Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele Subjektiv k tomuto seriálu (1)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Propaganda minulého režimu je v tomto seriálu natolik zřetelná, ve většině případů navíc i poměrně nechutná, že těžko seriál hodnotit bez přihlédnutí k této složce. Pokud bychom od ní odhlédnout dokázali, asi bychom museli konstatovat, že kult Zemana je do značné míry oprávněný. Třebaže dnes už nás asi příliš neosloví, v té době divák chtivý detektivní seriálové zábavy neměl mnoho lepších možností. Nějaké však přece - na obrazovkách krátce poté zářili Bodie a Doyle, Dempsey a Makepeacová, z českých luhů a hájů detektývoval rada Vacátko. Takto se dívajíc, dal bych hvězdy ***, zvláště díky výborné hudbě. Propaganda však seriál prostupuje od začátku do konce a odhlédnout od ní nelze. Seriál šíří třídní nenávist ke kulakům, továrníkům, kléru, šlechtě, nacistům, ale i drobným živnostníkům, elitářké inteligenci, rozháraným umělcům či rockerům. Má svérazný pohled na skutečné události, jako byl třetí odboj, rok 1948 a především na rok 1968. Oslavuje dělníky, rolníky, SNB, STB, stranu. Buduje i socialistickou morálku, když ukazuje, kterak škodí drogy či jak velký majetek bere lidem štěstí. Moralizování, oslava práce, to mě nijak neuráží, ba i to SNB bych ještě jakž takž unesl. S tím zbytkem je to už povážlivě horší. Za propagandu bych musel udělit odpad! Mohl bych dát průměrné * až ** hvězdy, ale raději se hodnocení vzdám. Průměrovat jablka s hruškami se totiž nemá. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama