Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farář z Plánice žádá o soudní rehabilitaci pro své neoprávněné zatčení v roce 1953. Zeman, Kalina a Žitný jsou obviněni ze zinscenování plánického masakru. Kalina je vyhozen od Bezpečnosti a umírá, Žitný odchází do ilegality a Zemanovu funkci přebírá jeho zástupce Stejskal (Ladislav Mrkvička). Zeman stojí před rehabilitačním soudem jako obžalovaný... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V poradí piata epizóda z tretej série československého kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" nesie názov "Štvanica". Píše sa rok 1968 a farár z Plánic žiada o rehabilitáciu. Znova sa tak pred súd dostáva prípad plánického masakru z roku 1953. Major Zeman a jeho nadriadení sú obvinení zo zneužitia právomoci a manipulácie. Plukovník Václav Kalina je prepustený z radov verejnej bezpečnosti. Vzápätí podľahne vážnej chorobe. Ján Zeman je po skončení súdneho procesu odvolaný z funkcie vyšetrovateľa. V tejto časti sa objavujú aj krátke sekvencie z epizódy "Vrah sa skrýva v poli", s ktorou sa dejovo prelína. "Štvanica" je jedna z najviac politicky orientovaných častí tohto kontroverzného socialistického televízneho seriálu. ** ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Upozorňuji, že tento komentář je prakticky celý jeden velký SPOILER. Tentokrát se Zeman nezúčastní vůbec žádného vyšetřování případu. Celý díl je vlastně luxusním psychologickým dramatem s nebývalým bonusem, konečně jsme se zbavili nejhoršího herce seriálu Williga. Ti, co léta považujete za kamarády, se náhle odvrátí, když se dostanete do krizové situace. Možná mají pocit, že se jedná o nakažlivou chorobu a obávají se, že by na ně mohla přeskočit. Zde reprezentováno Mirkem a Petrem. Naopak ti, které jsme za blízké přátele nepovažovali, nabídnou nečekanou pomocnou ruku, jako například doktor Ševčík. Plánický případ reflektující případ z Babic byl delší dobu považován za konstrukt StB, nyní je prokázáno ÚSTRKem, že tomu tak nebylo. Ten, kdo se neoprávněně snažil o rehabilitaci, dal nakonec přednost naléhání svého svědomí. Za nepřiliš reálné považuji prozření Lídy, která pouhou návštěvou v Plánici přijde na to, že otci křivdila. Kalinovo umírání se kvůli Willigově herecké impotenci změnilo ve frašku. Opět se mi však velmi líbil Petr Štěpánek, který Danešovi k floutkovství přidal i naléhavost. Brabec v tomto dílu dal Zemanovi mnoho tváří a všechny skvěle zahrál, jedná se zřejmě o jeho nejlepší výkon v rámci seriálu. Dokonce se dokázal dívat na Williga pokoušejícího se o umírání Kaliny, aniž by dostal záchvat smíchu. To já bych nedokázala, u této scény se směju vždy. Sečteno a podtrženo, klady opět převládly nad mínusy. ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1968 a bujení kontrarevoluce v zemi. Otevírají se staré případy z 50. let a tehdy odsouzení žádají obnovy procesů. Takto se zachová i farář z Plánice, odkud pochází Zemanova Blanka. Zeman je suspendován a na jeho místo nastupuje jeho zástupce Stejskal. Navíc se Zeman musí bránit v plánickém procesu, protože je obviněn z účasti na tamních vraždách před 15 lety. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač jdoucí proti davu, i po několika opakovaných zhlédnutích musím tomuto hluboce kontroverzního dílu ponechat plný počet. Štvanice mne opět zasáhla víc, než jsem čekal (dokonce víc, než slavná Studna), a nutí mne i po skončení filmu zamýšlet se a klást si otázky. Dodnes se najdou lidé, kteří léta byli našimi kamarády a najednou v podlehnutí politickým změnám obrátí nejen svůj kabát, ale i celou tvář od nás pryč – zrada, která musí bolet zejména v krizové situaci, v jaké se ocitá hlavní hrdina. Najdou se i tací, kteří tyhle změny zneužijí natolik, že se neoprávněně dožadují toho, co si nezaslouží: zde farář, který byl za války udavačem Gestapa, o 10 let později coby posel "boží" spravedlnosti tajně skrýval vraha a vedoucího diverzní skupiny, v další dekádě zneužije probíhající soudní rehabilitace nevinně odsouzených a společně s revolucionáři žádá satisfakci. Scéna, kdy J. Obermaierová přichází po letech k faráři (výborný Ota Sklenčka) a nenásilně zapůsobí na jeho svědomí, když se ptá, zda skutečně bůh mohl zeslat jistého škodného mladíka a zařídit incident, patří mezi nejsilnější. Síla pak nakonec spočívá i v morálním vítězství... a dalo by se pokračovat dál až po nicotné pseudo-umělce, kteří to po svých neúspěších zkouší přes politiku. Nejvíc mne ovšem zasáhl příběh prokurátora (během čtení dopisu na rozloučenou na soudě), který pod tíhou politického vydírání nenašel jiné východisko, než sebevraždu. Ano, tenhle motiv připomíná daleko víc osudy z počátku normalizace než Pražského jara '68, dobový ideologicky pohled na věc je tu bez diskuze přítomen. Nebylo snadné v 70. letech točit o politické minulosti, zvláště pokud Sequens s Procházkou původně plánovali k tématu zaujmout poněkud drsnější způsob včetně parafráze Kafkova Zámku, což prošlo cenzurou pro knižní vydání Případů mjr. Zemana, nikoliv pro TV seriál. Přesto vznikla zajímavá podívaná s výbornými hereckými výkony a napínavým lidským příběhem, ve kterém vnímám výrazný nadčasový přesah. 90% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejnehoráznější epizoda vůbec, rehabilitační soud naruby. Křivě obviněný esenbák a reprezentant moci, využívající vůči vlastním lidem a národu zastrašování, násilí i fyzické likvidace, je očištěn, žel ne ideologicky...také již citované nestoudné hlášky..."No právě, děláte tam v tý Praze pěkný voloviny, lidi se až smějou...bojej se jen jedný věci, aby se někdo nezbláznil a nezačal jim vracet půdu a dobytek!". A chudák hrdina Kalina? "Přežil Španělsko, přežil koncentrák...tohle nepřežije...". Neboli tento rudý bojovník nepřežije nástup lidové demokracie a socialismu s lidskou tváří, kterým rozhodně nebyli přehrávající, zhýralí básníci, nad kterými drží stráž nejvyšší státní moc či ideologicky přemotivované novinářky, Zemanovi protivníci opět legrační a hlavně...Mirek to vzal! ()

Galerie (3)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Praze, v obci Vojkov a v JZD Tursko. (M.B)
  • V záběrech na začátku se objevuje černobílý televizor Baltik. Ten se ale začal vyrábět o více než deset let později, než se odehrává děj dílu. (PaulxH)

Reklama

Reklama