Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 2
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (18)

Pilot (2019) (S01E01) 

Nemohu se zbavit pocitu, že tento seriál je zacílen především na majitelky vagín a zejména tu část z nich, která teprve objevuje jejich multifunkční využití. Je to plné odporných a prohnilých charakterů, což je zřejmě zásadní důvod proč mě seriál nebaví. Nedovedu se zde vůbec s nikým ztotožnit. V některých momentech seriál tlačí přehnaně na pilu a snaží se být velmi extrémní. Od 9letých drogových dealerů až po soutěž všech slečen o to, kdo bude ta největší děvka. Nějak si neucvrkávám při sledování zdegenerované nevděčné a zhýčkané generace, která musí být zákonitě generací poslední. Pár dílů tomu ovšem šanci ještě dám. Kozy tam jedna ženština měla slušné. [30 %] ()

Chovat se jako táta (2019) (S01E02) 

Po nepřesvědčivém pilotu přichází podstatně zajímavější epizoda. Doposud jsem si k žádné postavě nestihl vytvořit jakýkoli vztah - stále mě všechny postavy serou a bezkonkurenčně nejvíce mě sere právě ubrečená hlavní hrdinka a její blonďatá známost neidentifikovatelného pohlaví. Po audiovizuální stránce to ovšem byl znovu galakoncert, kterému se dá horko těžko cokoli vytýkat. Především samotný úvod byl znovu dokonalý. Tentokrát se však dalo docela dívat i na ten děj, když tam zrovna negřice nebrečela a netopila se v depresi. Hlavně scénka s dealerem měla ty správné koule. [77 %] ()

Vzhled (2019) (S01E03) 

Spoilery! Tento díl a v podstatě i dva předešlé, bych si troufl rozdělit na 3 naprosto diametrálně odlišně dobré části. 1)Úvod o vepříkovi, který byl znovu po formální stránce dokonalý a po té obsahové znovu velmi zajímavý. 2)Děj, který dává prostor vedlejším postavám - v tomto případě znovu o vepříkovi. Chvílemi jsem musel zadržovat zvracení, když natřásala před kamerou svým pozadím o velikosti leteckého hangáru. Avšak svoji klientelu si i s takovým pozadím našla a její postava je zkrátka napsaná správně ujetě a zvráceně, takže jsem si přišel na své. 3) Děj okolo hlavního mulátka mě ovšem již po třetí znovu nebavil. Za tři díly se to nikam moc nepohnulo a úplně neslintám blahem při setkáních anonymních feťáků a už vůbec ne při sledování jejích úzkostných stavů. [80 %] ()

Shook Ones Pt. II (2019) (S01E04) 

Nebýt nesnesitelné hustoty všemožných trans, buzerantů a ostatních degenerátů, tak by se této epizodě a seriálu obecně dalo pramálo vytknout. Vynikající epizoda, které nechybělo prakticky nic. Třešničkou na dortu by bylo už jen natočit karneval iluzí jediného záběru. Dokonce vítám příjemnou humornou vsuvku, kterak se ukřivděná potroublá děvčata rozhodla pomstít svým klukům a natropila přitom nemálo ostudy. Zřejmě doposud nejlepší, nejzajímavější, nejvtipnější a nejnapínavější epizoda vůbec. Technická stránka je vždy naprosto dokonalá a pak už je to jen o tom, co přinese děj a ten byl v tomto případě skvělý. Přiznám se, že jsem si v tomto seriálu našel zalíbení a baví mě sledovat zdegenerovaný výkvět této rozmazlené a blahobytem zhýčkané (de)generace. [90 %] ()

Bonnie a Clyde (2019) (S01E05) 

Spoilery! Po skvělé předchozí epizodě přišlo docela nepříjemné zklamání. Již úvodní prostřih, znovu skvělý po technické stránce, patřil po té příběhové snad vůbec k tomu nejméně zajímavému. Kurva Maddy měla do jisté míry velmi předvídatelné dětství bez významnějších šokujících zvratů. Samozřejmě, že v takto tendenčním seriálu nesmí chybět velmi aktuální téma - násilí na ženách. Proto je významná část stopáže věnována právě kurvě Maddy, které zprostředkoval buzerant Nate poněkud tvrdší zážitek, než na co bylo v poslední době zvyklá. Trošku mám problém s obsazením této role, protože Alexa Demie krásná opravdu není ani vzdáleně, což jaksi nekoresponduje s faktem, že zde má hrát sexbombu. Ve zbytku stopáže se pak řeší zase jen nějaké teploušské choutky. Alespoň buďme rádi, že ty nám seriál ve své otevřenosti neukazuje. [70 %] ()

Další epizoda (2019) (S01E06) 

Těžko byste kdekoli jinde hledali podobnou sebranku antihrdinů. Přesto je tento seriál jako droga a nedá vám spát, jak to s jednotlivými postavami dopadne, přičemž tušíte, že rozhodně ne dobře. Paradoxně mě mnohem více baví a zajímají vedlejší postavy. Trans lince nemohu přijít na chuť a přijde mi krajně nechutná. Tvůrci umí skvěle pracovat s postavami. Moc se mi líbí, jak dokážou krásně vystihnout vnitřní svět každé z postav. A hlavně to, jaká prázdnota se skrývá za maskami každé z postav a jakou formu úniku z velmi nepříjemné reality každá z postav hledá. Úvodní seznámení s negříkem, jehož otec z něj chtěl mít fotbalovou hvězdu a splnit si tak sen, na který sám nedosáhl bylo znovu luxusní. Jenže negřík náhle na nové škole zaplul to víru průměrnosti a dostat vůbec černého bambána do pozoru se jeví jako neřešitelný problém. Typický příklad milionu teenagerů, kteří když se začnou náhle měřit se stejně dobrými či lepšími, tak rychle vystřízliví. Zpracování znovu parádní. Halloweenská párty také neměla ani tu nejmenší chybu. Já se skvěle bavil. [90 %] ()

Útrapy a strasti při čurání v depresi (2019) (S01E07) 

Úvodní pasáž o Cassie znovu nesmírně dobře zpracovaná a zajímavá. Bohužel zbytek dílu mě nijak zvlášť nebavil. Trans trip transky byl úplně mimo mísu, neskutečně nudný a zbytečný. Deprese mulátka zase nepřišly s absolutně ničím novým. Těmto dvěma věcem byl bohužel díl věnovaný především. Chvilkové nahlédnutí do vývoje sexuálních eskapád nymfo vepříka dojem nedokázalo úplně zachránit. Poměrně slabá epizoda. [65 %] ()

And Salt the Earth Behind You (2019) (S01E08) 

Spoilery! Již v samotném úvodu mě velmi zklamalo, že neuvidím další seznámení s některou postavou. Sebevedlejší postava by byla výrazně zajímavější, než sledovat mulátkův pobyt v nemocnici, který se pak přehoupnul znovu do té nechutné trans roviny. Znovu si tedy tvůrci neodpustili velkou část trans píčovin. Kromě toho jsme mohli vidět potrat, těžký život drogových dealerů, kteří rádi plní přání hloupých mulátků a konečně i něco málo ze světa fotbalu. Zpracování zůstává dokonalé, ale fungují spíše jednotlivé části této epizody, než že by se jednalo o kvalitní a ucelený funkční celek. [65 %] ()

1. část: Rue (2020) (S01E09) 

Nikdy bych si nemyslel, že by se mi mohl líbit díl, kde je k vidění a slyšení skoro hodinový dialog Rue s jejím dealerem. Nicméně, musím uznat, že ten dialog je tak skvěle napsaný a naprosto přesvědčivě přednesený a zahraný, že je takřka nemožné se u něj nudit a aktérům ho nevěřit. Rue mě sere a její postava mě nebaví, avšak musím uznat, že Zendaya je tou rolí tak pohlcená, že přesvědčivější snad už ani není možné být. Věřím, že tento díl má dokonce potenciál odradit od braní drog začínající dětské a mladistvé feťáky, kteří do toho z frajeřinky pomalu padají. Je vidět, že tvůrci mají tento seriál promyšlený a není to jen nějaká rádoby cool pohádka pro děti, jak může zpočátku působit. Je zde jasné sdělení a jasná snaha dosáhnout něčeho víc, než mladistvé diváctvo jen zabavit. Znatelně nižší zdejší hodnocení této epizody však ukazuje, že o nějaké moralizování a promlouvání do duše není v rámci mladší zdegenerované generace tak úplně zájem. Možná to měli tvůrci uchopit malinko jinak a držet se toho ztotožňujícího tónu a kázat o špatnosti drog v nepatrných náznacích, jako tomu bylo dosud. Tento díl byla ostrá a naprosto zjevná kritika drog a možná až příliš intenzivní promluva k diváctvu o nebezpečí různých závislostí obecně. Já si ji každopádně užil. [85 %] ()

2. část: Jules (2021) (S01E10) 

Tohoto dílu jsem se ve velkém předstihu děsil už jen kvůli názvu. Nemocným transkám nefandím a neskutečně mě nezajímají a odpuzují. Jules bytostně nenávidím. Je to totálně otravně napsaná postava a její charakter bytostně nenávidím. A to nemluvím o její deviaci. Avšak znovu je třeba zcela sportovně uznat, že ten díl je z technického hlediska dobrý. Působí nesmírně syrově a věrohodně. Jen bohužel v tomto případě zpracovává téma, které mi není blízké. Na druhou stranu jsem rád, že nám v desátém dílu Jules konečně prozradil, proč je tak neskutečně mrdnutý a jaké jsou jeho myšlenkové pochody. Ne, že by mě to nějak zajímalo, ale minimálně mě ta postava bude srát o něco míň. Řešení těchto trans píčovin je rozhodně zásadní věc, která mě na tomto seriálu sere. Alespoň zde byl ukázaný typický případ chlapce, kterému v dětství mrdne v hlavě, v USA, zemi neomezených možností, respektují jeho dětský názor a od dětství do něj sypou sračky, drogy a hormony, aby pak v pozdějším věku zjistil, že se vlastně spletl a příroda měla při určování pohlaví kdysi pravdu, jako má ostatně vždy. Nedej bože, když s tím rodič nesouhlasí. V takovém případě je zpátečnická píča a div že mu nehrozí vězení. Pokud se dá na něco na světě spolehnout, jsou to právě zákony přírody, které jsou stabilní a ze své podstaty rozumné a správné. [65 %] ()

Snažím se dostat do nebe, než zavřou bránu (2022) (S02E01) 

Existují různé babičky. Ta dosti svérázná v tomto dílu dala do vínku svému vnukovi vskutku hodnotné rady a tipy na poli dealování drog. Vynikající epizoda, kterou se mi shodou náhod povedlo vidět krátce po začátku roku, takže i téma byla mile aktuální. Zendaya i transka mě serou i po delší pauze (snad dokonce ještě víc), ale naštěstí seriál disponuje takovou spoustou zajímavých postaviček, že není problém si zde někoho najít, kdo není otravná teplá či přičmoudlá píča. [85 %] ()

Mimo dosah (2022) (S02E02) 

Po technické stránce je to prostě skvělé. Od výběru hudby až po způsob, jak je vše prezentováno - to mi nesmírně sedí. Musím se však přiznat, že mě tak úplně nezajímá směr, kterým se seriál momentálně ubírá. Nějak mě moc nebaví děj okolo milostného trojúhelníku. Stejně tak mě moc nebaví a nezajímá děj okolo transky, která je extrémně nechutná ať už člověk vidí jakýkoli její slizký pohyb či její odporný styl šatníku. Naopak linka okolo drogových dealerů je lepší a lepší. [70 %] ()

Velký a malý tyran (2022) (S02E03) 

Spoilery! Pythagoras ze Samu by nad seriálem jistě pohonil nadšením, neboť tolik trojúhelníků, které zde narýsoval Sam Levinson jistě neviděl za celý svůj život. Trochu pohádka, ale to zpracování je zkrátka prvotřídní. Naprosto žeru ty úvodní cesty do minulosti, které nám představují jednotlivé postavy. Je to tak skvěle udělané, že člověk snadno odpustí i nějakou tu transku nebo buznu. Šaškování 30kilového kida s brokovnicí už bylo trošku navíc a působilo směšně. Místy to připomíná spíše divoký západ, než civilizovanou společnost, kde už si lidi přeci jen trošku nevykli na stanovené zákony. Horko těžko věřím postavám jejich zcela iracionální chování a nedomýšlení důsledků. Pro diváky to ovšem vytváří tu správně šílenou atmosféru a nemohu říct, že bych se u seriálu nudil. Trošku mi však vadí, že chování postav začíná být hodně rozkolísané a tvůrci si ho upravují, jak se to zrovna hodí k dosažení co největšího wow efektu. [79 %] ()

Drink před válkou (2022) (S02E04) 

Spoilery! Zpočátku docela nuda. Chyběla mi úvodní sonda do minulosti některé z postav. Namísto toho jsme dostali jakousi nechutnou přehlídku vztahu opičky s transkou, což nebylo nic pro žaludek nás zdravě transfóbních jedinců. Celkově byl tento díl pojatý v hodně artovém stylu, ale vůbec mi to nevadilo, ba právě naopak. Co v rámci tohoto seriálu funguje vždy a skvěle, tak to jsou nejrůznější oslavy. Ať už se jedná o konec roku, či něčí narozeniny, vždy to dopadne absolutní katastrofou a já chrochtám blahem. Opilecká jízda Calea bylo něco naprosto skvělého a nesmírně zábavného a udělalo to skvělou tečku za úžasnou oslavou narozenin, kde nebyla nouze o zlomená srdíčka, či třeba zvracení do vířivky. Hned několik dějových linek udělalo v rámci tohoto dílu obrovský krok kupředu a několik klíčových tajemstvích vyplulo na povrch. Moc si neumím představit o čem budou nadcházející 4 díly a zda dovedou udržet nastavenou laťku. [83 %) ()

Bez hnutí jako kolibřík (2022) (S02E05) 

Spoilery! Pravděpodobně nejdepresivnější díl dosavadního průběhu. Vykreslení závislosti v tom vůbec nejodpornějším světle. Docela si tuhle epizodu dovedu představit natočenou formou jediného záběru bez střihů. Minimálně její velkou část. Podařilo by se tak ještě umocnit intenzivní divácký zážitek. Ale i tak to byla mimořádně silná výpověď, která snad nikoho na světě nenechala chladným. Krásně v této epizodě vyniklo, jak úžasné herce máme možnost sledovat, protože já věřil všem všechno. Každopádně, jistě to šlo natočit i bez nesmyslů, kdy si kulhající feťácká troska předvádí parkour napříč městem a v nerovném souboji prchá cvičeným policistům či nepravděpodobný únik z domu během krádeže. Na efekt dobrý, ale trošku to kazí dojem celkové syrovosti této vskutku mimořádné epizody. Tohle ve mně bude rezonovat ještě hezkých pár dní. Trošku mě mrzí snad jen závěrečný, znovu těžce nepravděpodobný, únik ze zamčeného domu té naprosto luxusně napsané postavy dealerky, která mě neskutečně baví a moc jí fandím. Tam se dalo hodně přitlačit na pilu a negřice mohla splácet svůj dloužek svým tělem v dosti brutálních podmínkách. Navíc je super, že stihl prasknout jeden milostný trojúhelník, který jistě způsobí spoustu zábavy i na ostatních frontách. [90 %] ()

Když se kácí les... (2022) (S02E06) 

Větší hustotu psychopatů na metru čtverečním, byste nenašli ani při setkání České pirátské strany či Strany zelených. V rámci této epizody musím vyzvednou herecké výkony všech zúčastněných, protože to bylo něco neskutečného. Ať už je řeč o tom feťáckém čmoudovi, jejíž dějová linka mě paradoxně stále baví ze všech nejméně, či psychopatická bloncka, které bych dal okamžitě do rukou oscara, protože, to co předvedla v tomto díle za záchvaty, tak z toho se mi tajil dech. Moc se líbí vztah Lexi a dealera. Lexi považuji za jedinou slečnu v tomto seriálu, která by stála za smočení a její dealerský fešák je zase tím jediným, na kterého bych naskočil, kdybych byl v některých partiích o 20 čísel kratší. Jejich vztah je zdaleka nejromantičtější, nejnormálnější a nejméně toxický ze všech vztahů v tomto seriálu. Celkově tato epizoda nebyla až tak monstrózně našlapaná, ale obsahovala několik kurevsky silných momentů. [80 %] ()

Divadlo a jeho dvojník (2022) (S02E07) 

Sam Levinson je bezesporu jméno hodno zapamatování. Tento tvůrce má mimořádný umělecký talent a každý díl tohoto seriálu je zkrátka zážitkem a snese ta nejvyšší filmová kritéria. V životě bych si nepomyslel, že budu někdy slintat blahem nad ubohou teen romantikou s buzerantama, transkama a obdobnou havětí. Tohle dílo je ovšem tak bravurně zpracované, že snad ani nejde u jakéhokoli dílu vyloženě trpět. Zakončení série divadelním dvoj dílem byl rozhodně vynikající nápad, který však zřejmě nedostál diváckým očekáváním, protože seriál v předchozích epizodách zkrátka nasadil laťku příliš vysoko a nedokázal se jí přiblížit. Díl se soustředí konečně na postavy, které dosud hráli spíše druhé housle. Divadelní představení je krásně prokládáno záběry z dealerského doupěte. Výborně se zde buduje napětí a vy tušíte na obou frontách velkou katastrofu. [83 %] ()

Celý život mé srdce toužilo po tom, co neumím pojmenovat (2022) (S02E08) 

Spoilery! Drastické a dramatické vyústění předchozí epizody. Kdo si potrpí na pohádkových happy endech, ten by měl tento díl a vůbec celý seriál obejít obrovským obloukem. Velmi nepříjemné a drsné finále na všech frontách. Tyto poslední dva díly museli stát tvůrce a herce mimořádné úsilí. Ash ukázal, že je to nejdrsnější dítě ve vesmíru a nebojí se vůbec ničeho - bezesporu jeden z nejsilnějších momentů dosavadního průběhu seriálu, snad i nejsilnější. To mi bude v hlavě rezonovat pekelně dlouho. Tomu říkám pádný důvod, proč zmeškat divadelní představení dívky svých snů. Nouze o drama však nebyla ani na divadelních prknech, kde nemohla chybět památná labutí scénka, která škrtla sirkou a nastala očekávaná exploze emocí všech zúčastněných. Nechybí ani hodně povedené kytarové slaďáky. Obrovská citová ždímačka, kterou jsem si mimořádně užil. Přesto zůstává někde vzadu pocit, že to mohlo být ještě o něco lepší. [88 %] ()

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama