Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (879)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sice velmi kontroverzní, ale hlavně velmi průměrný seriál s několika výbornými díly, které na druhé straně vyvažuje řada slabých a některé VELMI SLABÉ. Ale tak už to u těch režimem objednaných seriálů bylo. To, že srdce velí do odpadu, by ale celkový dojem dobře obsazeného a relativně slušně řemeslně udělaného seriálu nemělo přemoci. (I když jak u koho).... ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené klíny do hlavy. Když bych se na to koukal po stránce natočení dal bych 3* (Studne dokonce 5*), ale kvůli obsahu musím klesnout na jednu. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Někdy žasnu, co tady čtu. Např. jeden ze zdejších komentářů praví - "„Sice oslava estébáků, ale zde hodnotíme především kvalitu filmů a seriálů."....Aha, takže podle logiky tohoto tvrzení a mnoha jiných zde uvedených, by třeba takový "Žid Süss", propagandistický, hrubě antisemitský a na objednávku Goebbelse natočený film musel být také příznivě hodnocen. Vždyť je mistrně natočený, má skvělou kameru, režii, herecké výkony a hudbu, zkrátka žádná filmová složka nekulhá. A jenom proto bych ho měl hodnotit pozitivně? Kulový!!!! Bohužel lidi mají krátkou paměť, ona to tak příroda zařídila, jinak by se člověk zbláznil. A pochopitelně, člověk, který se o historii blíže nezajímá, nenajde na tomto seriálu nic nemorálního. Ano, tenhle seriál je profesionálně, zručně natočený a doprovází ho skvělá Liškova hudba. Ale pro lidi, kteří byli za totáče perzekuováni estébáckýma bestiema nebo pro lidi, na které chodila udání od estébáckých důvěrníků, nebo pro pozůstalí obětí násilných výslechů je tento blivajz plivnutím do tváře! A proto bez sebemenších pochybností řadím tento pomník Stb mezi odpad. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nehledě na "lehkou" a "nevtíravou" propagandu a na to, že všechny oběti zastřelení zřejmě zemřely na šok (žádná díra po kulce, žádná krev, nic - vzpomeňte si třeba na jeden z prvních dílů s Banderovci), jde bezesporu o zajímavý počin. Přece jen jakože třicet let sledovat vývoj jednoho hrdiny, i když tam toho kvalitního herectví moc není, to si zaslouží ocenění. A některé díly opravdu stojí za vidění, i když zrovna ze Studny jsem moc na větvi nebyl. Zkrátka a dobře legenda, která filmových kvalit v "globálním" srovnání zas tak moc nepobrala, a těží z dobového kontextu, "uměleckého záměru" a okolností svého vzniku. Atmosféra se "Majoru Zemanovi" upřít nedá, i když je vždy dosti značně tendenčně upravena. Prostě ať se na to podíváte z jakéhokoliv úhlu, je tam vždycky to velké ALE nebo I KDYŽ. ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Na komentáři jednoho z uživatelů (doufám, že to nebude brát jako urážku, protože to tak opravdu nemyslím) se dá pěkně vidět rozporuplnost a hlavně nesmyslnost vysokého hodnocení tohoto braku, který šlape po cti mučených a zavražděných lidí. Jak jinak si vysvětlit to, že někdo může považovat Zemana za geniální seriál, a u jiného, taktéž normalizačního, ale komediálního a velice odlehčeného, si stěžuje na nějakou nerealističnost? Pro mě naprosto nepochopitelné a věřím, že stejně nepochopitelné to bude pro každého, kdo se umí hlouběji zamyslet. The End. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Vím je to server o filmu a měl by se hodnit pouze filmový zážitek, dojem, názor a to pak okomentovat, odborně, trefně, vtipně, nebu uplně blbě či trapně .Bohužel u tohoto seriálu ať dělám co dělám nemohu jinak, jeho posláním totiž bylo osvětlovat a převyprávět "po svém" komunistické zločiny nejhrubšího zrna. Přiznávám, že to bylo zabaleno velmi půvabně . Ale pod tímto obalem se skrývá obhajoba sprostých vražd a zločinů jenž se dopouštěli komunisté v Československu. A to je můj dojem a názor z tohoto seriálu. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nedívejte se na to jako na propagandu, ale prostě se jen a pouze bavte. Jen s tímhle přístupem dokážete tenhle seriál akceptovat alespoň do určité míry. Některé díly jsou vynikající, některé skoro nechutně trapné, ale seriál jako celek podle mne nelze jednoznačně zatratit. ()

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Český divák miluje své fízly. Ty bodré fízly z lidu, s laskavou tváří a korektním postojem i vysvětlením ke všem zásadním dějinným událostem v krušných časech za rokem 1948. Český divák bez svých fízlů nemůže žít. Protože svět fízlů, to je jedna velká pohádka – je tu jasné dobro, jasné zlo. Zlo, to jsou všichni krom fízlů z lidu. Odpudivý intelektuálové. Velkosedláci. Kulaci. Umělci. Pak jsou tu ještě méně dokonalí jedinci, ne zlí, ale prostě ne z řad VB. A ti dohromady tvoří svět, v němž vládne náš fízl z lidu. Jiří Sequens natočil ztělesněnou normalizaci – tvarem i obsahem. Pod tenkou krustou rádobydetektivek (jsou to vůbec detektivky, drazí znalci?) se ukrývá dobře formulovaná propaganda, servírovaná s buranským šarmem a neobyčejnou podbízivostí. Řemeslně dobré? Ale nenechte se vysmát. Hrozné! Řidké! Neumělé! Snad ještě hudební doprovod stojí za pochvalnou zmínku... Jenže český divák miluje své fízly a je mu jedno, že Major Zeman je prvotřídní propagandistický výkal, který při hlubším pohledu jeví až zvrhle systematické sklony k překucování reality. No, přeju vám dobrou chuť, fanoušci soudruha majora z lidu... Všimli jste si vlastně, o čem z poloviny je ona opěvovaná Studna? O mordu? Ále! Zkuste znovu... Co takhle o nekorektním postoji části socialistického národa k roku 1968? Přihořííívááá... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Komunistický seriál o komunistický skvělém majorovi, který všechno rozluští a žádný komunistický zločinec mu neuteče. To mě vážně nenadchlo..... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Ano je to nechutná propaganda, ale některé díly (hlavně ty kde je propagandy nejméně) jsou dost dobře koukatelné. Navíc je tu výkvět českých herců. Díly jako Studna, Strach či Kvadratura ženy jsou docela zajímavé. Ovšem je to spíše nostalgická záležitost pro ty, kteří zkoukli seriál ještě za normalizace. Jinak to NENÍ kvalitně udělaný seriál, jak se někdy říká - v mnohých dílech je nejen nechutný scénář, ale i pokulhávající řemeslo. ()

Radek99 odpad!

všechny recenze uživatele

Už Vladimír Iljič Lenin správně odhadl prognózu mediálního věku, když prohlásil, že film je nejdůležitější umění. Pochopily to nejen všechny diktátorské režimy, ale i mocní dnešního globálně spravovaného světa. Dejte lidem zábavu, pokud možno plebejskou, primitivní a lidovou, aby si lidé postupně sami utlumovali své mentální aktivity a odnaučili se myslet. Proto byl jak čas Protektorátu, tak i 50., 70, i 80. let minulého století, časem estrád, bezduchých filmových komedií a později stejně bezduché televizní zábavy. (Nejinak je tomu ale v komerční éře nejen filmového průmyslu dnes, málo se ptát a hodně kupovat, to nás učí komerční české (samozřejmě i světové) televize.) Když chcete ale lidem do vymytých mozků nepozorovaně voperovat implantát, který bude ovlivňovat jeho mozkové vlny směrem k politické pravdě, použijete propagandistickou sílu filmového média. Přepíšete historii. Změníte a upravíte fakta. Dobře to maskujete žánrovým balením, třeba detektivním. Povoláte do mediální zbraně hereckou a uměleckou špičku. Natočíte propagandistický seriál. Stvoříte postavu sympatického majora Zemana... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud neklidný otec Brůna a jiní... Já jsem malý komoušek, český Honza Brabeček. Vaše "pravda" časem zhyne, ta má stranou diktovaná, však v zapomnění neupadne! Třicetkrát vám jí předložím, stejněkrát vás přitom pobavím. Mimo jiné na Kubu zavítáme, i ve Studni se ochladíme. Elita herecká tu je, dějinné události zdatně kamufluje. Emigranti kradou, vraždí i lžou, na oprátku za to právem jdou. PRAVDU hlásám cestou jistou, už jsem velkým komunistou. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Asi nejkrásnější zvrácená podívaná, kterou můžeme díky našim všehoschopným televizním stanicím pozorovat zcela legálně. Občas u toho umírám, občas dostávám záchvaty agrese, vždy se však neskutečně bavím. Nejlepší ze všeho je určitě Štvanice, ve které jsou za prohnilého Pražského jara poctiví prokurátoři a kriminalisté zavrženíhodně perzekuováni, pronásledováni a doháněni k sebevraždám. Tucet mých předků, kteří v padesátých letech úpěli v kriminálech anebo byli alespoň okradeni znárodněním, by se mnou asi nesouhlasilo, ale tohle nemá chybu. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Nesnáším kriminálky a veškeré filmy, kde se objevuje detektiv. Nudí mne to. Pobaví mne horrory, sci-fi a katastrofické filmy. :-) ()

Subjektiv

všechny recenze uživatele

Propaganda minulého režimu je v tomto seriálu natolik zřetelná, ve většině případů navíc i poměrně nechutná, že těžko seriál hodnotit bez přihlédnutí k této složce. Pokud bychom od ní odhlédnout dokázali, asi bychom museli konstatovat, že kult Zemana je do značné míry oprávněný. Třebaže dnes už nás asi příliš neosloví, v té době divák chtivý detektivní seriálové zábavy neměl mnoho lepších možností. Nějaké však přece - na obrazovkách krátce poté zářili Bodie a Doyle, Dempsey a Makepeacová, z českých luhů a hájů detektývoval rada Vacátko. Takto se dívajíc, dal bych hvězdy ***, zvláště díky výborné hudbě. Propaganda však seriál prostupuje od začátku do konce a odhlédnout od ní nelze. Seriál šíří třídní nenávist ke kulakům, továrníkům, kléru, šlechtě, nacistům, ale i drobným živnostníkům, elitářké inteligenci, rozháraným umělcům či rockerům. Má svérazný pohled na skutečné události, jako byl třetí odboj, rok 1948 a především na rok 1968. Oslavuje dělníky, rolníky, SNB, STB, stranu. Buduje i socialistickou morálku, když ukazuje, kterak škodí drogy či jak velký majetek bere lidem štěstí. Moralizování, oslava práce, to mě nijak neuráží, ba i to SNB bych ještě jakž takž unesl. S tím zbytkem je to už povážlivě horší. Za propagandu bych musel udělit odpad! Mohl bych dát průměrné * až ** hvězdy, ale raději se hodnocení vzdám. Průměrovat jablka s hruškami se totiž nemá. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama