Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V západním pohraničí vyhoří stará hájovna a ve spáleništi jsou nalezeny náušnice a lidské kosti. Mezi ostatky je i neobvyklá zubní protéza, která Zemana dovede až k převaděči (Vladimír Stach), jenž si od zájemců o ilegální přechod hranic nechá zaplatit předem. Jeho žena (Stella Zázvorková) všechny nešťastníky zavedla do bažin, kde se utopili... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte kolik lidí ještě stále bohatých posedlých touhou dostat se ven tu je? Dali by to za to všechno a nějaký Bestii i svůj život. Ale ona tu je žije mezi nimi předstírá účast s jejich osudem a pak je nemilosrdně vraždí. Případ Pilčík je mezi nadšenci do skutečných kriminálních příběhů hodně známý a souhlasím, že až úplně do detailu jít filmaři nemohli, ale i tak se jim povedlo stvořit perfektní atmosférickou kriminálku s minimem ideologie, protože tohle prostě byla drsná realita. Atmosféra Šumavských bažin je pak skvostná jde z ní mráz po zádech a po pravdě nechtěl bych na Kyliánce čekat na strejčka aby mě pak místo do reichu zavedl do bažin. Honzův opravdu první významný kriminální případ i když on sám je tu opět tak trochu ve stínu lépe zahraných postav. Potěší určitě především menší , ale výživné role pro mistry Filipovského s Kopeckým a taky záporná skvadra je tu dobře zahraná. Hlavně pak ocením, že předloha se již zmíněného skutečného případu celkem věrně drží a finále s pronásledováním v bažinách nemá chybu. Takže určitě bezesporu další z velmi vydařených dílů.95% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Zákony této republiky chrání před bestiemi i ty, kteří nás nenávidí." Tak vraždící převaděči patří k tomu nejlepšímu, co kdy Honza vyšetřoval. Samozřejmě se přitom trošku moralizovalo o těch, co nechtěli být znárodněni a prchali se svými majetky za kopečky, aby se napojili na zahraniční špionážní centrály, ale pro mne je podstatou vyšetřování a mimořádně zábavné postavy zubaře Houdka a překupníka Kloce. S těmito aspekty jsem naprosto spokojen. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Beštia" je šiesta časť z televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana". Je to príbeh, ktorý sa odohráva v roku 1949. Pojednáva o tom ako organizovaná skupina prevádzačov vraždila a okrádala ľudí, ktorí chceli opustiť socialistické Československo, nelegálne prekročiť štátnu hranicu a emigrovať do Západného Nemecka. Namiesto sľubovaného prechodu boli nalákaní do rozľahlých močiarov, kde sa nad nimi doslova zavrela zem. *** ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Stella Zázvorková sa utopila na Barrandove, kde ale behal Rudolf Jelínek? Na kulisy to rozhodne nevyzerá, zdá sa, že ho skutočne pustili do voľnej prírody (Modravské pláně?). Ak k slušnej filmárčine a inteligentnému scenáru prirátam vlastný nezabudnuteľný zážitok na hornej Orave, tak potom je maximálny počet hviezd namieste. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Atmosférou hýřící krimi se může pochkubit několika velice barvitými figurkami v podání skvělých herců. Nemohu se rozhodnout, zda mě více zaujala chladná kráska Ireny Kačírkové, nebo noblesní šejdíř Miloše Kopeckého. Zeman se projevuje jako poměrně necitlivý člověk, když oznamuje blízkým skon jejich příbuzného. Místy působí jako stroj bez emocí určený pouze k vyšetřování, ale pak najednou projeví ohromný zápal při hledání pachatele, aby se jeho zvěrstva již neopakovala. Sequens skvěle Zemana napsal tak, aby nebyl dokonalý, tudíž se s ním divák mohl lépe ztotožnit. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Skutečně se v tomto díle zatím objevila jedna z nejlepších a nejponuřejších atmosfér, která společně se samotným dosti krutým příběhem o záludných převaděčích vytvořili opravdu zajímavou podívanou. Miloš Kopecký i František Filipovský tomu díky svým rolím dodali i humorný šmrnc. Takže já osobně byl v tomto případě velmi spokojený a tudíž se poprvé přikláním k nadprůměrnému ohodnocení (zdatná konkurence Studny). ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Asi nejlepší díl první série. Jak to bylo či nebylo s převaděči, kteří vraždili uprchlíky, bych nechal stranou, na tomhle mě fascinuje hlavně to, jak se tam s gustem někteří herci zhošťují rolí lidí, kteří neustále komunistům vyčítají, co jim všechno vzali. Je vidět, jak je to baví (a jak Zeman Brabce nebaví). Zde hlavně Irena Kačírková, divím se, že ji nesestříhali. A dál tu máme nešťastného otce Soběslava Sejka, ukecaného zubaře Františka Filipovského a především podvodníka Miloše Kopeckého, který ho pojal jako svou další noblesní komediální figurku. Všichni asi po skončení filmu skončili v base, všichni mi však, narozdíl od Zemana, Kaliny a spol., byli sympatičtí. Jediné, co mi tady vadilo, bylo že pražská kriminálka má tu samou kancelář, jako měl rada Vacátko. Vkrádá se otázka - jak asi skončili pánové ze čtyřky? Pan Mrázek se stal asi zubařem, to jsme viděli. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl o převaděčích poblíž Železné Rudy, kteří vraždili a okrádali lidi, které měli převést přes hranice. Na místě vyhořelé hájovny poblíž hranic je nalezena náušnice a čelist se zlatou korunkou. Díky nim se Zemanovi podaří identifikovat oběti a dostane na stopu vražedným převaděčům. V okolí hranic s Německem jsou rozsáhlé bažiny a jen pár místních zná, jak je přejít na Západ. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden ze tří (možná čtyř) případů Honzy Zemana, který mně zajímá. Pilčíkovu brutální story samozřejmě znám, takže jsem byl zvědav, jak si s ním poradili tvůrci téhle komunistické veleparády. Inu, jako samostatný televizní film je to dobré. Výstupy Mildy a Filipovského pobavily, atmosféra Šumavy je neskutečně luxusně vyobrazená a mnohem temnější, než na anglických blatech (tu temnotu fakt oceňuju), vyšetřování bylo zajímavé, už od začátku poměrně dost mrazivé a Stella jako záporačka naprosto luxusní, jen teda nechápu, jak mohla objevit ten požár hájovny. Jinak ale super. Jeden z nejbrutálnějších příběhů české kriminální historie, je tady sice vylíčen ještě docela na pohodu, ale ta atmosféra je fakt hustá a i tak je to víc než dobré. 80%. ()

Gallagher 

všechny recenze uživatele

Atmosféra, gradace a výprava na jedničku, ale tolik logických děr v příběhu na tak malém prostoru jsem snad nikdy nikde nezažil. Závěrečné Zemanovo škrábání BESTIE na noviny opravdu nejde přejít s vážnou tváří. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další top 5 počin. Reálná předloha dílu je těžká úchylárna, Pilčík byl fakt jinčí. Tak daleko jít filmaři nemohli, přesto se jim podařila jedna z nejtemnějších atmošek. Světlo na šumavských blatech skutečně nesvítilo ke světlé budoucnosti. Tam by pes Baskervillský strachy ani nepáchl. 90% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s Kvadraturou ženy, Poselstvím z neznámé země a Koncem velké šance jeden z nejlepších dílů, možná ten vůbec nejlepší. Drastický příběh s místy hororovou atmosférou, skutečný námět (vrah Pilčík alias Petlan, žádný "Král Šumavy"), výborní herci podávající výborné výkony (I. Kačírková, M. Kopecký, F. Filipovský), Stella Zázvorková v roli ženy lákající nebohé oběti do bažin. Škoda jen, že díly první desítky mají max. 65 minut. Tento díl mohl být delší (až 80 minut). 95 procent ()

Reklama

Reklama