Reklama

Reklama

Jáma

  • Česko Nemám strach (více)
Trailer

Obsahy(1)

Italsko-španělsko-britský film se odehrává v parném létě roku 1978 v idylickém městečku na Sicílii. Vypráví o devítiletém Michelovi, který náhodou zjistí, že v podzemní sousedního domu je držen v zajetí unesený chlapec Filippo. Neví, komu se má se svým objevem svěřit a postupně zjišťuje, že dospělí, včetně jeho vlastních rodičů, se nehodlají do ničeho plést a dokonce ho varují, aby na všechno, co viděl, zapomněl. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (64)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Upoutávku na "Io non ho paura" jsem viděl již před někoilka lety a moc na mne zapůsobila. Bohužel jsem si nezapamatoval název filmu, takže mi nezbývalo než doufat, že na něj časem náhodou narazím. Stalo se. Začátek velice příjemně hororový, zbytek pak už takové polofunkční drama, které by bývalo mohlo být mnohem hlubší, avšak ke spokojenosti to stačí i takto. Ale ta atmosféra! Kvůli ní mám rád snímky z jihoevropských zemí. Koukněte a pochopíte. ()

tron 

všechny recenze uživatele

No dobre, druhá polovica nebola až taká vzletná ako prvá. Ale pre mňa vďaka kamere, hudbe a výbornému hereckému obsadeniu (deti aj dospelí) stále nadpriemerné chlapčenské dobrodružstvo z jedného horúceho talianskeho leta. Voňala naprieč ním pšenica a nebezpečenstvo. Po pôsobivej, miestami až hororovej prvej trištvrte hodine sú karty odhalené, ale i tak mi to pripomenulo moje obľúbené filmy „Zvodná krása“ a „Malena“. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu má tak maximálně pěknou hudbu a kameru a vypadá na pěknou nudu, ale v příběhu pak nastane nečekaný zvrat a začne to být zajímavé. Dala bych i víc hvězdiček, ale vadí mi malá uvěřitelnost příběhu. Nemyslím, že by desetiletý chlapec nevěděl, že hladovému chlapci je lepší koupit chleba, než Kit Kat a že by se nesnažil alespoň někomu svěřit s tím, že našel uvězněného chlapce. Dojem o něco zlepšil závěr filmu. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Člověk se vždycky bojí, když jde o adaptaci jeho oblíbené knížky. Ale v případě tohoto filmu to nemohlo dopadnout lépe. Jako by se vaše představy zrealizovaly a vy tak měli pocit, že se můžete stát taky filmařem, protože to je přesně tak, jak jste si přáli. Ammaniti je mistr příběhů. Film, mě stejně jako kniha, vtáhl do studny slov dětského hrdiny, jehož příběh vzbuzuje strah i smích. Syrový a něžný příběh o krutosti světa. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Deti radi opustené budovy. Prísľub pokladov ukrytých v ruinách láka k preskúmaniu zóny, z neznámych dôvodov zavrhnutej svetom dospelých. Adrenalínovým bonusom v zanechaných priestoroch s opadávajúcou omietkou a prefukujúcim vetrom pomedzi škrípajúce zvyšky okeníc sú pivnice. S vôňou plesniviny, obklopené vlhkom, tmou a nepomenovateľným tajomstvom tvoria protiklad k obilným zlatožltým lánom zvlnenej pahorkatiny južného Talianska. Jama prekrytá vlnitým plechom tu zároveň symbolizuje nazeranie z priestoru detstva vymedzeného žiarou slnka a jasom rodičovskej opatery do temnejšej dospelosti. Okrem zodpovednosti tam vládnu dušu zožierajúce, no málokedy sa plniace prísľuby hmotnej slávy, nezriedka vykupované zneužívaním ostatných. Pokiaľ ostal film v rovine zobrazenia spontánneho a často neuvedomele krutého detského správania, šmrncnutý záhadou v tmavej jame, bolo to fajn. Od momentu objasňovania úloh dospelých až po patetický záver sa to ale zvrtlo do viac-menej štandardizovaného príbehového produktu o neohrozenom detskom hrdinovi, postaviacom sa svojvôli veľkých s povinným záverečným morálnym apelom v podtexte o neubližovaní deťom. 65% ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Úchvatný film který mě naprosto pohltil. Příběh chlapce a jeho kamarádů odehrávající se na Sicilském venkově 80- tých let minulého století. Střet dětského světa se světem dospělých a jeho problémy. Na krásném jihu Evropy se odehraje příběh plný emocí, vášní, ale také poetiky. Skvělá režie, kamera i herci, hlavně v dětských rolích. A také ta nádherná a podmanivá hudba, až cítím ten žár sálajícího slunce. Pro mě nejlepší italský film posledních let. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pěkně mrazivý příběh o tom, jak je nutné vzít odvahu do hrsti, když ji nemají dospělí, a pokusit se o nemožné. Dávná premiéra tohoto snímku na HBO mne doslova uchvátila - vzhledem na poměry zemí, kde vznikal - skvělým zpracováním a neustále napínavým dějem. Přátelství dvou chlapců bylo snadno uvěřitelné, "rozumná" neangažovanost rodičů v celé věci ohledně únosu pak sice odporná, ale pochopitelná. Tohle si někdy musím dát znovu, parádní drama. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Příběh je rozhodně zajímavý, navíc kolem poloviny obohacen zvratem, skýtajícím potenciál pro napínavou psychologickou hru. Tvůrci ale jako by nevěděli, co s danou látkou dělat - dál nezaujatě zabírají zlaté lány polí, budují hezkou letní atmosféru a zpříjemňují den kvalitním hudebním doprovodem. No a drama zůstává sedět doma. Jáma nevyvolá žádné výrazné pohnutky, pouze nasadí do mysli léto, příběh nechává mimochodem plynout, nevzruší, nenutí diváka nervózně čekat, co se odehraje v příští chvíli; nenutí ho s někým cítit, někomu fandit, nevykresluje zajímavé psychologické profily. Prostě pomalu plyne a ukazuje příjemné obrázky. Ještě že je děj zajímavý sám o sobě a pozornost jakž takž udrží až do velmi povedeného konce. Potom titulky a nic. Pokud film takového žánru a tématu nevyvolá žádné emoce, dojmy, pocity, asi je někde něco špatně. Hezky vypadat a vlastnit hezký příběh vždycky nestačí. ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Tak nějak nevím, výborně vykreslená vesnička i s jeho okolím, k tomu parta dětí a jedna jáma, ale to všechno netvoří film, který by vyloženě zaujal. Pro mě prostě málo, pouze průměr. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé drama, které mě dokázalo celkem úspěšně zdeptat. Občas mi přišlo, že koukám na něco jako Město bohů, ale zase až takové psycho to není. Nicméně po herecké stránce brilantní. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že som film videl dokopy raz pred asi desiatimi rokmi, tak ho mám stále veľmi dobre uložený v pamäti. To už signalizuje, že "Io non ho paura" je skutočne dobrým filmom. Skutočnosť, že našim hlavným hrdinom je malý chlapec a celý film je postavený hlavne na detských výkonoch je celkom riskantné. No decká sa s tým podľa mňa skvele popaosvali. Náš hlavný hrdina Michel je veľmi dobrý. Aj ako herec, aj ako postava. Nebráni sa postaviť za svojich priateľov, nájde v sebe veľkú dávku odvahy a chce, aby boli veci spravodlivé. Vzťah s jeho rodičmi je veľmi zaujímavý a je o to lepší, že bude musieť počas filmu pochopiť určité veci, ktoré by normálne deti absolútne nemali chápať. Najmä nie takýmto spôsobom. Vďaka tomu najlepšie je zachytený vzťah s jeho otcom. Ostatné decká sú celkom v pohode, no skvele je ešte spracované aj priateľstvo s Filippom. Michel a Filippo si postupne budú budovať silné priateľstvo, no súčasne je tam medzi nimi tá obrovská jama, v ktorej je držaný ako väzeň. Atmosféra filmu je silná, v správnych momentok dramatická a film vie byť úderný. Miestami možno pôsobil trošku nudne, no na druhú stranu kvality filmu sú dostatočné na to, aby som povedal, že film je hodný vašej pozornosti. A myslím si, že aj ja si ho po dlhej dobe opätovne pozriem. Hodnotenie: B+ ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že se jedná o nádhernou podívanou, kterou by jste měli vidět. Strhující příběh dvou chlapců, který začíná uprostřed sicilské pustiny. Režisérovi se podařilo skloubit dětskou naivitu a přátelství s nechápavostí a chtivostí dospělých. Desetiletý chlapec ví, že není něco v pořádku, snaží se pomoci, ale má strach o tom někomu říct, protože komunita dospělých je divná až nepřátelská. Dokonce i jeho vlastní rodiče jsou jako počasí. Jednou jsou laskaví a z toho nejdou pro ránu daleko. Navíc zde najdeme i prvky toho, co se děje i dnes a to, že lidé a zvláště děti, jsou schopni prozradit nebo i zradit svého kamaráda i za malou odměnu. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Jen tak přemýšlím, proč jsem to koupil jako horor. Další věc je, že mi celkový požitek z filmu možná trošku znepříjemnil fakt, že jsem vinou tísnivé časové situace byl nucen film zkouknout natřikrát. Ale jinak přesně typ filmu o dětském pohledu na svět dospělých, jaký mám hrozně rád. Dva kluci, opravdu nádherný venkov (jeden dva baráky utopené v nekonečném moři pšenice), prach, vzdor, tajemství, resistence, obětování, podmanivá hudba.... Po prvotním zklamání, že to není horor, se dostavil uspokojivý pocit z dobře natočeného filmu. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No trocha napětí tam bylo a možná špetka hororu ale pak to jelo kolejí drama zajímavosti která nepřesvědčila. ()

Reklama

Reklama