Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 1
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenze uživatele jirikzaboj k tomuto seriálu (8)

Série 2 (2022) (S02) 

Druhá série EUPHORIA vsadila na temnější strunu, než série první a nekoná se ani tak oslava drog, deprese, intrik, jako spíše rychlé vystřízlivění v podobě hledání sama sebe, nešťastné lásky, následky činů a chyb, které jsme spáchali sami na sobě a musíme se přitom na sebe každý den dívat a potkávat se v zrcadle. Vizuálně o dost dál, než první série. Příběh dějstvím mírně o krok zpět, protože se tak nějak celá série točí v jednom kruhu a nenabízí jakési vyvrcholení příběhu, jako spíše neustálé vysvětlování s objasňování toho, jak moc je všechno fucked up a neustále inscenované scény do bodu, kdy je postava životem totálně na bodu mrazu. Postavy jsou ale samotné velice dobře napsané a druhá série nabízí prohloubení postav a tak s nimi konečně můžeme empaticky soucítit, fandit jim, smát se pro ně, plakat s nimi. Vedlejší postavy to mnohdy vedou o dost více a největší props patří Maude Apatow a Angusovi Cloud, kteří vytvořili ikonickou chemii a také třeba zmínit Sydney Sweeney, která ztvárnila nejlepší drama queen všech dob a fungovalo to bravurně. Hlavní star Zendaya bohužel oproti předchozí sérii nenabízí tak kvalitní příběh a proto je její postava dost pozadu. Problém nastává ve chvíli, kdy ji ke věnováno až moc pozornosti a tyhle synopse pro mě byly vyloženě nudné. Vrchol tak nastal v předposlední epizodě, kdy si režisér Levinson pohrál s vizualizací divadelní hry, flashbacků do minulosti a prostřihu přítomnosti. Není to nic revolučního, ovšem LEXI YOU’RE FUCKIN G a v tak artově vizuálním podání, které je pro seriál typické, tak se to projeví jako jeden huge skvost. Euphoria není ani tak ucelený příběh, jako spíše antologie mnoha lidí, kterým se dějí špatné věci a ubližují si tak navzájem, aniž by si to sami uvědomovali a raději se utápí tam, kde je to ještě horší. Nejtweetovanější seriál v historii není zázrakem, ani žádným překvapením. Pořád se to veze na vlně teen drama žánru a proto je popularita spojená s kvalitou nevyhnutelná. ()

Snažím se dostat do nebe, než zavřou bránu (2022) (S02E01) 

Tvůrci nelhali a opravdu nám první epizoda ukazuje náčrt toho, na co se můžeme těšit ve druhé sérii a to sice, že to bude sakra temnější. Úvodní sekvence slouží pro backtime story Fezca a jeho bratra Ashe a já si v prvních minutách říkal, jestli jsem si pustil opravdu Euphoria. Takový nápal drogového byznysu, střílení a netradiční výchovy jsem fakt nečekal a okamžitě mě to vtáhlo. Silvestrovská párty, na které máme staré známé hezky pohromadě a rozjíždí se tady hned několik pokračujících , či nových linek. Sydney Sweeney nadělila sex scénu hned v prvním díle a byla v cele bathroom scene naprosto stunning! Veškeré dialogy vyšperkované a melancholická podívaná na drogově závislou Rue coby Zendayu byla fakt nepříjemná a cením, jak z tak krásné herečky dokážou udělat tak neatraktivní smažku, která to umí dokonce skvěle zahrát. Soundtrack, expozitura světel, přechody, střihy , kamera. To všechno rezonovalo se silnými příběhy dohromady už první sérii a zde vidím, že Sam Levinson chce zajít ještě dál a je to vskutku skvělá podívaná a výborný otvírákový comeback. ()

Velký a malý tyran (2022) (S02E03) 

Damn, mistrovská střihačská práce. Rozdávají se konečně partie všem postavám příběhu a už tradičně se některým dostává větší pozornosti s novou epizodou a pomáhá to pochopit různé kroky a postupy. Zendaya si konečně opět osedlala plátno a hraje tu víc pestrých rolí, ve kterých je stunning. Agnus jako Fez má ve 2. sérii větší prostor a všechny scény patří hlavně jemu. Úvodní sekvence byla skvělá a bath scene s děvčaty taky. ()

Drink před válkou (2022) (S02E04) 

Moc se tady toho teda neukázalo a spíš se víc prohlubují samotné události a omílají se v jednom kruhu, který se točí od první epizody dokola. Zároveň nám epka nabídne pár tribute momentů, které si můžeme zapamatovat jako peeky scén ze seriálu. Moc mě upřímně nebaví linka kolem Rue, ale jsem stále zvědavý na důsledky a věřím, že právě poslední epizody se budou nejvíce věnovat tomuto dějství. Cass coby Sweeney si tuto sérii neskutečně jako drama queen užívá a společně s Elordim mají opravdu kvalitní dialogové scény. O celkovém zpracování režie, barev , efektivity střihu se už bavit nemusíme, protože to je opravdu specifická a precizní podívaná. Ovšem epizoda od epizody mě opravdu překvapuje ve výběru spundtracku a tady konkrétně ten finální mě totálně odrovnal. PS: Calův proslov byl bolestný, pokrytecký, ale fakt hezky zahraný a konečně mě jeho postava zajímá. ()

Bez hnutí jako kolibřík (2022) (S02E05) 

Bohužel ta snaha na unikátní herecké výkony na mě nefungovala a ten breakdown od Rue nebyl skvělý tak, jak by si nejspíš režisér představoval. Proklatě dlouhé scény, které dosavadnímu tempu seriálu vůbec nesvědčí a dávají tak celkovému ději v této epizodě fakáč. To se týká i samotné policejní honičky, která chtěla být rádoby umělecká, barevná a nápaditá a ve výsledku byla jen opět zbytečně dlouhá a samotný útěk drogově závislého člověka má prostě větší potenciál, který by mohl začít nějakým tím realismem. Abych ale nebyl jen zlý, tak celkově se děj hezky posunul a vyložilo se spoustu karet na stůl, které budou mít rozhodně v následujících epizodách ohromné důsledky. Nakonec bych chtěl říct, že tato epizoda je příkladem toho, že Euphoria by bez všech těch zkrášlovácích prvků, makeupů, uměleckých střihů nejspíš nefungovala tak dobře, jak funguje doposud. ()

Když se kácí les... (2022) (S02E06) 

Od Rue se opět příběh posouvá k postavám Cassie, Maddie a Nateovi, což byla fakt nuda a čekal jsem lepší práci se scénářem po jistém zjištění. Samotný Nate byl ale docela fajn a například dialog s matkou po odchodu otce byly fakt skvělý a věřil jsem jim to. Epizoda je o dost přímočařejší, než všechny dosavadní epizody ve druhé sérii a i tak se tady hodí random postava a její vykreslení, viz. Kat a Ethan, kteří tady jsou prostě jen tak zatím for nonsense. Zato Lexi a Fezco mají další společnou scénu. Je to sice krátká, ale za to kouzelná scéna a zpěv Stand by me mě moc potěšil. Už teď se těším na to, jak bude vypadat hra od Lexi. Na závěr Rue nějak prozře a chystá se na další odvykačku. Noo uvidíme. Ty její scény mě pomalu začínají unavovat a docela dost mi vadí, že si tvůrci nedali více práci se Zendayou, coby beznadějnou smažkou. Tady i v tom největším detoxu vypadá atraktivně a neautenticky. ()

Divadlo a jeho dvojník (2022) (S02E07) 

Mám rád tyhle seriálové experimenty, kdy se epizoda změní na muzikál, divadelní hru či jiné kulturní bohatství. Většinou se jedná o odlehčené epizody, které ale moc rády určují směr toho, kam se seriál posune dál a zásadně ovlivní nějakou dějovou linii. Tato epizoda nebo divadelní hra Lexi Howard je geniální. Jak screamovala Maddie, LEXI YOU’RE FUCKIN G! Naplno věnována této postavě, která podrobně zkoumá minulost, přítomnost, ale i případné následky. Scenáristicky vyšperkovaná hra, která má luxusní choreografie, propojená flashbacky, aktuálním dějstvím a spoustu Levinson art highlighty. Tohle jde seriálu Euphoria nejlépe a měl by se toho držet co nejvíce. Ani jedna inscenace, či vedlejší scéna nebyla zbytečná. Každý proklik světla, akustický nádech a temná atmosféra ala Fezco & Snitch, to je o čem mluvím. Jedna z nej epizod celého seriálu. ()

Celý život mé srdce toužilo po tom, co neumím pojmenovat (2022) (S02E08) 

“Well, why would I want anybody knowing what I’m thinking or feeling?” Finálová epizoda se sice nevyrovnala té předposlední, ale má spoustu satisfying scén, které je třeba řádně ocenit. Rozuzlení se tu moc ve velkém stylu nekoná, až na jeden moment a tak nám nezbývá, než si užit každičký detail, který pozadí postav nabízí a především bych chtěl říct, že Fezco a Lexi jsou naprostí tahouni této série, mírně za nimi postava Cassie a Maddie, linka Natea a jeho otce taky super. Ale hlavní postava Rue bohužel nenabídla nic zásadního a její dějství mě zhruba v polovině přestal bavit a ta postava taky. Je to velká Škoda, protože v první sérii mě Zendaya bavila nejvíc, ale tady to nějak stagnuje a její osud se nijak neposouvá, při nejmenším pomalu a kýčovitě. Bylo to unavené finále po velkolepé divadelní hře a proto to nebylo naprosto geniální. Ale užil jsem si to a na 3. sérii se těším více, než jsem se těšil na tu druhou. ()

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama