Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na počátku je vražda bývalého obchodního zástupce, z níž se později vyvine sabotáž. Případ řeší Hradec. Jako člen posádky nastupuje na loď plující do Chile a jeho pravé poslání zná pouze kapitán. Během plavby neznámý muž poškodí lokomotivy. Hradec chce zjistit, kam vedou nitky, a tak sleduje jednoho z námořníků do vnitrozemí. Je však zadržen a unesen neznámými muži... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Jedu do země s měděnou půdou." Jenže nejede Honza, ale Jirka Hradec, jehož bitkařské schopnosti by rozesmály nejednoho soupeře. Jenže tady se ohrožuje socialismus, takže to beru vážně a napíšu, že se mi exotické Chile líbilo i s jeho groteskními zabijáky. A taky mi byl sympatický hajzlík zvaný Wunder Pepi, ale Honza měl tak málo prostoru pro svou genialitu, odvahu a spravedlivý zápal pro věc, že mne k lepšímu hodnocení nepřiměje ani zlý kukuč Alberta Mestreye. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televízny seriál "Tridsať prípadov majora Zemana" má výrazne kolísavú kvalitu. Niektoré diely sú výborné ("Studna", "Bestie", "Kvadratura ženy"), niektoré sú znesiteľne priemerné ("Vyznavači ohně", "Mimikry", "Tatranské pastorále") a niektoré sú tak silne socialisticky heroické, že sa na ne nedá takmer ani pozerať. Jednou z takýchto nechutných, nudných, propagandistických sračiek je aj siedma epizóda z tretej série, ktorá sa volá "Rukojmí v Bella Vista". Exotický špionážny príbeh z Chile ma absolutne vôbec nebavil. Bolo to doslova trapné. * ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj muž si uměl vydělat. Patřil mezi lidi kterým se říká štístko. Štístko... tak teď leží na prosektuře, protože ho někdo umlátil francouzským klíčem. No nevím jak vy milá paní, ale já si to štěstí představuji nějak jinak... Honzova prďácky cynická hláška je jeho největším vkladem do dalšího dílu tak trochu o něm bez něj, ale mě tahle špionážní pohádka celkem bavila. Máme tu fajn exotické lokace a zajímavě rozehraný příběh který vygraduje v příštím díle a sympatickému Jirkovi Hradcovi se nedá nefandit, takže budu shovívavý a dám 70% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Sorry, kamaráde...sluníčko ti zašlo, zatáhlo se, no, to se stává...hele, příště si zkus v Bedekru zalistovat o pár stránek dál, jestli ti k tomu dá pánbíček ještě příležitost...a taky buď vopatrnější při výběru hotelů s pěknou vyhlídkou, to ti radím...". Určitý druh přehrávání, který se v seriálu nevyhýbá snad žádnému zúčastněnému herci či herečce a který byl z části nepochybně také vyžadován, přinesl v některých dílech velmi zajímavé (zábavné) postavy, Bella Vista je toho příkladem. Postránecký a v závěru Adamíra s jeho nazi-elegant jednáním jsou k sežrání, celkový mezinárodní rozsah tohoto dílu je také výborný, velmi melodická německá lidovka v ulici Täubchenweg či hned úvodní skvělé liškotóny. Určitě jeden z mých TOP 5.    ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Československé špionážní filmy byly vždy k pláči, nebo smíchu, záleželo na úhlu pohledu diváka. Tady alespoň ti zlí nechtějí naš republice uloupit supertajný recept na pěstování mrkve. K dalším bonusům patří i lokace a především herecké výkony. V kotextu ostatních našich špionážních dramat je tohle špička. Connery je sice nepopiratelně větší švihák, než Jelínek, ale Bondové jsou přesto mnohem více k nechtěnému smíchu, než Hradcové. Kdysi mi vadila absence Zemana v seriálu o Zemanovi. Nyní mě bavila druhá polovina s Hradcem snad ještě o něco více, než první část se Zemanem. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak tomu zase říkám sešup jako prase (myšleno kvalita). Po výborné Studně přichází, zase jeden špionážní díl (a jak vidno, bude mít bohužel i pokračování…). Nebýt toho exotického prostředí a až kupodivu slizkého Postráneckého, tak bych se asi unudil k smrti. Hradec tentokrát zrovna moc nezáří – přece jenom nám už taky zestárl (docela by mě zajímalo, kam se vždycky poděje, že o něm není ani vidu ani slechu a náhle se jako mávnutím kouzelného proutku objeví v nějakém díle)…Takže ten podprůměr zachraňuje alespoň Kanyza a jeho hoňka s mafiány… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další pokus o bondovku v podání Jirky Hradce. Tentokrát je v Praze nalezen zavražděný muž, a stopy od manželky a milenky (příšerná herečka s příšernou nesedící parukou) vedou až kamsi do Jižní Ameriky, kam míří podezřelý lodník, který má ksicht jako Jan Kanyza. V Kielu se tedy nalodí i Jirka Hradec, který rozkrývá tajemství - Kanyza s kámošem schovaným v podpalubí chystali sabotáž na z ČSSR dovážených lokomotivách, aby nebyly prodány komunistickému režimu a tím pomohli konkurenční západní imperialistické firmě. Hradec černého pasažéra zlikviduje, sabotáži zabrání a sleduje Kanyzu, který o ničem neví. Postránecký coby hajzlík v luxxusním hotelu má ale podezření a tak Kanyzu nechá dvojicí poskoků šikmooký - holohlavý zlikvidovat. I Hradec je ale odhalen a zajat. Proč byl v tomhle díle mezi hlavními rolemi uveden i Radovan Lukavský, který tu je vidět nanejvýš z dálky a neřekne ani slovo, to netuším. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Major Hradec se musí nalodit na zaoceánskou loď Morava, která pluje do Chile. Je na lodi utajený, jeho poslání zná jen kapitán. Hradec zjiistí, že v podpalubí se skrývá muž, který poškodil lokomotivy exportované z Československa do Chile. V Chile zrovna probíhá socialistická revoluce, kdy stát znárodnil některé fabriky a americká vláda mu působí nesnáze. Československo si nemůže dovolit poslat Chile poškozené lokomotivy. Hradec se dostane do bitky s mužem z podpalubí a při rvačce ho shodí do moře. Pak se Hradec rozhodne sledovat jednoho z podezřelých námořníků do vnitrozemí,aby zjistil, kdo tahá za nitky škod a sabotáží.Tam ho však nečeká nic dobrého. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ale jo, podívali jsme se za moře a seroš dostal punc až cestopisné výpravnosti. Postránecký jako slušně potměšilej zmrdeček. Akorát já zkrátka raději Brabce, než Hradce. 60% ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Většinu špionážních dílů seriálů mám rád a platí to i o obou závěrečných dílech tohoto typu. Závěrečná mise majora Jiřího Hradce byla natočena v prostředí Kuby, které představuje Chile, případně Bolívii. Tento díl řadím v rámci seriálu na cca 10. místo, což je celkem slušný výsledek. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1970. Tady začal konec majora Hradce. Tento i další díl se natáčely na spřátelené Kubě, ale šlo jako o Chile. Sabotáž na důlních strojích zase není kdoví jaká kriminální zápletka, ale plavba na nákladní lodi a ta exotická země je fajn. ()

Eire 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kubanske Chile a statocny Jirka Hradec su na popukanie. Ked som to bral ako komediu (tak to aj teraz beriem) bavil som sa na tom ze to tak nebolo, ako parodia dobre..... :-D ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Paradoxně dávám tomuhle dílu dvě hvězdy. Proč, když se jedná o klasickou šašakárnu made in Bartolomějská ulice. Zase se nám tady objeví údajně ryze kriminální čin, ze kterého ale vyplyne mezinárodní záplatka a tak na scénu přichází velký šéf - František Němec. A ukazuje se, jak američtí imperialisté a bývalí nacisté stále tlačí na pilu a samozřejmě se marně pokoušejí zadržet nezadržitelné - vítězství socialismu pod moudrým vedením Sovětského Svazu na celém světě. Tentokrát jde o Chile, kde s k funkci prezidenta doslova prodral S. Allende, idol vší levičácké revoluční mládaže na celém světě. A jelikož znárodnil měděné doly a vyhnal jejich vlastníky z USA, jejich důlní technologie bez patřičné údržby "odešla" tak trochu s nimi. Ještě, že je tady technologiská špička tehdejší doby - socilalistické Československo, které je schopné americký "šrot" nahradit a PZO Lokomotex to taky ihned udělá. Jako jeho zástupce vyrazí major Hradec (samozřejmě inkognito jako pan Kysela), aby zabránil sabotáži, do které se přimoutá lodník v podání Kanyzy. Jenže po příjezdu do Valparaísa se nějak Hradcovo krytí prozradí a po kouzelných scénách s "Pepim" z Budějovic (miluji scénu, když Hradce odvádí bývalý nacista Mestrey se svými gorilami a Vašek Postránecký se ním loučí a radí mu, jak se zachovat příště. A jelikož nesnáším Kanyzu, miluji i scénu, kdy se tento perfidní zrádce, ubytovaný rovněž v Krásné vyhlídce snaží uniknout zabijákům. Jak dopadne zjistíme až díky místnímu plátku. Jinak oba Kubánci, kteří Kanyzu oddělají a potom hlídají i Hradce jsou úžasní týpci a zejména holohlavec má charisma nějakého Američana. No a pak se ukáže, že Mestrey je sice nacista, ale už nějak tak z povahy věci mu jde jenom o prachy a proto bude Jirka Hradec zadržen v "neznámé" zemi a výkupným z Prahy za něj bude číslo tajného konta kdesi ve Švýcarsku. Své si zde odehrál i spolehlivý bocman Janda - Martin Štěpánek, klasicky hysterický výkon, který se nikdy neokouká, nám předvede Helga Čočková.Bronislav Poloczek ve své roli politruka z Černých baronů by celý díl vyhodnotil jako "politicky zcela spravny." ()

Reklama

Reklama