Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 2
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenze uživatele Qitek k tomuto seriálu (10)

Euforie (2019) 

Výpověď o generaci hledající svou sexualitu i sebe sama, nebo jen další seriál o tom, že mladí fetují a mají spolu sex. Asi na každém z nás, jak k tomu přistoupíme. Sam Levinson hezky komponuje, vede herce, používá hudbu, vizuál je skvělej a jeho úvody v každém díle o určité postavě jsou to nejlepší co Euforie nabízí (i když každý z nich je s postupujícími díly něčím za každou cenu fucked up - což mě začalo připadat časem už nechtěně úsměvné). Co mě osobně na Euforii vadí nejvíce - Ta režisérsky všudypřítomná těžkost a deprese ze všeho, na co se Levinson a jeho oko zaměří to je sick. I sex je prezentován jako ta nejvíc nepříjemná, depresivní či traumatizující, smutná nebo trapně směšná událost ve vašem - ať už dospívajícím, nebo dospělém životě. Bejt panic, tak se na sex po tomhle moc netěším. Každá postava je nečím "fuck up", její minulost je "fuck up", rodiče jsou "fuck up"... A to je škoda. Častěji protknout díly více světlem ( protože pozitivní a smíchem nasáklé scény, když už se teda ukážou na moment, Levinsonovi jdou ) a ta deprese bude pak bude mnohem údernější a ne tak samozřejmá. Postava Rue a Jules jsou nádherně napsaný i zahraný. A Euforie samotná je bez debat generačním klenotem mezi seriály. Zendaya se stala pro mě bezkonkurenčně tou nejvíc femme fatale své generace a okamžitou střelou mezi hereckou elitu. Tak jsem si to tady zbytečně napsal a teď jdu zase do prdele. ()

1. část: Rue (2020) (S01E09) 

Je li vám 17+ a jste závisláci, tak vám možná nějaký “moudro” či věta přijde k duši nebo k dobru. Tím pádem good job. Já už jsem na tohle asi starej. “Žijeme v temných časech”. Ano jsem si jistej, že generace před náma a ta předtím i ta předtím atd atd se procházela růžovým sadem. Džizs ()

2. část: Jules (2021) (S01E10) 

Za ten konec a slzu v oku jedna navrch ()

Série 2 (2022) (S02) 

Jen dva díly (pátá a šestá epizoda), které mě opravdu někam posunuli a něco ve mě i zanechali. Zbytek a především přímo úděsné, chvílemi až nesnesitelně trapné finále (sedmá a osmá epizoda), to poslalo pro mě do krásně nasvícených a natočených kytek. O ničem a nikam se nevyvíjecí série, která je do sebe narcisticky zahleděná jak pěst na oko, jako máloco jiného. Zendaya je už teď herecká extraliga a jestli nedostane Emmy, tak... Tak bude asi hrát někdo o chlup líp. ()

Snažím se dostat do nebe, než zavřou bránu (2022) (S02E01) 

A tak nám to začíná přesně tak, aby divák věděl, že se bude zase šokovat a že opravdu kouká na Euphorii. Levinson nám servíruje pro jistotu stopořený péro ani ne po třech minutách, zase je to fucked up minulost v úvodu jedné z postav, se spoustou fucked up otců, bratrů, kamarádů, babiček - ono je to vlastně jedno koho, podstatný je, že to je dost dark a zabalené v cool obalu. Všichni jsou opět dostatečně sjetí nebo napnutí, nevíte kdo koho napadne, co se posere, kdo se posere, kdo se v dalším záběru rozbrečí, nebo kdo koho pojebe, kdo koho zlomí, prostě typický dospívání na jedné planetě. Jo, málem bych zapomněl na malé dítě (který má taky hodně drak/cool minulost samosebou) skáče s kladivem v ruce a ruší drogové dealery s bouchačkama. No prostě to co mě pořád tak trochu štvalo na první sérii, tady dupe na plyn ještě tvrději (bohužel)x Ano… vizuál to má mňamózní a někde pod tou over the top slupkou temnoty a "coolovosti", se pořád skrývá křehký a smutný příběh Rue. Škoda že to Levinson tak zbytečně hrotí. Zendaya krása nebeská i herecká a vůbec všichni herci jedou velkou ligu (nebo jsou typově skvěle obsazení) Skalní fanoušci budou asi chrochtat blahem. Enjoy. Mě to i kdybych pominul veškerý piňdoury, kozy a za každou cenu vizuální onanii asi začíná jen reálně nudit. Uvidíme. ()

Mimo dosah (2022) (S02E02) 

Pro mě to celé nezačalo zrovna ideálně a to jsem měl první sérii rád. Nemlaskal jsem sice blahem, ale fungovalo to. Výhrady jsem měl, ne že ne. Ale pokračuju, takže zájem by byl. Jestli se mě někdo ještě zeptá, co mi vadí na Euphorii, pustím mu tenhle díl. Tam je asi všechno. A hlavně je to asi nudný. A bude to asi tím, že jsem na tohle moc boomer. ()

Drink před válkou (2022) (S02E04) 

Ten vykradenej úvod… pardon… ta pocta všem těm filmům znamenala co? Jo pardon. Levinson. Umění. Ok. Takže jsme v půlce a “plot” je teda jakej? Že mladí berou drogy a mají spolu sex? No wow. Postavy ztrácej sympatie díl od dílu víc a víc a hlavně oproti první sérii to přestává být zajímavé jakkoli. Nikam, naprosto nikam se to neposouvá. Díky bohu v tomto díle za Calea. Nebejt jeho chcaní (Prostě Levinson - not in good way - už jsem se lekl, že by se obešel jeden díl bez záběru na čuráka) a “mouder” o šukání… Jestli z tohodle chce někdo dělat masterpiece! Ale hej - zase - proti gustu. ()

Bez hnutí jako kolibřík (2022) (S02E05) 

Objektivně je to za čtyři. Ale na to co se doposud předvádělo a nedělo... Konečně díl, který třese emocemi a posouvá děj kupředu. Postavy skutečně dýchají a nakonec i překvapivě ožívají (v této sérii). A především - i něco hmatatelného prožívají. Přesně ta Euforie, která v první řadě dokázala tolikrát a natolik zapůsobit, navíc není do sebe ( jako vůbec první díl této sezóny ) zahleděná, bez vizuálních křečí (byť krásných, ruku na srdce - samoúčelných) a děj se posouvá kupředu. Zendaya nakládá nehorázně. Akorát ta honička s fízlama je jak z jinýho filmu. A začátek rve emoční kyčel skrz prdel. ()

Divadlo a jeho dvojník (2022) (S02E07) 

Mistrovské dílo v seriálu všeobecně, čistý art na obrazovkách, který se jen tak nevidí. Houby. Levinson nastavuje svým postavám zrcadlo (uuuu) a asi to má zaujmout především umělecky - divadelní hra (která je mimochodem naprosto příšerná - opravdu) na prknech středoškolního divadla (!) má precizní set design i choreografii včetně světel(?) - ok. Já vlastně nevím jak tuhle masturbaci vlastního pinďu nazvat. Pokolikáté již Levinson s další a další epizodou zdržuje, hádám zatím tak skoro z poloviny seriálu? Díl který je postavený zbytečně na repetitivním vyprávěním přes divadelní hru, abych sledoval jakože reakce postav v hledišti, kteří se ve hře vidí? To mělo ze mě dostat emoce? Nebo to měl být nový pohled na hrdiny seriálu? Mělo to otevřít oči aktérům seriálu nebo divákům? Tohle je "pure wannabe something" jaký jsem dlouho nikde neviděl. Tenhle blábol a naprosto zbytečný díl je zatím to nejhorší pseudo(doplňte si samy) co se v euforii mohlo objevit. Ne-li v kvalitním seriálu všeobecně. "Okay, this is it people! It's fucking showtime, let's go!" - zařve Lexi v backstagi a mě přeběhne mráz z toho, jak to její postavě nevěřím. Na to jakej je Euforie pojem - 30% ()

Celý život mé srdce toužilo po tom, co neumím pojmenovat (2022) (S02E08) 

Prvních pár minut ještě navnadí... Od "výstupu v divadle" to nemělo daleko k doslova trapasu. Nakonec  o ničem a nikam se nevyvíjecí série, která je do sebe zahleděná jak pěst na oko jako máloco co jsem za poslední roky viděl. A přitom stále tak adorováno ze všech stran do nebes. Nechápu. ()

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama