Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve Vysokých Tatrách se natáčí film podle skutečné události a jeho režisér (Josef Langmiler) věří, že přispěje k odhalení dosud neznámého vraha mladé dívky. Natáčení se účastní také Zeman a mladý slovenský kriminalista Gajdoš (Emil Horváth ml.). Atmosféra doby, kdy se vražda stala, ožije během natáčení natolik, že pachatelé znervózní a prozradí se sami. Po návratu do Prahy je Zeman jmenován náčelníkem pražské kriminálky... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sexuální vraždy nejsou na to, aby se strašili lidi v biografu." Tak to už dneska neplatí, ale za do Honzova objasňování jednoho Pavláskova pomníku, to rozhodně platilo. Mě tedy Honza pobavil, když jako rebelující komparsista začal režisérovi narušovat logickou strukturu příběhu nebo když mně a Shelocku Gajdošovi začal vysvětlovat, že rozborem působení bramborových slupek nebo shnilých rajčat na chemickou strukturu papíru nelze vypátrat pachatele. Dneska už by to pánové s vatičkami určitě dokázali, ale já to mám radši po staru, po zemanovsku a po tatransku. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Major Ján Zeman na osobnú žiadosť svojho nadriadeného plukovníka Pavláska odlieta inkognito zo stovežatej Prahy do majestátnych Vysokých Tatier. Natáča sa tam film o znásilnení a vražde. Je inšpirovaný skutočnou udalosťou. Zeman má za úlohu sa pokusiť popri filmovaní odhaliť skutočného vraha. Výdatne mu v tom bude pomáhať snaživý, slovenský poskok poručík Gajdoš, ktorého stvárnil Emil Horváth ml. Scénaristicky je to zaujímavé (film vo filme), potešili ma aj nádherné lokácie Vysokých Tatier a plusom je tiež i to, že jednu z hlavných úloh zahral charizmatický Štefan Kvietik. Tatranský prípad súdruha majora Zemana oceňujem troma červenými hviezdičkami. *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smím vědět jak budete postupovat vy? To nemůžeš. Jak to? Protože to sám nevím. Bezesporu další z vrcholů seriálu jako takového kde můžete opět zapomenout na jakoukoliv politiku. V parádních kulisách Vysokých Tater se odehrává perfektně zamotaný případ s nečekanou a překvapivou pointou ve které se ukáže, že sexuální vražda která je zde vyšetřována ve skutečnosti sexuální vraždou vůbec nebyla. Každopádně slovní přestřelky mezi Brabcem a režisérem Langmilerem jsou nezapomenutelné a na scénu tu nastupuje i sympaťák Sherlock Holmes z Kysúce Martin Gajdoš který na konci vyplní přestupní lístky do Prahy. Jenom škoda, že v dalších dílech už je pak vesměs jenom jako křoví. Každopádně tento díl patří mezi moje nejoblíbenější a i jako samostatná kriminálka netýkající se přímo tohoto seriálu by úplně bez problému obstál.100% ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Krásná kriminálka v krásném prostředí Tater navíc s krásným Kvietikem, no co víc si přát? Snad jen, aby mi Liškův Tou dolinou nezněl v hlavě spolu s Bláznivým dnem. Samostatně se jedná o moc hezké písně, ale jejich splynutí by nemuselo dělat dobrotu. K velkým pozitivům tohoto dílu patří nejen divácky atraktivní nahlédnutí pod pokličku filmařské práce, ale také slovní přestřelky mezi Zemanem a režisérem, které vrcholí filozofickou disputací v kolibě. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejoriginálnějších kousků české krimi vůbec (nejen vrámci série Případů majora Zemana). Děj se odehrává v roce 1965, což skvěle odpovídá i postavě režiséra a jeho zajímavým názorům a filmovým experimentům připomínajících tzv. novou filmovou vlnou 60. let. Režisér Sequens zde s odstupem celé dekády úspěšně navazuje na styl filmových detektivek 60. let Vladimíra Čecha, Jaroslava a Jana Machů či Petra Schulhoffa. Půjdeme-li taky po té ideologické linii, zůstává obdivuhodné, že z velké části propagandisticky orientovaný seriál zpracoval téma nové filmové vlny (z níž řada snímků ležela v době normalizace nemilosrdně uzamčena v trezoru) bez jakýchkoliv ideologických vložek vysoce kritizujících či zatracujících. Ovšem nejen z tohoto hlediska jsou Tatranské pastorále patrně nejkvalitnějším dílem série. Zavánějí osobitou atmosféru nádherných Vysokých Tater, lidových slovenských chalup a kolib (dnes již mnohdy nestojících), i zajímavého pohledu do zákulisí jak profese filmařů a procesu natáčení filmu, tak i práce tehdejších kriminalistů. Vynikajícím scénářem už podruhé přispívá Jan Otčenášek /Kvadratura ženy/, zvlášť dialogy Brabce (major) a Langmilera (režisér) ,,Dichtung und Werheit" jsou skvostné a plné krásných myšlenek nejen o filmovém umění a kriminalistice. V neposlední řadě film dělá herecké obsazení vedlejších rolích v zajímavé česko-slovenské kombinaci, kde sekundují mimo jiné výborní Kvietik, Romančík, Strnisková a Klemens. 100% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Konečně slušný díl. Studna je sice ještě o chlup lepší, ale i zde se jednalo o nadprůměrnou záležitost. Nejen díky slušnému námětu o mrtvé mladé dívce v Tatrách podle skutečného případu, ale i celkovému pojetí samotných tvůrců. Podařilo se jim navodit zajímavou atmosféru, dopomohlo k tomu i pěkné prostředí a dobré herecké výkony. Konečně jsem měl tu čest vidět starého Růžičku – odvážlivce, který vlezl na božskou Helenku. Mladý slovenský kriminalista „Gajdoš“ mě sice zas až tolik neokouzlil, ale budiž máme tu novou postavu pro další díly. Škoda, že to Větrovec zabalil… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl je kromě toho, že se odehrává na Slovensku a že se odehrává ve filmovém prostředí zajímavý tím, že námět k němu napsal Jan Otčenášek. Takže tu překvapivě dostaneme ve scénách rozprav Zemana s režisérem docela zajímavé dialogy ohledně násilí v realitě a ve filmu. Režisér se snaží přinést ve svém filmu co nejautentičtější rekonstrukci skutečného nevyřešeného případu, a Zeman mu vysvětluje, že to prostě není možné, protože realita není tak zajímavá, aby se hodila do filmu. Jinak případ je trochu přitažený za vlasy, a kdo vraždil, jsem poznal poměrně rychle, ale právě dialogy Brabce a Langmilera to táhnou docela nahoru. Ze slovenských herců je asi nejlepší Štefan Kvietik, slovenský dvojník Anthonyho Quinna, Emil Horváth coby mladý kriminalista se stane v dalších dílech stálou postavou a přesídlí do Prahy. Většinou už ale jenom dělá křoví. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

"Všechna ta filmová krev, co kdy na plátně vytekla, to je vlastně degradace každý loužičky krve pod skutečnou obětí." ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

tak tento díl je skvělý jako celý magor zeman podívejte se také na 4. díl ve znamení merkura hezké vánoce deda honza:-) záběry tater jsou nádherné:-) i dnes 25.11.2019 i když to objednali komouši zeman za to nemůže, měl práci:-) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj nás tentokrát zavede do Vysokých Tater, kde filmový štáb natáčí příběh podle skutečné události, která se zde stala před 10 lety. Byla tam tehdy znásiněna a zavražděna mladá dívka a pachatel je stále neznámý. Protože existuje možnost, že pachatel se kvůli natáčení vrátí na místo činu, na místo odjíždí i major Zeman. Má slíbeno, že když se mu bude dařit, čeká ho v Praze místo náčelníka kriminálky. Za kolegu, který si podal žádost o důchod. Na letišti na Zemana čeká mladý strážmistr Gajdoš, se kterým si ihned padnou do oka. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

.......asi moja najobľúbenejšia....asi pre lokalitu Starého Smokovca a okolia....príbeh dobrý ,čaro dôverne poznajúcich exterérov,v podstate apolitické akurát ten Emil Horváth ml.....možno tak mal hrať a naplnil režisérove predstavy,ale pre mňa vo veľa momentoch vystupoval ako slovenský,dedinský bambulo.... ()

klúčik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co je to ? To je vodka , to je na mňa... Tento diel je pekný - prostredím. Páčil sa mi aj výkon Josefa Langmilera.. Zaujímavé je aj obsadenie Jiřího Ružičku st. Hodnotím 70%.. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Otčenášek je jako scénárista podepsán pod dvěma díly majora Zemana a v obou případech se jedná o luxusní příběhy. Zajímavé je, že inspirací se pro tvůrce stala nevyšetřená sexuální vražda. V seriálu je v rozporu se skutečností nejen vyšetřena, ale navíc je prezentována jako nesexuální vražda (oběť se vyspala se svým milencem a teprve poté byla někým jiným zavražděna). Dialogy mezi Zemanem a režisérem jsou brilantní, nová postava Martina Gajdoše zde dostala větší prostor než v dalších dílech. Ze třetí desítky seriálu mám raději jen Poselství z neznámé země. Tatranské pastorále jsou podle mě skutečně kvalitnější než kultovní Studna a Mimikry. V neposlední řadě se jedná o jeden z nepolitických dílů seriálu (většina těch několika dalších apolitických je kvalitou mnohem horší než Tatranské pastorále). ()

Reklama

Reklama