Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zeman vyšetřuje případ zavražděné ženy, jejíž trup bez hlavy byl nalezen v krabici na vltavském jezu... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

Recenze (37)

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších dílů celého seriálu, případem a jeho děsivostí je to obdoba dílu Bestie z první řady a epizody Studna z poslední řady seriálu. Vladimír Salač v ještě zápornější roli než v epizodě Smrt u jezera. V tomto případě se dá výjimečně tvrdit, že byl příběh doopravdy natočen podle skutečné události. K případu zavražděné a rozčtvrcené ženy však došlo již roku 1951, nikoliv až 1958. Vrahovi pomáhaly matka s dcerou, nikoliv sestry jako v seriálu. Jinak je případ natočen v podstatě tak, jak se stal a jak byl vyšetřen (legendárním kriminalistou Zahrádkou). Zároveň se jedná o jeden z mála skutečně apolitických dílů. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

,,Proč mi ukazujete takovou hrůzu..." Špičkový díl legendárního krimi seriálu, tentokrát vycházející ze skutečného případu včetně mnoha kriminalistických detailů. Na začátku Sequensův odkaz na Hříšné lidi města pražského "s pouťovou" znělkou, pak náhle přesun do temné atmosféry a vyšetřování brutálního zločinu, o kterém stačí pouze poslouchat, slyšet do toho děsivou hudbu Zdeňku Lišky s tajemným vokálem a vidět místo mrtvoly pouze kartonový balíček nebo kufry na fotografii a silně z toho mrazí... a klidně se můžeme spokojit i s velice komorní výpravou ne moc atraktivních prostředí socialistických úřadů. Myslím, že tohle musí zaujmout každého! Kvadratura ženy je navíc nejen dobře udělanou detektivkou s výborným scénářem Jana Otčenáška na základě skutečností, reálných vyšetřovacích postupů, ale současně i zajímavým psychologickým portrétem kriminalisty, jenž právě překonává chvíle krize v soukromém i pracovním životě a jehož další život hodně záleží na vyřešení těžkého případu. Kontroverzní, šokující, drsné, nekompromisní... místy tragikomicky zábavné díky hláškám hlavní záporní postavy v podání neokoukaného Vladimíra Salače (,,Áááá, vida, trosky, to byl tenkrát pěknej vejšlap. Život je pes. To je tuším foxteriér, nee? Já se ve psech nevyznám, vzal jsem ho při focení jako uličníka."). Milena Dvorská si zasloužila určitě mnohem větší prostor, ale celkově, pokud se ponoříte do hloubky toho strašného brutálního zločinu, není tomuto dílu co vytknout. 95% ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zeman smutní nad ztrátou své ženy, přesto se dostane k drsnému případu, který otřese nejedním kriminalistou. V každé ze „tří sérií“ se mezi tuctovými případy objeví i nějaký ten opravdu povedený (v první Bestie, zde tento a ve třetí Studna…), které svou zápletkou a především atmosférou předčí ty ostatní. Brutalita některých jedinců nezná mezí a nejde vždy jen o psychicky narušené jedince, ale i ziskuchtivé svině, které i pro pár šupů dokáží potlačit zbytky lidskosti a brutálně zabít a zohavit jiného člověka. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naprosto apolitická čistá kriminálka, která nepostrádá napětí, dává hodně prostoru hereckému výkonu Brabce. Liška opětovně dokazuje svoji univerzálnost a mimořádnou nápaditost. Krása téhle detektivky mimo jiné spočívá i v tom, že o drastických metodách vraždy jsme pouze slovně informováni. Zkušení kriminalisté divákovi sdělí, že něco takového ještě neviděli. Atmosféra je navozena i bez použití krve, vnitřností a pohledů na naporcované lidské tělo. ()

Radko 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Šaráda pokračuje". Závan najznámejšej kriminalistickej česko-slovenskej záhady - vraždy breznianskej 23 ročnej slečny Otýlie Vranskej vyvstane i pred pokrokového socialistického vyšetrovateľa Honzu. Momentálne sa borí v osobných sračkách, bojuje s vyhorením v práci po úmrtí milovanej ženy. Ale čin tak strašný, že sa pre istotu neukáže ani divákom (torzo ženského tela s odrezanými končatinami a hlavou nájdené v krabici), rozpumpuje utlmené vyšetrovateľské pudy a nepochybne povedie k zdarnému výsledku. A návratu ku geniálnemu štandardu Honzy Zemana. Hoci, ľahké to nebude. Z tohto dielu, okrem názvu samotného (zopakujem ho, tak sa mi lúby: Kvadratura ženy) a geniálnej znelky Zdeňka Lišku, zbožňujem scénu premietania v budove vyšetrovačky. Pred plátnom sedí partia postarších, neustále fajčiacich príslušníkov Sboru národní bezpečnosti, v miestnosti hustne dym. Sediace obrysy postáv plávajú v jeho kúdoloch a do dymom nasiaknutého vzduchu vystreľujú vety ako je tá úvodná z tohto komentára. "A já Ti přísahám, garantuju Ti, že toho chlapa dostanu na šibenici!" "Jestli na něho půjdeš s emocema, tak pohoříš.". "Teda, válí to na nás mistrně.". Vraždu Vranskej síce v tomto diele neodhalí, ale blysne sa vyriešením obdobného prípadu v boľševickom režime sovietskeho typu. A napokon, na konci dostane spis Otýllie Vranskej so slovami, že snáď to v budúcnosti rozlúskne. Poznámka: myslím, že ten starý, prvorepublikový prípad by si vyriešenie prostredníctvom filmovej, románovej, či komixovej alebo divadelnej adaptácie zaslúžil. Podobne ako Angličania dôstojne vo fikčnom svete literárno/filmovej fantázie už niekoľkokrát poriešeili identitu aj motívy Jacka Rozparovača. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (16)

  • Záznam výslechu probíhá na elektronkový diktafon Tesla ANP301 „Korespondent“ se speciální kovovou kazetou s páskem. (sator)
  • Thorakoplastika, o které je řeč, je odebrání části plic v souvislosti s prodělaným onemocněním tuberkulózy. Dnes už se nepoužívá. (sator)

Reklama

Reklama