Reklama

Reklama

Evangelium sv. Matouše

  • Itálie Il vangelo secondo Matteo (více)
Trailer

Obsahy(1)

V neúrodné skalnaté pobřežní krajině učí Ježíš v podobenstvích o Bohu. Je působivý a mimořádně fascinující: striktní, až drsný a zároveň náročný. Prohlašuje, že přináší meč, nikoli klid. Cestuje z místa na místo - někde nadšeně přijímán, jinde pobouřeně odmítán a odháněn. Brzy se o něj začnou zajímat hlavní kněží, neboť jeho učení není v souladu s jejich kázáním. Vlivem jejich intrik je Ježíš zatčen, mučen a nakonec ukřižován. Po smrti se Ježíš zjeví svým nejbližším stoupencům, aby jim předal poslední pokyny. (Levné knihy)

(více)

Recenze (88)

gizi 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl nahraný již nějaký týden a stále se mi nechtělo na něj dívat z obavy, že budu zklamán. O to více jsem byl potěšen jeho shlédnutím. Výborná kamera a skvěle skloubená hudba, pro Pasoliniho typičtí oškliví neherci, atmosféra a prostředí filmu zcela evokuje období Ježíše. Ježíš sám z velké části působí jako záporák, zkrátka snímek mě úplně dostal. 85%. ()

ran9 

všechny recenze uživatele

Film naprosto minimalistickými prostředky vytváří neskutečně silnou atmosféru režií, hereckými výkony a podmanivou hudbou. Vše je dokonale spojeno. Hypnotizující, téměř beze slov, pokud se mluví, je to strhující, jako třeba v kázání na hoře. ()

aribari 

všechny recenze uživatele

Nejlepší zpracování evangelia vůbec. Passolinnimu – komunistovi – se podařilo zobrazit Ježíše a jeho pozemský život „nebeským způsobem“. Passolini je téměř doslovně věrný biblickému textu, přesto je to dech beroucí poselství. A není ani trochu barvotiskové jako většina filmů na toto téma. Nádherná hudba, především Missa Luba, kterou jsem díky Passolinimu objevila. Film „nevyčichl“ ani za 50 let. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Proč už se netočí takové filmy? Škoda. Velmi jednoduše natočený film, bez zbytečných odboček a kudrlinek. Přesto velmi efektní. To je to filmové umění umět udělat z obyčejných obrázků celek, který funguje a strhne diváka. ()

swn 

všechny recenze uživatele

Komunista Pasolini natočil skvelý film o Ježišovi. Film je realisticky natočený, nepridáva vlastné, často hlúpe myšlienky k slovám Ježiša ako mnohé iné filmy. Až na malé nepresnosti (napr. v tých časoch aj v ranej cirkvi sa krstilo ponorením do vody nie pokropením, túto tradíciu vymyslela cirkev až omnoho neskôr) je film natočený realisticky podľa textu evanjelia. Pasolinimu asi celkom sadol Ježiš ako niekto, kto odhalil pokrytectvo farizejov a predstaviteľov náboženského systému svojej doby. Ježiš je zobrazený chladne a zachmúrene, tvrdo. V skutočnosti možno skôr reflektuje chlad, zachmúrenosť a kritiku spoločnosti samotného režiséra, ako Krista Biblie. Napriek všetkému veľmi dobrý film. ()

Ferguson 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem od PPP nějakou kontroverzi, ale byl jsem příjemně překvapen. Jako přítel katolíků oceňuji důsledné dodržení textu evangelia a zároveň formální soudržnost celého snímku. Režisér se do konce filmu neodchýlil od nastavené formy z úvodu, což je v dnešní době, kdy nás většinou film naláká kvalitním úvodem, aby pak poslušně zapadnul do předem daných komerčních schémat, velice vzácné. 90% ()

Související novinky

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

Martin Scorsese a další pokušení Krista?

29.05.2023

Uznávaný režisér Martin Scorsese v předešlých dnech oslavil poměrně silný úspěch na festivalu v Cannes se svým nejnovějším snímkem Killers of the Flower Moon. 206 minut dlouhé epické dílo o tajemných… (více)

Reklama

Reklama