Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vojáci zastřelí muže, který při běžné vlakové kontrole uprchne. V obličeji je velmi podobný Zemanovi, a proto Kalina svého chráněnce povolá do Prahy a zapojí ho do bezpečností operace proti banderovcům. Zeman hraje roli jednoho ze zločinců a za pomoci Hradce, jenž se vydává za najetého převaděče, dovede operaci do úspěšného konce... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Opatrně, chlapci, náklad je háklivej. Uklouznutí se trestá smrtí." Ještěže Šestka Kleiber měla smysl pro humor, když Osmička Mauer ani falešná Jedenáctka Lipinski ho neměli. I když úvodní jízda Zemana s Hradcem na dvojkoni jistou zábavnost nepostrádala. Ale tady šlo o vážnou věc, protože proradná církev chtěla zachránit své nakradené majetky, čemuž Honza statečně zabránil až do příchodu proradného vyslance pekla zvaného Kalousek. I ten si však musel počkat na to, až bude Honza v důchodu, protože jinak by s církevními restitucemi neměl šanci. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Slušne nakrútená krimi epizóda. Tvorcovia v nej opäť ukotvujú v mysli divákov ideoheslá. Ide o  nespochybniteľné, generalizujúce pravdy. Prežívajú v knihách, článkoch, vedeckých štúdiách & prednáškach marxistických či poslušne post boľševických historikov. Aby som len jalovo neteoretizoval. V Rubínových krížoch ide o nasledujúce postuláty: a) všetci banderovci boli a sú odporní fašistickí prisluhovači, neštítiaci sa akejkoľvek ohavnosti a zločinu; b) akcieschopní sú len boľševizujúci fízli, stará škola len prizerá a chváli nastupujúce trendy, c) zločinci nemajú žiadnu morálku, ani jej nádych, to komunisti dobre vedia, a režisér skvele podáva. Pretože propaganda, ak má naozaj fungovať, by okrem fráz, viet a poučiek, slúžiacich ideomasáži  mala byť obstojne a divácky príťažlivo zvládnutá. Jiřímu Sequensovi st. sa to v niekoľkých epizódach podarilo. V tejto, vďaka démonickému Petrovi Haničincovi, v úlohe hlavného banderovského arcizloducha, tiež. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Rubínové kríže" je štvrtá epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Príbeh sa odohráva v roku 1947. Jan Zeman sa infiltruje do skupiny fašistických banderovcov, ktorí cez územie Československa prchajú na západ. Chcú nelegálne prekročiť štátnu hranicu a emigrovať do Západného Nemecka. Vďaka podctivej práci príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti a Zemanovej odvahe sa im to však nepodarí. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mě nemusíš poučovat osmičko. Moje číslo je jedenáct! Jedenáctka slyšíš?! Mezi námi je rozdíl a ty se budeš podle toho taky chovat. Já budu dodržovat zásady štábu, protože v tuhle chvíli víš víc než já, ale jinak mě budeš poslouchat a držet hubu! Rozumíš? Držet hubu! Další z top dílů kde Honzu Zemana i když je v hlavní roli tak trochu zastiňuje další perfektní záporák tentokrát v podání Petra Haničince. Se zdejšími propagandistickými výtkami opět nesouhlasím. Že církev chtěla vždycky nakrást co se dá je věc známá a Banderovci byli pěkná chátra která se při přechodech tehdejšího Československa neštítila bezostyšně vraždit naše obyvatelstvo, aby vyvolali strach a kdo chce tvrdit něco jiného, tak by si měl nastudovat historii. Každopádně opět svižný, napínavý a po všech stránkách zručně natočený díl i se dvěmi slušnými přestřelkami a top momentem pro Miloše Williga v rámci celého seriálu. Jenom ty bitky Honzovi Zemanovi moc nejdou a dostal zde slušně naloženo.95% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prelátovi s hlasem Jiřího Adamíry bych snad odpustila i tu kolaboraci s válečnými zločinci prchajícímí přes naši zemi za svobodou. Petr Haničinec ve své snad životní roli sehrál krásného fanatika a jeho vyčinění kasaři za prohřešek bylo skutečně parádní. Dokonce jsem málem i věřila Willigovi, že z parapetu v prvním patře nespadl a dokonce se mu podařilo zastřelit zloducha. Bylo to poprvé a naposledy, kdy jsem tomuto z rozhodnutí strany herci něco věřila. Za to náleží má hluboká úcta Sequensovi, protože jen skutečně špičkoví fežiséři dokážou vykřesat špetku hraní i z totálních polen úrovně Williga. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po slabším minulém díle, výrazné zlepšení. Nejen co se samotné zápletky a atmosféry týče, ale i hereckých výkonů a charakteristik vedlejších postav. Nejlepší byl Petr Haničinec a ten jeho psychopatický výraz, když topil kasaře ve vaně. Mělo to šmrnc, odsýpalo to a hlavně se u toho člověk nenudil. Takže v tomto případě se vracím zpátky k průměru. A pak že černoprdelníci nemyslí jen na prachy a zlato… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle byl vlastně docela dobrej díl, sice se stupidním východiskem, že mrtvý banderovec vypadá docela jako Zeman, takže ten je poslán do akce, aby se infiltroval mezi banderovce a zjistil, co mají za lubem. Vladimír Brabec tu tak nemusí hrát jen plakátového hrdinu a tak hraje tentokrát dobře, díl si však pro sebe kradou především Petr Haničinec coby fanatický nacista a Karel Hlušička coby prohnaný kasař. No a Jirka Hradec poprvé v krytí. Ovšem čím mě ten díl totálně nasral je další určení třídního nepřítele - tentokrát je jím církev, protože všichni mniši byli samozřejmě kolaboranti, přechovávali zbraně, rozkrádali (budoucí) majetek lidu a snažili se ho dostat přes hranice a pomáhali banderovcům. V roli opata Jiří Adamíra. Za tohle bych tomu hodně hodnocení srazil, ale zase mě to bavilo a jsou tam Haničinec s Hlušičkou. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Banderovci, kteří zbyli na území Čech, se mezi sebou rozeznávali zlatými kříži s určitým počtem rubínů. Ty byly místo hodností. Jeden banderovec je ve vlaku legitimován a při útěku zastřelen. Hodně se podobá nadstrážmistru Zemanovi. Proto je Zeman povolán do Prahy, aby se mezi banderovce infiltroval, což se mu podaří. Mají v plánu emigrovat na západ a s sebou vzít i lup z pokladny místního pivovaru. Zeman se však prozradí a jde mu zase o život. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě nejlepší díl ze všech třiceti. Už první setkání "Lipinského" s Mauerem končící Brabcovým amokem je boží. Willy Kleiber aspiruje na nejlepší vedlejší postavu seriálu. Hlavně mě však jako malého vystrašila společná "lázeňská" scéna pánů Haničince a Hlušičky. První jmenovaný si během škrcení střihl menší mimický orgasmus.Kdo by to do Toníka Karase řekl. 100% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Je to fanatik! Jedenáctka!" Logika příběhu sice místy dostává na frak, ale jinak výborná zábava. Vynikající tu je Karel Hlušička jako kasař Willy Kleiber, taktéž bratři jsou parádní:-) ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Státobezpečnostní složky pošlou Zemana mezi ukrajinské banderovce a jejich spojence, poněvadž Zeman se nápadně podobá nedávno zastřelenému banderovci Richardu Lipinskimu. Vzhledem k tomu, že Lipinski uměl perfektně nejen česky a německy, nýbrž rovněž polsky, jednalo by se o poslání Zemana na jistou smrt. V ději se Zeman potká s Lipinskiho známým Kleiberem, který Zemana brzy zcela prokoukne, přesto není Zeman zlikvidován. Žádný příslušník SNB se zřejmě nikdy nevydával za banderovce, v tomto případě se tvůrci asi inspirovali polským seriálem Kapitán Klos. I s rubínovými kříži jako poznávacími znaky banderovců se zřejmě jedná jen o autorskou licenci scénaristů. Přes tyto výhrady se jedná o mou velmi oblíbenou epizodu seriálu, která velmi rychle uteče. Jeden z nejakčnějších dílů seriálu o Zemanovi. Ukáže se v něm rovněž, že bitky nejsou rozhodně Zemanovou silnou stránkou. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Honza Zeman se opět setkává se svým přítelem Kalinou, záhy se však ukáže , že ho čeká velmi nelehký úkol, infiltrace do sítě Banderovské skupiny která se neštítí ničeho.Po neúspěšném a krvavém pokusu ukrajinských nacionalistů , vrahů a esesáků přejít organizovaně hranici mění Banderovci strategii .Potřebují najít kanál přes Československo na západ kudy by dostali své lidi i naloupené cennosti.Zeman se do úkolu zapojí s podporou Jirky Hradce , který rovněž vstoupil do sboru a podaří se mu navázat kontakt. Vyloupení sejfu v pivovaru je pouze začátkem mise...Díl zpracovává tématiku kdy přes naši zemi prchali váleční zločinci a snažili se vzít i své lupy za prokazatelné spolupráce některých církevních kruhů. Nejen na tyto dějinné události bychom neměli zapomínat, zvlášť v dnešní době kdy v pobaltí nebo na Ukrajině dochází k rehabilitaci skupin SS a Bandera je dokonce tamnějším parlamentem označen za národního hrdinu... ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Znovu rok 1947 a tentokrát je Honza Zeman pověřen vetřít se mezi tzv. Banderovce, kteří chtějí utéct z republiky a před útěkem ještě hezky naložit nějaké ty poklady. ()

Reklama

Reklama