Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čekatel Zeman nastupuje na místní oddělení SNB v Kateřinské Hoře. V městečku je připravován odsun místních Němců a do transportu jsou zahrnuty i němečtí pacienti z místního ústavu. Chovanci jsou ale tajně usmrceni a místo nich se na odjezd chystají příslušníci SS, snažící se tak uprchnout spravedlnosti... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď dochádza k uplatňovaniu kolektívnej viny, je atmosféra ponurá a bezútešná. Jiŕímu Sequensovi sa v epizóde, odohrávajúcej sa kdesi v povojnových Sudetoch, podarilo vykresliť takúto náladu bezozvyšku. Za to skúsenému režisérovi kriminálnych filmov a seriálov patrí pochvala. Horšie je to s dejom. Ten posilňuje oficiálny dobový výklad dejín, spočívajúci v naratíve, že odsun nemeckej menšiny z územia povojnového Česko-Slovenska bol vlastne v poriadku. Pretože všetci boli vlastne tak či onak prívržencami naci ideológie. Isteže bolo hafo kadejakých werevolfov, skrytých príslušníkov SS a iných nacikádrov, medzi českými Nemcami. Každému súdnemu ale je jasné, že tých naozaj škodných bolo z celkového počtu odsunutých minimum. Toto je zase vec, čo musí hodnotenie trochu znížiť. Poznámka: Z dochovaných svedectiev a záznamov je zrejmé, že celý seriál "30 prípadov majora Zemana" prechádzal ešte vo fáze scenára dôkladným ideologickým preverovaním a viacerými úpravami. Tie diktovali ako príslušné stranícke štruktúry Komunistickej strany Česko-Slovenska (KSČ)  ako aj  priamo ozbrojeno-bezpečnostné zložky boľševického aparátu, menovite Štátna bezpečnosť (ŠtB), ktorá scenár seriálu v podstate dirigovala. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Velkorysost k obětem války je výsadou ušlechtilých." Čekatel SNB Jan Zeman si přijel vysloužit svůj první metál do kraje plného Čechů, Němců, Čechoněmců a samozřejmě Němcočechů. Mě to s ním hodně bavilo, ale představa, že bych si to s ním mohl vyměnit se mi vůbec nelíbila. Ale pak jsem si vzpomněl na to, že bych si asi na chvilku zakolaboroval a bylo by to alles richtig. Jenže Honza se nedal, hrdě plivl zrádci do tváře a já jsem s ním ty falešné chovance odhalil už nejméně podesáté. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Drsná, děsivá a hlavně pořádně atmosferická epizoda o odsunu sudetských Němců z poválečného Československa. Chovanci ústavu duševně chorých totiž nejsou těmi, kým se zdají být. Jsou to bývalí příslušníci jednotek SS, kteří se odjezdem mají vyhnout spravedlnosti. Pecka! P.S. Luděk Munzar je jako plamenný nacista naprosto vynikající a perličkou je, že v jednom z následujících dílů bude hrát faráře. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" sa volá "Vyznavači ohňa". Nedávno som si prečítal jej literárny dramatický prepis, ktorý napísal Oldřich Železný. Výborné čítanie. Bol to silný podnet ku tomu, aby som si túto epizódu znova pozrel. Bolo to atmosferické. Jiří Sequens st. to fakt dobre natočil. No ak opäť niekedy zatúžim po príbehu nacistických Vyznavačov ohňa, tak radšej siahnem po knižnej verzii od Oldřicha Železného. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ta ta tabák dáš? Můj asi nejoblíbenější díl z celého seriálu. Perfektně ponurá místy až hororová atmosféra dokreslená hutným hudebním podmazem od Zdeňka Lišky. Zeman se činí, ale v tomto díle ho zcela zastínil Luděk Munzar a jeho geniálně přesný a znepokojivý výkon v roli fanatického nacisty. Pokud chce někdo i v tomhle díle hledat propagandu, tak ať si poslouží já tady žádnou neviděl. Dostal jsem jenom perfektní filmařské řemeslo plné strhujícího napětí jaké už se dnes netočí. Závěrečná akční scéna je taky celkem podařená a člověk má opravdu fajn pocit když se ti hnusní esesáci z republiky nedostanou. A poučení na závěr? Nikotin je sice jed, ale jsou chvíle kdy může zachránit život. Jeden z dílů které znám nazpaměť, ale rád se na něj kdykoliv podívám znovu. S propagandou se můžete jít bodnout. Kdo chce chyby si vždy najde.100% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladý čekatel policejní stanice plní rok po válce úkol vést transport německých pacientů z psychiatrického ústavu v pohraničí. Setkává se s fanatikem, který ještě pořád věří v sílu nacismu... Luděk Munzar mi zde místy připomínal spalovače mrtvol Kopfrkingla, ze zdánlivě inteligentního vzdělaného doktora s ironickým nadhledem se brzy vyklubal hnusný fanatik, z jehož jednání a přesvědčení, že ,,plamen ještě nezhořel, jenom doutná" a celý svět ovládne nová říše šel až fyzický odpor a nevolno. Celková atmosféra zapadlého koutku v pohraničí, s podivíny, kteří mnohdy neznají ani své jméno, působila zde téměř postapokalypticky a některé scény mají v sobě přímo hororové grády. Třeba scéna posledního aktu postavy Stanislava Fišera s otrávenými psy, ulovením pokladu a následným tvrdým "vyúčtovaním" lopatou. Spíše thriller o vypořádání se s poválečným pozůstalstvím nacismu u Němců z pohraničí, než klasická kriminálka. Ale rozhodně jeden z těch vynikajících dílů ze seriálu o mjr. Zemanovi, který stojí za pozornost. 80% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na jednu stranu je tento druhý díl vcelku slušnou a snesitelnou podívanou, která obsahuje několik opravdu povedených pasáží i dobrou atmosféru (zvláště pak v první polovině), ale ten až přehnaný a afektovaný závěr to dost zabil. Bylo to až směšné, jak se jim posral jejich skvělý plán. Zeman se vážně osvědčuje a jeho čich na lumpárny a excelentní dedukce jsou až „neuvěřitelné“. Více takových a naše země mohla být už dávno uklizena od všeho toho hnoje, který tu smrdí ještě i v dnešních dnech… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mladý staře vypadající Zeman se dostává do městečka v pohraničí, odkud se chystá odsun německých bláznů pod vedením psychiatra doktora Wolfa (Luděk Munzar). Nicméně všechno je jinak, protože Němcům samozřejmě není co věřit a všichni jsou nacisti. V závěrečné přestřelce Vilém Besser při zásahu mečí, zatímco Munzar, jsa střelen do zad, se drží za břicho. Ale tenhle díl není zase tak nejhorší a občas docela napínavý, zvláště když Zeman hledá pohřbeného vojáka. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vyznavači ohně bylo nacistické hnutí, které oheň považovali za očistný a nutný pro očistu rasy. Policejní čekatel Jan Zeman je převelen do Kateřinské Hory, kde se v místním ústavu pro duševně choré chystá přesun všech pacientů zpět do Německa. Přesunut má být i tamní německý doktor. Zeman se s nimi často dostává do konfliktu, ať už pro rušení nočního klidu, tak pro podezření z nekalých cílů doktora i dalších zaměstnanců. To se nakonec i potvrdí a Zemanovi jde o život. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.....i druhá časť majora Zemana mala dobrú úroveň,dobrý príbeh - aj keď neviem či po vojne sa prejavilo-bolo by sa prejavilo toľko humanizmu voči nemeckej armáde.....asi skôr nie...ale to by bol už iný príbeh. ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z najlepších dielov z celého seriálu vôbec. Honza Zeman už ako príslušník SNB nastupuje do stanice v malom mestečku Kateřínská Hora v bývalých Sudetách. Práve tu prebieha urputný odsun sudetských Nemcov a v miestnom sanatóriu sa dejú nekalé veci. Práve tu totiž skupina bývalých príslušníkov Waffen SS v prestrojení za chovancov ústavu plánuje útek do vojnou rozbitého Nemecka aby unikli trestom za vojnové zločiny. Hlavnou devízou tohto dielu je mierne hororová atmosféra v spojení so skutočnými reáliami spojenými s povojnovým odsunom sudeťákov. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl patřící do top 5 seriálu, kdy jsou některé scény laděné vyloženě hororově a to velmi povedeným stylem (Noční "majáles" bláznů, Oběšenec, Psí kotce) Munzarův vznešený fanatik přesnej a z Bessera šel respekt, s lopatou i bez ní. 90% ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Liškova geniální hudba podkresluje ponurou až hororově tísnivou atmosféru poválečných sudet. Munzar dokonale ukázněně odměřený až do chvíle kdy... výkon z něhož mrazí. A samozřejmě životní role Vaška Sloupa :-) ()

Reklama

Reklama