Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendární režisér Carlos Saura přidal k dlouhé řadě žánrově rozmanité filmografie také snímek pojednávající o baletním představení s názvem 'Salome'. Všeobecně známý biblický příběh vypráví o krásné tanečnici Salome, která je zamilovaná do Jana Křtitele. Ten její city neopětuje a zhrzená Salome využije svých půvabů k pomstě. Saura vnímá baletní představení nejen jako příběh vyjádřeny pohybem. Performanci je třeba připravit, vybrat tanečníky, navrhnout scénu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Slávny režisér, atraktívny námet, hudba, tanečnice, flamenco, vášeň, farby, svetlá ... ale balet. Síce nie klasický, ale balet, teda estetické vyjadrenie hudby a deja pohybom. A tam u mňa vzniká problém. Pri sledovaní baletu si pripadám, ako pri sledovaní rozhovoru dvoch hluchonemých v znakovej reči. Takže po pravde. Asi pol hodiny ma to bavilo, úvod mi pripadal, ako z Chorus Line, nadchýnal som sa dokonalou koordináciou pohybov, ale potom mi to už začalo pripadať stereotypné až nudné. Určite výborný film do baletných škôl a pre milovníkov baletu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Už při sledování Sněhurky jsem se přesvědčil, že španělé umí emoce vyjádřit bez pomocí dialogů a bylo mě jasný, že v případě Carlose Saury se také dočkám nějakého méně tradičního postupu. Úvod je zasvěcen příprávám na taneční vystoupení ve kterým se každý, kdo nezná příběh Salome dozví základní pointu a poté už následuje samotný tanec. Záměrně říkám tanec, protože balet mě to nepřipomínalo, ale předem upozorňuju, že se v tom hovno. Osobně si myslím, že ten kdo příběh o Salomé nečetl nebo neviděl jiné zpracování může mít trošku problém s obsahovou orientací. Carlosovo zpracování je založeno na souladu pohybu, hudby a barev, které vytvářely moje nálady. Nejvíc se mě líbil tanec Salome před Herodem, byl originalní, dynamický a plný vášně. Celkově považuju tenhel kousek za velmi kvalitní z hlediska uměleckého, ale že by mě dokázal až na zméněnou scénu pohltit, to bohužel ne. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nemám rád balet, ani tanec jako takový, ale chtě nechtě musím konstatovat, že Salomé Carlose Saury měla hodně co do sebe, flamenco je v tomhle podání ve většině filmu nádherné...když je navíc podpořeno opravdu nádhernou choreografií, výpravou i scénou, tou hrou barev, atmosfér a úchvatné hudby, vydržím celých 85 minut bez mrknutí okem... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

No, tanec toť esteticky zvládnutý pohyb, jak říká Werich a jak se v naší rodině říká s laskavým despektem. Nicméně španělsky laděné rytmy doprovázející všestranně pohyblivou a patřičnou dekoltáží obdařenou tanečnici, to jsem schopen i přežít, aniž bych ztratil hlavu. Kdyby takováto Salome tančila přede mnou, asi bych ledasco za odměnu přislíbil, byť cizí životy přece my zodpovědní muži ženám nesvěřujeme, ať jsou sebekrásnější a sebeohebnější. Že si musela pro polibek vybrat zrovna toho hocha od Jordánu, kterému by sukni mohla závidět kdekterá princezna, to mi hlava nebere. No aspoň to měl brzo z krku. Zajímavé je, že v Bibli je v tom Salome vlastně nevinně, pouze splní příkaz své matky. Až pozdější tradice z ní učinila femme fatale, která svým přáním odplácí odmítnutí. Choreografie, hudba, přednosti tanečnice v ústřední roli (ten výstřih je vážně výstavní), jo, i já občas něco vrcholně uměleckého zvládnu... :) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Záznam inscenace by byl za pět (spojení Salome a flamenga je bezchybné, i když interpretace je silně romantizující), jenže Saura musel zaplnit ještě půl hodiny, aby dosáhl na celovečerní formát. Směsice záběrů z přípravy představení je sice sestříhána pevně vedenou rukou, ale ničí ji nepřirozený a chtěný "režisérský" komentář a banální promluvy tanečníků ve stylu Chorus Line. Umění má hovořit samo za sebe, takže ty banální fráze na začátku znevažují tu krásu tance, co přijde potom. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama