Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V únoru přijíždí do Kateřinské Hory nový velitel SNB, nadporučík Bláha (Radoslav Brzobohatý). Všechny uchvátí svou minulostí západního letce, uhlazeným vystupováním, sexappealem i tvrdostí. Zeman se během pražské politické krize otevřeně staví na stranu dělníků, kteří obsazují místní zbrojovku. Bláha organizuje pro sebe a pro místní reakci letecký útěk na Západ. Na poslední chvíli unikne zatčení a prchá z republiky ve sportovním letadle. Zeman se poznává s příslušníkem II. oddělení Zemského odboru Bezpečnosti Žitným (František Němec). Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Honba na líšku" je piata epizóda z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Príbeh sa odohráva v roku 1948, takže komunisti a ich ľudové milície začnú znárodňovať a nad továrňami zavejú červené zástavy. Jan Zeman trávi február 1948 v meste Klatovy v Plzeňskom kraji, kde sa aktívne zúčastní komunistického prevratu. V tomto diely sa prvý krát objaví aj záludný imperialistický agent Bláha a tiež aj budúca Zemanova manželka Blanka. * ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Dobrej policajt nemá nikdy po službě." Tak nám Honza zahájil druhou vlnu znárodňování majetku a odnesla to Čadkova zbrojovka. To přece dá rozum, že ty zbraní patří dělníkům, když je vyrobili. I když neměl by z toho továrník taky něco mít, když postavil továrnu, koupil stroje, dával dělníkům výplaty a zajistil zakázky? Optikou Honzy Zemana nemá nárok na nic a já musím s politováním konstatovat, že tady si moc nerozumíme. Tohle je prostě moc politické, málo kriminální a aby těch negativ nebylo málo, tak k tomu zpívá Pepíček Zíma. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Veľmi dobrý diel. A zase, propagandisticky perfídne nakrútený od prvého momentu. Pretože ono to tak nejako aj bolo. Lenže, nenadarmo pri tvorbe každého dielu bedlivo dohliadala Štátna bezpečnosť na každé slovko scenára, na každú klapku. A tak postupne dostanú naložení všetci nepriatelia boľševickeho režimu: predsedovia dedinských občianskych spolkov (pretože aj v 70. rokoch, kedy bol seriál nakrúcaný, tam bolo mnoho odvážlivcov , umožňujúcim slobodnej tvorbe napriek normalizácii, ako-tak dýchať), vojaci bojujúci v Anglicku (major Bláha plnil v seriáli voči Zemanovi akéhosi dr. Moriartyho:), nekomunistická a teda neschopná polícia, neschopní predstavitelia inej strany než KSČ, podnikatelia, aj drobnejší, než tí, ktorým sa v prvom kole boľševického puču znárodňovalo, prelietavé ženy, letiace na desperátov a gangstrov (= zlatokopky bez úcty k ideám marx-leninizmu, presiaknuté neverou a chlípnou vášňou), slabošskí a príliš hŕ komunisti. Do toho samozrejme nenápadne, no dôrazne, pritom made in ŠtB cielene (aby divákovi utkvelo v pamäti), meno hlavného nepriateľa boľševizmu: DRTINA! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Von to nebyl hajnej ani fajt byl to zatracenej policajt! Úvodní kočkování mezi Brabcem a Olivou nemá chybu. Pak na scénu nastupuje můj oblíbenec Brzobohatý jako úskočný Pavel Bláha. Ano souhlasím vlastně se tu nic nevyšetřuje o žádný kriminální případ se tu vlastně nejedná v hlavní roli je politika, tak proč hodnotím, tak jak hodnotím? No pro mě je tenhle z dílů jedním z vrcholných guilty pleasure celého seriálu a i když je to tak trochu úlet, tak udělat z Honzy Zemana zachránce vítězného února je perfektní tah a i když pravda je v tomto případě poněkud jiná, tak mi to nijak zásadně nevadí a platí, že jsem se výborně bavil.90% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celá kriminálka se smrsknula na lov tajemné vysílačky, k tomu se řeší politika a obyvatelé Kateřinské Hory jsou nuceni si vybrat stranu. Zajímavá je scéna, během níž Lojza Bartík sděluje při poslechu rozhlasu: "Vyhráli jsme, soudruzi." Automaticky očekává, že každý, kdo je mu sympatický, má stejné politické smýšlení. Zde jsou patrné stopy skvělého psychologa Procházky, jehož postavy vždy vycházely z reálných základů. Samotný díl má několik velice zdařilých scén s obrovským se sexuálním napětím mezi Bláhou a Čadkovou. Příchodem Bláhy na scénu se v seriálu objevuje i alfa samec, což do té doby pro československou tvorbu nebylo obvyklé. Navíc scéna plná vášně mezi Bláhou a Čadkovou v lovecké chatě by bez potíží uspěla v erotickém snímku. Absence takových scén v naší domácí tvorbě měla samozřejmě kromě důvodu, aby nebyla poskvrněna morálka socialistického člověka, také jeden zcela pragmatický. Nedostávalo se alfa samců a Brzobohatý zkrátka nemohl hrát úplně ve všech filmech. Takže milé dámy, užijme si toto unikum plnými doušky, pro několik následujících desetiletí to bude poslední český filmový alfa samec. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tím vůbec nejlepším na tomto díle byla uhrančivá Carmen Mayerová. Události roku 1948 tu byly dost zkresleně vyobrazeny (samozřejmě dle přání vlády), takže především odpůrci budou na tento díl plivat, avšak svým způsobem zcela po právu – protože takové znárodňování zbraní a hádka před zbrojovkou bylo dost úsměvně natočené. Radoslav Brzobohatý coby Bláha přinesl jisté oživení – zvláště během mučení Lohniského. Nicméně jeden z těch opravdu lehce podprůměrných dílů… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl je z roku 48. Zeman tu nic nevyřeší, celý díl se totiž točí kolem Radka Brzobohatého coby velitele Bláhy. To je záporák podle vidění ÚV KSČ - bojoval v Anglii, takže má rád mučení, svádí vdané ženy a svoje chyby přenáší na podřízené. Ovšem Brzobohatého tvrďák je snad to jediné, co se na tom dá ocenit - snad ještě celkem povedená přestřelka na začátku a sexy Carmen Mayerová jako záletná manželka slabošského továrníka Ilji Prachaře. Ovšem pak dojde k 25. únoru, velitel vojska Jiří Holý plánuje převrat a žádá Prachaře o zbraně. Ten mu je chce vydat, ovšem zbraní se mezitím zmocnili komunisté - oni je montovali, jsou tedy jejich! Zeman má zakročit, tak zakročí - ve prospěch strany. Jak to zdůvodní Bláhovi, možná není dobrej policajt... ale je dobrej komunista, to je hlavní. A zase se zaklíná mrtvým otcem. Mrtvý otec a koncentrák, pár hlavních Zemanových kriminalistických inspirací. Prachař se ženou, Holý, Bláha a pár dalších lidí se následně snaží uletět za hranice. Přijíždí záhadný muž s kolárkem, který všechny zradí, ovšem pak padne do pasti, ale Bláha utíká. Kdo má být tím mužem s kolárkem? Že by monsignor Jan Šrámek a celá věc měla být vykreslením jeho nezdařeného útěku (což se mimochodem stalo u Rakovníka a ne někde u hranic, a až v březnu a nikoli hned 25. února)? Tohle mě namíchlo asi nejvíc. Omlouvám se, že jsem to vyzradil celé, ale tohle vlastně vůbec nebyla detektivka. Jedna hvězdička za Brzobohatého. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj oblíbený díl Majora Zemana se šarmantními Radoslavem Brzobohatým a Carmen Mayerovou. Do Kateřinské Hory přijíždí nový policejní velitel. Je velmi mužný, a dokáže být i krutý. Mezitím v Praze probíhá komunistické převzetí moci v zemi, v rozhlase vystupuje Klement Gottwald, oznamující demisi Benešovy vlády. Majitel místní zbrojovky chce ze své fabriky vyvézt 400 zbraní a připravit se na protikomunistický odboj. Zeman mu v tom však zabrání a postaví se na stranu dělníků z fabriky, kteří se sami ozbrojili. Pár místních bohatých lidí se chystá emigrovat na západ a čekají na letadlo. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To je sbírka živlů.... Točilo se v Praze Bubenči, Břevnově, Zbraslavi a Dejvicích. "Liščí doupě" se filmovalo na  hradě Hasištejn. Josef Koza to byl panečku herec... ()

Jello Biafra 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jednotlivé diely seriálu 30 případů Majora Zemana majú veľmi kolísavú kvalitu. Niekedy sa dá naraziť na kvalitné diely a niekedy zasa na odpornú komunistickú propagandu, z ktorej sa chce človeku znalého dejín zvracať. Medzi také diely patrí aj diel s názvom "Hon na lišku", ktorý hrubým a ostudným spôsobom skresľuje udalosti februára 1948. Honza Zeman sa so zbraňou v ruke postaví na stranu ľudových milícií a krátko na to v súčinnosti so štátnou bezpečnosťou prenasleduje "protisocialistické živly", medzi ktorými nájdeme továrníka, západného vojaka či farára. Rozhodne jeden z najviac propagandisticky zmanipulovaných a zároveň najostudnejších dielov. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zásadní vstup politiky do celého projektu. Bláha byl možná stěžejní a hlavní protivník božského Jendy, většina dílů s ním mě ovšem příliš nebavila. Nikoliv vinou Brzobohatého. Značila vždy špionský odklon od řadových kriminalistických příběhů, bohužel. 40% ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Představují se tvrďák, ostrostřelec a instruktor Commandos Bláha i mnohem méně drsně působící kontrarozvědčík Žitný.... Ve vládě je to špatný a odpůrci komunistů se připravují na klíčový střet, konečně "čtyři sta pušek na okrese, to je slušná palebná síla". Prozápadní štábní kapitán naštěstí bývá totálně z formy, zatímco Zeman stojí na správný straně a s komunisty se pere jen kvůli holkám. Každopádně, jak by řekl Zemanův táta "Jen kluci klid, nebojte se, on to Gottwald zvládne" ()

Disease 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle je opravdu slabota, i když odhlédnu od ideologického obsahu. Většina postav jsou takové schématické náčrtky a soundtrack tentokrát nestojí za moc. Zjevuje se Zemanova Nemesis, ale zkrátka to nestačí. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejpolitičtějších dílů celého seriálu (na rozdíl od dílu Klauni má alespoň nějaký děj). Jak by taky ne, když se epizoda vyrovnává s komunistickým převratem z února 1948. A činí tak optikou normalizační komunistické propagandy. V dílu se poprvé objevuje několik zcela zásadních postav seriálu (zejména Blanka Svobodová - později Mutlová a nakonec Zemanová, Pavel Bláha - bývalý příslušník RAF, drsný policista a nakonec západní agent, Žitný - výrazný příslušník StB). Naposledy se nevidíme ani s Aloisem Bártíkem, manžely Čadkovými či Karlem Mutlem, naopak se zde loučí Vydra. Ten je v tomto dílu vylíčen jako nepříliš schopný příslušník SNB (do roku 1945 četník), u Bláhy je zdůrazněna jeho značná agresivita, což je nejvíce zřetelné, když mučí zadrženého Němce. A také dvojakost, když předstírá, jak mu jde o dodržování pořádku, přitom ve skutečnosti komunikuje vysílačkou s nepřáteli komunistů. Dobový divák měl pochopit, že jedině takoví příslušníci SNB jako Zeman, Žitný či Bártík byli ti správní strážcové pořádku a zákonnosti (Zeman to prokázal dokonce tím, že se se zbraní v ruce postavil za dělníky proti továrníkovi - objektivně zcela jasný případ zvůle). Scénu, kdy Bláha mučí Jägera nesnáším, protože jestli měl někdo sklony k mučení, byli to zejména komunisticky smýšlející členové SNB (zejména StB), případně vojenské složky OBZ. Po únoru 1948 se tito sadisté plně pustili do díla a jejich častými oběťmi byli právě bývalí příslušníci (nejen) západního odboje (viz Antonín Maděra v seriálu Zdivočelá země). Poslední postřeh - Zeman zde v krátké potyčce přemůže Hanse Jägera, jedná se o jedinou potyčku/rvačku, kdy Zeman viditelně svého soupeře přemohl. Stalo se tak navíc za dohledu i povzbuzování Pavla Bláhy. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Honza Zeman je u sboru už několik let a tak získal nějaké zkušenosti i frčky na hodnostní označení. Jeho nadřízený Vydra se chystá do penze a v Kateřinské Hoře čekají příchod nového velitele.Příjezd Bláhy je zvednutím opony nových postav které se na scéně seriálu začínají objevovat.Tajemný muž který sleduje z úkrytu dění v pohraničním městě, začíná se ozývat kodované vysílání a v republice vrcholí politický boj o moc.Bláha se uvádí jako nekompromisní velitel, příslušník zvláštních jednotek které za války působily v Anglii, jaké je jeho skutečné poslání v Kateřinské Hoře? V tomto dílu převažuje ideologie nad krimi zápletkou a snaha vykreslit únorový převrat jako všelidovou záležitost proti zrádným fabrikantům a jejich přisluhovačům.KSČ je však od počátku bdělá a plány imperialistů zhatí i když Bláha uniká ... ()

Reklama

Reklama