Reklama

Reklama

Fádní odpoledne

  • angličtina A Boring Afternoon (festivalový název)

Obsahy(1)

Filmová anekdota o hospodě a fotbalu podle povídky Bohumila Hrabala... Režijní debut Formanova spolupracovníka Ivana Passera z roku 1964, natočený podle povídky Bohumila Hrabala, byl zamýšlen do povídkového hrabalovského filmu Perličky na dně. V distribuci však byl promítán jako samostatný krátký film. Zachycuje obyčejné, vskutku fádní nedělní odpoledne v předměstské hospodě, v době kdy většina štamgastů odešla fandit svému mužstvu na fotbalový stadion. Zatímco pár staříků mudruje o fotbale, neznámý mladík provokuje hospodského tím, že si ničeho nevšímá a zaníceně čte jakousi knížku. A z elegantní dámy, která se prochází před lokálem a na někoho čeká, se možná vyklube samotná Smrt… Film byl promítán v soutěži XIV. mezinárodního filmového týdne v Mannheimu v roce 1965 a získal Zlatý dukát v kategorii krátkých filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (82)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Víceméně kratičká povídka o fotbalu, ženách a spropitném, jedno nudné nedělní odpoledne v předměstské hospodě IV.cenové skupiny. Všechny herci kteří zde vystupovali, byli víceméně neherci a krom nich jsem tady postřehla i samotného Bohumila Hrabala. Mistrovský krátký film se skvělou kamerou Jaroslava Kučery, byl natočen právě podle povídky Bohumila Hrabala a patří tematicky k celovečernímu filmu Perličky na dně - manifestu české nové vlny - kam se však nakonec nedostal. Snímek tedy Passerův debut, zároveň získal i množství ocenění na mezinárodních festivalech (Mannheim, Locarno) a zajistil režisérovi Passerovi (autor filmu Intimní osvětlení, uvedený v našem FK na podzim) slávu a respekt na filmařském poli. Škoda že to bylo tak kratičké, neboť bych se nato vydržel dívat klidně i celou hodinu. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No tak jasnej nářez. Tohle je jak kdyby mě Ivan Passer do nejbližší nálevny na jedno. "Jak si někdo může číst knížku, když Bohemka hraje o postup do první ligy. Co to je za debila." Tak za tuhle větu musí každej správnej zelenobílej fans přidat jednu hvězdu. Jsem velkej vyznavač relaxačních několika hodinovejch pobytů v žižkovskejch pajzlech. Příhod a keců co tam člověk prakticky denodenně zažívá se nikdy nemůžu nabažit a ty osobnosti tam a jejich hlášky, ke kterým se hrdě hlasím, to je prostě vymalováno, stejně jako ze Žižkovských osvěžovniček, tak i z tý Passerovi útulny odcházím totálně spokojen. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kratkej film naprosto o nicem, kde 15 minut parta nesympatickejch dedku mele o fotbale a kritizuje mladyho navstevnika hospody. Nicmene musim uznat, ze to ma docela pohodovou atmosferu. Skoda, ze tu neni zadnej konec a cely to tak nak vysumi. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Passer byl prostě génius. Atmosféru kterou dokázal vybudovat na ploše 16ti minut, to se v českém filmu až tak často nevidí. Stará hospoda, skrvny na zdi, jediný hudební doprovod jsou zpívající si babky, které u piva mastí mariáš a v sálónku vysedává holomek, co by si to retko zasloužil utrhnout i s bradou. Krása. Po skončení jsem měl jen chuť to pustit znovu a nechat se unášet. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Přes svůj název není tato povídka vůbec fádní. A jak vidno, tak se za to skoropůlstoletí nic moc nezměnilo. Volný čas trávíme u piva, kde všichni rozumíme fotbalu a starší generace nadává na mladší. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Fádní odpoledne. Staré ženské co zpívají písničky a hrají karty, skupinka zbytečných kmetů, kteří nudně popíjejí pivo, tlachají hovadiny o fotbale a sborově nadávají na mladíka, který se jim výborně hodí na buzeraci (vlastně jakoby se dnes nic nezměnilo, snad jen ty stařeny jsou tu trochu navíc). Pak chlápek, co se mu ještě pořád zapalují lýtka (s těmi koníky už to tvůrci trochu přestylizovali) a jiný, kterému ne, neboť mu je už vše jedno...Alespoň ten kluk, co měl starší "moudrou" generaci totálně u vy-víte-čeho, je trochu zajímavější postava, ale ani on nevytrhne tenhle kraťas z průměru. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Ivan Passer na to šel chytře. Vybral si snad tu nejvíce statickou povídku z Hrabalových "Perliček na dně" a do slova ji převedl na plátno. Vynikající ani ne patnáctiminutovka z hospody IV. cenové skupiny za jednoho fádního odpoledne. Kdyby byla, jak byla původně plánována, součástí povídkového filmu "Perličky na dně", byla by nejspíš jejím nejsilnějším článkem. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Třináct minut, co zcela určitě nebylo fádních. A proč se Fádní odpoledne nedostalo do Perliček na dně? Je to snadné, sedm povídek dohromady mělo příliš dlouhou stopáž, tak Juraj Herz a Ivan Passer, (který začal s natáčením o něco dříve) odstoupili a natočili své povídky jednotlivě. Myslí že snímku to docela prospělo. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Je škoda, že tato povídka se do Perliček nevešla. Možná to není škoda, spíše chyba producentů. I tento kraťas má své kouzlo vyplývající z toho, že Passer kráně zachycuje to naznačuje název. Totiž zažitou stereotypní nudu, jíž si hlavní postavy tohoto příběhu záměrně budují, zřejmě jako azyl před okolním světem. A vše co by tuto nudu mohlo narušit je cizí a nepřátelské. V tomto snímku se málo mluví a přesto toho říká mnoho. ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

prostě úsměvný krátkometrážák, víc k tomu jednoduše nejsem schopen vymyslet... stojí za to tu čtvrthodinku obětovat. 70% [Festival nad řekou, 2009] ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Je to neuvěřitelné, jak se zdánlivě z ničeho dá udělat milý filmík. Hrabal - Passer. Možná je to tím. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná koexistence Hrabala a "Nové vlny". Ale ten základní konflikt starých kecálistů s čtoucím mladíkem mi připadal pojat mnohem povrchněji, než jak to na mne působilo při četbě. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Rok 1964 v plné filmové kráse. Necelá čtvrthodinka ztrávená v přítomnosti hospodských štamgastů, lhostejného páska a upřímně mluvicího i jednajícího hospodského. Klasické postavy a pábení zdánlivě o ničem graduje v detailní seznámením se se všemi zúčastněnými. Obyčejnost a reálnost, která by se dnes již těžko ztvárňovala. Filmy a filmečky vznikající vlastně jen náhodou. ()

Související novinky

Miroslav Ondříček 1934 - 2015

Miroslav Ondříček 1934 - 2015

29.03.2015

Ve věku 80 let zemřel dnes již legendární kameraman Miroslav Ondříček. Na Barrandově začínal jako laborant, aby se přes pomocné práce v dokumentárním filmu dopracoval až k filmu hranému jako asistent… (více)

Reklama

Reklama