Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na říční nákladní lodi je nalezen zavražděný lodník. Při vyšetřování se zjistí, že muž pašoval z Hamburku léky a nejrůznější zboží a u nás je prodával překupníkovi. Zeman s Hradcem získávají ke spolupráci kamaráda zavražděného lodníka, která má za úkol kontaktovat dodavatele zboží. V Hamburku je však členem exilového spolku přinucen, aby v lodi tajně převezl do Československa agenta Bláhu. I když je Bláha pod Hradcovým dohledem, tajně z lodi na našem území zmizí... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jakkoli kriminalistický talent Honzy Zemana není nijak znatelný, tady máme případ, kde nevyřeší vůbec nic. Je to jeden ze špionážních dílů, který se točí kolem Jirky Hradce (což je dobře), Jiřího Krampola coby natvrdlého lodníka a Hamburku, kde se to jen hemží kurvami. Znovu se tu objevuje Filipovský, tentokrát coby pašerák. Tohle víceobsazení jednoho herce do více rolí je občas docela vtipné. Na konci se do Československa vrací Fantomas agent Bláha, který opět našim hrdinům uniká, tentokrát na československé území. Takže třídním nepřítelem jsou agenti chodci, pašeráci, západní rozvědka, prostitutky a lodníci. Jezdí do ciziny, to je nějak podezřelý. Nudný díl. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Já Ti vraha najdu. Jde jenom o to, aby vy jste našli toho, koho bolí hlava a kdo touží po tomhle aspirinu." Nechci být nějaký hnidopich, ale Honza vraha lodníka Berky nevypátral, tudíž vraždu nevyřešil a já si tady poznamenávám jeden restík. Ovšem návrat agenta Bláhy do vlasti se vydařil, legendární nemravnost západních lehkých děvčat byla vykreslena dokonale a nadržená Vlastička byla prostě vynikající. Ale píšu si ... zatím nevyřešil. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady to bude si pěkně starý. Dobrá knajpa. Dobrý děvky. No... Taky starý! První díl tak trochu o Zemanovi bez Zemana. To, že tu v podstatě nic nevyřeší bych zase až tolik nekritizoval, protože na tento díl navazují další ve kterých se to teprve rozsekne. Fakt je, že Honza je tu dost upozaděnej a tak je to spíš o Jelínkovi a o návratu Brzobohatého do staré vlasti. Jinak řemeslně pořád slušné a ani mi zase tolik ty díly se špionážní tématikou nevadí, ale je fakt, že ty čistě kriminalistické mám radši, takže tentokrát jenom za tři.65% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Major Zeman bez Zemana není kompletní. A nemůže mi to vynahradit ani Jelínkův překrásný hlas a Brzobohatého překrásné všechno. Díl sice nepostrádá kriminální zápletku, ale je natolik upozaděna, že nám Sequens nabídne vyřešení případu přiznáním vraha Bláhovi. O výsledku tohoto doznání není eso pražské kriminálky ani informováno. Takže dochází ke dvojímu selhání bezpečnostních složek. Rozvědčíkovi Hradcovi uniká agent - chodec, kriminalistovi Zemanovi vrah. Sečteno a podtrženo se jedná o naprosto nezvyklou kriminálku, kdy MV představuje členy ozbrojených složek jako lidi z masa a kostí, tudíž schopné i selhání. Je to celkem neotřelý tah i na naše poměry. Českoslovenští filmoví příslušníci sice neoplývali nadpřirozenými schopnostmi jako jejich američtí kolegové, ale nad padouchy pravidelně vítězili. Díky seriálové formě bylo možno toto vítězství oddálit a ponechat diváka v napětí, zda zlo bude potrestáno. Problém spatřuji v tom, že se jedná o nejslabší díl série, místy dokonce nudný. Přes krátkou stopáž má mnoho hluchých míst. Mistr napětí Sequens selhává na celé čáře. Výsledek na mě působí dojmem, že Sequensovi bylo úplně jedno, jak tento díl natočí. Dokonce i Šmída nepůsobí tak charismaticky jako obvykle, v některých momentech je citelné jeho neherctví a Šmída je toporný. Mohla bych konstatovat, že Sequens si začal. Rezignoval na vysoce nastavenou laťku kvality a nelze se tedy divit, že osudy všech zúčastněných jsou mi naprosto ukradené. Za zmínku stojí opakovaná účast Františka Filipovského v jiné roli, než předchozí dentista z dílu Bestie. Zároveň se zde objevuje i Lackovič, který pro potřeby opétovného setkání Honzy Zemana s Blankou Mutlovou vstane z mrtvých, aby k románku na dělnické ubytovně mohl dělat stafáž. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tohle se vážně zrovna moc nepovedlo. Osobně se mi na většině případů líbila právě ona detektivní zápletka a odhalení vraha, místo toho se zde dočkáme jen špionážní osy, která navíc zůstala zcela nevyřešena, stejně jako zabití ožralého lodníka (pašeráka). Ale tak alespoň nám tvůrci poodhalili, kdo že ho vlastně zabil, páč se sám přiznal, když se Bláha koupal ve vaně. Ty děvky v Hamburku byly vážně odporné (několikrát jsem se u těch ksichtů otřepal). Krampol svou roli zvládl vcelku obstojně, Zeman byl tentokrát potlačen do autu a tak dostal prostor Hradec (Rudolf Jelínek). Celkově jsem nebyl moc spokojený a tak dávám lehce podprůměrné ohodnocení. Jeden z těch slabších a ne moc zajímavých dílů… ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl o šmelině ze západního Německa do Československa. Na lodi Československé plavby labsko-oderské se pašují šmuky, léky i tajné špionážní materiály. Při vyšetřování vraždy jednoho z lodníků to Zemanovi policisté zjistí a přemluví lodního strojníka ke spolupráci. Na loď se nechá najmout i policista Hradec. Strojník má v Hamburku převzít zboží a v Praze je předat překupníkovi. V místě setkání je však vyděračem přinucet propašovat do Československa i agenta Bláhu. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Výborně vystavěnej příběh i atmosféra. Bohužel celá SNB zde totálně selže...nejenom, že nezjistí vraha Lackoviče (toho vlastně vůbec nehledají, nepátrají, nevyslýchají), ale i ten Bláha jim uteče...ostatně celý závěr je takový zrychlený. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento díl má z první desítky dílů seriálu nejdelší stopáž. A to celkem zbytečně, poněvadž se jedná o jeden z nejslabších dílů první řady. Ani přítomnost agentů z obou stran železné opony (Bláha, Hradec), ani sympatická role lodníka Šimka (Jiří Krampol), ani ostatní postavy v čele s vychytralým lodníkem Bínou (František Filipovský) nedokázali učinit z dílu příliš velkou zábavu. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Železná opona je dávno v provozu , to však nebrání obchodu i ten totiž probíhá a Československo se mu nebrání.Lodní cesta z naší vlasti do Německa tak nabízí i jiné obchodní možnosti než ty legální.Holešovický přístav je tak docela význámným dopravním uzlem.Po vodě k přístavu však pluje i jiný náklad na který čeká rybář v bočním korytu řeky..Lodník který nelegální náklad do vody vhodil je však druhý den nalezen mrtev a práce pro npor. Zemana začíná.Vyšetřování záhy prokáže, že za smrtí lodníka nemusí být pouze šmelina. Do akce nastupuje Jirka Hradec který v utajení pluje s posádkou do Hamburku.Tam se na scéně objeví opět Pavel Bláha který má však jiné poslání než šmelit se šmuky nebo léky.Hradec si je toho vědomý, přesto se Bláhovi podaří na území Československa tajně zmizet a tak případ vraždy i nelegálního obchodu zatím zůstavají bez odhalení...Tento díl slouží jako overtůra k dalším událostem které se budou odehrávat později,průměrné po všech stránkách ale bez tohoto dílu by události v jiných případech nedávaly příliš smysl. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1952. Tenhle díl se mi líbil už v dětství, protože část děje se odehrává na lodi plující ho Hamburku a zpět a to mě vždycky fascinovalo. Na palubě se totiž dá propašovat nejenom různé zboží, ale i lidi jako třeba Bláha. Na kriminálce v Praze se vedle Honzy Zemana také objeví strážmistr Jirka Hradec (Rudolf Jelínek) prvně od 3. dílu. Díl, jehož rozuzlení se divák dozví až v některém z dalších dílů. ()

carl.oesch

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Soudrzuzi se honí se západními diverzanty a jejich domácími pomhači, ale přitom hlavním problémem STB tohoto roku bylo vypátrání, usvědčení a spravedlivé potrestání příslušníků protistátního spikleneckého centra na čelem se samotným Rudlou Stránským... ()

Salvator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jirka Hradec ve svém prvním velkém případu fatálně selže. Vedení kriminálky, s výjimkou Honzy Zemana, však zachová bohorovný klid. Slušně konstruovaná zápletka o pašování zlata a léků vyústí v návrat agenta Bláhy. Je tak jasné, že o sobě ještě nechá vědět. ()

Reklama

Reklama