Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Khalia k tomuto seriálu (10)

Jeho temné esence (2019) 

Jsou knihy jako Harry Potter, které mají potenciál uchvátit celý svět. Pak jsou knihy jako His Dark Materials, kde jste buď uchvácení nebo zmatení, a nebo (a to je dost časté) naprosto pobouření. Jako fakt, vidět poslední sérii jako nečtenář, asi bych si myslela, že si tvůrci něco šlehli. :) Divím se, že je to na ČSFD vůbec v červených číslech. Ale oni se jen drží předlohy, která je pro mě až dosud nejgeniálnějším literárním počinem, se kterým jsem měla tu čest. Když máte oblíbenou knižní sérii (spíš řekněme, že jí žijete) a čekáte půl života na její pořádnou filmovou či televizní adaptaci, šance, že se dočkáte, často nebývá velká. A když to náhodou přijde, většinou to bývá jen snůška nesmyslů hrací na notu sexu či násilí, které s původním příběhem mají jen pramálo společného. Ale tohle. TOHLE! Dámy a pánové, přesně takhle se to má dělat! Je to svěží vítr, a to nejen celková pointa, která zůstala zachována, ale také - a teď se podržte - když drobné odchylky od předlohy neničí esenci příběhu, naopak jí lichotí. Když se režie i scénáře chopí lidé, kteří ty knihy skutečně milují. Když se hudebně angažuje chráněnec Hanse Zimmera (genius move!). Když dostanete trochu peněz, je to taky fajn, ale jak víme, nakonec s nimi dost lidí neumí v tvorbě zacházet - budget Esencí za první dvě série je menší než mají např. Rings of Power za jedinou epizodu! A stejně to prý stojí za prd. Kouzlo?   Kdepak! Když dostanete příležitost tu sérii fakt vystřelit na vrchol, aniž by jakákoliv církevní instituce vyhrožovala distributorovi, aby ten film pár týdnů před premiérou okamžitě cenzuroval a prostříhal, to taky dost pomůže - mávám Zlatému Kompasu z roku 2007 a vzkazuji: Tehdy ještě nebyl ten správný čas. Ten správný čas je teď. Nebeskou Republiku si musíme nakonec vybojovat každý sám, že? :) A tady to prostě funguje. Děkuju. ()

Série 1 (2019) (S01) 

1. série nabízí parádní rozjezd, který sice neznalcům předlohy může přijít zdlouhavější, ale já jsem naprosto spokojená a nadšená. Knihy jsou přirozeně postupem času temnější a napínavější, pevně věřím, že seriál nabídne totéž a mnohem víc. 85%, snesla bych větší interakci a emoce k daemonům-duším. ()

Lyra's Jordan (2019) (S01E01) 

(Obsahuje malý spoiler) Předně píšu, že jsem opravdu velký fanoušek předlohy a od tohoto jsem měla skutečně velká očekávání. 90% z nich byla naplněna. V prvé řadě mě oslnila hudba a herecké výkony, všichni mě naprosto ohromili; Dafne, McAvoy a Ruth Wilson zatím dokonalí. Zvyknout si musím asi jen na herečku Ma Costy, možná lorda Faa. Vztah Lyry a Asriela skvěle pojatý, stejně jako postavy mistra a knihovníka, překvapilo mě, kolik se toho dá vměstnat do hodiny tak, aby to nebylo příliš ukvapené. SPOILER: Chyběla mi postava Tonyho Makariose, která má být pro příběh zásadní. Uvidíme, jak si poradili s tímto - předpokládám, že místo něj použijí Billyho Costu, stejně jako ve filmu. ()

The Idea of North (2019) (S01E02) 

Excelentní. V životě bych nevěřila, že se dají vzít už tak výborné knížky a vytunit je do něčeho takového. Thorne to dokázal. Jestliže si to udrží stávající úroveň, tak bude tento seriál obtížně hledat konkurenci. ()

Armour (2019) (S01E04) 

Zatím nejlepší epizoda. Lyra je konečně ta Lyra, kterou znám z knih. Iorek, Scoresby s Hester fantastičtí. Postavám se dodala ohromná hloubka, Magisterium no comment, tady to skutečně přestává být pro děti :) A už se moc těším na Serafinu. ()

Jeskyně (2020) (S02E02) 

Čekala jsem skoro půl života, než někdo bude mít „koule“ na to zfilmovat HDM tak, jak si trilogie zaslouží. Tohle byl dokonalý díl a fakt jsem spokojená. Nemůžu se dočkat pokračování. :) ()

Věž andělů (2020) (S02E04) 

Zatím nejlepší epizoda, laťka se stále posouvá vzhůru. Musím podotknout, že tato série je mnohem lepší než první. ()

Zlo (2020) (S02E06) 

Tak tady jako fanda knih už opravdu hodně cítím, nakolik chybí a bude chybět díl s Asrielem, který kvůli covidu nedotočili, takže museli částečně překopat chronologii 2. série. V tomto díle byly ty nejlepší věci vynechány, potlačeny nebo příliš uchvátány (*knižní spoiler?* povídání o fantomech ve Willově světě se nekonalo, velmi komplikované zaříkávání a příprava masti pro uzdravení ruky, které de facto nemělo pomoct - a v seriálu pomohlo..? Leeho snění-jasnovidectví a schopnosti Sayan Kötör... nic?). Andělé kromě teček na obloze také zatím nikde. Na druhou stranu - linka Coulterová-Boreal byla na jedničku. Věřím, že ty největší perly si nechávají na poslední díl, ale zamrzelo to. Mám trochu obavu, jak hodlají vše, co zbývá, nacpat do jednoho dílu, když teď vidím to prapodivné tempo... a obzvláště úplným chyběním jedné konkrétní postavy divoženky si myslím, že se odchýlili až příliš a jsem skutečně zvědavá, jak si s tím hodlají poradit. Uvidíme, jsem napnutá jako špagát. :) ()

Æsahættr (2020) (S02E07) 

Dala bych 4 hvězdy, ale část s Asrielem to vystřelila do nečekaných výšek :) Jako fanoušek předlohy hodnotím druhou sérii velmi kladně. ()

The Enchanted Sleeper (2022) (S03E01) 

"Gay" andělé byli samozřejmě i v knižní předloze, a když se políbili, zase mi zaplesalo srdce, že má ten seriál koule. :D A to pochopitelně neplatí jen o andělích, ale o ostatních tématech, která seriál dosud zpracovává na jedničku s hvězdičkou. Knihy jsem četla tolikrát, že už to ani nespočítám, a musím uznat, že tomu nechybí vůbec nic. Drobné úpravy například u Gallivespianů naprosto chápu a jsem s tím v pohodě. Není co řešit. Jen trochu pomalejší start. 4* ()

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama