Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 2
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenze (208)

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čiže dnešná konzumná spoločnosť priviedla mládež k tomu, že len blbo čumia do mobilu, puberťáčky hľadajú neviazaný sex, ožierajú sa a berú drogy. Všetci sú závislí na porne, mužské postavy sú tyrani, ženské sú šľapky, ale máme ich ľutovať. Mohlo by to byť sondou, keby to bolo aj kritické, ale ako to môže byť kritické keď samotné "herečky" ukazujú toho viac než je nutné? Idem kritizovať život mladých, ale pred kamerou ukážem čokoľvek? Najhoršie je, že mladí asi často takto naozaj žijú a myslia si, že je to v poriadku, o čom svedčí aj hodnotenie tohto seriálu. V tom prípade mi už len ostáva len pustiť si starú dobrú pesničku od Offspringu: The Kids Aren't Alright. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Svižně až energicky natočený příběh jedné neukotvené teenagerky a jejích kamarádek, které jsou na tom podobně. Svět se mění a přitom zůstává stejný. Děláme blbosti, nevěříme si, pochybujeme o svém vzhledu, o svých vztazích, o sobě samých, hrajeme dospělé a přemoudřelé. To není nic nového. Akorát, když se to sdílí, zanechává to stopy, které na vás kdykoliv může kdokoliv vytáhnout. A to si pište, že to udělá! ___ Seriál je upřímný a vtipný. Herecky skvostný. Dohrávané představy přesně podtrhují myšlenkové pochody hlavních představitelek. Vyzdvihla bych výborně ztvárněnou atmosféru, ať už deprese nebo drogových tripů. ____ Jen doufám, že všichni současní teenageři nejsou tak sebedestruktivní, depresivní, rezignující na cokoliv a promiskuitní. Hlavně u těch holek v pubertě se mi nezdá, že by všechny tak šílely po každodenním sexu s každým, kdo jde kolem. SHRNUTÍ: Puberta je sviňa. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Realisticky podaný seriál o dnešní digitální generaci lidí. Formou podobný 13 reasons why, ale obsahem daleko odvážnější až extrémně hraniční. Sex, drogy, podvádění, chlast, party a podobné svinstva a problémy teenagerů dnešní doby, zejména pak nejspíš v Americe. Sexuální scény byly šokující a připomínající porno, seriál měl dost depresivní, halucinogenní a melancholickou atmosféru, kterou jsem první díly hltal a věřil, ale ke konci už jsem jí měl dost, přišlo mi, že se opakovalo to stejné dokola a ztrácelo to drajv. S koncem rozhodně spokojený nejsem, je to ukončeno tak nijak a nudně až hrůza. Depresi to ve mě nezanechalo, velké body si ti připisuje za šokující sexualitu a reálné vykreslení teenagerského života, ale určitě to mohlo mít větší hloubku a zanechat silnější pocity. Postavy zajímavé a různorodé, dobře zahrané a Zendaya jako zfetovaná, narušená flegmatička tady sedla hezky. Slabší 4 hvězdy. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Je to deziluzívne, frustrujúce, temné, ambivalntné, občas štýlové a "cool"... je to stredná. Sam Levinson sa vo svojej detabuizujúcej sérii, ktorá si nerobí žiadne ilúzie a falošné predstavy, stáva tým, čím bola Amy Heckerling (Fast Time at Ridgemont High) pre roky 80te, Clark a Korine (KIDS) pre roky 90te a Terry Zwigoff (Ghost World) pre nulté roky. Načatie coming of age žánru aktualizovanými témami a mimoriadne temnou, pochmúrnou vizualitou nie je iba trendom ani manierou, ale citlivým pochopením podstaty ducha doby a jeho požiadaviek na prilehajúci vizuálny jazyk. Euphoria navyše nakopáva zadočky všetkým netflixovým Koncom skurvených svetov, Sexuálnych výchov a Divnoláskovým Alexom, wannabe autentickým a taboo-breaking projektom, ostávajúcich mentálne a ideologicky nejednu dekádu pozadu. ()

Handle 

všechny recenze uživatele

1. SÉRIE (85 %): Oceňuju počiny, které vypráví o tématu, se kterým se vlastně ani trochu nedokážu ztotožnit, ale díky impozantnímu zpracování mě dokážou naprosto pohltit. Přesně to jsem cítil z Euforie. Bál jsem se, že budu sledovat nějakou rádoby cool artovinu o spratcích, co fetujou, ale postavy jsou tak skvěle napsané, že jsem se až sám divil, jak mi vlastně všichni byli sympatičtí. Navíc je to ve všech ohledech opravdu působivá i odvážná filmařina plná invence a nepředvídatelnosti. Pravdou však je, že seriál ve druhé polovině občas lehce ztrácel dech a do naprostého nadšení mi ještě trochu něco chybělo. A od finále jsem čekal opravdu víc. Každopádně solidní 4* a velká natěšenost na druhou řadu. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Dlho som pozretie odkladal a bola to chyba. Ako uvádza popis, tak ide o seriál o láske, priateľstve, drogách, sexe, skrytých problémoch a sociálnych sieťach. Nikde však nepíšu nič o tom, že je tu miestami až neuveriteľne výstižne vystihnutá definícia závislosti, a to nie len tej drogovej. Zároveň naozaj kreatívne a pútavo odprezentovaný sfetovaný stav mozgu. K tomu zrejme najpôsobivejšiu ženskú verziu fetky v podaní Rue (Zendaya). Ten pocit nenaskočí hneď, ale postupne ako vidíte všetky jej stavy, konfrontácie, tak Vás jej emočný lunapark presvedčí. Ďalej skvelo zahrané momenty, kedy vás okolnosti (absťák, rozpad snov či ilúzií...) doženú za hranu únosnosti.  A aby toho nebolo málo, tak celú dobu Vám do uší buší dokonale padnúci soundtrack. Prečo som nedal plný počet * ? Nie všetky vzťahové dvojičky boli rovnako zaujímavé a občas sa citovo "cukrovalo" až moc. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Když jsem se k tomu poprvé dostala, tak jsem si neodpustila srovnání se Sexuální výchovou od Netflixu. Má to spojitost v mládí, otázce sexu a lásky, je tu provokativní nahota, problémy osobnosti. Ale celkově se to od sebe neuvěřitelně liší. Zatímco sexuální výchova je spíš plná humoru a nadsázky, tak Euforie je temná, melancholická a překvapivě i poetická v pojetí života a drog. Seriálu bych vytkla jen závěr, který měl slabá místa, kdy jsem měla pocit "trapnosti". 8,5/10 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Hovnajs přehypovaný Černobyl.. Překvapením a seriálovou událostí roku je pro mě Euphoria! Strhující, dechberoucí, srdcervoucí.. Takhle si mě kolem prstu omotali onehdá snad jen The Leftovers... Nevím z které planety Sam Levinson spadnul, ale je to neskutečnej řemeslník a empatik. S naprostou lehkostí a přehledem zvládá technicky složité scény a stejně snadno vykresluje ten křehký spletenec emocí a vztahů dnešních středoškoláků.... Už Assasination Nation napovědělo, že je to v tomhle směru neskutečnej talent.. a Euphoria dokazuje, že to nebyla žádá haluz a štěstí začátečníka..spíš naopak.. ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Keď som v roku 2019, prakticky hneď potom, čo HBO odvysielalo všetky epizódy videl pilotný diel, povedal som si, že nie, nechápem čo na tom ľudia vidia, to v žiadnom prípade pozerať nebudem, ešte stále čerstvo naštvaný som tomu šupol odpad na ČSFD a dúfal, že snáď sa čoskoro to hodnotenie zníži, pretože vtedajších 80% sa mi zdalo strašne prehnaných. Ako išiel čas, hodnotenia skôr stúpali než klesali, decká si to všade vo školách veľmi vychvaľovali a tí, čo zdieľali hlboké citáty zo seriálu na Instagram ešte v ten večer pridali selfíčka jak držia Morgana v ruke. Keď som videl, aký dopad to má na dnešnú spoločnosť, povedal som si, že to musí byť fakt riadna sračka, ktorá ten humus skôr podporuje a že všetci, ktorí tomu hodili viac ako tri hviezdy sú hrdé fetky a smažky. Až teraz pred pár dňami som sa rozhodol, že tomu dám znovu šancu, pretože jednej mojej známej sa to veľmi páčilo a to pritom, rovnako ako ja, nenávidí alkohol a ľudí. Tak som si o druhej hodine rannej pozrel druhú epizódu a ešte v ten večer seriál dopozeral. A výsledok? Bolo to... no, viacmenej OK. Zobrazenie dnešnej modernej doby a spoločnosti bolo veľmi trefné a realistické, snáď až na to, že tam v niečom lietala doslova každá postava a keď už nebola závislá na alkohole, tak na drogách a keď nie na drogách, tak na sexe, vo väčšine prípadoch však každý robil všetko z uvedeného. Preto som tam ani nemal veľmi s kým sympatizovať. Hlavná hrdinka Rue síce bola v jadru dobrý človek, ale taktiež bola aj veľmi seba-deštruktívna, zobrala snáď každý prášok, ktorý sa jej dostal pod ruku a robila problémy jej blízkym. Spolu ešte s Fezom a tak nejak aj Chrisom a Lexi to bola zároveň aj jediná postava s ktorou som síce úplne nesympatizoval, ale aspoň ma vyložene nevytáčala a dokázal som jej správanie pochopiť a viacmenej aj akceptovať. No čo už, každý sa so svojimi problémami vysporiada nejak inak a pokiaľ človek nie je robot alebo cynik, musí mať nejaký únik od problémov. Len škoda, že v prípade každej postavy to je niečo z vyššie uvedených, prípadne sebapoškodzovanie alebo hnev potláčaný násilím, čiže hej, v tom seriáli je všetko, čo tak nejak poznáme. Len škoda, že nikto neuniká od problémov vecami, ktoré ho napĺňajú a dokážu sa pri nich aspoň trošku odreagovať - napríklad umenie. Alebo dajme tomu aj ten šport. Pochváliť musím technickú a vizuálnu stránku filmu. Vďaka takémuto spracovaniu je dianie v seriáli o to intenzívnejšie a autentickejšie, a vďaka atmosfére občas aj dosť tiesnivé, ponuré a depresívne. Eufória je jednoznačne veľmi inteligentný, inovatívny, originálny, mrazivý a revolučný moderný seriál. Len škoda, že to čo sa snaží povedať vyšumelo tak nejak do prázdna a jediné, čím dokáže nejak viac zaujať sú sexuálne scény, ktoré sú na televízne pomery celkom dosť explicitné. Bohužiaľ tam nie je žiadny silnejší, emocionálne vypätejší moment, resp. niečo, čo mladým nejak prehovorí do duše. Ale dajme tomu. Tri hviezdy, nebyť výborných hereckých výkonov, dám skôr dve. ()

Bordoshut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Recenze na americký seriál Euforie: Historky z podsvětí Zoomerů – 1. série: 65 % Velice nadhodnocená podívaná. Scénáristé se očividně řídili motem "nějak tu show splácej, hlavně ať jsou tam naháči". Goal accomplished. Žádné velké umění to není – ne, že by to cílové skupině vadilo. V podstatě je to velmi uvědomělý projekt. Nesnaží se mít morální přesah, souvislý děj nebo podobné blbosti. Euforie se drží toho, co umí – záběrů penisů a poprsí. Cílem je...? Asi divácký prožitek. Nechme to být. Zendaya hraje výborně, příběh o ní má stokrát větší hodnotu než osudy ostatních postav, včetně směšně dvojrozměrného záporáka Nata. Při sledování jsem spíše než euforii zažíval dysforii. Štve mě, jak je to klišovité a tupé a dějové linky zůstávají otevřené, což naznačuje, že se k nim budeme muset vrátit ještě ve 2. řadě, na kterou nevím, jestli se kdy podívám. Kde exceluje Sex Education, tam tato show euforicky lapá po dechu, asi se předávkovala vavřínů a víry, že Zendaya to sama utáhne. Neutáhla. Mrzí mě absence jakéhokoliv humoru, vidím to jako promarněnou příležitost. Z toho důvodu mi scény, kde bylo více teenagerů pohromadě přišly umělé. Vytáčí mě, že se to bere tak vážně, v kontextu tématu působí zápletky s drogovými dealery či bipolárním psychopatem nepatřičně, přepáleně, zavání snahou o nemístnou velkolepost. Akorát tak ještě více narušují pospolitost děje, ovšem toto už se nemile tře i s ústředním motivem, čímž je puberta. To mě přivádí k závěru. Sere mě, že se to dá všechno ospravedlnit tvrzením, že Euforie je o pubertě a puberta je zmatená. Omyl. Puberta je sice zmatená, ale Euforie je o hovně. 2. série: 85 % Nevím, jestli je se mnou něco špatně, anebo už jsem si na ten shit vybudoval toleranci, ale mě se to docela líbilo. Samozřejmě stejně jako minule uznávám všechny přední kvality, jako třeba Zendayu, Zendayu a... dále taky Zendayu, ovšem s tím rozdílem, že zatímco v 1. řadě mě skutečně nic jiného nebavilo a na neustálé sexování jsem koukal s výrazem člověka z arkhamské léčebny, teď mi přišlo, že Euforie skutečně má co nabídnout, a tím nemyslím jenom prsa a penisy. Každá postava měla co říct. Nejmenšího prostoru se paradoxně dostalo Jules. Dokonce už jsem si zvykl i na supertajné dealerské duo v podání Fezca a Ashe, které by sice dokázala identifikovat celá east-highlandská střední, ale od koho si pak kupovali drogy, že ano. Navzdory tomu si stejně stojím za tím, že měli udělat buď příběh o dealerech, co sellí děckám, nebo příběh o děckách, co kupují od dealerů. Je znát, že ty dějové linky nejdou dohromady a působí komicky, jak se je Sam Levinson (tvůrci), pořád pokouší nějak spatlat, tím že Fezca opakovaně cpe na všechny studentské party a podobně. Celkem by mě zajímalo, jak to funguje. To ho jako zvou všechny třídy na své mejdany, nebo si ho tahle třída platí jako privátního prodavače...? Just asking. A to nemá na práci nic jiného než vysedávat na večírkách puberťáků? Dealer by přece měl... Jo, vždyť on se vlastně schovává všem na očích, geniální. Abych tomu zase jenom nekřivdil, když už jsem dal těch 5*, líbil se mi výběr songů, líbilo se mi ztvárnění feťáckého doupěte (Eliottův dětský pokoj) a feťáckého výbuchu vzteku (scénu bych vystřihl jako meme a nazval Dívka s menstruací) a moc mile mě překvapily závěrečné dvě divadelní epizody, ačkoliv to 1) zbytečně šťavili a 2) herecké výkony nepřipomínaly školní divadelní sbor ani omylem. Každopádně zvlášť tam se pořádně vyřádili kameramani – všiml si toho i takový průměrný konzument jako já, kterého většinou nechává poloha kamery chladným. Nějaké seshora, zezdola, z boku... to mě nezajímá. Konečně jsem si zvykl na Rubyn vypravěčský styl. Ta holka denně lítá někde v oblacích, tak nevidím důvod, proč by nemohla vědět všechno. Nakonec stejně bude nějaký plot twist, že se Rue v první epizodě zhulila a tohle celé se jí jenom zdá. Otázka do tomboly: "Upravili tvůrci nahotu ve prospěch děje, anebo děj ve prospěch nahoty?" Hm... () (méně) (více)

Flipnic-RE 

všechny recenze uživatele

Euforie je fakt parádní seriál, který rozhodně není euforie, ale spíš deprese ... Než jsem do něj šel, myslel jsem si, že to bude spíš samoúčelnej výjev všelijakých svinstev, se kterými se dnes mládež (nejen v USA) může potýkat. No, ... výjev svinstev to je, nutno říct, že na seriál slušně odvázanej a hustej, ale není to samoúčelný. Je to fakt inteligentní seriál, kterej čerpá z reálnejch, veděcky, pedagogicky, sociologicky i jinak, dokazatelnejch jevů a skutečností. Postavy jsou sice stupidní, ale zase. je jim kolem 16 až 17ti let asi. Jsou to děcka, který jednaj tak, jak je jim vlastní. Má to parádní vizual a feeling, tak nějak připomínající mi třeba Argenta. Herecky fajn, často hodně intenzivní a odvážný. Škoda, že jsem na to musel koukat už čistej ... i když chuť byla, nechal jsem si zajít. ;-)) ()

LND 

všechny recenze uživatele

Seriál, ve kterém je tolik charakterově rozdílných postav, a přesto se nelze s žádnou z nich morálně ztotožnit. Jak říká hlavní hrdinka, „život je jen sadistickej vtip.“ Archetypy postav jdou často až do karikatury, ale pořád zůstávají svým způsobem originální (viz Cal, Nate, Cassie…). Závěr druhé série v divadle je naprosto perfektní. A že je seriál přehlídkou chlastání, drog a sexu? Pro děti to určitě není, ale čekal jsem to drsnější. Podle mě je to spíš přehlídka pubertálních patálií, blbých keců a šminek. Možná se tak narodila, možná je to Maybelline. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Extrémně vyšponovaná deprese, kde sex je depresivní záležitost a láska pošetilost. Pro úzkostné odpůrce společenského pokroku v emancipaci menšin bude tento seriál solidní středověkou torturou. Místy mě hodně nepříjemně udivil špatný překlad v oficiálních HBO titulkách, to ten překlad nikdo nekontroluje? ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

tohle má do euforie sakra daleko...soustavná a těžká depka,kde prakticky nikdo není normální a jednotliví (anti)hrdinové se od sebe liší snad jen velikostí svých démonů.Ta tam je rozjuchaná střední,kde jsou všichni děsně cool a nad věcí a dost se obávám,že přesně takhle to v dnešní prdelni době funguje.Nebýt posledního dílu,který byl větší schíza než všechny předchozí dohromady a pár hlušších míst,mohlo být hodnocení absolutní...80% ()

