Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh uneseného Hradce pokračuje. Stal se rukojmím bývalého nacisty (Jiří Adamíra) požadujícího od československých úřadů listinu s číslem bankovního konta, na kterém má uloženy peníze z doby protektorátu. Hradec se seznamuje s kubánským rozvědčíkem a zorganizují společný útěk. Při pronásledování je Hradec postřelen a na své zranění umírá... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žijete sami uprostřed cizího kontinentu. Zalezlí jak krysy. Jo Československý agent 007 Jirka Hradec na rozdíl od Jamese Bonda diplomatickou rétorikou úplně nevládne a rád nazývá věci pravými jmény, ale za pomoci Kubánského agenta s chutí rozbije společnou akci CIA a starých nacistů za což ovšem zaplatí cenu nejvyšší... Ok po akční stránce už to možná dneska trochu pokulhává, ale ve své době to musela být alespoň u nás dobrodružná bomba a co se obsahové stránky týče, tak je tu hodně věcí odkazujících na to, že ta slavná émerická demokratická politika taky není zrovna košer, což je prostě fakt a USA řiťolezci mlete si co chcete.75% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Mám s Vámi dobré úmysly. Jenomže Vy s tou rudou krví jste zbytečně horkokrevný." Major Hradec svým předčasným ukončením služebního poměru ušetřil státu nejednu devízu, ale ještě předtím si stihl procvičit úderovou techniku, vyzkoušet si střelbu z cválajícího koně a samozřejmě zahrát si golf, při kterém mu caddyho dělal Mestreyův zabiják. To bylo hodně vtipné, stejně jako zmínka o Venus of Vestonice a zejména sólo kpt. Hejduka - šifranta s básnickým střevem. Takže ač Honza Zeman zase jednou nedostal moc prostoru a vlastně vůbec nic nevyřešil, tak mě to bavilo. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kultivovaní zločinci ve společnosti buranského archeologa požadují výměnu peněz za život Hradce. Sequens zručně buduje napětí, v dusných tropech představuje Hradcova spojence a zatím v Praze nechává Čočkovou sehrát její největší životní afekt, který se k Sachlové neskutečně hodí. Vše se filmařsky velice daří do doby, než se Henry poprvé dopustí náročnějšího pohybu, než bylo pohupování v křesle. Zde casting zcela selhal, protože Klásek coby agent je totální nonsens. Překonal ho až o mnoho let později pouze Magnusek. Za zajímavé lze považovat, že pohřeb zapáleného soudruha probíhá do země, nikoliv žehem, což je značně odporující materialistickému učení. Kalina byl pohřben žehem, jak se dalo u správného komunisty očekávat. Na jeho pohřbu si stěźoval Pavlásek, že ani tu čestnou salvu mu nevystřelili. Bohužel jsme se jí nedočkali ani zde. Za překvapivé považuji i to, že ač byl Brabec jednoznačnou ikonou seriálu, nikdy se během jeho natáčení nedostal do zahraničí, to si užila pouze spousta jeho kolegů. Zvláštní to jev. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

A se statečným saniťákem je konec. Tak nám Jirka Hradec to exotické dobrodružství nepřežil, ale „jen o fous“, málem se mu to povedlo. Zeman tak přišel o dalšího parťáka, se kterým toho prožil opravdu dost. Málem mi i slza ukápla. Nicméně tento „akční“ díl se mi i docela líbil. Rozhodně víc, než ten předchozí. Byla tu výrazně lepší atmosféra i děj, u kterého jsem se nenudil. Teda až na tu finální přestřelku s tragickým koncem, ta byla úsměvně trapná… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jirka Hradec je držen v zajetí neznámo kde. Společnost mu dělá bývalý nacista Adamíra, zapisovatelka Maciuchová či zákeřný americký archeolog Pohan. Mají jasný plán - vyměnit Jirku Hradce za agenta Corrense (Lukavský), který má s sebou přivézt dokument z války. Adamíra však na nahrávce prozradí, že mnohem víc mu záleží na dokumentu než na Lukavském. Toho využívá Žitný, který v rozhovoru rozloží Lukavského na součástky a odhalí, že z důležitého agenta se stala postradatelná nula. Adamíra doufá, že nikdo nepřijde na to, co onen dokument znamená, jinak by bylo vše ztraceno. Žitný a Zeman to ale zjistí, dokonce s pomocí popleteného šifraře rozluští, ale rozhodnou se, že je pro ně mnohem cennější Jirkův život. Jirka ale s pomocí kubánského agenta, který mu sdělí, že CIA a nacisti spolupracují, uteče, ovšem těsně před nástupem do vrtulníku ho po zdlouhavé přestřelce oddělá archeolog. Tak to chodí. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hradec to naplno rozjíždí v bondovském stylu - machruje v golfu, sype hlášky a soupeře likviduje pěstí i pistolí. Má tu i bondgirl v podobě Maciuchové, technické vychytávky reprezentuje explozivní pomeranč. Adamíra je výborný záporák, jen škoda, že se v závěru změní v uzlíček nervů. Zlatým hřebem dílu je geniální náčelník geniálních šifrérů Jiří Lír. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spolu s Koncem velké šance se jedná o nejlepší špionážní epizodu seriálu a zároveň o jeden z nejlepších dílů vůbec (má top 5: epizody 4, 6, 14, 15, 28). Díly, kde umírají Pavel Bláha, respektive Jiří Hradec, mám velmi rád - příběhy jsou natočeny zajímavě a poutavě. V tomto dílu nechybí ani povedené akční scény. Postavu Jiřího Hradce (Rudolf Jelínek) mám z celého seriálu asi nejraději. Jednoznačně nejsympatičtější postava z řad Sboru národní bezpečnosti, Hradec se líbil ženám, uměl se celkem rvát, byl jazykově vybavený a riskoval život i za hranicemi Československa a socialistického bloku vůbec. Hana Maciuchová v roli Inge patří k nejkrásnějším ženám seriálu. Výborně zde zahráli Jiří Adamíra, Radovan Lukavský či Jiří Lír. Postava Zemana je sice velmi v pozadí, ale nijak mi to nevadí. Pohřeb Jiřího Hradce byl natočen dobře, dokonce mě dojal, přestože na něm byl (nepřekvapivě) zahrán Pochod padlých revolucionářů. Pohřeb byl natočen v Úněticích, okres Praha-západ. Hrdinný boj československého rozvědčíka s bývalými nacisty a jejich poskoky v jižní Americe se zřejmě nikdy nestal. Autorem scénářů epizod 27 a 28 byl J. S. Kupka, který před cca 15 lety umělecky zpracoval vzpomínky paní Sosnarové na věznění v gulagu (Krvavé jahody), ve kterém však nikdy nebyla, jak zjistil historik Adam Hradílek. Potvrzuje to, že Kupka uměl dobře a přesvědčivě zpracovat látky, které měly vycházet (ale spíše nevycházely) ze skutečnosti. ()

subic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Oni by toho Honzu Hradce i vyměnili a dostali ho zpět do Evropy, ale on se rozhodl utéct sám s pomocí agenta kubánské rozvědky. Mestrey měl ulitý prachy ještě z Protektorátu ve Švýcarské bance, ale to číslu účtu jaksi neměl. ()

RobinPM100 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Parádní dvojdíl, Jirka Hradec v roli českého James Bonda, temný konec a odchod legendy. Na jednu stranu je to plus, že tvůrci se s tím nesrali a postavy typu Kalina a Hradec jsou postupně odepisování, na druhou stranu bez nich to není už ono, to je jako kdyby Bond neměl Moneypenny, M, Q atd, prostě ty postavy k Zemanovi patřily. Tento dvojdíl seriál nakop do vysokorozpočtových výšin, skvělé filmové lokace, hotýlek Bella Vista měl opravdu krásný výhled. ()

BosMutus 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dvoudíl z latinské Ameriky na mne zprvu působil legračně… vnímal jsem ho jako chabý pokus normalizačních tvůrců o českého Jamese Bonda. Pokud však člověk pozorně sleduje oba díly a všímá si detailů, vše do sebe hezky zapadá a dává smysl. Příběh je pro mě daleko více bližší skutečnosti a nemá za cíl poutat pozornost různými sexistickými fórky, násilím, spoře oděnými ženštinami a zcela se obejde bez tajných podzemních základen, tělesně deformovaných zlosynů či jejich nohsledů, bazénů se žraloky, raket s jadernými hlavicemi, přehnaně akčními scénami, velkolepými výbuchy apod. Děj filmu vyvolává dojem, že tak nějak to mohlo ve skutečnosti chodit… vyjednávání, sledování, sbírání informací… žádné velké složitosti a hektolitry krve. Líbí se mi, že více prostoru zde dostala postava Žitného a jde vidět, že pan Němec po herecké stránce a šarmu vůbec nezaostává za pány Lukavským nebo Adamírou. U Jirky Hradce už je to těžší… někdy působí docela rozpačitě a nechtěně komicky. Scéna, kdy se objeví v trenýrkách a tílku na palubě lodi za zvuk harmoniky je skutečně zábavná, také klišé s bombou v pomeranči či Hradcovy přestřelky působí spíše parodicky. ()

Reklama

Reklama