Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele mchnk k tomuto seriálu (7)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Dobrý, dobrý. Je jasné, že je seriál zrudlý až hanba, nicméně pro diváka 21. století již nemůže být přece jen tak jednostranný, i když k tomu nabádá. Např. díl Štvanice. Celorepubliková nenávist proti "vrahům" z 50tých let a rehabilitační proces naruby. Jasně, že z toho Honza vyjde jako vítěz, ale jestli je divák alespoň mírně inteligentní, musí rozlišit mezi skutečnosti a zkreslenou propagandou, což tady není zas tak těžký. Rád vyzdvihnu skvělé herectví i perfektní režijní práci pana Sequense. A řekněme si to na rovinu, Liška a jeho Mimikry tak nějak strčily do kapsy celý underground 70.let a usměvavý Brůna, houpající svou krvavou sekeru s vlasy (super detail) zleva doprava, může konkurovat světovým bububu filmům. Nicméně obraz nespravedlivě obviňovaného a nenáviděného pomocníka VB, který je jinak pochopitelně morálně zdatný a spravedlivý a kterého vlastně akce z východu v srpnu ´68 zachránila před veřejným lynčováním, tento skvělý hororový díl Studna krutě ničí a nazývat Pražské jaro 68 loňskými zmatky, je již nestoudný cynismus. Nezapomínejme ovšem, v čem žijeme nyní. Dnešní propaganda je trochu o něčem jiném, jedná se o bezduchý narcismus a heroismus i reklama na stoprocentního muže či ženu, prostě historicky vyzkoušená tvorba vyumělkované modly. A jestli tedy někde hledat toho pravého, nefalšovaného hrdinu, který ví, co je nás správné a který jako jediný může zachránit svět, tak je to právě tam daleko za mořem, kde ti imperialisté střádají své plány, které se jim skrze filmovou propagandu docela daří naplňovat. Má to divák ale smůlu, že se v žádném politickém zřízení nedočká svobodomyslného, televizního projevu. Hrdinů máme dnes bezpočet, můžeme vybírat v podstatě donekonečna, ovšem pod obalem se stále skrývá stejná pokrytecká faleš. ()

Šťastný a veselý (1978) (S03E03) 

Trsající žižkovská partička v rytmu Liškotónů výborná plus Andrejka Čunderlíková... ()

Klauni (1978) (S03E04) 

Filmografie Jana Přeučila je opravdu velmi bohatá, nicméně ve valné většině filmů neukázal tolik, co zde svými monology, Štěpánek herecké vlohy moc nepodědil a zemanův kolega Mirek se už politicky trochu cuká... ()

Štvanice (1978) (S03E05) 

Zřejmě nejnehoráznější epizoda vůbec, rehabilitační soud naruby. Křivě obviněný esenbák a reprezentant moci, využívající vůči vlastním lidem a národu zastrašování, násilí i fyzické likvidace, je očištěn, žel ne ideologicky...také již citované nestoudné hlášky..."No právě, děláte tam v tý Praze pěkný voloviny, lidi se až smějou...bojej se jen jedný věci, aby se někdo nezbláznil a nezačal jim vracet půdu a dobytek!". A chudák hrdina Kalina? "Přežil Španělsko, přežil koncentrák...tohle nepřežije...". Neboli tento rudý bojovník nepřežije nástup lidové demokracie a socialismu s lidskou tváří, kterým rozhodně nebyli přehrávající, zhýralí básníci, nad kterými drží stráž nejvyšší státní moc či ideologicky přemotivované novinářky, Zemanovi protivníci opět legrační a hlavně...Mirek to vzal! ()

Studna (1978) (S03E06) 

Nadprůměrné kvality československého filmového kumštu, na všech tvůrčích frontách, dělají z tohoto dílu nezapomenutelný filmový zážitek s atmosférou, kterou mu může závidět 95% novodobých filmových hororů, vše začíná gradovat již zemanovým popisem vyšetřovacího spisu nad studnou, opravdu skvělé. Nicméně vše spláchnuto zhrzeným, ale morálně čestným pomocníkem VB (již toto spojení je dosti absurdní, vzhledem k jeho profesi), kvůli kterému se vlastně vojsko Varšavské smlouvy dalo na pochod "Loni ve vosmašedesátým mi tu vytloukli okna, všude bylo vápnem napsáno, Maštalíř je fízl, pověste ho! Kdo ví, jak by to se mnou dopadlo, kdyby bývali nepřijeli...vždyť v týhle vesnici mě měli všichni rádi". A dodělá to sám Honza. "Je načase začít rozplétat ty loňský nesmysly a tahanice...". Protože Pražské jaro ´68 bylo fuj...moc lidské a svobodné. ()

Rukojmí v Bella Vista (1978) (S03E07) 

"Sorry, kamaráde...sluníčko ti zašlo, zatáhlo se, no, to se stává...hele, příště si zkus v Bedekru zalistovat o pár stránek dál, jestli ti k tomu dá pánbíček ještě příležitost...a taky buď vopatrnější při výběru hotelů s pěknou vyhlídkou, to ti radím...". Určitý druh přehrávání, který se v seriálu nevyhýbá snad žádnému zúčastněnému herci či herečce a který byl z části nepochybně také vyžadován, přinesl v některých dílech velmi zajímavé (zábavné) postavy, Bella Vista je toho příkladem. Postránecký a v závěru Adamíra s jeho nazi-elegant jednáním jsou k sežrání, celkový mezinárodní rozsah tohoto dílu je také výborný, velmi melodická německá lidovka v ulici Täubchenweg či hned úvodní skvělé liškotóny. Určitě jeden z mých TOP 5.    ()

Mimikry (1979) (S03E09) 

Nic naplat, na Bič boží musel se závistí čučet celý dobový underground. A já přehlížím všechno ostatní, co tento díl brzdí. Geniální apokalyptický text (neplést s parodií, kterou zde napsal MM_Ramone) a nadčasová hudba, ve které nechybí ani klávesy...a hlavně např. TENTO štylový účes dnes už jen tak neuvidíš. Tvůrci dělali vše s velkou precizností, to je vidět i slyšet. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama