Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Farář z Plánice žádá o soudní rehabilitaci pro své neoprávněné zatčení v roce 1953. Zeman, Kalina a Žitný jsou obviněni ze zinscenování plánického masakru. Kalina je vyhozen od Bezpečnosti a umírá, Žitný odchází do ilegality a Zemanovu funkci přebírá jeho zástupce Stejskal (Ladislav Mrkvička). Zeman stojí před rehabilitačním soudem jako obžalovaný... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ty k tomu soudu nejdeš jako svědek. Ty tam jdeš jako obžalovaný." Všechny protistátní živly se spikly proti Honzovi, ale on to ustál. Sláva Honzovi. Já tady tedy nechci psát o propagandě, protože v roce 1951 jsem v Plánici alias Babicích nebyl a při procesech v roce 1968 taky ne. Takže žádnou objektivní pravdu neznám a ona ani žádná neexistuje, protože dějiny píší vítězové. Proto to dříve bylo tak, jak vypráví Honza Zeman a dneska je to zase naopak. Já v tom pravdu nehledám. Já si to chci užít a to se v tomto případě moc nepovedlo. V podstatě se nic nevyšetřovalo, jenom se soudilo a tak mě vlastně pobavila jen hláška o tom, že lidi se bojí toho, že by jim chtěl někdo vracet dobytek a půdu nebo stále aktuální pohádka o tom, že umělci jsou svědomím národa. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V poradí piata epizóda z tretej série československého kriminálneho televízneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" nesie názov "Štvanica". Píše sa rok 1968 a farár z Plánic žiada o rehabilitáciu. Znova sa tak pred súd dostáva prípad plánického masakru z roku 1953. Major Zeman a jeho nadriadení sú obvinení zo zneužitia právomoci a manipulácie. Plukovník Václav Kalina je prepustený z radov verejnej bezpečnosti. Vzápätí podľahne vážnej chorobe. Ján Zeman je po skončení súdneho procesu odvolaný z funkcie vyšetrovateľa. V tejto časti sa objavujú aj krátke sekvencie z epizódy "Vrah sa skrýva v poli", s ktorou sa dejovo prelína. "Štvanica" je jedna z najviac politicky orientovaných častí tohto kontroverzného socialistického televízneho seriálu. ** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dejte slovo Zemanovi! Tak řekni jak to tenkrát bylo! Politické pozadí této epizody tu na rozdíl od ostatních opravdu nehodlám řešit, ale aby mi někdo nepsal do pošty, že jsem zasranej komouš, tak to zohledním a tu jednu hvězdu tedy uberu. Jinak po Honu na lišku pro mě další velmi spektakulární guilty pleasure díl ve kterém jsem prostě Honzovi nemohl nefandit aby to všem podlým sráčům okolo Pražského jara co mají na svědomí chudáky Vršeckého s Kalinou pořádně nandal a tak se i stalo, takže v tomto směru maximální spokojenost.90% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejnehoráznější epizoda vůbec, rehabilitační soud naruby. Křivě obviněný esenbák a reprezentant moci, využívající vůči vlastním lidem a národu zastrašování, násilí i fyzické likvidace, je očištěn, žel ne ideologicky...také již citované nestoudné hlášky..."No právě, děláte tam v tý Praze pěkný voloviny, lidi se až smějou...bojej se jen jedný věci, aby se někdo nezbláznil a nezačal jim vracet půdu a dobytek!". A chudák hrdina Kalina? "Přežil Španělsko, přežil koncentrák...tohle nepřežije...". Neboli tento rudý bojovník nepřežije nástup lidové demokracie a socialismu s lidskou tváří, kterým rozhodně nebyli přehrávající, zhýralí básníci, nad kterými drží stráž nejvyšší státní moc či ideologicky přemotivované novinářky, Zemanovi protivníci opět legrační a hlavně...Mirek to vzal! ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Člověk nelida si vybere jeden díl z celé bohaté série, a zrovna je to ten nejpříšernější ze všech. Absolutně bolševická preparace zaživa. Co hůř, diváka to má dostat do emotivního rozkolu. Nedivím se, že má seriál tolik kontroverzní punc. Ono pustit si tenhle díl před všemi ostatními, nemáte sebemenší touhu podívat se na jiný díl. Prasácky vylhané, až by jednomu narostl "pinocchiovský" nos, nechutně propagandistické, obsahově zvrácená snůška pokřivenosti. Obsahově nekoukatelné. Na straně druhé stojí řemeslné zpracování, které je zdařilé. Filmový přístup je na pochvalu. Brabec do role zažraný, mohl se očisťovat jak chtěl, Zemana mu nikdo neodpáře. Hrál ho bravurně, může být rád, v ostatních rolích nijak nezářil. Zeptejte se mě na film, inscenaci, seriál, zábavný pořad, kterým by kompenzoval ústrky za Zemana. Neznám nic, co by Zemáka předčilo. Tenhle díl je opravdu krutě dávivý, až mně coby divákovi zaskočil(a) Mrkvička, co jsem chroupal. To jsem z toho Jelínek. 1/10 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Upozorňuji, že tento komentář je prakticky celý jeden velký SPOILER. Tentokrát se Zeman nezúčastní vůbec žádného vyšetřování případu. Celý díl je vlastně luxusním psychologickým dramatem s nebývalým bonusem, konečně jsme se zbavili nejhoršího herce seriálu Williga. Ti, co léta považujete za kamarády, se náhle odvrátí, když se dostanete do krizové situace. Možná mají pocit, že se jedná o nakažlivou chorobu a obávají se, že by na ně mohla přeskočit. Zde reprezentováno Mirkem a Petrem. Naopak ti, které jsme za blízké přátele nepovažovali, nabídnou nečekanou pomocnou ruku, jako například doktor Ševčík. Plánický případ reflektující případ z Babic byl delší dobu považován za konstrukt StB, nyní je prokázáno ÚSTRKem, že tomu tak nebylo. Ten, kdo se neoprávněně snažil o rehabilitaci, dal nakonec přednost naléhání svého svědomí. Za nepřiliš reálné považuji prozření Lídy, která pouhou návštěvou v Plánici přijde na to, že otci křivdila. Kalinovo umírání se kvůli Willigově herecké impotenci změnilo ve frašku. Opět se mi však velmi líbil Petr Štěpánek, který Danešovi k floutkovství přidal i naléhavost. Brabec v tomto dílu dal Zemanovi mnoho tváří a všechny skvěle zahrál, jedná se zřejmě o jeho nejlepší výkon v rámci seriálu. Dokonce se dokázal dívat na Williga pokoušejícího se o umírání Kaliny, aniž by dostal záchvat smíchu. To já bych nedokázala, u této scény se směju vždy. Sečteno a podtrženo, klady opět převládly nad mínusy. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ač jdoucí proti davu, i po několika opakovaných zhlédnutích musím tomuto hluboce kontroverzního dílu ponechat plný počet. Štvanice mne opět zasáhla víc, než jsem čekal (dokonce víc, než slavná Studna), a nutí mne i po skončení filmu zamýšlet se a klást si otázky. Dodnes se najdou lidé, kteří léta byli našimi kamarády a najednou v podlehnutí politickým změnám obrátí nejen svůj kabát, ale i celou tvář od nás pryč – zrada, která musí bolet zejména v krizové situaci, v jaké se ocitá hlavní hrdina. Najdou se i tací, kteří tyhle změny zneužijí natolik, že se neoprávněně dožadují toho, co si nezaslouží: zde farář, který byl za války udavačem Gestapa, o 10 let později coby posel "boží" spravedlnosti tajně skrýval vraha a vedoucího diverzní skupiny, v další dekádě zneužije probíhající soudní rehabilitace nevinně odsouzených a společně s revolucionáři žádá satisfakci. Scéna, kdy J. Obermaierová přichází po letech k faráři (výborný Ota Sklenčka) a nenásilně zapůsobí na jeho svědomí, když se ptá, zda skutečně bůh mohl zeslat jistého škodného mladíka a zařídit incident, patří mezi nejsilnější. Síla pak nakonec spočívá i v morálním vítězství... a dalo by se pokračovat dál až po nicotné pseudo-umělce, kteří to po svých neúspěších zkouší přes politiku. Nejvíc mne ovšem zasáhl příběh prokurátora (během čtení dopisu na rozloučenou na soudě), který pod tíhou politického vydírání nenašel jiné východisko, než sebevraždu. Ano, tenhle motiv připomíná daleko víc osudy z počátku normalizace než Pražského jara '68, dobový ideologicky pohled na věc je tu bez diskuze přítomen. Nebylo snadné v 70. letech točit o politické minulosti, zvláště pokud Sequens s Procházkou původně plánovali k tématu zaujmout poněkud drsnější způsob včetně parafráze Kafkova Zámku, což prošlo cenzurou pro knižní vydání Případů mjr. Zemana, nikoliv pro TV seriál. Přesto vznikla zajímavá podívaná s výbornými hereckými výkony a napínavým lidským příběhem, ve kterém vnímám výrazný nadčasový přesah. 90% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Filmová lež a nenávist vyhrála nad smutnou pravdou, ovšem Honzík Zeman slavil velké vítězství. Ještě že má tolik dobrých přátel a hlavně absolutně tupé protivníky, kteří sami ze sebe udělají totální dementy… Miloš Willig coby Kalina jakoby si podepsal ortel smrti – nejen v tomto seriálu, ale i vlastním životě, který následujícího roku skutečně vyhasl. Škoda ho. Nemíním se bavit o překrucování pravdy – protože tenhle seriál je na tom postavený, nicméně i tak si myslím, že šlo o průměrný díl (ač se lživým obsahem)… ()

špaček421 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je v podstatě díl, kvůli kterému se celý seriál točil. Celý svět se zbláznil, plánický farář z 10. dílu žádá rehabilitaci - čili tu máme odsouzení rehabilitačních soudů, a spojí se s Danešem a redaktorkou Konečnou i profesorem z předchozího dílu, aby zničil Kalinu, Žitného a Zemana. Žitný zdrhá, Kalina umírá na infarkt a Zeman? Ten se vypraví do Plánice, aby zjistil, co se děje tam, a ukázal své dceři pravdu. Nakonec se obhájí. Zrádcem, který je pomýlený, je tu udělán zčistajasna Stejskal, do té doby zcela loajální kamarád. Zazní tu pár úžasných vět, jako třeba: "Co to v tý Praze blázníte? Lidi se bojej jenom jedný věci! Aby se někdo nezbláznil a nezačal jim vracet dobytek a půdu! Na vesnici se každýmu daří tak, jak se v životě neměl!" Tohle když jsem slyšel, jen jsem nevěřícně kroutil hlavou. A především: "Zákony jsou přece jenom jedny!" Zeman se nikdy nezaklíná spravedlností či právem, ale zákony. Čili není důležité, co zákony předepisují, ale že platí. Nejhorší epizoda celého seriálu. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1968 a bujení kontrarevoluce v zemi. Otevírají se staré případy z 50. let a tehdy odsouzení žádají obnovy procesů. Takto se zachová i farář z Plánice, odkud pochází Zemanova Blanka. Zeman je suspendován a na jeho místo nastupuje jeho zástupce Stejskal. Navíc se Zeman musí bránit v plánickém procesu, protože je obviněn z účasti na tamních vraždách před 15 lety. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Návrat k Plánickému případu a tudíž k nebetyčným komoušským lžím, mě opět bavil. Brabec jako Jan Hus? S odstupem času super. Neuvěřitelně zvláštní pokřivená zábava, zvláště s vědomím, že to bylo celé totálně naopak. Z pohledu historické retrospekce Vám žádný další filmový projekt nic podobného nepřinese. 70% ()

Disease 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ryze politický díl, kde se neřeší žádný případ, jen se pitvá jeden starší. Navzdory tendenčnosti je tu parádně zobrazeno převlékání kabátů i česká připosranost. A v neposlední řadě bariéra mezi venkovem a "pražskou kavárnou". Perličkou pro filatelisty je dopis ofrankovaný známkou z roku 1975. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po propagandistické stránce nejzvrhlejší díl celého seriálu, avšak samotný děj má spád a je to "o něčem", na rozdíl od předchozích Klaunů či komediálně laděných Třetích houslí. Vladimír Brabec zahrál roli kovaného komunisty bravurním způsobem, což je nejvíce vidět asi právě ve Štvanici. V jednom měli ale tvůrci epizody pravdu - střílení v babické škole skutečně nebylo žádnou šachovou partií Státní bezpečnosti. To bylo jen zbožné přání propagandistů z druhého břehu - novinář Sláva Volný na konci šedesátých let a jeho pokračovatelé po roce 1989, zejména v devadesátých letech. V Babicích stříleli antikomunističtí fanatici v čele s Ladislavem Malým. Komunisté pak celé události využili ke svým cílům - k uspořádání propagandistické kampaně včetně monstrprocesů, které měly zastrašit všechny odpůrce kolektivizace. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1968. Pseudobásník a buřič Daneš už podruhé na scéně. Znovu se tu začne propírat příběh z roku 1953 a rázem tu máme personální čistky. Tentokrát žádná vražda ani krádež, jenom vzpomínky a vata. 5/10 ()

Matamoroz odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paráda. Tohle se dá ohodnotit buďto jako sračka, nebo jako geniální díl. A sice odpad z objektivně historického hlediska a excelentní jako doklad toho, jak se dělá propaganda. ()

Reklama

Reklama