Reklama

Reklama

Večera na chutore bliz Dikaňki

  • Sovětský svaz Vechera na khutore bliz Dikanki (více)

Obsahy(1)

Krásna Oksana slíbila kováři Vakulovi, vzít si ho za muže, pokud pro ní získá stejné střevíce, jako nosí sama carevna. Co by dělal Vakula, jestli by noc před Štědrým dnem na ulici nenašel pytel s čertem?! Čert kovářovi slíbil pomoc, ale jenom pod podmínkou, že mu prodá svojí duši. (Pickun)

Recenze (14)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Čerti podle slovanských bratří to taky nemají lehké. Člověk by je litoval, kdyby to nebyli ... čerti. Ljudmilu Chiťjajevu mám ráda od chvíle, kdy jsem ji viděla v Tichém Donu, ty koketní krasavice jí člověk věří. Ústřední dvojice je skvělá, i když kováře bych si představovala jako větší lamželezo. Měla jsem sliny jak opratě u těch pelmení, i když bych to očarované, aby samy skákaly do huby, uvařit neuměla. Roztomilé je zasazení do konkrétního času objevením carevny a víc než cara, samotného Potěmkina (typický pohádkový vtípek pro rodiče). Niněra v ruském filmu z prostředí kozáků? Zajímalo by mě, kdo stejně jako já čekal spíš kobzu nebo banduru. Z ústředních střevíčků mám otlačené nohy, jen jsem to viděla. Oksana byla dost rozumná, že se radši zamilovala, než nosit tohle. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Malebné, poetické, vtipné! Filmová adaptace Gogolovy povídky "Štědrovečerní noc" ze sbírky "Večery na samotě poblíž Dikanky". Režisér Alexandr Rou zde naplno ukázal své mistrovské umění. Nevím, proč tento film u nás neběžel, snad proto, že jsou zde křesťanské reálie (kostel, ikony), což českým bolševikům asi vadilo víc než těm ruským... ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Alexandr Rou je sovietsky filmový rozprávkar a jeho práca je aj u nás všeobecne známa. Táto rozprávka mala zrejme tú smolu, že sa v nej ukazoval interiér kostola a rôzne relikvie... Ale aj ruské ľudové zvyklosti, čo nebýva tak často. Postava čerta je zábavná a výborne zahraná a jedna vtipná scéna ( nápadníci v mechoch ) však nedokážu film posunúť do vyšších sfér. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Ruské rozprávky, teda aspoň tie vydarené, majú svoje špecifické kúzlo. A práve v období chystajúcich sa vianočných sviatkov, pôsobia ako balzam na dušu. Zasnežená krajina, výprava vypadla rovno z obrázkov starých kníh a postavičky sú skôr karikatúrami, ako osobami postavenými na reálnom podklade. Teda všetko tak, ako má byť. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"Chutor bliz Dikaňki" musel být hrozná díra. Ale nevedo se jim tam špatně, nic moc se nedělalo, jen se dovádělo (zvláště v zimě, specielně na Štědrý večer. kdy opravdu není mnoho práce, a na koulovačky, ježdění na saních, candrbály, létání na koštěti a milostné pletky, je času dost; a přitom si může i leckdo leccos vykoledovat). Přestože komedie není můj oblíbený filmový žánr ("Mrazíka" jsem dosud v celku neviděl) a ani tento film bych za Gogolovu knihu nevyměnil, ženské role (Oksana, Solocha) se mi líbili více než mužské. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trochu zvláštna rozprávka z vidieckeho prostredia, v ktorom sa vyskytujú fantazijné bytosti (čert) i tie reálne (cárovna Katarína). Taký rôznorodý guláš to je. Atypickou postavou je matka (v noci akási bosorka) hlavného hrdinu Kozákov, ktorá je stará rajda obšťastňujúca snáď polovicu dediny. Milljar mi v roli čerta s prasacím ňufákom tentoraz príliš nesadol a početne sa vyskytujúci humor zafungoval iba občas. Rozprávka však napriek tomu a aj vďaka kratšej stopáži nenudí. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Obecně se tvrdí, že za popularitou Mrazík v našich luzích a hájích stojí hlavně skvělý dabing. Uznávám, dabing je nepřekonatelný, nicméně i pohádka sama o sobě je velmi dobrá. Tohle dílko by si asi takovou popularitu nevysloužilo ani s ďábelsky dobrým dabingem. Nevím, jak ho vypráví ruský mistr Nikolaj Vasilijevič, ale tento film byl pozoruhodně plochý. Vlastně by si vystačil se třemi postavami - Vakulou, Oksanou a carevnou. Čert, různí vesničtí strejcové a tetky mi přišli celkem nadbyteční. Navíc je celkem jedno, že se příběh odehrává před Vánoci, odehrávat se v létě, bude úplně stejný. A také se mi vůbec nezdála proměna chování Oksany. 60% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Tak to byla famozni podivana! Obzvlast certa si budu pamatovat asi hodne dlouho. :-) Taktez jeho pomocnici (nebo co to bylo za figuru) sympatickou Ludmilu Khityayevu a krasavici-napadnici hlavniho hrdiny Ludmilu Myznikovou...P.S.: jen pro fajsmekry! ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5  Tak toto ma nejako nebralo, hoci som si pozrel remasterovanú verziu s nádherným obrazom. Lenže málo platné, keď príbeh za moc nestojí, mladucha veľa krásy nepobrala a ani hlavný hrdina, mládenec nie je bohvieaký sympaťák. Okrem nich v príbehu figuruje veľké množstvo nezaujímavých postav, ktoré sú ťažko rozlíšiteľné a viaceré sa zdajú byť nadbytočne. Skoro všetko sa točí okolo vriec, v ktorých sú schovaní ľudia, čo je dosť chabá zápletka a po čase začne byť otravná. Otravný je aj zvukový sprievod, akýsi predpotopný syntetizátor, ktorý sprevádza veľkú časť filmu. Pozitív by som našiel len veľmi poskromne: jedna veľmi pekná melódia (titulná), charizmatická postava čerta. ()

Desmi 

všechny recenze uživatele

Syrovější a temnější příběh je pro ruské pohádky stejně typický jako humor pro ty české. Gogolovi povídky se zkrátka těšily velké přízni filmových tvůrců v SSSR. A oprávněně. ()

Reklama

Reklama