Reklama

Reklama

Jeho temné esence

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie / USA, (2019–2022), 20 h 54 min (Minutáž: 46–60 min)

Předloha:

Philip Pullman (kniha)

Hudba:

Lorne Balfe

Hrají:

Dafne Keen, Ian Peck, Ruta Gedmintas, Ruth Wilson, James McAvoy, Anne-Marie Duff, Lin-Manuel Miranda, Ariyon Bakare, Geoff Bell, Georgina Campbell (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Jeho temné esence, seriálová adaptace oceňované stejnojmenné trilogie spisovatele Philipa Pullmana, která je považována za novodobé mistrovské dílo imaginativní fikce, sleduje Lyru (Dafne Keen), zdánlivě obyčejnou, ale odvážnou mladou ženu z jiného světa. Lyra při svém pátrání po zmizelém kamarádovi odhalí zlověstné spiknutí, jehož součástí jsou únosy dětí, a ze všech sil se snaží porozumět záhadnému jevu zvanému Prach. Zatímco Lyra cestuje napříč paralelními světy, z nichž se jeden nápadně podobá tomu našemu, potká odhodlaného a statečného chlapce jménem Will. Společně narážejí na neobyčejné bytosti a nebezpečná tajemství. Osud živých i mrtvých přitom třímá v jejich rukou. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele teekanee k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2019) (S01) 

Děkuju seriálu za vynikající uvedení do tohodle světa (světů?). Hned po druhý epizodě jsem nakoupil knižní trilogii a zhltnul jí snad za týden. První série seriálu je opravdu podobně dobrá jako kniha, což je z mé strany veliká poklona. Samozřejmě lehce ztrácí v detailech, ale to je u adaptace nevyhnutelné. Hrozně moc bych pochválil casting všech postav. Ať už jde o skvělou Dafne Keen, která esenci Lyry zachytila opravdu skvěle a nebo o skoro až hrůzu nahánějicího McAvoye a ještě zlověstnější Ruth Wilson, která si krade každou scénu pro sebe. Seriál i předloha je opravdu hodně myšlenkové bohatá, ale všechno to v prvním díle jede zejména v náznacích. Měnší výtku bych měl ke castingu Willa, představoval jsem si nějakýho dvanáctiletýho klučinu jako v knize a ne patnáctiletýho puberťáka. Celkově jeho linka mi přišla lehce nataženější než byla potřeba a vůbec bi mi nevadilo, kdyby byl představen až na začátku druhé série, jako v knize. Taky musím pochválit vizuální zpracování seriálu, který je na opravdu vysoký úrovni. Dále se mi tady hodně líbil vztah Lyra a Rogera, kterej byl mnohem lepší a prokreslenější než v knize. Na závěr musím do nebes vychválit skvělý soundtrack, zejména ůvodní znělka je fakt něco. 87% ()

The Lost Boy (2019) (S01E05) 

Za mě lehce slabší díl, hlavně mě trochu rozhodili změny oproti knihám. Představení WIlla už takhle brzy by mi až tolik nevadilo, ale vadí mi, že vypadá tak na patnáct, přitom mu má být dvanáct. . Také nechápu proč je černoch, kdo četl knihy, tak ví, že to nedává smysl, jelikož jeho táta musí bejt běloch. Leda by to byl mulat :). Další věc je změna scény ve stodole, která je podle mě jednoznačně k horšímu. Stále velmi dobré pokoukání, ale předchozí díly mě učarovali víc. Možná byla chyba přečíst knížky po prvních dvou dílech, teď budu jen hledat rozdíly a chyby. 80% ()

The Daemon-Cages (2019) (S01E06) 

Komentář obsahuje spoilery. Po šlabší minulé epizodě tu máme pro změnu tu suverénně nejlepší. Ruth Wilson je snad ještě děsivější Miss. Coulter než v knížce. Fakt při tý scéně, jak tam řve, sem z ní měl normálně hrůzu. Jinak vizuálně se mi Bolvangar velmi líbil, bylo to až pozoruhodně blízko, tomu jak jsem si to představoval. Scéna, kdy šli Lyře uříznout Pantalaimona byla natočená opravdu výborně, což se vlastně dá říct o celý týhle epizodě. 94% ()

Související novinky

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

Pán prstenů obsadil mladou Galadriel

19.12.2019

Herečka Morfydd Clark ze seriálu Jeho temné esence byla obsazení do jedné z hlavních rolí v chystaném seriálu Pán prstenů od Amazonu. Clark ztvární mladou Galadriel. Elfskou královnu v minulosti na… (více)

Reklama

Reklama