Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V únoru přijíždí do Kateřinské Hory nový velitel SNB, nadporučík Bláha (Radoslav Brzobohatý). Všechny uchvátí svou minulostí západního letce, uhlazeným vystupováním, sexappealem i tvrdostí. Zeman se během pražské politické krize otevřeně staví na stranu dělníků, kteří obsazují místní zbrojovku. Bláha organizuje pro sebe a pro místní reakci letecký útěk na Západ. Na poslední chvíli unikne zatčení a prchá z republiky ve sportovním letadle. Zeman se poznává s příslušníkem II. oddělení Zemského odboru Bezpečnosti Žitným (František Němec). Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (12)

  • Ve scéně z Liščího doupěte, kde továrník Čadek (Ilja Prachař) nabízí Bláhovi (Radoslav Brzobohatý) pití, se ho ptá na tehdy obvyklé luxusní pití – whisky, koňak... Když mu Bláha odvětí, že by si dal českou borovičku, sotva to dořekne, už mu ji Čadek nalévá. Za normálních okolností by ji musel nejdřív najít v baru a pak udělat pět šest kroků k Bláhovi a láhev otevřít, což by mu nějaký čas zabralo. (TomKey)
  • Lietadlo, ktorým na záver unikne nadporučík Bláha je československé Aero Ae-145. V čase, keď sa odohráva dej epizódy (február 1948) ešte lietal len prvý prototyp jeho predchodcu Ae-45. Lietadlo je štvormiestne a bez toho, aby vystúpil pilot, sa do neho nedá nastúpiť. Okienko, ktorým sa Bláha pozerá von sa nedá otvoriť, je pevné. (Fredy.Tukot)
  • Ľudia v tejto epizóde pravdepodobne vôbec nevedia používať lovecké pušky. Takmer nikto z nich totiž pri mierení nezapiera do pleca. Ak by vystrelili, spätný ráz by im v lepšom prípade vyrazil zbraň z rúk, v horšom prípade by ich zhodil na zem alebo by ich zranil. (ČSFD)

Reklama

Reklama