Vyhy 

všechny recenze uživatele

1. série - 80% Zendayu jsem doposud bral jako holku jen pro disneyovské filmy pro rodiny s dětmi, ale po tomto seriálu mě přesvědčila, že skutečně hrát umí a zamiloval jsem si ji. V jejím výrazu je cosi přitažlivého. Ale k seriálu. Stále se to ve mě míchá a nevím, zda jsem byl spokojen. Taková drsnější a temnější obdoba seriálu 13 Reasons Why. Příběh se nebojí mluvit o sexualitě zcela otevřeně. Ano, chápeme, co tím tvůrce chtěl říci - děcka to mají občas těžké a proto se uchylují k věcem, které jim život buď zjednodušší nebo zlepší. Jo, dneska bych už dítě být fakt nechtěl. Zajímavé zpracování. Konec neuzavřený, ale druhá sérka je potvrzena, tak uvidíme, kam to nakonec bude směřovat. Nemohu říci, že by si mě seriál nedokázal zaháčkovat, i když u některých scén jsem měl chuť sledování ukončit. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série Tenhle seriál se mi nelíbil z toho morálního hlediska už od pohledu a v podstatě byl ještě mnohem neúnosnější, než jsem si myslela. Všechno tady je tak kruté, syrové, nekompromisní, explicitní, nevhodné, ale v dnešní době naprosto reálný a dost možná i rutinní denní chleba ne jednoho amerického teenagera. Tenhle seriál vás nasaje do svých spárů a vyflusne totálně vyždímané až v poslední minutě posledního dílu. Hned po prvním díle jsem si řekla, že tohle je na mě moc real, tohle prostě nedám, to už radši budu koukat na něco, kde lidem vytahují střeva a budu z toho mít míň černé svědomí. Po delší pauze jsem se ale k projekci vrátila a už mě to nepustilo. Každý díl je prosáklý tou největšá hnusotou, kterou si lze představit. Je tu zobrazeno všechno, od toho, jaký pojem o kráse dnes mají mladé holky přes nejistotu ve vlastní sexuální orientaci,cpaní se drogami místo oběda a následné absťáky, které narušují rodinné vztahy, až po natáčení si domácího porna. Je tu násilí, je tu sex, jsou tu drogy, manipulace,je tu všechno, nad čím v televizi kroutíte očima a říkáte si, že jsou n to ty děcka ještě moc malý. Každopádně, Euphoria není pro slabé povahy a vyjebe s vámi tak, že ještě budete rádi, že máte docela nudný život. To celé podtrhnuté neskutečným hudebním podkresem od Labrintha, který brutálně sedí k veškeré zde prožitě náladě a úžasným psychedelickým vizuálem doplněným skvělým vyprávěním od Zendayi. Na tohle fakt vzpomínám a před druhou sérií si dám asi repete. ()

Ondatra 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál z prostředí střední školy, kde se řeší problémy středoškoláků dnešní doby. Tématika drog a alkoholu, deprese, úzkosti, vztahy, to vše najdete v tomhle seriálu. Seriál kolikrát nešetří ani na sexuálních scénách nebo na nahotě. Celý seriál je hrozně hezky natočen a mě to úplně sedlo. Barvy v seriálu, skvělý soundtrack, který se náramně hodí do těch depresivních až beznadějných scén, kterých tu je občas fakt mnoho, vynikající herecké výkony a skvělý vizuál. Zároveň se mi líbí, že většina postav prochází celým seriálem nějakým vývojem a rozvíjí se. Takže jsem zvědavej, kde všechny postavy skončí. Za mě jeden z nejlepších seriálů, co je na HBO a měli by ho zkouknout všichni zástupci mladší generace. Je to dokonalý příklad toho, jaká má člověk rizika, popřípadě čemu se vyvarovat. 9/10 ()

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama