Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman řeší svůj první pražský případ. V oběhu jsou padělané potravinové lístky a hlavní podezřelou se stala učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se mu velmi líbí. Naštěstí pro něj jsou praví pachatelé odhaleni a usvědčeni a může Lídu pozvat na první schůzku... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Venkovskej člověk praští králíka a lístky prodá." Tak se údajně přichází k potravinovým lístkům a Honza to musí vyšetřit, rozkrýt a odhalit. Jenže taky se musí vyštramákovat do nejslušivější uniformy, decentně zneužít pravomoci veřejného činitele a svést soudružku učitelku. Je to celkem makačka, ale mně se mezi všemi těmi nepoctivými imperialistickými živly, tedy stánkaři, řezníky i bankovními úředníky, vždycky líbilo a zpívala mi k tomu Hana Hegerová, takže za mě tradičně spokojenost. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Tridsať prípadov majora Zemana" - Prípad z roku 1950 sa týka vyšetrovania nedovolenej výroby a šírenia falošných potravinových lístkov. Súdruhovia z pražskej kriminálky v ňom natrafia na starú, prefíkanú bylinkárku a jej mazaného brata, ktorý sa živí maľovaním gýčových obrazov. Popri tom kšeftujú s lístkami na mäso. Nebude však ľahké im to dokázať. Usvedčí ich až na poslednú chvíľu nájdená "Mědirytina". V tejto epizode sa Zeman spozná so svojou budúcou manželkou Lídou. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Řekněte mi co je na těch lístcích zvláštního? No asi, že pěkně voní po lipovém květu... Jeden ze slabších případů, ale pro vývoj seriálu celkem důležitý, protože zde Zeman pozná svou budoucí ženu trochu prostoduchou, ale to nevadí. Tempo tu pak není nijak strhující, ale zase aspoň i zde se filmaři drželi skutečného krimi příběhu a finále v bytě báby kořenářky je nezapomenutelné a zvedá tento díl do průměru.50% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Téměř starosvětská kriminálka poprvé představí vyjukanou budoucí paní Zemanovou jako jednunz hlavních podezřelých z falšování potravinových lístků. Scény mezi Doleželovou a Brabcem jsou nadmíru roztomilé. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ačkoliv je Zeman dobrým kriminalistou a má už i docela dost roků, ženské teda balit zrovna moc neumí. Ve své době se ale z Renáty Doleželové podlamovala kolena nejednomu chlapíkovi. Co se příběhu s padělanými potravinovými lístky týče, nebylo to zrovna žádné terno, ale nebylo to ani nejhorší. Pobavila hlavně drbna kořenářka. Na druhou stranu se mi líbí některé písničky Hany Hegerové, ale vzhledově teda žádná sláva…Hodně průměrný a až zbytečně „romantický“ díl – ale tak i soudruh kriminalista má právo na lásku… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Házím si korunou (československou), jestli jsou nudnější špionážní nebo hospodářské díly. Tady máme sice galerii figurek, která jako by z Hříšných lidí vypadla, ale celé je to utahané, nudné, a bába kořenářka mi hrozně lezla na nervy. Zemanovi (který už se přesunul do Prahy) tu nepomůže ani otec, ani koncentrák, tak aspoň náhoda. Navíc se tu zamiluje do učitelky s IQ houpacího koně, navíc hrané mizernou herečkou. A jak ji sbalí? Nechá si ji předvolat na stanici a obviní ji z falšování potravinových lístků! A ano, zde jsou třídním nepřítelem živnostníci - minule to byli emigranti. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ falšování potravinových lístků, bez kterých jste si nekoupili vůbec nic. V jednom nájemním domě je nalezen mrtvý hokynář, který prodává na místní tržnici. Tam se Zeman seznámí s výřečnou bylinkářkou i s mladou učitelkou, která tam chodí nakupovat byliny i maso. Učitelka se mu na první pohled moc líbí, proto je na tržnici velmi často. Zjistí, že se tam obchoduje s falešnými potravinovými lístky a pátrá, kdo je tiskne a šíří. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Komediálně laděný díl, i když na tak extrémně jako mé oblíbené Třetí housle. Kriminální zápletka celkem o ničem, potěší zejména řada zajímavých vedlejších rolí a roliček v čele s trhovkyní v podání Světly Amortové. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dějově v rámci první desítky seriálu nejpohodovější díl. Žádní Banderovci, žádný převrat, žádní vrazi, žádní agenti. Z těch klidnějších dílů je to jeden z nejlepších. Výborná Světla Amortová v roli vychytralé babky kořenářky. Do děje jsou zde uvedeny dvě důležité postavy seriálu - budoucí první Zemanova manželka Lída (podle scénáře rodačka z Prostějova a její představitelka pocházela z Brodku u Přerova) a zejména kriminalista Miroslav Stejskal, který se pak objevuje až do 26. epizody. Ano, rovněž Ladislav Skládal (Ivo Niederle) se poprvé objevuje v epizodě Mědirytina. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Lístkový-přídělový potravinový systém , kdy soudruzi nebyli schopni zabezpečit do volného prodeje dostatek masa ,jednoznačně nahrává šmelinářům kteří neváhají využít příležitostí k vlastnímu obohacení.Honza Zeman přesídlil do Prahy, kde získal byt na Žižkově a začíná rozplétat případ úmrtí jednoho trhovce a falešných potravinových lístků.Do celého vyšetřování je , zdá se zapletena i učitelka základní školy.Rozsah trestné činnosti je značný a Zemanovi se nedaří najít matrici na tisk falešných lísků, až jednou zazvoní u dveří jedné "kořenářky"...Opět případ podle skutečné události, který tehdejší propaganda využila se vším všudy a její aktéři dostali trest smrti. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1950. Jan Zeman se přestěhoval i se svou maminkou do Prahyyy a řeší tu svůj první případ. Tentokrát se tu kšeftuje s falešnými potravinovými lístky, které tiskne baba kořenářka a sama je přímo dealuje dál. Poprvé se tu objevuje nejen strážmistr Stejskal (Láďa Mrkvička), ale hlavně sl. učitelka Lída (Renáta Doleželová), která se vzápětí stane Zemanovou první manželkou. ()

Reklama

Reklama