Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (101)

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Má to poměrně sympatickou protagonisku a jednoho hodně(!!) sympatického medvěda.. Jinak je to takové to fantasy které se strašně na sílu snaží aby bylo jiné a originální a už o poznání méně o to jestli daný svět působí funkčně, organicky, logicky atd.. Zápletka je dost mimoidní a děj jakoby si někdo cucal z prstu za pochodu (ze školky)... Vizuál je takový jakože lehce kýčovitý, ale tady to tak nějak úplně nevadí ..Cením, že digizvířátka nepůsobí rušivě.... Neurazilo mě to, ale ani nestrhlo.. Občas jsem protočil oči v sloup, celou dobu čekal co z toho vypadne a nevypadlo vlastně nic.... Třeba to v další sérii nějak zapadne do sebe.. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Klasický nešvar velké většiny seriálů. Je to zbytečně dlouhé. Film Zlatý kompas stál za hovno, ale dokázal do dvou hodin narvat vše potřebné. Tady máme na ploše osmi hodin minimálně tři hodiny zbytečné vaty, které tomu ubírají tempo. Ve všech dalších ohledech ale špička a těším na další dvě řady. 85% Update po druhé sérii. Všechny nedostatky první série jsou pryč, přibylo dokonce několik kulervoucích momentů (Asriel a andělé over the top), takže zvedám na plnou palbu a budu velmi nedočkavě vyhlížet poslední řadu, která by měla být ještě lepší. 95% Update po třetí sérii. Stoprocentní to není, ale plný počet hvězdiček si to zaslouží, protože to je nejen špičkově udělané, ale především se to parádně drží předlohy, což je v dnešní době očividně bohužel výjimka (oproti Kolu času, Zaklínačovi, Rings of Power). Jako třešnička na dortu pak krásná anticírkevní agitka, takže dohromady výborný fantasy seriál, kterých by mohlo vznikat víc. 90% ()

Reklama

Samuel7 

všechny recenze uživatele

HBO zkrátka točí nepřekonatelné seriály. Rok 2019 fantasy přál, vedle závěru GoT jsem se těšil hlavně na Zaklínače. Potenciál líbit se mi měl větší než Jeho temné esence, ale začátek Pullmanovy trilogie je zpracovaný jednoznačně lépe. Lepší scénář, herecké výkony, vyrovnaná kvalita epizod (byť za nejlepší hodnotím zde ty první, pak už se místy objevovala i zbytečná vata), poutavá hudba. Tím vším bezpochyby poráží Zaklínače od Netflixu. Výprava či efekty byly u obou velmi silné, zde nechci srovnávat. Je pravda, že sérii by stačilo méně kondenzovanějších dílů. Film Zlatý kompas byl moc krátký, řada o 8 epizodách zase poněkud dlouhá. Nějaká střední cesta by se tedy zdála vhodnější. Přesto, že některé pasáže nebyly dvakrát zajímavé (neustálé procházky Willa po městě), rozhodně jsem se i přes výtku ohledně délky nenudil. Seriál rozhodně navnadil k sledování další série. Konec posledního dílu vizuálně i emociálně dechberoucí. Jsem zvědavý, co nám ti filmoví čarodějové připraví na další řadu, protože před jejich představovistí, která je patrná už z úvodních titulků s mistrným prolínáním paralelních vesmíru, opravdu smekám. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. séria - 60%. Moc sa mi do tohto nechcelo, ale nakoniec som sa nechal zlákať perfektný trailerom. Ono by to nemuselo byť zlé, lenže za tých 8 hodín som viac trpel nudou, pretože sa len kecalo a všetko zbytočne naťahovalo. Posledné dva diely konečne za niečo stali, inak to je veľká nuda, ktorá prinesie občas lepšie scény. Sklamalo ma aj obsadenie McAvoya, ktorý tu moc priestoru nedostal. Potešila krpaňa Dafne Keen, efekty, ľadové medvede a úvodné titulky s perfektným soundtrackom. Inak nič. Obľúbený soundtrack: Main Title. 2. séria - 65%. Po prvej sérii som rozmýšľal, či sa pustiť do tej druhej, pretože ta prvá ma nejako extra nebavila, no nakoniec som sa k nej dostal a musím povedať, že mi prišla o chlp lepšia. Stále to však žiadny zázrak nie je. Postavy ma bavili o trošku viac a tak isto aj príbeh. Finále mi prišlo asi najlepšie a keď to zhodnotím ako celok, nie je tu síce nič, čo by ma vyložene bavilo, no na druhú stranu ani extra nudilo. 3. séria - 60%. Predošlá séria mi prišla o chlp lepšia, no na druhu stranu, všetky tri série mi prišli kvalitou veľmi podobne a vyrovnané. Na tretej sérii ma najviac bavilo asi to, že to skončilo, keďže si ma tento seriál od začiatku moc nezískal. Dopozeral som to iba s povinnosti a tak trochu som bol zvedavý, ako sa to skončí. A aj keď koniec sa mi ľúbil, je tu hromada scén, ktoré ma moc nebavili a tých čo ma bavili je asi polovička. Tých osem hodín mi prišlo veľa v predošlých sériách a aj tu. Veľkým plusom je znova hudba, ktorá je pre mňa asi najväčšie plus na celom seriáli. Stručne jasne, nebolo to zlé, ale na môj vkus moc dlhé a sem tam nezáživné. Obľúbený soundtrack: Until The Day I Die. ()

MikyAff 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

His Dark Materials dobře zaujalo prvními díly, které postupně začaly dost upadat. S první minutou a Jamesem McAvoyem moje ambice ihned vyskočily na pět hvězd. Bohužel pro mě jsme se s ním opět setkali až ke konci, kde už to natolik nezachránil. Hlavní představitelka dost balancuje na (ne)sympatičnosti, zato její seriálová matka je daleko v hlubinách žabích obličejů, na které se chci dívat co nejméně. Přesto musím uznat, že svou postavu hraje dobře. Malinko se ztrácím v propojení světů, ale to snad bude vylepšeno v další sérii. S průběhem seriálu menší zklamání, které zachraňuje naštěstí zvědavost a obsazení, díky které se na další sérii těším. ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • První díl sledovalo na BBC rekordních 7,2 milionu diváků a na HBO 724 tisíc, tím se stal v Británii nejsledovanějším novým dramatem od roku 2014. (Salem)
  • Kvůli koronaviru muselo být zrušeno natáčení 8. epizody 2. série, tudíž má série pouze 7 epizod. Z tohoho důvodu jsme v sérii neměli vidět Jamese McAvoye. Ten se však nakonec v sérii objevil, byla použita část materiálu ze zrušené 8. epizody. (petow)
  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama