Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednoho dne je vlakem sražena starší žena (Miriam Kantorková), u níž se najdou bankovky z poštovní loupeže, která se stala před několika lety. Vyšetřování zavede Zemana na šachtu, kde se po letech setkává s Blankou Mutlovou. Při pronásledování jednoho z pachatelů v chodbách hlubinného dolu je Zeman po výbuchu plynu a následném závalu těžce zraněn... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (5)

  • U tohoto dílu se mylně (dokonce s videem na internetu) objevilo, že zde hraje v menší roli Vladimír Železný. Jedná se o jednu z počátečních sekvencí, zhruba ve 4. minutě, kdy Mirek Stejskal (Ladislav Mrkvička) navštíví Julii (Dagmar Veškrnová) na studentské koleji Větrník. Inkriminovaný jde kolem s Kamilou (Jana Paulová). Domnělý Železný říká Kamile: „Nevidíš, že má individuální konzultaci?“ A po chvíli Mirkovi: „Tak šťastné pořízení, drahouši.“ Ve skutečnosti se však vůbec nejedná o Železného, nýbrž o herce Michala Hejného. (MichalStxt)
  • Termín „magacín“ (dnes se již slovo nepoužívá) znamená „sklad“. Jedná se o arabské slovo „mahzan“, v množném čísle „mahazin“. (sator)
  • Točilo se v Břevnově, na Kladně, v Kamenných Žehrovicích, v Bohnicích a Vinařicích. (sator)
  • Príbeh sa sčasti voľne inšpiroval skutočnou lúpežou poštového vozu v Čakoviciach, ktorý sa odohral v roku 1968 a dodnes sa nazýva "najdokonalejšia lúpež poštového vozu v Československu." Vo filmovom spracovaní išlo o prepad poštového vozu u Nového Jičína v roku 1954 pri ktorom bol vodič a spolujazdec zastrelený a stratilo sa 380 tisíc Kčs a páchatelia lúpeže emigrovali do cudzineckej légie. Peniaze sa po šiestich rokoch dostali do obehu. Skutočný príbeh sa stal tak, že páchatelia ukradli odstavený poštovný voz plný peňazí pred Čakovickou poštou, keď si osádka vozu išla pozrieť zápas Majstrovstiev sveta v hokeji medzi Československom a Kanadou. Pri krádeži poštového vozidla nebol nikto zabitý ani zranený. Odhadovaná suma krádeže je niekoľko miliónov československých korún. Peniaze sa nikdy nenašli a páchatelia lúpeže nie sú dodnes známi. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama