Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři muži (Josef Vinklář, Jan Tříska a Oldřich Vízner) se chystají na útěk za hranice. Na okraji Prahy přepadnou sanitku, osádku přivážou ke stromům v lese a omámí chloroformem. Poté přepadnou a zavraždí příslušníka SNB a ze služebny uloupí zbraně. Pachatelé těchto hrůzných činů jsou včas dopadeni. Lídě Zemanové se narodí dcera... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hovorilo sa, že kto sa bojí nesmie do lesa a už vôbec nie ku kriminálnej službe. Súdruh nadporučík Ján Zeman "Strach" nemá. Je to oduševnelý, zanietený a oddaný príslušník zboru národnej bezpečnosti, ktorý necúvne pred žiadnym prípadom. V ôsmej epizóde socialistického krimi seriálu "30 prípadov majora Zemana" dolapí nebezpečných páchateľov, čo majú na svedomí únos, nedovolené ozbrojovanie, lúpež zbraní a chladnokrvnú vraždu vodiča sanitky a policajta. A ešte ako bonus sa v tejto časti narodí Zemanovi a jeho manželke Ľudmile dcéra Lidka. Je to príbeh z roku 1951. ** ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Víš, na co jsem přišel? Že ten jejich stát je organizace tak složitá, že stačí deset dvacet pořádnejch chlapů s pistolema, ze kterejch se nebojej vystřelit a stát je jejich." Pro někoho jsou bratři Mašinové hrdinní bojovníci proti komunistům a pro mě jsou to vrazi. Kdyby se proti nim tehdy statečně postavil samotný nastávající tatínek Honza Zeman, tak by jim jistě názorně předvedl, kterak by zatočil s tím imperialistickým šmejdem a ochránil přitom svou socialistickou vlast. Takhle to proti nim musel uhrát alespoň v seriálu a přestože toho vyšetřování tam zase tak moc není, tak jisté napětí to určitě nepostrádalo. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každej má strach... V době, kdy byl ještě Igor Hnízdo členem vraždícího odboje, Vízner byl teplejší, než komín a Doubravka makala jako asistentka v laboratoři, vyšetřoval Jan Zeman případ, který se navždy zapsal do dějin národa českého, jelikož zjednodušeně popisuje příběh vrahů Mašínů. Ve filmu zaujme především doslova fantastický (!!) herecký výkon pana Josefa Vinkláře. P.S. Slovo STRACH zazní ve filmu přesně 17x. Jeden z nejlepších dílů 30PMZ. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Máš strach viď? Nelži máš strach, protože seš zbabělej esenbák kterej nic nemůže! Nic! Rozumíš? Dokonale psychopatickej Vinklář mě svého času budil ze sna a ani po letech jeho výkon neztrácí nic ze své působivosti. Jinak co se týče kontroverzí okolo tohoto dílu který je evidentně inspirovaný případem bratří Mašínů, tak nepopírám, že tu jsou vykresleni, tak trochu jako karikatury a možná, že to je přehnaný, ale mě to nepřekáží, protože na rovinu pro mě to nejsou žádní odbojáři a hnusný zbabělý vrah který podřízne svázanýho chlapa pro mě zůstává hnusným zbabělým vrahem a je jedno jakými ideály se zaštítí. Jinak spousta historických faktů tady opět celkem sedí jenom pravda ten konec je možná zbytečně upravený, tak aby z něj byl triumf státní bezpečnosti, protože všichni víme, že to takhle nebylo. Na druhou stranu chápu, že v době kdy to bylo natočeno, tak se nemohlo jenom tak přiznat, že vrazi se na hranicích prostříleli a foukli za kopečky, takže téhle úpravě dokážu porozumět. Honza to nakonec celý rozsekne i když pachatelé se v tomto případě vesměs usvědčí sami a na konci se dočká narození potomka a oko nejednoho fanouška Zemanovce, tak nezůstane suché.100% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Příliš růžovými brýlemi viděný případ bratrů Mašínů. Místo vrahů jsou zde dva zbabělí kluci, kteří podléhají vlivu psychicky narušeného vůdce jejich trojice. Tohle bych Sequensovi i odpustila, ale pozitivně vyznívající závěr nikoliv. Vrazi dosud nebyli potrestáni, takže tento konec, kdy pachatelé jsou dopadeni, nebo mrtví, mi přijde jako naplivání do tváří obětí Mašínů i jejich blízkých. Velice se divím, že takto překroucený příběh cenzura umožnila odvysílat. Uvážíme-li fakt, že ceký seriál vznikal na přímou objednávku MV, mohu dospět jen k jedinému závěru. Soudruhům daleko více vadilo připustit selhání SNB, než překroucení skutečnosti ve prospěch vrahů. Na druhou stranu musím ocenit Sequensův nápad s hračkou, která se stala průvodkyní mrtvých. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Inspirace Mašíny je sice zřejmá, každý na to má vlastní pohled, nicméně já je nikdy nepovažoval za hrdiny…Každopádně tvůrci při vykreslování této zrůdné události udělali svým způsobem „prdel“ a bandu vrahů vykreslili opravdu „bizarně“, to se musí nechat. Místy se tu objeví celkem zajímavá atmosféra, ale jinak je to zcela obyčejný šedý průměr. Nicméně gratulka Zemanovi k narození dítěte. Asi jediný světlý bod této zápletky… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Cokoli si o bratrech Mašínových myslíme, nezasloužili si takové šílené překroucení případu jako tady. Z odhodlaných (asi až moc) bojovníků proti komunistům jsou tu udělaní šílenci a poserové, kteří plánují buď útěk za hranice nebo státní převrat - těžko říct, Vinklář slyšitelně jeden monolog předaboval, asi byl až moc ožehavý. Taky je tu zmíněno, že otec jednoho ze spiklenců byl popraven po válce - z odbojáře a hrdiny (bez ale, narozdíl od synů) Josefa Mašína udělat kolaboranta? To snad ne! A i přes psychopatického Vinkláře (vida, tak tady je pan Bouše) je to i dost nuda. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Zeman čeká své první dítě a na zpáteční cestě je sanitka přepadena třemi ozbrojenými muži. Ti dva sanitáře přivážou ke stromům a dají jim nadýchat chloroformu. Také se jim podaří přepadnout a odzbrojit policistu, kterého zavedou na strážnici a tam ho, svázaného, jeden z nich podřízne. Zeman je povolán do služby, aby vyšetřil, kdo zločiny spáchal. Nejdříve pátrá po původu chloroformu, pak se už snadno dostanou na stopu tří zločinců. Ve skutečnosti se, bohužel, vrahům Mašínům podařilo utéct na západ, kde se skrývají jako krysy dodnes. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Často se uvádí že se jedná o případ bratrů Mašínů, ale z jejich skutečným případem to nijak nesouvisí a reálie tomu vůbec neodpovídají, dokonce ani to, že by byli pachatelé bratři zde nezaznělo. O faktech jejich útěku za hranice vypovídá víc knih i dokumentů. Dokument Bratři Mašínové, Po stopách třetího odboje - Do Berlína!. Historie CS - Mašínové. Knihy: Cesta na severozápad, Zatím dobrý, kniha a později komiks, Odbojová skupina bratří Mašínů, Riskantní útěk. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno s oddělením skutečnosti pouze jako běžnou krimošku - bo Vinklář je famózní. Ideologicky je to ovšem na odpad, ale lze dnes tento seriál ještě vůbec hodnotit politicky? Jinak můj oblíbenec Miloš Vávra je tgu už taky podruhé - poprvé to bylo na konci druhé epizody Vyznavači ohně v roli pohraničníka. Jo a ta sestra v porodnici je naprosto na ranu - bohužel tehdy to takhle prý opravdu bylo... slyšeno od pamětnic těchto časů... ()

Disease 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Josef Vinklář si roli přihřátého psychouše užívá a celkově docela dobré. Pokud bych měl přihlédnout, že je to o Mašínech, dal bych nejspíš tak jednu hvězdu, tohle je úplně překroucené. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ne náhodou si tvůrci seriálu vybrali z ozbrojených skupin třetího odboje Mašíny a spol. a pak tzv. Babický případ. Podobně kontroverzní byl snad už jen případ zavraždění Anny Kvášové na Kutnohorsku na začátku roku 1952. Epizoda Strach zachází s případem Mašínů velmi volně, divák se vlastně dívá na jiný případ. Skupina bratří Mašínů nezabila řidiče sanitky (na rozdíl od partyzánské skupiny Jermak-Porošin, která na konci druhé světové války v dubnu 1945 zastřelila na Prostějovsku udavače, jeho ženu i řidiče sanitky), ani samozřejmě nebyla dopadena. Většina událostí z historie odbojové skupiny bratří Mašínů není v epizodě Strach vůbec zmíněna. Díl obsahuje jeden z největších výlevů kriminalisty Jana Zemana: "Divná doba - zmatená. Nám vyčítají každého lumpa, kterého trochu zmáčknem, a sami podřezávají, vraždí..." Přitom samozřejmě řádil a vraždil především "bolševik", zvláště v letech 1949-1953. Josef Vinklář zahrál psychopata dobře, rovněž Tříska byl přesvědčivý, ale Vízner svou roli zahrál až příliš afektovaně. Průměrná epizoda celého seriálu, kvalitou patří někam doprostřed. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ evidentně inspirovaný "odbojovou" skupinou bratří Mašínů. Filmové zpracování však velice chabé.Pokud byl záměr tvůrců vykreslit postavy zločinců jako magory , pak chybí víc psychologie, jestli chtěli jít rovinou zločinných rejdů potom chybí více akce .Vysledkem je nemastný , neslaný díl kdy se asi soudruzi zalekli jak toto téma vlastně uchopit.Jeden z nejslabších dílu celého seriálu . ()

Reklama

Reklama