Reklama

Reklama

Euforie

(seriál)
  • USA Euphoria
Trailer 1
USA, (2019–2025), 25 h 15 min (Minutáž: 50–65 min)

Tvůrci:

Sam Levinson

Hrají:

Zendaya, Hunter Schafer, Austin Abrams, Sydney Sweeney, Jacob Elordi, Alexa Demie, Algee Smith, Barbie Ferreira, Lukas Gage, Maude Apatow, Angus Cloud (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Obsahy(1)

Euforie, dramatický seriál o dospívání, vypráví příběh skupiny středoškoláků, kteří se snaží vyznat v lásce a přátelství ve světě drog, sexu, traumat a sociálních sítí. V čele hereckého obsazení stojí herečka a zpěvačka Zendaya. (HBO Europe)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (20)

Série 1 (2019) (S01) 

První sezóna neodstartovala nejlépe. Tedy, z mého pohledu. Pilotní epizoda mě docela otrávila, a kdybych už celou záležitost neměl doma, asi bych už ve sledování nepokračoval. Tvůrci ale v dalších dílech zlepšovali svůj výkon takovým způsobem, že byl střed řady velmi dobrý, což mě ukolébalo, a zhoršování kvality, které nastoupilo s blížícím se závěrem, mě překvapilo. Moji rostoucí nespokojenost pak ještě prohloubily oba speciály (zvlášť ten první byl jen nudnou, prázdnou žvanírnou). K nadšení mám sice daleko, ale druhou sezónu určitě uvidím, protože ji mám taky doma, tudíž je to nevyhnutelné. / Poučení: Kam čert nemůže, nastrčí dealera aneb Kdo neznásilňuje, není bílý heterosexuál. ()

Pilot (2019) (S01E01) 

Obávám se, že jsem s tímto seriálem šlápl do něčeho mazlavého a nelibě páchnoucího. Pilotní epizoda byla přímo přeplněná mladými, perspektivními a zjevně i degenerovanými mladými násilníky a děvkami, takže se až divím, že jsem si nedokázal najít jedinou sympatickou postavu. Komentář hlavní hrdinky, která se snaží moderovat probíhající děj, mi chvílemi připadal úplně zcestný (únik nahých fotografií a videí), a přestože jsem se nenudil, tak mě příběh ničím nezaujal. Jenže mám seriál doma, takže... / Poučení: Chceš rozesílat své nahé fotky? Udělej to, nenech si to rozmluvit lidmi, kteří tomu nerozumí. ()

Chovat se jako táta (2019) (S01E02) 

Proti pilotní epizodě došlo k viditelnému a hlavně krajně překvapivému zlepšení. U děje jsem se tentokrát nenudil, dokonce jsem se jaksi podivně bavil; pokud se tedy dá bavit na místě, kde člověk rozhodně nechce být, pro jistotu se po celou dobu snaží zadržovat dech a ze všech sil se tiskne zadkem ke zdi (jen tak pro případ). Ano, i tento náhled do života mladé generace byl těžký maras; za všechno mluví fakt, že je nejsympatičtější postavou drogový dealer... / Poučení: Je ti víc než pětadvacet? Tak to si gratuluj, z nejhoršího jsi už venku. ()

Vzhled (2019) (S01E03) 

Za mě můžu říct leda tolik, že se tady střídaly zajímavé a nezajímavé pasáže, takže ten lehký nadprůměr zohledňuje to, nakolik jsem se u epizody bavil. Jakožto aktivní porno divák si pečlivě vybírám videa, která hodlám sledovat, a stále rozšiřuji kategorii těch, na něž se rozhodně dívat nechci, protože zarážení hřebíků do očí není mou oblíbenou aktivitou. Třetí díl mě jednoho z těchto videí neušetřil; děj, který se k němu vztahoval, byl pro mě paradoxně nejlepší. Ústřední smažka a její trampoty mě nebaví už od pilotu a Jules... Vždycky jsem si myslel, že jsem tolerantní vůči sexuálním preferencím a podobným záležitostem, protože jsem se nikdy netajil sympatiemi k lesbičkám a opatrnou neutralitou ve vztahu ke gayům (pokud mě vynechají, ať si užívají). Už dávno mi ale došlo, že jsem naprosto přízemním jedincem, který nedokáže pochopit existenci více jak dvou pohlaví, a zároveň se nedokáže dívat na chlapa se silikony, nafouklými rty a dvoucentimetrovou vrstvou líčidel jako na ženu. Fakt jsem se snažil, ale hanebně jsem selhal. / Poučení: Když má tvoje holka větší penis než ty, může to váš vztah poznamenat. ()

Shook Ones Pt. II (2019) (S01E04) 

Po tom, co mi tvůrci seriálu předvedli v pilotní epizodě, jsem neočekával, že bych mohl některý díl hodnotit až takhle vysoko. Já jsem tedy zatím viděl pro mě zatím nejpropracovanější a nejzajímavější epizodu první sezóny a myslím, že ději velice prospěl fakt, že si hlavní "hrdinka" a vypravěčka nic nešlehla, takže mi tentokrát ani nešla na nervy. / Poučení: Unikly nějaké tvé inkriminující fotky a videa na net? Skoč na kolotoč a něčím to přebij. ()

Bonnie a Clyde (2019) (S01E05) 

Minulou epizodou se u mě příhody amerických pubescentů vyšvihly na vyšší level a udržely se tam i po pátém dílu. Už minule mi připadala postava Rue snesitelnější; odhadoval jsem, že se tak stalo díky absenci fetu v jejím systému a teď se mi můj tip potvrdil. Já si každopádně myslím, že při všech těch kvótách, tolerancích a pseudomoralistických nařízeních by měli američtí puboši v hlavách dostatečný bordel i bez drog. / Poučení: Hlavně to nikdy a nikomu neříkej. ()

Další epizoda (2019) (S01E06) 

Jo, jo, Rue byla potřetí za sebou čistá a já potřetí v řadě hodnotím vysoko. Náhoda? Nemyslím si. Ale ne, nechci, aby to vyznělo tak, že všechno stojí a padá s hlavní hrdinkou, to je nesmysl. Všechno stojí a padá s kvalitou scénáře. A i když je v seriálu spousta postav a záležitostí, s nimiž mám problém, musím tvůrcům přiznat, že se jim po chabém úvodu příběh (ne)pěkně rozjel, a přestože pro mě zůstává jedinou postavou, která ve mně občas vzbudí alespoň nějaké sympatie, místní drogový dealer (to jsou paradoxy), seriál mě zatím zvrhle baví. / Poučení: Vyděračům a teroristům se neustupuje. ()

Útrapy a strasti při čurání v depresi (2019) (S01E07) 

Předchozí epizody jsem docela chválil, ale sedmý díl mě zase až tak neoslovil. Zahájení bylo velmi dobré, ale to už mají tvůrci seriálu evidentně pod palcem, kriminálka s Morganem Freemanem se taky povedla a vyšetřovatelé Bennett a Howard mě fakt bavili, ale pak se to celé nějak zvrhlo v přednášky o močovém měchýři a v trans výlet, který mohl ošklivě zamávat s epileptickými diváky, a to mě trochu zklamalo. / Poučení: Léčit depresi Love Islandem není dobrá volba. ()

And Salt the Earth Behind You (2019) (S01E08) 

Ani osmou epizodou mi tvůrci seriálu neudělali velkou radost. Podobně jako v předchozím dílu i tady se mnoho věcí povedlo, jenže nepovedené záležitosti to prakticky vyrovnaly, takže u mě na žádnou velkou spokojenost nedošlo. Pokud jde o mě, bylo tady až příliš mnoho krasobruslení a samotný závěr byl fakt příšerně dlouhý, navíc ve většině jen opakoval to, co už jsem viděl, nebo si domyslel dříve. Oceňuji rozluštění záhady důležité mikiny, ale to byl v celé té retrospektivní desetiminutovce jediný podstatný zápis. / Poučení: Nenabízej nesplnitelné. ()

1. část: Rue (2020) (S01E09) 

Ježíšmarjá, Santo Klausi a Dědo Mrázi, to ale byla pokrytecká sračka! Tvůrci seriálu mi tady po osm epizod ukazují, že jsou sice drogy smrtelně nebezpečné, zároveň ale nezapomínají upozornit na to, jak jsou děsně cool, sexy, a jak umožňují vnímat život jiným, lepším způsobem, aby pak stvořili brutálně nudný devátý díl, v němž dvě smažky sáhodlouze filosofují, přičemž používají spoustu líbivých ale v podstatě prázdných frází, které bych jim žral snad jedině tehdy, kdybych byl naivním americkým pubošem. A možná ani tehdy ne. / Poučení: Neber drogy. A hele, ani jsem na vyjádření hlavní myšlenky této epizody nepotřeboval hodinu a x listů scénáře. ()

2. část: Jules (2021) (S01E10) 

Ani druhý speciál mě zrovna nepotěšil, i když uznávám, že byl o poznání lepší než ten první. Rozhodně ale nemůžu říct, že bych se nějak výrazně bavil. Už úvod epizody mě příliš nedostal; faktem je, že mi ten nápad s okem zprvu přišel vcelku zajímavý, ale po dvou minutách a za pro mě opravdu otravného hudebního doprovodu už jsem toho měl plné zuby. / Poučení: Pokrok nezastavíš. Dřív se narodil chlapeček, který vyrostl v muže, nebo holčička, která vyrostla v ženu. Dnes se narodí dítě, které může vyrůst třeba v delfína. Jak říkám, pokrok nezastavíš. ()

Série 2 (2022) (S02) 

Průměrná známka se po osmi epizodách druhé sezóny horko těžko přeplazila přes linii, která jí zajistila čtyřhvězdičkové hodnocení, ale o jakémkoli nadšení nemůže být řeč. I u epizod, které jsou z mého pohledu řemeslně skvělé, nastal problém, protože mě nezaujal děj, k postavám bych si nedokázal vytvořit kladný vztah, ani kdybych se hodně snažil, ale to už je můj problém, protože už nějaký čas nejsem v pubertálním věku, nedokázal jsem si vytvořit plnohodnotný přátelský/ milenecký vztah se svým mobilním telefonem, navzdory všemu a všem odmítám brát drogy a má tolerance končí u homosexuálních vztahů a kyborgů. Všechny tyto mé nedostatky mě staví mimo diváckou cílovou skupinu, ale přesto jsem nezahořkl, což je vidět na mém (i pro mě) překvapivě vysokém hodnocení. / Poučení: Neber drogy, neber drogy, neber drogy, nebo se z toho zblázníš. 4*- ()

Snažím se dostat do nebe, než zavřou bránu (2022) (S02E01) 

Po obou speciálech, které uzavíraly první sezónu, jsem se dlouho odhodlával k tomu, abych načal druhou sérii. No, zatím to vypadá, že jsem se obával vcelku zbytečně, protože druhá řada odstartovala ve velkém stylu. Všichni puboši jsou zpět i se vším pornem, chlastem, fetem a sexem a vzhledem k tomu, že se nic výrazně nezměnilo, furt nemusím mít nikoho rád (což je osvěžující), protože drogový dealer je tu pořád za největšího sympaťáka (co mi tím asi tvůrci chtěli říct?), takže můžu s klidem nadále fandit všem těm destrukcím a sebedestrukcím. P.S. Snad nebudu mít noční můry, těch penisů tu na mě bylo trochu moc. / Poučení: Vždycky nos vyprošťovák v ponožce. ()

Mimo dosah (2022) (S02E02) 

První epizodu druhé sezóny jsem pochválil, poněvadž jsem byl vším tím hnusem mile překvapen, ale už druhý díl se nevymanil z průměrnosti. Což o to, byly tady i výborné momenty, tentokrát ale ve většině převažovaly ty slabší a v některých případech až nudné. Ve výsledku bych řekl, že celá záležitost nebyla vůbec špatná, ale na předchozí část výrazně ztrácela. P.S. Vůbec by mi nevadilo, kdyby se z příběhu vytratila ta příšerná kachnička. Její delší přítomnost by mě mohla ošklivě traumatizovat. / Poučení: Co oko nevidí... ()

Velký a malý tyran (2022) (S02E03) 

Po minulém zaváhání tvůrci zase o něco přizvedli laťku a tato část příběhu se jim za mě dost povedla. Pravda s vizuálem jsem měl trochu problém, protože tu bylo už zase poněkud přepenisováno, a (nejen)podle mého názoru vypadají nazí chlapi dobře zezadu nebo zepředu do pasu. Pak už jsou trochu legrační, protože ta skupina zvonkovitých výrůstků působí legračně nebo nepříjemně. Proti tomu působí nahé ženy nádherně sošně ze všech stran, protože jejich tvary zjevně navrhl větší talent. To, co jsem napsal se týká standardně vypadajících jedinců; nechtěl jsem zacházet do nechutností. Navíc jsem se ještě dozvěděl, že je Rue oblíbenou postavou, což jenom dokazuje, že nepatřím do cílové skupiny tohoto seriálu. / Poučení: Hlavou pažbu neprorazíš. ()

Drink před válkou (2022) (S02E04) 

Hmmm, tak tohle nebyla dobrá epizoda. Úvod mě přitom docela dobře naladil, protože vidět všechna ta oslavovaná klišé najednou, to byl kvalitní zápich. Stejně dobře jsem se bavil i na konci, protože i když se Cal řadí mezi všechny ty figurky, které ve mně vzbuzují čím dál větší odpor (a to jsou opravdu všechny, liší se jen tím, na který stupeň se už u mě dostaly), s rodinou se tedy rozloučil velkolepým způsobem, to mu musím nechat:-) No, ale děj mezi počátkem a závěrem epizody byl úplně o ničem. Vývoj veškerý žádný, jen se zase něco vypilo a vyšňupalo. / Poučení: Nesnaž se zápasit v gay baru. 3*- ()

Bez hnutí jako kolibřík (2022) (S02E05) 

Ne, že by nebyla pátá epizoda druhé sezóny přesvědčivá, právě naopak, byl to naprosto syrový nářez, jenže... Nemám rád smažky; tento díl přesně popisuje, proč tomu tak je, a všechny tři hvězdičky jdou tvůrcům za to, jakým způsobem "Rue rennt" natočili. Žádný další kousek už jsem přihodit nemohl, protože jsem se nikterak nebavil. Zajebané feťačce fandit nedokážu, policisté hanebně selhali, protože podle nalejvárny BLM bych čekal alespoň šedesát průstřelů, a ani ti psi už nejsou, co bývali. Ne, děj mě fakt nebral. Ale natočeno to bylo parádně, to zas jo. / Poučení: Věříš feťákovi? Tvoje volba. ()

Když se kácí les... (2022) (S02E06) 

Minulá epizoda byla skvěle natočená, a přesto mě nebrala, šestý díl mě ale bavil mnohem víc. Tvůrci se tentokrát nezaměřili jen na profláklou smažku a její abstinenční stavy, ale začali se věnovat i ostatním dějovým liniím, a už to na mě fungovalo o mnoho lépe. Už jen kvůli problematice, na níž se seriál zaměřil, se Euphoria nestane mým oblíbeným seriálem, přesto uznávám, že je to velmi kvalitně natočená záležitost. Jen holt nejsem cílovkou. / Poučení: Jedním ze zásadních rozdílů mezi rýmou a spermatem je ten, že rýmu je možno vtáhnout zpátky. ()

Divadlo a jeho dvojník (2022) (S02E07) 

Kdybych napsal, že byla sedmá epizoda nezajímavá, znamenalo by to, že jsem definitivně přišel o zrak. Příběh se, pravda, prakticky nikam neposunul, protože tohle bylo vlastně jedno velké shrnutí již viděného (doplněné o nějaké ty dosud neznámé detaily), ale provedení mě jaksi chytlo. Za mě se tento díl tvůrcům povedl a pátý kousek jsem nepřihodil jen pro ten chybějící progres příběhu. / Poučení: Když zjistíš, jak vnímají události, které si pamatuješ, jiní lidé, může to s tebou ošklivě zamávat. ()

Celý život mé srdce toužilo po tom, co neumím pojmenovat (2022) (S02E08) 

Z finální epizody druhé sezóny mám velmi smíšené pocity. Části osmého dílu mě hodně bavily, ale abych si náhodou neodnesl ze sledování příliš příznivý dojem, přidali do něj tvůrci scény, které mě prostě bavit nemohly. Myslím, že projev hlavní "hrdinky" na pohřební seanci jsem viděl už minimálně potřetí, a nemám pocit, že by mě to mělo s každým dalším opakováním víc bavit. Ale co už, hlavně, že je konec. / Poučení: Když stojíš proti přesile, neopouštěj bunkr. ()

Související novinky

Třetí řada Euforie má problémy

Třetí řada Euforie má problémy

26.03.2024

Loni v listopadu se na představení příštích projektů ze stáje HBO její představitelé holedbali tím, že třetí série úspěšné Euforie je v odklepnuta, v přípravách a na obrazovky chtivých náctiletých… (více)

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

Hollywood hodlá prioritizovat jistoty

28.09.2023

Stávka scenáristů oficiálně skončila, v následujících dnech a týdnech se musí ještě vyřešit stávka herců, pomalu ale jistě to už vypadá, že se Hollywood ještě před koncem roku vrátí naplno do práce.… (více)

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

Kde se bude odehrávat třetí řada Bílého lotosu?

28.03.2023

Kabelovka HBO se nedávno rozloučila s první sérii seriálového hitu The Last of Us, už nyní ale diváky přivítala závěrečná sezóna oceňovaného dramatu Boj o moc, ještě v letošním roce nás pak čeká… (více)

Reklama

Reklama