Reklama

Reklama

Loni v Marienbadu

  • Francie L'Année dernière à Marienbad (více)
Trailer 1

V honosném barokním hotelu muž přichází na setkání se ženou, které jí přislíbil před rokem. Žena si však na slíbenou schůzku nevzpomíná a vytrvale ji popírá. Muž se tedy v labyrintu z mramoru a zlata snaží vdanou ženu přesvědčit o jejich setkání a znovu ji dobýt. V okázalém sídle, kde neexistuje čas ani prostor se odehrává mysteriózní surrealistické drama založené na hře s realitou, sny a představami. (Marienbad Film)

(více)

Recenze (137)

cachina 

všechny recenze uživatele

Loni v Marienbadu rozhodně není pro všechny diváky. Je spíše určen artrovému publiku a je plodnou půdou pro nejrůznější analýzy. Děj je ale přitom velice prostý. Muž potká v hotelu ženu a tvrdí ji, že se znají již z loňského roku. Ta si ale na nic nevzpomíná. Dějová jednoduchost je v silném kontrastu k formě vyprávění. To není seřazeno chtonologicky, dochází k častému opakování, najdeme zde i elipsy, vynechávky, divák si toho musí více domyslet. Kamera si tak různě poletuje, nezabírá, to co by zabírat měla, postavy opouštíme uprostřed věty apod. Vyprávění hlavního hrdiny je hned zpochyňováno, při každé další historce jsou detaily jiné, a tak divák přesně neví, na čem je. A právě v tomhle tkví hlavní síla filmu. ()

RockChick 

všechny recenze uživatele

Příběh filmu v kostce: Žena a muž se do sebe zabouchnou v hotelu a slíbí si, že se za rok zase sejdou. Prý. To nám aspoň tvrdí ten týpek. Za tu dobu, ale borka chytila Alzheimera a na nic si nepamatuje. Prý. Tak se náš hlavní hrdina rozhodne, že ji paměť zase všemi možnými způsoby osvěží. Výsledkem je divácká tortura, do sebe zahleděné umění pro umění, kdy musíme hodinu a půl přihlížet snažení děsivého creepa, kterej nedokáže pochopit, že o něho ta ženská asi tolik nestojí. Obávám, že tenhle film by v post Me Too éře už neprošel. :-( ()

Jancll 

všechny recenze uživatele

Nelámu nad tímto filmem hůl, a to proto, že mu nelze upřít dávku originality a velmi dobrého vizuálního provedení, které vytváří nezaměnitelnou atmosféru. Na můj vkus je však až velice často nudný a ani trik se sirkami na mě nijak nezapůsobil. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Snímek jen pro úzký okruh diváků! A já do něj nepatřím. Prakticky nulový příběh. Určitě je to přelomový snímek a díky tomu také dost nadhodnocený. Je pravda, že je to opravdu moc hezky natočený, proto ty tři hvězdy, ale jinak to pro mně nemá žádnou výpovědní hodnotu. Zajímavý mezník ve vývoji kinematografie, ale film jen pro náročného diváka! [50%] ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Svět je jenom hodinový hotel / a můj pokoj je studený a prázdný. Pobyt jako ze Slevomatu. Nejednotu času, zápletky, narativu a vlastně čehokoliv supluje železná obruč "místa". Marienbad je kameramansky do mrtě vytěžená krása vezdejšího světa hrdinů, kteří ne a ne se vymknout z obsese, utkvělé myšlenky na cosi nevyjasněného, nevyjasnitelného. Spirála, jíž se hlavní hrdina vymílá do své minulosti i do sebe samého, pochopitelně nikam nevede a domnělá závrať z hlubiny je jen nevolností, od níž sadistický kolotočář Resnais nenechá vydechnout. A přesto si to říká ještě o jednu super-speciál zrychlenou jízdu. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"To si snadno ověříme, zprávy o počasí najdeme v novinách." Přestože jsou komentáře pod tímto filmem plné superlativů, mě si tedy opravdu nezískal. Musím ale vyzdvihnout jeho nadčasovou obrazovou stránku, která byla očividně inspirována surrealistickými malíři. Jejich vliv je pak nejvíce patrný ze scény se záběrem zahrady, kde stojí lidé s dramaticky dlouhými stíny, namalovanými přímo na zemi, jejichž iracionalita přímo evokuje díla Giorgia de Chirica, Paula Delvauxe, či René Magritta. Vizuální styl snímku však také výrazně ovlivnilo režisérovo úsilí o co nejvěrnější napodobení starých němých filmů, které bylo patrné i z vlasů Delphine Seyrig, jejíž sestřih připomínal účes Louisy Brooksové, představitelky hlavní role Lulu z filmu "Pandořina skříňka", který natočil Georg Wilhelm Pabst. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

Mysteriózna dráma zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Je to síce originálne dielo s pôsobivou obrazovou stránkou a so zvláštnou tajuplnou atmosférou, lenže to všetko je pre mňa na dobrý film zúfalo málo. Príbeh-nepríbeh ženy, ktorá má zrejme psychickú poruchu (silnú depresiu?) a zotavuje sa v kúpeľoch, je z môjho pohľadu stvárnený dosť nezáživne, s motívmi, ktoré sa otravne opakujú do aleluja (to na filmoch nemám rád). Hádam jediné, čo ma pri sledovaní trochu zabavilo, bola snaha o odhaľovanie skrytej symboliky. K nejakej interpretácii som aj dospel, ale vôbec si netrúfam tvrdiť, že som film pochopil (je zrejme schválne postavený tak, aby možných vysvetlení bolo viac).     "Along these stone paths and amidst these statues, where you were already losing your way forever in the still night, alone with me." ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Opět podobný film jako Hirošima, opět to šlo absolutně mimo mě, tohle prostě není režisér pro mě. Jedno velké trápení, nevím kde v tom vidí někteří genialitu a ani to vlastně vědět nechci. Opravdu pro velmi velmi náročného diváka. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Loni v Marienbadu je určitě skvělý film, ale mně nesedl. Ten začátek byl strašně nádherně natočený, potom se to zvrhlo do nekonečného a úmorného opakování. Stále stejná slova a kulisy, jeijchž pozorné sledování jsem po chvíli vzdala. Na můj vkus je to až příliš složitý a umělecký film... ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Grand Prix Zlatý lev Mezinárodního filmového festivalu v Benátkách 1961. -------- Jeden ze 150 nejlepších filmů všech dob podle ankety (119 hlasujících, především filmových historiků, z více než 100 zemí světa), kterou v roce 1982 uspořádalo UNESCO z podnětu Mezinárodní federace filmových klubů. ()

AIMÉE 

všechny recenze uživatele

Snímek rozhodně není pro každého. Byť je vybaven atributy jako art film, film noir, francouzské prostředí, plíživá atmosféra... a přitom by se nejeden mohl ztrácet v této ódě na citové splétání mezi mužem a ženou. Hudba je naléhavá až útrpná, která podkresluje dramatickou mlhu. Je to taková experimentální zfilmovaná báseň. ()

matmanX 

všechny recenze uživatele

Loni v Marienbadu je asi nejunikátnějším duchařským příběhem, jaký jsem viděl. Aspoň tak ho vnímám já. Možná je to trochu zjednodušený pohled, nad kterým by intelektuální kritici oslavující avantgardní hodnoty filmu ohrnuli nos, ale pro mě je nejbližším a nejatraktivnějším. Je to tragický, duchařský příběh, ve kterém ale nevím, kdo je přízrakem a kdo živou postavou. Návštěvníci vedou konverzace, které nikde nezačínají ani nekončí. Jsou zmrazeni v pózách, možná jen pár sekund, možná na věčnost. Objevují se a zase mizí v obrovských halách. Spíše než jako ucelené postavy působí jako dekorace hotelu. Film na to přímo poukazuje, když je hlavní postava Muže srovnává se sochami v zahradě. Celý film se točí v nekonečné spirále, opakuje události v jiných prostředích a s jiným kontextem. Z té spirály nikdo neunikne, i když o to hlavní postavy celou dobu usilují. Od prvních záběrů je kladen důraz na architekturu hotelu a opakování, když se repliky herců nesou chodbami, nespojené s místností, časem nebo osobou. Jsou Muž a Žena živými návštěvníky v přízračném domě, který si pohrává s jejich vzpomínkami? Vrací se Muž k přízraku Ženy v marné snaze ji vyvést do skutečného světa? Nebo je Žena pronásledována potlačenou vzpomínkou na znásilnění? Nemá smysl hledat jednoznačný význam, protože Loni v Marienbadu ho nehledá ani nedává. Zajímá se právě o tu nejasnost, mystickou atmosféru, ve které se představy a vzpomínky prolínají. Hlavní postavy se staly součástí lázní, duchy svých vlastních životů, sochami beze jména. ()

Oralfabet 

všechny recenze uživatele

Simpování v hotelu, v němž neplatí pravidla času a prostoru. Hypnotické, smyslné a docela příjemným způsobem dokonale nesrozumitelné. 7/10 ()

Pevek2 

všechny recenze uživatele

Po prvnich 10 minutach se mi zdalo, ze se Renais formalne i myslenkove vycerpal. Nastesti to nebyla uplne pravda. Film je to genialni, pro me ale presprilis dokonaly... ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Spíše jsem usínal, náročné a unikající rozhovory a popisy, trochu snové a bez přímého děje. I přesto jsem dokoukal a něco pěkného tam je, ale nenašel jsem. Asi, že jsem u toho hlídal malé dítě. ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Vysoce umělecký film, který jsem naprosto nepochopil. Hrozná nuda, ale kupodivu, působil na mě hrozně depresivně. Nevím, co měl vyjádřit a vlastně jsem nepochopil, co měl vyjádřit. Tápání té ženy? Pohledný muž byl před rokem v Marienbadu, kde se zamiloval do zřejmě vdané ženy, ta ho stále odmítá a slibuje, že za rok mu dá odpověď. A teď je stejně odmítavá. Něco má symbolizovat ta antická socha v průčelí zámku, ale taky jsem nepochopil. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Vynikající kamerou s několika opravdu fascinujícími "vychytávkami" se vypráví... No, vypráví. Není jasné, co se odehrává, kdy se to odehrává, ani kde se to odehrává. Vztahy mezi postavami, snad s výjimkou jeho a jí, jsou záměrně nejasné. Spousta se toho stane mimochodem, ve druhém plánu, což na jedno shlédnutí opravdu nedávám. A to jsem věděl, do čeho jdu. Můžu si tady a teď vymyslet nějaké interpretace, ale kdybych film viděl za rok, byl by nejspíše o něčem jiném. Stejně jako kdybych jej viděl loni. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Sú filmy, ktoré majú  len jedno jediné vysvetlenie a režisér robi všetko preto, aby ste to pochopili a vyložili si tak, ako sa to od vás očakáva. Ako keď si kúpite pepsi a očakávate svoj obľúbený nápoj. Na úplne opačnej strane stojí tento film. Je ako obraz v galérii s názvom Bez názvu. Ak by som si mal vybrať medzi týmito dvomi protipólmi, tak dám prednosť obrazu pred kolou. ()

Související novinky

Letos v Marienbadu

Letos v Marienbadu

19.08.2019

V srdci malebných Mariánských Lázní se v termínu od 28. do 31. srpna 2019 uskuteční již čtvrtý ročník Marienbad Film Festivalu. Poklidné lázeňské město přivítá na konci prázdnin festival zaměřený na… (více)

Reklama

Reklama