Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele NinonL k tomuto seriálu (30)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Mám ráda autentické obrazy doby, které se film týká. V tomto případě splněno. Se vší tou nechutností a strachem, který do ní spadá. "Statečnost a hrdinství" bývalých kádrováků i soudruhů, zlo a nebezpečí od těch "z opačné strany". Propaganda ne nepodobná dnešní. Do toho pozadí skutečných příběhů a osudů lidí, které si divák musí trochu domyslet. Na dnešní seriály se nedívám vůbec, pro tento jsem udělala výjimku. A za pár let ji udělám zas. ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Jan Zeman se po válce vrací domů z koncentráku. Doufá, že se mu s pomocí otce podaří najít člověka, který ho udal Gestapu. Jeho otec je však, ještě dříve, než se setkají, zastřelen. Honza se také dozví, že jeho milá se vdala za místního hostinského a mají už syna. Honzu už v rodné vsi nic nedrží, jen chce vypátrat vraha svého otce a svého udavače. ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Vyznavači ohně bylo nacistické hnutí, které oheň považovali za očistný a nutný pro očistu rasy. Policejní čekatel Jan Zeman je převelen do Kateřinské Hory, kde se v místním ústavu pro duševně choré chystá přesun všech pacientů zpět do Německa. Přesunut má být i tamní německý doktor. Zeman se s nimi často dostává do konfliktu, ať už pro rušení nočního klidu, tak pro podezření z nekalých cílů doktora i dalších zaměstnanců. To se nakonec i potvrdí a Zemanovi jde o život. ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

Tento díl je o černém trhu s nedostatkovým inzulinem. Seznámíme se s řidičem sanitky Hradcem, s místním doktorem a zdravotní sestrou. Nitky vedou až do Prahy, na ministerstvo zdravotnictví a do místního hotelu. S inzulinem se obchoduje za 500 Kč za jednu dávku, což je velmi dobrý obchod. Inzulin se do země dováží až z Anglie jako podpora válkou zničených zemí Evropy. ()

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

Banderovci, kteří zbyli na území Čech, se mezi sebou rozeznávali zlatými kříži s určitým počtem rubínů. Ty byly místo hodností. Jeden banderovec je ve vlaku legitimován a při útěku zastřelen. Hodně se podobá nadstrážmistru Zemanovi. Proto je Zeman povolán do Prahy, aby se mezi banderovce infiltroval, což se mu podaří. Mají v plánu emigrovat na západ a s sebou vzít i lup z pokladny místního pivovaru. Zeman se však prozradí a jde mu zase o život. ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Můj oblíbený díl Majora Zemana se šarmantními Radoslavem Brzobohatým a Carmen Mayerovou. Do Kateřinské Hory přijíždí nový policejní velitel. Je velmi mužný, a dokáže být i krutý. Mezitím v Praze probíhá komunistické převzetí moci v zemi, v rozhlase vystupuje Klement Gottwald, oznamující demisi Benešovy vlády. Majitel místní zbrojovky chce ze své fabriky vyvézt 400 zbraní a připravit se na protikomunistický odboj. Zeman mu v tom však zabrání a postaví se na stranu dělníků z fabriky, kteří se sami ozbrojili. Pár místních bohatých lidí se chystá emigrovat na západ a čekají na letadlo. ()

Bestie (1975) (S01E06) 

Díl o převaděčích poblíž Železné Rudy, kteří vraždili a okrádali lidi, které měli převést přes hranice. Na místě vyhořelé hájovny poblíž hranic je nalezena náušnice a čelist se zlatou korunkou. Díky nim se Zemanovi podaří identifikovat oběti a dostane na stopu vražedným převaděčům. V okolí hranic s Německem jsou rozsáhlé bažiny a jen pár místních zná, jak je přejít na Západ. ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

Případ falšování potravinových lístků, bez kterých jste si nekoupili vůbec nic. V jednom nájemním domě je nalezen mrtvý hokynář, který prodává na místní tržnici. Tam se Zeman seznámí s výřečnou bylinkářkou i s mladou učitelkou, která tam chodí nakupovat byliny i maso. Učitelka se mu na první pohled moc líbí, proto je na tržnici velmi často. Zjistí, že se tam obchoduje s falešnými potravinovými lístky a pátrá, kdo je tiskne a šíří. ()

Strach (1975) (S01E08) 

Jan Zeman čeká své první dítě a na zpáteční cestě je sanitka přepadena třemi ozbrojenými muži. Ti dva sanitáře přivážou ke stromům a dají jim nadýchat chloroformu. Také se jim podaří přepadnout a odzbrojit policistu, kterého zavedou na strážnici a tam ho, svázaného, jeden z nich podřízne. Zeman je povolán do služby, aby vyšetřil, kdo zločiny spáchal. Nejdříve pátrá po původu chloroformu, pak se už snadno dostanou na stopu tří zločinců. Ve skutečnosti se, bohužel, vrahům Mašínům podařilo utéct na západ, kde se skrývají jako krysy dodnes. ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

Díl o šmelině ze západního Německa do Československa. Na lodi Československé plavby labsko-oderské se pašují šmuky, léky i tajné špionážní materiály. Při vyšetřování vraždy jednoho z lodníků to Zemanovi policisté zjistí a přemluví lodního strojníka ke spolupráci. Na loď se nechá najmout i policista Hradec. Strojník má v Hamburku převzít zboží a v Praze je předat překupníkovi. V místě setkání je však vyděračem přinucet propašovat do Československa i agenta Bláhu. ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

Celý děj tohoto dílu se točí kolem diverzních skupin, které pořádaly atentáty a působili škody komunistům. Vzniklé požáry přijíždí vyšetřovat poručík Zeman a několik jeho spolupracovníků. V obci se Zeman setká se svou bývalu láskou Blankou a jejím manželem Karlem. Blanka chodí uklízet k místnímu faráři, který se o ni za války, když jí zatkli rodiče, staral. Jejímu manželovi se to však nelíbí, protože je to kovaný komunista. Farář však najednou Blančinu pomoc nechce a ona netuší, že ho přepadl a nastěhoval se k němu jeden z nepřátelských diverzantů. ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

Ve vesnici Krásné Pole je kostel se slavnými varhanami a slavnou Křížovou cestou. Poblíž je klášter, který působí ještě podle starých, nekomunistických pravidel. Do kostela přijíždí opravář varhan a má za úkol také vložit obálku pro agenta Bláhu, který se zde skrývá, pod jistý obraz Křížové cesty. Obálku však objeví zdejší farář a zničí ji. Byly v ní peníze pro agenta, který se takto dostane do velkých problémů. Abatyše z kláštera mu však nabídne pomoc, ubytování v klášteře na Moravě a plastickou operaci, kterou provede bratr tamní matky představené. Faráře však najdou v sakristii mrtvého a přijíždí poručík Zeman se svou squadrou, aby případ vyřešili. ()

Kleště (1976) (S02E02) 

Agent Bláha podstoupil plastickou operaci a zotavuje se v karlovarských lázních. Brzy se Bláha je schopen vydat do divadla, kde pracuje maskér, který zdokonalil jeho výzor. O přestávce nakupuje v místním bufetu a prodavačka ho pozná. Je to jeho bývalá milenka z Kateřinské Hory a Bláha se všemožně snaží před ní uniknout. Marně, Inka je mu stále v patách a nakonec spolu prožijí noc. Dohodnou se, že jí Bláha pomůže dostat se za hranice. Inčin manžel však ztropí scénu a v hádce se od ní dozví, s kým strávila noc. Jede okamžitě do Prahy za Zemanem a všechno mu prozradí. Zanedlouho nalezne rybář Inku zabitou ve Vltavě. Mrtvý je nalezen i maskér z divadla. ()

Romance o nenápadné paní (1976) (S02E03) 

Ze zpronevěry na nádraží je obviněna Eva Vondrová. V pokladně chybí 18 000. Nešťastná pokladní je přeřazena na úklidovou práci a před všemi se moc stydí. Zemanova manželka přemluví svého muže, aby se případu ujal, protože ve třídě učí Vondrovic dceru. Zeman zprvu nechce, pak se ale případu ujme. Zvláštní roli zde hraje Vondrové manžel, kdysi slavný fotbalista. Zemanova manželka zjistí, že Vondra chodí s jednou z pokladních, Drahuší Maxovou. Nastěhují se spolu do vypůjčeného bytu a malou Evičku unesou. ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) 

Na scéně je znovu agent Bláha, tentokrát rozhodnutý znovu opustit republiku. Onemocní však chřipkou a agent cizí mocnosti Hackl ho ubytuje v ukryté chatě. Nechá ho tam však moc dlouho, nemocný Bláha uteče a na silnici mu zastaví starší žena Jiřina. Odveze ho do svého bytu, kde se ho snaží vykurýrovat. Bláha se zotaví a od zamilované ženy uprchne. Chce se znovu spojit s Haklem a emigrovat, předtím se ale ještě chce pomstít kapitánu Zemanovi. Sleduje ho v parku, kde je se svou ženou. Při střelbě na Zemana mu do rány vstoupí jeho žena a je zasažena dvěma ranami. Lékařů se nepodaří Lídu zachránit. ()

Kvadratura ženy (1976) (S02E05) 

V řece Vltavě je nalezen balík se zabaleným ženským trupem bez hlavy a dolních končetin. Velitel Zemana vyhledá s dcerkou na pouti a ptá se ho, zda je schopen případ převzít. Zeman souhlasí, ale zpočátku je hrubý na své podřízené a nervy má v čudu. To všechno z čerstvých vzpomínek na svou manželku, kterou mu nedávno zastřelili. U řeky si kriminalisté najdou nejstaršího zaměstnance, správce jezu Dejmka, který jim poradí, kde asi byl balík s tělem vhozen do Vltavy, aby připlul tam, kde byl vyloven. Pak jsou kriminalisté přivedení do účtáren místního podniku, kteří pohřešují jednu pokladní, o které si myslí, že utekla za kopečky. ()

Dáma s erbem (1976) (S02E06) 

Tentokrát se v díle objevuje šlechtična Kateřina z Laubringenu, alias Anička Horáková. Pracuje jako náborářka v podniku na výrobu uměleckých miniatur a organizuje prohlídky českých hradů a zámků. Prohlídek se účastní i cizinci a mají skvěle vybudovanou síť pašování uměleckých děl směrem na západ. Šlechticům, kteří spolupracovali s nacisty, byl po roce 1945 zestátněn veškerý majetek a oni se všemožně snažili jej ukrást a dostat do svých nových bydlišť na západě. Při jedné takovéto pašerácké akci je zabit zloděj a zabaven jeho lup. Tak se dostane kapitán Zeman k tomuto zajímavému případu. ()

Prokleté dědictví (1976) (S02E07) 

Tentokrát nás děj zavede do Kladna a jeho dolů, odkud se objevily peníze z dávné vloupačky. Kapitán Zeman se tam vydává vyšetřovat a na místní hornické ubytovně objeví její vedoucí, starou známou Blanku Mutlovou. Vrátila se ke svému dívčímu příjmení, a je znovu Svobodová. Zemanovým úkolem je vypátrat, kdo vlastní peníze z před lety vykradené pošty a kdo je distribuuje. Také se pokouší strávit s Blankou aspoň jeden večer. Jenže vždy je povolán zpět do služby a Blance zbude jen navařené jídlo a otevřené víno. ()

Bílé linky (1976) (S02E08) 

Můj oblíbený špionážní díl, který se odehrává hlavně v Západním Berlíně. Sem přilétá ze severu také Jirka Hradec a má za úkol získat tajné materiály, které skrývá v trezoru majitel nočního klubu White Lines. Zprávu o materiálech do Prahy poslala agentka Bízová, krycí jméno Stardust. Jejím milencem je Arnold Hackl, majitel White Lines. Získání materiálů znamená získat a nechat si vyrobit duplikát klíčů od trezoru a tajně se dostat do Hacklova bytu nad barem. Jirka Hradec je při prvním pokusu odhalen a zbit takřka k smrti. Zeman v tomto dílu příliš akce nemá, jen si zahraje její zdárné zakončení. ()

Třetí housle (1976) (S02E09) 

Tento díl je humorný, protože je o svatbě kapitána Zemana s Blankou Svobodovou. V lázních, kde se svatba koná, se odehrává i výstava psů, kde se účastní autobus ze západního Německa. A právě se západními Němci chtějí mnozí Češi obchodovat. Resp. měnit marky za falešné československé bankovky. Zemanova svatba je proto narušena pátráním po vekslácích a po původu falešných bankovek. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama