Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1972 – v parku je nalezeno mrtvé tělo studentky. Příčinou smrti bylo předávkování. Stopy vedou ke skupině Mimikry, která se chystá tajně unést letadlo pravidelné linky Praha – Karlovy Vary do Mnichova. Major Zeman tuší, že se chystá něco nekalého. Nemá však žádnou přímou stopu ani důkaz. (Prague Promotion)

Recenze (39)

JFL 

všechny recenze uživatele

Debata o ideologických aspektech "30 případů majora Zemana" je sice důležitá a vždy na místě, ale při tom tento politický televizní projekt, respektive jisté jeho díly můžou odhalovat netušené roviny při zohlednění jejich žánrových a stylových ekvivalentů v produkci na západ od želené opony. Brakové podhoubí seriálu vychází markantně najevo v dílech "Studna" s jeho hororovými elementy a "Vyznavači ohně" evokujícími dobové válečné dobrodružky. "Mimikry" zase vykazují všechny znaky exploatační kinematografie - počínaje bulvárně hysterickým zpracováním medializované události a předsudečným vykreslením hudebního undergroundu, přes šokantní motiv užívání drog, až po schéma apelativních otevřených konců. Ale zatímco ostatní dva zmíněné díly v rámci svých žánrů fungují relativně solidně, "Mimikry" už ani nelze vymanit ze zábavných tenat campového pohledu. Vedle hysterického obrazu mániček a undergroundu, zmatečného vyprávění, směšného obsazení, křečovité melodramaticko-detektivní linie se Zemanovou dcerou a jejím kofrem či bizarního úvodu jak vystřiženého z montypythonovské parodie na evropské artové snobárny vyvolává výbuchy smíchu také vedení herců. Ačkoli na sebe strhává pozornost hlavně Lábusova feťácká kreace, vrcholem dílu jsou absurdně natahované momenty, kdy se major Zeman se skelným pohledem chystá pronést něco dramatického, ale které spíš působí, že Brabec zapomněl text. [Brakfest warm-up 2021] ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Kdy vyzkoušíme včeličky?" Nahrávky skupiny Plastic People of the Universe jsem za totáče na nepříliš povolených akcích poslouchal poměrně pravidelně, ale musím se přiznat, že kromě té aury zakázanosti jsem se v jejich hudbě moc nenašel. Když se však objevily Mimikry, tak jsem byl nadšený, protože jsem na obrazovce slyšel hudbu a viděl interprety, kteří do estrád tak nějak nezapadali. Čas ve mě to původní nadšení poněkud uhasil, ale přesto se na Mimikry kdykoli znovu rád podívám a ani si neberu osobně, že zobrazuje máničky jako feťáky, únosce a vrahy. To je problém propagandy, mě zaujal Bič boží. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jediný díl majora Zemana co jsem kdy viděl. A teda slušně odporná propaganda :( Spojení undergroundu (Plastici-Mimikry) s drogovou scénou a únosem letadla, při němž je cíleně pro výstrahu zastřelen pilot (v případě skutečného únosu byl pilot zastřelen nechtěně a únosci neměli nic společného ani s undergroundem ani s drogami). BLÉ ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Ááá, ááá, ááá, ááá! Ani pustý krok, Zolchar, Nána, Vlkop, Sex. Zlatej písek, zlatý kamení! Drtili a smaragdovej prach, pasti, kůže, lejno, vítr, mrak, to všechno je mámení, protože! Jednostejně v prachu lehnou, a červi se rozlezou, bič boží, bič boží, bič boží je vyžene! Ááá, ááá, ááá, ááá! Ani tichý krok, Zolchar, Nána, Vlkop, Sex, veselý seš z tónů muziky, bez mudrů no a hlavně bez kliky, máničky, v kufru červíky, máslo zvrací knedlíky, protože co s nima? Jednostejně v prachu lehnou, a červi se rozlezou, bič boží, bič boží, bič boží je vyžene! Ááááááááá! Ani první krok, Zolchar, Nána, Vlkop, Sex, v baru si chcem mládí krátit já a ty, do propasti spadnem nahatý, špatně bejt, celá je pravda, vykušte se všichni na prachy, protože! Jednostejně v prachu lehnou, a červi se rozlezou, bič boží, bič boží, bič boží je vyžene! Áááá,áááá,áááá,áááá, starý pustý krok, Zolchar, Nána, Vlkop, Sex, Houmr jim chce přebrat knížata, ve svý chybě uhne poupata, milou chcu i první mláďata, jo chleboucí děvko střapatá. Protože! Jednostejně v prachu lehnem, a červi nás roznesou, bič boží, bič boží, bič boží nás vynese! Ááá, ááá, ááá, ááá starý pustý krok, Zolfar, Nána, Vlkop, Sex, až po ránu se potápějí, ze mě pucha strávit nechtějí, v svazovaní výcvik nemají, konečně se Josef spokojí, a to vono je protože! Jednostejně v prachu lehnem, a červi nás roznesou, bič boží, bič boží, bič boží nás vynese!" https://www.youtube.com/watch?v=E6Gh5wboB94 *** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak se nám drogy dostaly do republiky. No jo Honza Zeman to nemá lehký a krátce před koncem seriálu nastupuje další těžkotonážní díl který nelze hodnotit úplně objektivně. Každopádně smažky Vlach s Lábusem jsou úplně best a úsměv na tváři vykreslí i spousta haluz scén kterými je tato epizoda protkána od začátku až do konce. Každopádně další svébytný kult který můžete buďto milovat nebo nenávidět. No já se řadím do té první skupiny a Bič boží je pecka sama o sobě. To prostě nevymyslíš.100% ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nic naplat, na Bič boží musel se závistí čučet celý dobový underground. A já přehlížím všechno ostatní, co tento díl brzdí. Geniální apokalyptický text (neplést s parodií, kterou zde napsal MM_Ramone) a nadčasová hudba, ve které nechybí ani klávesy...a hlavně např. TENTO štylový účes dnes už jen tak neuvidíš. Tvůrci dělali vše s velkou precizností, to je vidět i slyšet. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

...Tak se nám drogy dostaly i do republiky. Co sis myslel ? To je jako rakovina tohle svinstvo. Nezná hranice a ti syčáci co s tím kšeftujou taky ne. S tím musíš počítat...Nikde mě tenhle komunistickej seriál nebral. Ale dva díly mi uvízly v paměti a už jsem je viděl několikrát. Jedním z nich je právě díl Mimikry. Když dva dny zpátky proklapával programy v televizi (kde je stejně pořád hovno) narazil jsem na Mimikry. Tak jsem si řekl, že si tenhle díl musím zase po letech připomenout. A jelikož to tady nemám hodnocený, činím tak teď. To je prostě klasika. Drogy, Chozé, Modrák, nezapomenutelný O. Vlach a samozřejmě Bič boží. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Genialita umělce nespočívá ve schopnosti jednou za život vytvořit něco výjimečného, ale dělat to soustavně, nejít s dobou, ale předbíhat ji. Hudbou k tomuto dílu majora Zemana dokázal Zdeněk Liška svoji genialitu bez jakýchkoliv pochyb. Underground je zde překvapivě zobrazen v roli oběti, jediným pranýřovaným zůstává překupník a uživatel drog v jedné osobě Kájík. V době vrcholící normalizace je toto gesto smíření dosti šokující. Důvodem takové shovívavosti vůči undergroundovým umělcům bude patrně potřeba zdůraznit drogy jako ultimátního nepřítele. A toto poslání se podařilo naplnit. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kult drogového případu majora Zemana, plného psychedelických výjevů podpořených Liškovou netypicky progresivní hudbou, mne míjel už v době dospívání, kdy jsem Sequensův legendární seriál sjížděl poměrně často. S odstupem se k tomu přidávají i rozporuplné pocity z absurdního ideového skloubení prvního únosu letadla v ČSSR s drogovými aférami + tématem undergroundových kapel. V konkurenci ...a bude hůř zbyl z Mimiker spíše jenom trpký úsměv a kult legendárního "protest"-songu s textem samotného Sequense(!) Bič boží, zamýšleného jako podtržení něčeho, co mělo odrazovat, nicméně přesto v hudbě daleko víc inspirovalo a přitahovalo. Kriminalistická linka jako ve většině dílů záživná, ano, i ta rodinná má zde svou hloubku, ale u zbytku trpím rozpaky, narozdíl od Štvanice i jistou nechutí z propagandy a svět zfetovaných chudáků mi zůstává na hony vzdálený. Mým favoritem z fenoménu 30PMZ jsou Tatranské pastorále. Tady bohužel jen 60% ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ze začátku tohoto dílu těžká nuda, okořeněná snad jen tou mrtvou holkou. Když potom vyslovili Lábusovu přezdívku, ihned jsem si vzpomněl na onu legendární Náhlovského hlášku „Chozé nepřijel…“. Mimikry a ta jejich píseň – no to bylo něco (není to absolutně můj styl) a samotný text Bič boží stál leda tak za vyliž prdel. Únos letadla alespoň částečně vylepšil renomé této jinak hodně ale hodně průměrné podívané. Skutečný únosce a vrah Adamíra byl pěkný magor, ale Vlach si taky nevedl vůbec špatně…To Plastic People asi zaplakali… ()

špaček421 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ten rock se nám tu nějak mezi mládeží rozmáhá. A drogy. A skupiny zpívající písně s náboženskými texty. Takže Zeman má nejen plno práce s mrtvou feťačkou, ale i s vlastní dcerou, která chodí s podezřelým Kaiserem. Ten je ale správný hoch a tak se vydá spolu s Lidkou pátrat mezi androše na vlastní pěst, když u skupiny Mimikry shání nějaký bytelný nahrávky, v bytě vyzdobeném plakáty s buržoazním imperialistou Charlesem Bronsonem. Androši však plánují únos letadla. Tohle je další hnusná propaganda, která má ospravedlnit proces s Plastiky - spojuje je s drogami a s únosem letadla roku 1972, u čehož ovšem žádní androši nebyli, pilot byl zastřelen omylem, všichni byli v Německu zatčeni a odsouzeni a střelec se v base oběsil. Nicméně Žitný na konci pronese: "Jestli mají svědomí, tak nám vraha vydají." A socialistický uvědomělý divák si má uvědomit, že Němci únosce nevydali. Co se týče legendární písně Bič boží, představuju si to asi takhle: Liška měl složit undergroundovou píseň, ale nevěděl, jak to zní, takže složil něco stylově naprosto neodpovídajícího. Nicméně spousta lidí si skutečně myslela a myslí, že Bič boží je od Plastiků! Směšní feťáci Lábus, Vlach či Drbohlav jsou už jen třešnička na dortu. Za ně a Bič boží nakonec tři hvězdy. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bič boží je jedním z nejlepších dílů celé série. Příběh undergroundové kapely, která kromě hraní obchodovala s drogami, je zajímavý. Zvláště když se mezi ně infiltrovali i Zemanova dcera a její chlapec. O co jde v díle ještě? O nezákonné opuštění republiky s pomocí únosu letadla, o které se celá kapela a pár dalších lidí pokoušelo. ()

JohnMiller odpad!

všechny recenze uživatele

Jediná epizóda od Zemana ktorú som videl od začiatku až do konca. Išlo tu o silnú komunistickú propagandu proti hudobným skupinám a charte 77. Propaganda bola jasne vedená proti Plastic People of the Universe. Netvrdím, že všetko tu bolo zlé, herecké výkony boli celkom slušné ale sledoval som to z hrôzou v očiach. ()

Reklama

Reklama