Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Jan Zeman (Vladimír Brabec) se v květnu 1945 vrací vlakem z koncentračního tábora domů. Spolu s ním jedou i jeho přátelé z lágru, Kalina (Miloš Willig) a doktor Veselý (Vladimír Ráž). Všichni tři se těší na budování nové republiky, kde budou platit nové zákony, Zeman se navíc nemůže dočkat setkání s rodiči (Jaroslav Rozsíval a Pavla Maršálková). Během oslav konce války je však jeho otec zastřelen a četníci případ odkládají jako nevyřešitelný. Zeman tedy začne pátrat sám a vraha najde. Kalina je s jeho prací spokojen a nabízí mu přihlášku do SNB... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Je nás tady pět a půl a lumpáren na fůry." Četníci na vyšetřování vraždy nemají schopnosti, Okresní pátračka zase chuť a tak se sabotér Říšského válečného hospodářství, slévač a fotograf Honza Zeman vydal po stopách vraha svého otce sám. Pro mě to bylo poměrně zdařilé vykreslení poválečné doby, ve které se v každé domácnosti našla nějaká ta zbraň a hříchy minulosti začaly vylézat na povrch. Ale hlavně to mělo napětí a atmosféru, takže přihlášku k SNB na stůl a hurá na ně! ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z koncentráku sa vracia do rodičovského domu na vidieku dobre živený Honza Zeman. Usmieva sa, pretože nenávidený nacizmus padol. To potvrdzuje i prekrížená sovietska a česko-slovenská zástava na čele dymiacej parnej lokomotívy a azbukou i češtinou vyvedené biele grafitti na drevených stenách vagónov. Ledva sa navrátivší synak zvíta s mamičkou a hneď si vypočuje pomerne ponuré zvesti o ťažkej práci otca, inak boľševického aktivistu, s podpaľačmi, sabotérmi a gestapáckymi udavačmi. Aj Honza by rád vidieť, kto ho za protištátnu činnosť udal Nemcom. Vzápätí sa dozvedá správu, ktorá Honzovi Zemanovi zasadí ranu do srdca. Nakoľko polícia (zatiaľ ešte nekomunistická, píše sa rok 1945) je liknavá, zoberie syn vyšetrovacie opraty do vlastných , takpovediac súkromne detektívnych rúk. Samozrejme, podliak odhalený (maloburžuj - ako inak!) a pán Zeman dostane za úspech ponuku vstúpiť do Zboru národnej bezpečnosti. Ideologicky nenápadne proboľševický,  zároveň formálne dobre vystavaný príbeh, ukazujúci neľahké povojnové žitie na českom vidieku. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ka-li-na! Ale rychle prosím, jde o vraždu! Úplně první díl legendárního seriálu, který nám vlastně otevírá budoucí režisér Filip Renč - je to on, kdo v úvodní scéně seskočí z tanku a počítá vagóny jedoucího vlaku. V jednom z nich sedí i Honza Zeman, jenž se s přeživšími kamarády vrací z koncentračního tábora. Je těsně po válce. Doma se Honza přivítá s pejskem, s mámou (silná scéna) a pak zjistí, že mu někdo zabil tátu. Jelikož je pátračka neschopná, ujme se případu smrti u jezera sám a vyřeší ho (na český seriál velice zajímavé vyšetřování a logické postupy hlavního hrdiny). Nakonec dostane nabídku nastoupit do nově vznikajícího Sboru Národní Bezpečnosti. A tím to všechno začíná... Za pozornost stojí herecký výkon Josefa Somra, scéna s vyvoláváním fotografie či závěrečná konfrontace z očí do očí. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Smrt u jezera" je prvá, úvodná epizóda československého propagandisticko kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Jej dej je situovaný do roku 1945. Skončila sa vojna a mladý Jan Zeman sa vracia z koncentračného tábora do svojej rodnej obce. Ešte ani len netuší, že raz bude majorom pražskej kriminálky, ktorý bude srdnato brániť záujmy socialistického zriadenia. Podujme sa však na vlastnú päsť vypátrať vraha svojho otca. Keď sa mu to podarí, rozhodne sa pre kariéru v Zbore národnej bezpečnosti. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já přeci musím vědět kdo mi zabil tátu! Podařený úvod do kultovního seriálu ve kterém Zeman po návratu z koncentračního tábora na vlastí pěst pátrá po vrahovi svého otce. Ano uznávám některé výtky tady. Návrat až moc dobře vypadajících koncentráčníků je úsměvný a Brabec tu opravu nevypadá na 20 let. Pochopitelně, že pachatelem ohavného zločinu je představitel buržoazie a podnikatel který klidně zákeřně práskne zasloužilého komunistu a pak se mu ještě nestydí přijít na pohřeb, ale čert to vem to patří k věci a budete li to akceptovat tady, tak bez úhony zvládnete i další díly. Tenhle má velké tempo pořád se v něm něco děje a tohle přímočaré vyšetřování mě baví víc a přijde mi reálnější než mnohé detektivní fikce. Rozhodně povedené řemeslo!85% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nemotorné vyšetřování starého četníka a odfláknutà práce okresní pátračky přivedou Jana Zemana k SNB. Kalina jim za to poděkuje svým svérázným zpúsobem. Zvláštní je, že odejit od sboru je pouze starý četník, břídilové, kteří nic nevyšetřili, nadále zůstavají. Těžko říci, zda to byl záměr, ukázat přehmaty a nespravedlnost páchané novými policejními šéfy, nebo to Sequensovi vyšlo náhodou, ale jedná se o zajímavý aspekt, který z úst plných jedových slin namířených proti tomuto seriálu nezaznívá. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro někoho dnes již kultovní československá záležitost, pro někoho průměrný krimi seriál, pro jiné nechutná rudá propaganda. Já zůstávám nestranný (zatím) protože jsem až doposud viděl jen legendární díl Studna – který se mi docela líbil a až dnes jsem se dostal k prvnímu dílu tohoto seriálu. Úvodní příběh není špatný, místy sice až úsměvný – což je vzhledem k danému tématu špatně, ale nikterak jsem se nenudil, odsýpalo to a i přes mírnou naivitu, jsem zaregistroval slušné herecké výkony i atmosféru. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zeman se společně s přáteli Kalinou a doktorem Veselým vrací s koncentračního tábora. Ačkoli Kalina je na smrt nemocný, všichni jsou docela při těle. Zemanovi má být něco po dvacítce, Brabcovi je čtyřicet, atd. Sotva se Zeman vrátí domů, někdo zastřelí jeho otce, oddaného komunistu a organizátora. Četníci, kteří přetrvali už z první republiky (Josef Beyvl, Jiří Bruder) jsou neschopní, takže vraha musí najít sám Zeman a jeho kamarádi z komunistické strany. Okolo se motá pár podezřelých lidí, ať už je to hostinský (Josef Somr), který si vzal Zemanovu starou lásku a dokonce je členem národně socialistické strany, takže je to lump! A vrah se nakonec prozradí sám útěkem a nedostane ho nikdo jiný než hrdinní sovětští vojáci. A navíc mě to ani moc nebavilo. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Zeman se po válce vrací domů z koncentráku. Doufá, že se mu s pomocí otce podaří najít člověka, který ho udal Gestapu. Jeho otec je však, ještě dříve, než se setkají, zastřelen. Honza se také dozví, že jeho milá se vdala za místního hostinského a mají už syna. Honzu už v rodné vsi nic nedrží, jen chce vypátrat vraha svého otce a svého udavače. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Divný návrat domů, vesničani se chovají jako burani, smrt s nimi moc nehla, třeba i proto že starý Zeman moc přátel neměl a nejspíš zafungoval i pocit viny... Hodně soudruhů Na metr čtvereční i jedovatá slina na prvorepublikové četnictvo nechyběla... ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zemanovo první vyšetřování a poslední amatérské je velmi solidním úvodem do seriálu. Scéna v setmělém fotoateliéru naznačila Sequensovy schopnosti nastolit v rámci ČS kinematografie dosud nezvyklou atmosféru. 80% ()

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Váš otec byl radikál. Příliš rudá krev, abych tak řekl. Vzal na sebe spravedlnost za všechny a vidíte jak to s ním dopadlo. To bude ten hlavní motiv. Takže... pachatel neznámý." ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spíše jen průměrný díl seriálu uvádí do děje nejen Zemana, ale také jeho dva důležité přátele - dr. Veselého a zejména Václava Kalinu, pozdějšího příslušníka Státní bezpečnosti. Zásluhou Kaliny vstoupili do SNB Zeman i Veselý. Vrahem Zemanova otce je příslušník národně socialistické strany, což byl zejména propagandistický záměr tvůrců. Národní socialisté se stali po roce 1945 nejvážnějšími rivaly komunistů v českých zemích a po roce 1948 jimi byli dost pronásledováni. Četnická pátrací stanice i místní četník jsou líčeni jako neschopní a bázliví. Tvůrci seriálu demonstrují, že četnictvo patřilo do starého železa a jen takoví kovaní komunisté jako Jan Zeman byli schopni "zavést zákony a pořádek po našem". ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Snímek a tím i celý seriál začíná návratem do vlasti Honzy Zemana i jeho dvou druhů z koncentračního tábora. Jeho první kroky vedou do stavení na konci obce kde očekává setkání se svými rodiči, najde tam jen mámu , táta jako zasloužilý a uvědomělý člen KSČ má hlidku u jezera , kde v té době probíhá lidová veselice k ukončení válečných útrap. Shledání s otcem se však nekoná, ten je nalezen jeho druhem( soudruhem) zastřelen. Místní četník povolává pátračku která však nic nevypátrá a tak nezbývá Honzovi a přátelům jeho otce zahájit šetření na vlastní pěst.Seriál od prvního dílu interpretuje dějinné události zcela podle přání normalizačního vedení státu ,kdy jedinou relevantní a státovornou silou je KSČ. V tomto konkrétním příběhu se rozvíjí motiv kolaborantství jako rovněž šmeliny a zneuživání pomocí UNRA Československému lidu.Kriminální rovina je celkem jalová ale atmosféra temná a skvěle podbarvená hudbou Zdeňka Lišky. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1945, už je po válce, Jan Zeman se vrátil z koncentráku, ale už se nestihl setkat se svým otcem, kterého těsně před tím zabili. To, co nevyšetřili četníci, vyšetří sám a ke konci si podává přihlášku do SNB. ()

Reklama

Reklama