek v hlavě a světlo na konci tunelu v nedohlednu. Pár myšlenek je velmi trefných, raději si ale počkám na plnohodnotný díl. Celkově zbytečně moc chladné. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Rue. You're high." "Uh. I feel like you're not listening to what I'm saying." "Rue, I don't think you're listening to what you're saying." "That's physically impossible." ________ Pandemie koronaviru umožnila tatínkovi seriálu Samu Levinsonovi ukázat, že dokáže 'Euforii' přenést do jakékoliv kreativní polohy. Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere, říká se – a proto jako pomyslný prolog k nadcházející druhé sérii HBO a A24 vypustily do světa dvě speciální epizody, které na minimalistickém měřítku ilustrují komplexní studii charakterů Rue a Jules. A právě první z nich překvapí tím, že má na klasické formální parametry 'Euforie' velmi netradiční námět, poněvadž je koncipovaná jako komorní dialog mezi Rue a jejím mentorem Alim, jejichž osudy mají jedno společné pojítko – a tou je závislost na drogách. Nečekejte ale nic velkýho – v jedné místní restauraci za štědrovečerní noci spolu Zendaya a Colman Domingo kecaj o všem možným, filozofují o tom že život je nelítostná kurva která místo potěšení nabízí jen trápení, a polemizují nad tím, kolik klacků jim kdekdo hodil pod nohy. A právě v tom tkví ono kouzlo. V tý obyčejný všednosti, nárazu do reality, a zdrcujícím závěru. Víc takových epizod, prosím. ________ "Ali, I don't believe in God." "Guess what. God doesn't give a fuck if you believe in him. He believes in you." ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nečakajte, že sa v špeciáli budú doriešovať dejové línie z celej série, toto je "iba" hodinová konverzačka medzi dvoma ľuďmi v bistre. Bolo to zbytočné pre seriál? Možno áno, ale možno si tento večer Rue zapamätá a bude sa riadiť aj niektorými radami, ktoré na Štedrý večer dostala. Alebo možno aj nie. Každopádne táto generácia žiadnu revolúciu nerobí, na to je príliš prikovaná k obrazovkám mobilov. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nikdy bych si nemyslel, že by se mi mohl líbit díl, kde je k vidění a slyšení skoro hodinový dialog Rue s jejím dealerem. Nicméně, musím uznat, že ten dialog je tak skvěle napsaný a naprosto přesvědčivě přednesený a zahraný, že je takřka nemožné se u něj nudit a aktérům ho nevěřit. Rue mě sere a její postava mě nebaví, avšak musím uznat, že Zendaya je tou rolí tak pohlcená, že přesvědčivější snad už ani není možné být. Věřím, že tento díl má dokonce potenciál odradit od braní drog začínající dětské a mladistvé feťáky, kteří do toho z frajeřinky pomalu padají. Je vidět, že tvůrci mají tento seriál promyšlený a není to jen nějaká rádoby cool pohádka pro děti, jak může zpočátku působit. Je zde jasné sdělení a jasná snaha dosáhnout něčeho víc, než mladistvé diváctvo jen zabavit. Znatelně nižší zdejší hodnocení této epizody však ukazuje, že o nějaké moralizování a promlouvání do duše není v rámci mladší zdegenerované generace tak úplně zájem. Možná to měli tvůrci uchopit malinko jinak a držet se toho ztotožňujícího tónu a kázat o špatnosti drog v nepatrných náznacích, jako tomu bylo dosud. Tento díl byla ostrá a naprosto zjevná kritika drog a možná až příliš intenzivní promluva k diváctvu o nebezpečí různých závislostí obecně. Já si ji každopádně užil. [85 %] ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ježíšmarjá, Santo Klausi a Dědo Mrázi, to ale byla pokrytecká sračka! Tvůrci seriálu mi tady po osm epizod ukazují, že jsou sice drogy smrtelně nebezpečné, zároveň ale nezapomínají upozornit na to, jak jsou děsně cool, sexy, a jak umožňují vnímat život jiným, lepším způsobem, aby pak stvořili brutálně nudný devátý díl, v němž dvě smažky sáhodlouze filosofují, přičemž používají spoustu líbivých ale v podstatě prázdných frází, které bych jim žral snad jedině tehdy, kdybych byl naivním americkým pubošem. A možná ani tehdy ne. / Poučení: Neber drogy. A hele, ani jsem na vyjádření hlavní myšlenky této epizody nepotřeboval hodinu a x listů scénáře. ()

stub 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač to není příliš v módě, musím připustit chybu. V komentáři k seriálu jsem vyjádřil přesvědčení, že to co je jeho nejsilnějším sdělením, je de facto tvůrčí omyl, nikoli záměr. Tento "konverzační speciál" dává jednoznačně najevo, že tomu tak není. Vím, že každý druhý dnes trpí "poruchami koncentrace", ale kdo udrží pozornost déle než 5 minut, měl by tomu dát šanci, dialogy jsou napsány vysloveně nad očekávání a rozhodně nejsou primárně jen o závislosti, viz Stanto (gratuluji) nebo jackalsc (asi bych se raději držel svého top 10). ()

Krt.Ek

všechny recenze uživatele

My Dinner with Ali (aluze, víme). Šoklo mě (výrazivo má za cíl ukázat, že i já držím prst na tepu doby), kterak se speciál(y) oproti předešlým (jak je co nejlépe přiblížit? frenetickým, těkavým, kompulzivním, hyperaktivním) epizodám zklidnil, přestal klouzat po povrchu (to není výtka), prohloubil svůj zájem o postavy. Rejstřík formálních (ev. stylových) postupů tohohle díla (totiž Euforie) je snad bezlimitní. V ten moment jsem se do tohoto seriálu opětovně zaláskoval. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V kontraste s neuveriteľnou dynamikou celého seriálu je tento bonusový diel obrovské prekvapenie - ale rovnako, ak nie viac kvalitné. Hodinový pevne zovretý, brilantne napísaný, rozhovor, ktorý sa odohráva v jedinej lokáci, navyše takmer len dvomi postavami. Ak si niekto myslí, že je to nuda, alebo strata času, celá EUPHORIA šla mimo neho. ()

Qitek 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je li vám 17+ a jste závisláci, tak vám možná nějaký “moudro” či věta přijde k duši nebo k dobru. Tím pádem good job. Já už jsem na tohle asi starej. “Žijeme v temných časech”. Ano jsem si jistej, že generace před náma a ta předtím i ta předtím atd atd se procházela růžovým sadem. Džizs ()

stitch7 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

/// Určitě to mělo něco do sebe, ale nebudu se tvářit, že jsem se chvílema nenudil. Píseň v půlce epizody jsem spíše protrpěl. Očekávání jsem měl ale možná až příliš vysoko. Kdybych předem věděl, že jdu do čisté konverzačky, asi hodnotím lépe. Takhle si jen povzdechnu, že bych přidal nějaké flashbacky. ()

LachtanShows 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sice se nám Zendaya snaží během jedné hodiny v jednom typickém americkém bistru přiblížit své myšlenkové pochody, po chvíli vás ale tenhle pokus o ryze konverzační vizáž Euforie začne nudit, ačkoli se snažíte dávat pozor. ()

TenisStanda 

všechny recenze uživatele

Za mě příliš zdlouhavé a bylo vidět, že to zabralo jeden natáčecí den. Na druhou stranu v druhé polovině mě více začalo zajímat o čem se postavy baví. Ale druhou řadu bych bral logicky radši ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Tyvole. Tak takovou natahovačku jsem opravdu dlouho neviděl. V podstatě jsem dostal hodinovou přednášku, která proběhla ve strašně seriózním duchu. Tohle bych možná pouštěl nějakým addictům, materiál přesně pro ně. Normální divák u toho v lepším případě usne, v horším bude litovat věnovanému času. Kdyby se nesnažili vytřískat tolik minut na tak ubohý budget co šel do natáčení této epizody, mohlo by to i fungovat, řeč zkrátit na 10 max 20 minut. Závěrečná scéna, kde hraje Ave Maria a 5 minut kamera zoomuje na jeden xicht to perfektně shrnuje. Toto byla jen sprostá dojička o stopáž, nic víc. ()

Reklama

Reklama