Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman přijíždí do Plánice vyšetřit sérii požárů. Setkává se tu se svými dávnými přáteli z Kateřinské Hory, Blankou (Jaroslava Obermaierová) a Karlem (Petr Oliva) Mutlovými. Během jeho přítomnosti vyhoří další hospodářské stavení a jako hlavní podezřelý je zadržen potrhlý syn bývalého kulaka (Jiří Plachý ml.). Na plánickou faru mezitím tajně přichází diverzant a chce, aby ho farář (Ota Sklenčka) ukryl. Diverzní skupina pak v místní škole během schůze zastřelí čtyři funkcionáře KSČ... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (29)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sepište protokol, pošlete pro pívo a já Vám to podepíšu, ať se netrápíme v tomhle horku." Švejkující kulak Eman rozhodně byl tím nejvtipnějším občanem Plánice. Taky mě bavilo vyloženě směšné obklíčení stohu a láteření komunisty, předsedy stranické organizace, že jeho žena chodí posluhovat na faru. Ale ten zbytek byl hodně mrazivý a kdyby tolik nepropagoval JZD a vedoucí úlohu strany, tak bych mu dal i tu pátou hvězdu. Já jsem totiž v roce 1951 v Babicích nebyl a tak opravdu nemám jistotu, zda atentátník Malý byl vyslán komunisty, kapitalisty nebo jednal na vlastní triko. Před léty byla "pravda" na jedné straně, nyní je na druhé straně, ale vždycky se jedná o stranu aktuálních vítězů politického boje a těm já ze zásady nevěřím. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jménem národního demokratického odboje... Ke zdi! Jaká byla skutečná pravda v případu Babice už se asi nikdy nedozvíme. Já byl tak jako většina přesvědčený o tom, že se jednalo o akci státní bezpečnosti, ale ve světle některých dalších informací už si tím tak jistý nejsem. Škoda toho trochu useknutého konce který těmto spekulacím jenom nahrává, ale asi je fakt, že nic nebude úplně černobílé, takže těžko soudit... Samotný díl si pak drží úroveň řemeslné kvality nastavené pro celou první sérii tohoto seriálu která i přes některé slabší díly je asi nejvíc podařená. Jinak souhlasím, že tady to až tak není o soudruzích a záškodnících, ale veškerý prostor si zde pro sebe krade Vilém Besser který exceluje kdykoliv je na scéně. Takže jak to opravdu bylo nebo nebylo teď ponechme stranou, ale jako zakončení první řady je to určitě vydařená záležitost.80% ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak Honza Zeman přijel do Plánice a zase odjel. Za každou zastřelenou bolševickou svini jedna rudá hvězda, pátá je za "bejvalýho kulaka" Emana (Vilém Besser) - nejkrásnější postavu celého seriálu. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odhlédnu-li od filmových kvalit, bylo by vhodné se pozastavit nad postavou faráře. Ten má své svědomí zatíženo již zhruba jednu dekádu a světská moc si jej nevšímá. Pak se mu na faru násilím vloudí zločinec, farář se ocitá v pasti kvůli možnému vyzrazení jeho dřívějšího hříchu. V roli oběti trpně snáší přítomnost muže, který se potřebuje zbavit svých komplexů. SNB faráře neoprávněně vyhodnotí jako jednoho z organizátorů teroristické akce. A můžeme si položit otázku, zda to nebyl zásah božích mlýnů za jeho předchozí fatální selhání coby slušného člověka. Procházka vždy rád vykresloval postavy, u nichž nedominovala ani čest, ani zločinnost. I zde nabízí divákovi k zamyšlení, zda měl být farář obviněn. Do doby, v níž hořelo i se střílelo je zasazen čistý romantizující prvek rozpadajícího se vztahu manželů Motlových. Jelikož i ÚSTRK konstatoval, že se v Babicích nejednalo o provokaci StB, lze tento díl považovat za jeden z politicky nejkorektnějších, pouze reflektující dobové reálie. Moderní pojetí Zločinu a trestu s farářem v hlavní roli mi přijde skvělé a určitě hodné zamyšlení. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poslední díl první série nebyl špatný, ale ani nějak zářivě neoslnil. Objevilo se tu několik tváří (postav) z minulosti, což bylo docela dobře, ovšem jen do chvíle, kdy se tam na můj vkus až moc řešil milostný vztah mladého páru na úkor samotné zápletky. Nicméně i tentokrát poteče krev a jen škoda, že scéna ve škole a zastřelení čtyř komunistických funkcionářů bylo tak odbyto. Přece jenom případ ala Babice by si zasloužil věrohodnější zpracování, jenže to by to nesmělo být točené vládou na objednávku…Vilém Besser zahrál toho magora s harmonikou dobře, on má (měl) prostě ksicht na podobné postavy – což nám ukázal i v díle s nacisty převlečenými za pacienty. Jaroslava Obermaierová byla v mládí vážně docela kočka… ()

špaček421 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tady je asi nejhůř - rozhodně z první desítky. Díl, kde mi mělo být líto, že se na vesnici rozpadá komunistická organizace, navíc většinu dílu zabere nudné rozebírání vztahu komunistického předáka Olivy a jeho ženy Obermaierové. Kromě nich a jejího otce se z pátého dílu vrací i František Němec coby estébák Žitný, jehož úloha je snad jen politická. Zeman by nic nevyšetřil, kdyby neměl vzpomínky na koncentrák. Hlavními padouchy jsou samozřejmě západní voják, student, konfident gestapa, kněz a bývalý kulak Eman Zahradník. Což je ovšem nejlepší postava, celou dobu si z komunistů utahuje, spí ve stohu a hraje na harmoniku. Vilém Besser sice už zemřel jednou, ale proč by se neobjevil podruhé. Jeho mi ovšem bylo líto, narozdíl od Olivy. Že celý případ je překroucený a vyprovokovala ho ve skutečnosti StB, je už jen třešnička na dortu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý děj tohoto dílu se točí kolem diverzních skupin, které pořádaly atentáty a působili škody komunistům. Vzniklé požáry přijíždí vyšetřovat poručík Zeman a několik jeho spolupracovníků. V obci se Zeman setká se svou bývalu láskou Blankou a jejím manželem Karlem. Blanka chodí uklízet k místnímu faráři, který se o ni za války, když jí zatkli rodiče, staral. Jejímu manželovi se to však nelíbí, protože je to kovaný komunista. Farář však najednou Blančinu pomoc nechce a ona netuší, že ho přepadl a nastěhoval se k němu jeden z nepřátelských diverzantů. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Olívuu zabííílííí", jo, pardon, to byl Kozina. :-D Čekal jsem, že Olivu uvidím ještě v dalších dílech, tak asi ne....příběh o tom, jak to komunisti na venkově zase tak jednoduché neměli. Konec opět rychlý, zbrklý a nic nevyřešeno...aspoň z toho faráře měli vymlátit přiznání, to by Blanka koukala. A předsedovi mohli dát nějakou policejní ochranu, když už na něj jednou stříleli a kamarád Zeman nehne ani prstem. Z hlediska policejní práce dost zanedbáno. Doufejme, že rozuzlení bude v dalších dílech. ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Případ nebyl nikdy řádně vyšetřen policí, řešila jej státní bezpečnost jako politickou kauzu na objednávku. Už deset dní po činu byl vyhlášen rozsudek, v kterém byly desítky lidí odsouzeny na stovky let odnětí svobody a k sedmi rozsudkům smrti. Později probíhal ještě další soudy, kdy padly další tři rozsudky smrti a mnoho let žaláře. Historici vidí příčiny v Babicích takto: Jednalo se o kraj nezávislých, hluboce věřících sedláků, kteří už byli aktivní v odboji  za druhé války kterým se nelíbilo co se po roce 1948 v republice děje, ať už persekuce věřících či násilné odebírání majetků, proto založili odbojové skupiny po roce 1948.  Vládnoucí moc věděla že musí potenciálně nebezpečná ložiska rozmetat a všechny ostatní zastrašit. Skupiny byly infiltrovány pracovníky StB, nebo jejich konfidenty  a ti snažili se do oprátky nahnat co nejvíce lidí a jejich činy radikalizovat. více zde : Historie CS Místo činu: Babice a okolí ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejpolitičtějších dílů, který se pokouší stoprocentně obhajovat proces kolektivizace. To byla velmi temná a násilná kapitola historie, což díl vůbec nereflektuje. Naopak komunista Karel Mutl říká Zemanovi, do kdy si to násilí "kulaků" ještě nechají líbit. Babické události byly komunisty využity k brutálním represím, mj. k více než deseti popravám (včetně nezúčastněných osob). Na druhé straně není pravda, že šlo v případě střelby ve škole (tři mrtví, čtvrtý předstíral mrtvého a přežil) o akci vyprovokovanou komunistickou Státní bezpečností. V Babicích stříleli antikomunističtí fanatici větší než příslušníci tzv. skupiny bratří Mašínů. Zejména to platilo o Ladislavu Malém, jenž rozhodně nebyl žádný dvojitý agent (takže v tomto bodě nebyli tvůrci daleko od pravdy). Čistě divácky mám desátý díl seriálu celkem rád (dramatičnost, spád i pár menších akcí), v rámci první řady je to můj čtvrtý nejoblíbenější díl. ()

regentor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zakončení první desetidílné série nabízí ryze politicky motivovaný případ. V Plánici dochází k sabotážím družstevního majetku které je potřeba objasnit. Honza Zeman je k případu přidělen a setkává se ze starými známymi už z časů "Honu na lišku" .V oblasti působí záškodnická skupina která si chce vyrovnat účty z komunisty ještě z předůnorových časů a tak zorganizuje ve škole jatka a funkcionáře postřílí.Vyšetřování tím nabírá i jiný směr a hlavně větší obrátky, na scéně se opět zjevuje onen tajemný muž od vysílačky, dnes již kapitán STB Žitný.Stopy vedou na faru , kde ideologičtí nepřátelé našli azyl i díky špatnému svědomí zdejšího faráře.Vše vrcholí zátahem a přestřelkou v polích kdy pachatelé jsou dopadeni. Nadšení řady venkovských lidí ke kolektivizaci bylo na bodu mrazu a to byl pro vládnoucí KSČ velký problém,bylo třeba něco zorganizovat a vymyslet.Interpetace těchto faktů v tomto díle je však naprosto přitažená za vlasy , podle hesla , že zloděj křičí : chyťte zloděje. I tento díl však bude mít v seriálu své pokračování. ()

Reklama

Reklama