Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Videa (18)

Trailer 1

Recenze (101)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Původní filmové zpracování jsem viděl kdysi pradávno (a pamatuji se, že se mi moc nelíbilo) a knihy jsem nečetl, takže nemám s čím srovnávat a jsem spokojen. Tenhle seriál je super. A patrně zatím nic víc. Dafne Keen je úžasná (ta holka je neskutečnej talent), Ruth Wilson taky a McAvoy má trestuhodně málo prostoru. Atmosféra naprosto fantastická, absolutně geniální znělka (z letošních nejspíš ta nejlepší) a celý ten svět je dostatečně zajímavý, občas je to i zajímavě a nemálo temné... jen to tempo. To tempo... první díl utekl rychlostí blesku, ale pak se to nějak zaseklo a postupně zpomalovalo. Aby v druhé polovině zase postupně zrychlovalo... Ale to je vlastně asi jediný problém, který s tím mám, neboť je to poměrně úchvatné a i daemoni jsou skvěle hlasově obsazení, takže super. Následníkem GOT je sice celkem jednoznačně, definitivně a zaslouženě Zaklínač, His Dark Materials takové ambice ani nemají, ale koprodukce BBC A HBO se tady zatraceně vyplatila. Na druhou řadu se moc těším. Jestli je to povedená adaptace předlohy, to ať posoudí jiní, já můžu jen říct, že je to velmi povedená seriálová fantasy. Jen víc takových žánrových pokladů! 85%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Zlatý kompas rozvinutý do seriálovej podoby. No kvalitou je to podobne priemerné. Netvrdím, občas sa tu vyskytnú zaujímavé scénky a sem-tam seriál dokáže aj pobaviť či trocha napnúť, ale celkovo mám z toho iba vlažný dojem. Asi som na to už starý, je totiž jasné, že si ho užijú hlavne mladšie ročníky. Navyše to niekedy dýchalo všeobecným chaosom. Napríklad čo ten černoch stále hľadal? Prečo naháňal toho chalana? To sú asi otázky, na ktoré odpovede dostane divák asi až v ďalšej sérii, no neviem, či mám na to ešte chuť. Za mňa slabší priemer. 55/100 ()

Reklama

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Knihy ani původní film jsem neviděl, ale seriál mě zaujal už svým trailerem. Obsazení je slušné, v hlavní roli Dafne Keen, známa z Logana a kolem ní se pohybují skvělá Ruth Wilson či nepříliš využitý James McAvoy. Některé věci pro mě byly matoucí a přišly mi nedostatečně vysvětlené, takže třeba linka s vytřesenou matkou a synem mi přišla podivná. Naopak svět ve kterém se pohybovala Lyra a její deamon, byl zajímavý a hodně mě bavil, i když i tam jsem si musel počkat na některá vysvětlení. Efekty jsou fajn, temnější vyznění se podařilo, občas mě ale štvalo, že Lyra moc nepřemýšlela a některá rozhodnutí přišla jakoby z ničeho nic. 2. série Na druhou řadu jsem byl zvědavý a jsem docela rád za to, čeho jsem se v ní dočkal. Cestování mezi světy, jejich porovnání a představení úplně nového světa, k tomu zajímavá monstra a pokračující dobrodružství Lyry. Nechybí napínavé zakončení a emotivní rozloučení několika hrdinů. Jsem vážně zvědav na to, jak se to všechno ukončí. Takže si určitě počkám na poslední třetí řadu. Temné fantasy pohádky, jako je tahle se mi zamlouvají. 3. série Na poslední řadu se čekalo o něco déle, ale ve výsledku to nijak nevadilo. Uzavření celého příběhu se podařilo a příběh byl temnější než jsem očekával. Cesta Lyry a Willa stála za to a na seriál budu vzpomínat v dobrém. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Filmový Zlatý kompas možno nie je ideálnou adaptáciou prvej knihy trilógie Philipa Pullmana, no má dostatok silných momentov a takmer dokonalé obsadenie, čím vo mne nakoniec zanechal pozitívne dojmy. No dá sa to i lepšie a to dokazuje aj táto seriálová verzia. Úvod pritom z mojej strany predsa len trochu doplácal na priame porovnanie vybraných aspektov, respektíve opakovanie známych faktov v papierovo menej atraktívnom háve. No v druhej polovici prvej série, kde som definitívne akceptoval Dafne Keen ako novú Lyru, dianie konečne chytilo potrebný spád, napätie, či emócie a na ďalšie pokračovanie tohto komplexného multiverzného príbehu sa skrátka nejde netešiť. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Klasický nešvar velké většiny seriálů. Je to zbytečně dlouhé. Film Zlatý kompas stál za hovno, ale dokázal do dvou hodin narvat vše potřebné. Tady máme na ploše osmi hodin minimálně tři hodiny zbytečné vaty, které tomu ubírají tempo. Ve všech dalších ohledech ale špička a těším na další dvě řady. 85% Update po druhé sérii. Všechny nedostatky první série jsou pryč, přibylo dokonce několik kulervoucích momentů (Asriel a andělé over the top), takže zvedám na plnou palbu a budu velmi nedočkavě vyhlížet poslední řadu, která by měla být ještě lepší. 95% Update po třetí sérii. Stoprocentní to není, ale plný počet hvězdiček si to zaslouží, protože to je nejen špičkově udělané, ale především se to parádně drží předlohy, což je v dnešní době očividně bohužel výjimka (oproti Kolu času, Zaklínačovi, Rings of Power). Jako třešnička na dortu pak krásná anticírkevní agitka, takže dohromady výborný fantasy seriál, kterých by mohlo vznikat víc. 90% ()

Galerie (405)

Zajímavosti (8)

  • Tato epizoda byla věnována zesnulé herečce Helen McCrory. Tato britská herečka, která prohrála v roce 2021 boj s rakovinou, propůjčila svůj hlas sněžnému leopardu Stelmarii, démonovi lorda Asriela (James McAvoy). (UhLee)
  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (gecko)

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama