Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele Wacoslav1 k tomuto seriálu (31)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

Tenhle serial si pridomek kultovni nevyslouzil jen tak pro nic za nic a komentare typu je to komunisticky zverstvo a proto je to sracka proste neberu to je blbost ja nejsem doprava ani doleva hodnotim filmovou kvalitu ktera je nepopiratelna Sequens proste umel a ja natvrdo rikam ze pet hvezd neni jenom za to ze nektery dily byly slaby a ja hodnotim serial jako celek jinak k ty propagande na serialu mne nejvic bavi konfrontace se skutecnosti kdyz clovek vi jak to bylo doopravdy a muze si srovnat jak to vypraveli soudruzi a lidi to tu zrali to mne dostava ale mimochodem nektery dily jsou cistokrevny kriminalky ktere nemaji s politikou co delat a nektery dily jsou i dost akcni moje nej urcite Vyznavaci ohne za fasouna Munzara rubinove krize skvela akce v utajeni proti banderovcum v honu na lisku zase Zeman zpunktuje vitezny unor bestie je skvela detektivka stejne jako strach z nezapomenutelnym psychopatem Vinklarem kvadratura zeny pak nasazuje latku opravdu vysoko po krimi strance stejne jako tatranske pastorale o studne netreba mluvit kdo by neznal ponekud neklidneho otce se sekyrou v ruce ktery se divne kyval a usmival rukojmi v bela vista je pak solidni pocin o dobrodruzny film a uletem samotnym pro sebe sou mimikry a v nich sjetej Labus s Vlachem co si slehne a pak unese letadlo no a abych nezapomnel na ty dily na objednavku tak bezesporu nejvetsi prevypravenej narez v komunistickym stylu je vrah se skryva v poli kde mne dostalo jak neukazali ten uplny konec proste jenom vzdejte se jste obkliceni a hotovo oni ho ani ukazat nemohli protoze vime jak to bylo stb zlikvidovala vlastni lidi aby podnitila strach a udelala z naroda poslusny ovce a bezkonkurencni ulet je stvanice tam sem Zemanovy neuveritelne fandil aby to tem protisocialistyckym hajzlum v cele z arogantnim Stepankem nandal jinak abych nezapomnel Zeman mel smysl pro ultradrsny humor a serial je doslova nacpany traskavymi hlaskami moje nejoblibenejsi pochazi z rukojmi v bela vista Zeman mluvi z manzelkou zavrazdeneho a ta mu povida muj muz si umel vydelat penize patril mezi lidi kterym se rikalo stistko a Zeman na to stistko... tak tohle stistko ted lezi na prosekture protoze ho nekdo umlatil francouzkym klicem no ja nevim jak vy mila pani ale ja si stesti predstavuju trochu jinak...jsou tu i samozrejmne slabsi dily za moc nestoji medirytina romance o nenapadne pani treti housle to byla vylozene parodie a klauni jsou taky blbost nicmene klady prevazujou a ja se nebojim tam ty ctyri hvezdy napali a vam co jste tu s tim byli tak rychle hotovy vzkazuju jenom jednostejne v prachu lehnete a cervi se rozlezou ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

Já přeci musím vědět kdo mi zabil tátu! Podařený úvod do kultovního seriálu ve kterém Zeman po návratu z koncentračního tábora na vlastí pěst pátrá po vrahovi svého otce. Ano uznávám některé výtky tady. Návrat až moc dobře vypadajících koncentráčníků je úsměvný a Brabec tu opravu nevypadá na 20 let. Pochopitelně, že pachatelem ohavného zločinu je představitel buržoazie a podnikatel který klidně zákeřně práskne zasloužilého komunistu a pak se mu ještě nestydí přijít na pohřeb, ale čert to vem to patří k věci a budete li to akceptovat tady, tak bez úhony zvládnete i další díly. Tenhle má velké tempo pořád se v něm něco děje a tohle přímočaré vyšetřování mě baví víc a přijde mi reálnější než mnohé detektivní fikce. Rozhodně povedené řemeslo!85% ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

Ta ta tabák dáš? Můj asi nejoblíbenější díl z celého seriálu. Perfektně ponurá místy až hororová atmosféra dokreslená hutným hudebním podmazem od Zdeňka Lišky. Zeman se činí, ale v tomto díle ho zcela zastínil Luděk Munzar a jeho geniálně přesný a znepokojivý výkon v roli fanatického nacisty. Pokud chce někdo i v tomhle díle hledat propagandu, tak ať si poslouží já tady žádnou neviděl. Dostal jsem jenom perfektní filmařské řemeslo plné strhujícího napětí jaké už se dnes netočí. Závěrečná akční scéna je taky celkem podařená a člověk má opravdu fajn pocit když se ti hnusní esesáci z republiky nedostanou. A poučení na závěr? Nikotin je sice jed, ale jsou chvíle kdy může zachránit život. Jeden z dílů které znám nazpaměť, ale rád se na něj kdykoliv podívám znovu. S propagandou se můžete jít bodnout. Kdo chce chyby si vždy najde.100% ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

Zatracená zlodějina dva roky po válce a kam jsme to dotáhli? Tentokrát trochu slabší díl zaviněný ne až tak zajímavým případem, ale zase poprvé nastupuje na scénu můj oblíbenec sympaťák Jirka Hradec. K nadprůměrnému hodnocení určitě dopomůže opět perfektní atmosférická Liškova hudba a celkem solidně natočená nehoda sanitky. Martin Růžek je tu taky naprosto přesný. Jenom souhlasím s názorem, že Zeman tu moc sympatický není a se svým smyslem pro pořádek to trochu přehání, ale budiž. Dá se to vidět.60% ()

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

Mě nemusíš poučovat osmičko. Moje číslo je jedenáct! Jedenáctka slyšíš?! Mezi námi je rozdíl a ty se budeš podle toho taky chovat. Já budu dodržovat zásady štábu, protože v tuhle chvíli víš víc než já, ale jinak mě budeš poslouchat a držet hubu! Rozumíš? Držet hubu! Další z top dílů kde Honzu Zemana i když je v hlavní roli tak trochu zastiňuje další perfektní záporák tentokrát v podání Petra Haničince. Se zdejšími propagandistickými výtkami opět nesouhlasím. Že církev chtěla vždycky nakrást co se dá je věc známá a Banderovci byli pěkná chátra která se při přechodech tehdejšího Československa neštítila bezostyšně vraždit naše obyvatelstvo, aby vyvolali strach a kdo chce tvrdit něco jiného, tak by si měl nastudovat historii. Každopádně opět svižný, napínavý a po všech stránkách zručně natočený díl i se dvěmi slušnými přestřelkami a top momentem pro Miloše Williga v rámci celého seriálu. Jenom ty bitky Honzovi Zemanovi moc nejdou a dostal zde slušně naloženo.95% ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

Von to nebyl hajnej ani fajt byl to zatracenej policajt! Úvodní kočkování mezi Brabcem a Olivou nemá chybu. Pak na scénu nastupuje můj oblíbenec Brzobohatý jako úskočný Pavel Bláha. Ano souhlasím vlastně se tu nic nevyšetřuje o žádný kriminální případ se tu vlastně nejedná v hlavní roli je politika, tak proč hodnotím, tak jak hodnotím? No pro mě je tenhle z dílů jedním z vrcholných guilty pleasure celého seriálu a i když je to tak trochu úlet, tak udělat z Honzy Zemana zachránce vítězného února je perfektní tah a i když pravda je v tomto případě poněkud jiná, tak mi to nijak zásadně nevadí a platí, že jsem se výborně bavil.90% ()

Bestie (1975) (S01E06) 

Víte kolik lidí ještě stále bohatých posedlých touhou dostat se ven tu je? Dali by to za to všechno a nějaký Bestii i svůj život. Ale ona tu je žije mezi nimi předstírá účast s jejich osudem a pak je nemilosrdně vraždí. Případ Pilčík je mezi nadšenci do skutečných kriminálních příběhů hodně známý a souhlasím, že až úplně do detailu jít filmaři nemohli, ale i tak se jim povedlo stvořit perfektní atmosférickou kriminálku s minimem ideologie, protože tohle prostě byla drsná realita. Atmosféra Šumavských bažin je pak skvostná jde z ní mráz po zádech a po pravdě nechtěl bych na Kyliánce čekat na strejčka aby mě pak místo do reichu zavedl do bažin. Honzův opravdu první významný kriminální případ i když on sám je tu opět tak trochu ve stínu lépe zahraných postav. Potěší určitě především menší , ale výživné role pro mistry Filipovského s Kopeckým a taky záporná skvadra je tu dobře zahraná. Hlavně pak ocením, že předloha se již zmíněného skutečného případu celkem věrně drží a finále s pronásledováním v bažinách nemá chybu. Takže určitě bezesporu další z velmi vydařených dílů.95% ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

Řekněte mi co je na těch lístcích zvláštního? No asi, že pěkně voní po lipovém květu... Jeden ze slabších případů, ale pro vývoj seriálu celkem důležitý, protože zde Zeman pozná svou budoucí ženu trochu prostoduchou, ale to nevadí. Tempo tu pak není nijak strhující, ale zase aspoň i zde se filmaři drželi skutečného krimi příběhu a finále v bytě báby kořenářky je nezapomenutelné a zvedá tento díl do průměru.50% ()

Strach (1975) (S01E08) 

Máš strach viď? Nelži máš strach, protože seš zbabělej esenbák kterej nic nemůže! Nic! Rozumíš? Dokonale psychopatickej Vinklář mě svého času budil ze sna a ani po letech jeho výkon neztrácí nic ze své působivosti. Jinak co se týče kontroverzí okolo tohoto dílu který je evidentně inspirovaný případem bratří Mašínů, tak nepopírám, že tu jsou vykresleni, tak trochu jako karikatury a možná, že to je přehnaný, ale mě to nepřekáží, protože na rovinu pro mě to nejsou žádní odbojáři a hnusný zbabělý vrah který podřízne svázanýho chlapa pro mě zůstává hnusným zbabělým vrahem a je jedno jakými ideály se zaštítí. Jinak spousta historických faktů tady opět celkem sedí jenom pravda ten konec je možná zbytečně upravený, tak aby z něj byl triumf státní bezpečnosti, protože všichni víme, že to takhle nebylo. Na druhou stranu chápu, že v době kdy to bylo natočeno, tak se nemohlo jenom tak přiznat, že vrazi se na hranicích prostříleli a foukli za kopečky, takže téhle úpravě dokážu porozumět. Honza to nakonec celý rozsekne i když pachatelé se v tomto případě vesměs usvědčí sami a na konci se dočká narození potomka a oko nejednoho fanouška Zemanovce, tak nezůstane suché.100% ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

Tady to bude si pěkně starý. Dobrá knajpa. Dobrý děvky. No... Taky starý! První díl tak trochu o Zemanovi bez Zemana. To, že tu v podstatě nic nevyřeší bych zase až tolik nekritizoval, protože na tento díl navazují další ve kterých se to teprve rozsekne. Fakt je, že Honza je tu dost upozaděnej a tak je to spíš o Jelínkovi a o návratu Brzobohatého do staré vlasti. Jinak řemeslně pořád slušné a ani mi zase tolik ty díly se špionážní tématikou nevadí, ale je fakt, že ty čistě kriminalistické mám radši, takže tentokrát jenom za tři.65% ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

Jménem národního demokratického odboje... Ke zdi! Jaká byla skutečná pravda v případu Babice už se asi nikdy nedozvíme. Já byl tak jako většina přesvědčený o tom, že se jednalo o akci státní bezpečnosti, ale ve světle některých dalších informací už si tím tak jistý nejsem. Škoda toho trochu useknutého konce který těmto spekulacím jenom nahrává, ale asi je fakt, že nic nebude úplně černobílé, takže těžko soudit... Samotný díl si pak drží úroveň řemeslné kvality nastavené pro celou první sérii tohoto seriálu která i přes některé slabší díly je asi nejvíc podařená. Jinak souhlasím, že tady to až tak není o soudruzích a záškodnících, ale veškerý prostor si zde pro sebe krade Vilém Besser který exceluje kdykoliv je na scéně. Takže jak to opravdu bylo nebo nebylo teď ponechme stranou, ale jako zakončení první řady je to určitě vydařená záležitost.80% ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

Proč mě sem vůbec vozili do týhle země? Co já tu můžu dělat? Jenom skrývat ten svůj blbej ksicht kterej zná každej esenbák v týhle svatý díře! Bláha opět na scéně a jeho úloha je po pravdě trochu nejasná, ale možná, že to byla snaha jak ukázat, že neschopné západní rozvědky nemůžou rozbít socialistický řád, protože jenom agent překročí hranice, tak už je jednou rukou v klepetech. Každopádně je fajn, že za vraždou kněze která se zde vyšetřuje nakonec není žádné politické pozadí, ale jedná se o běžnou loupežnou vraždu. Takže v rámci druhé řady se jedná o jeden z těch podařenějších dílů, ale zamrzí malý prostor pro Honzu Zemana. Nicméně Jelínek a jeho zrušení církevního řádu je rulez! To bez debat a přidává i tu čtvrtou hvězdu.70% ()

Kleště (1976) (S02E02) 

Vy jste měl a pořád máte divný představy o tomhle světě. Ona je měla taky a doplatila na to. Tam kde skončila Křížová cesta pokračují Kleště. Rozhodně lze souhlasit s tím, že je to jeden z dílů s nejvýraznějším Liškovým hudebním motivem a řemeslně pořád na úrovni i když ten výsledek údajné plastické operace Bláhy je poněkud úsměvný. Každopádně když se Honza Zeman objeví až v druhé půlce a jeho postava tu vlastně není vůbec důležitá, tak je něco špatně. Co naplat, takže tentokrát jenom průměr.55% ()

Romance o nenápadné paní (1976) (S02E03) 

18 tisíc taková lapálie no to já už dávno nedělám. I tento díl je sice inspirovaný skutečným případem, ale po všech těch vraždách sabotážích a honění diverzantů je tohle pátrání po tom kdo rozkradl jízdenky a rychlíkové příplatky a navlekl to celé na krk jedné hodné nenápadné paní trochu nuda a Zemanova afektovaná manželka to nevytrhne. Jeden z těch slabších dílů a tady už to na tři hvězdy nebude.45% ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) 

Přišel jsem ti jenom říct, že jsem nezapomněl na osmačtyřicátej, tak si mě teď naposledy prohlídni, aby jsi věděl jak vypadá střelec! Mě se náhodou nekompromisní likvidace Pavla Bláhy docela líbila. Někdo tu podotknul, že takhle neumírá výrazná postava no je otázkou o jak významnou postavu se v tomto případě jedná když vlastně po svém návratu do Československa nedosáhnul ničeho a pak se diví, že ho po jeho (ne)proměně Zeman hned poznal, ale čert to vem. Tenhle díl je hodně osobní a i když patřím mezi ty kteří Honzovu první manželku moc nemuseli tak takovéhle razantní ukončení této postavy jsem tedy nečekal.75% ()

Kvadratura ženy (1976) (S02E05) 

Proč mi ukazujete takovou hrůzu? Nebo to má bejt paní Truhlářová? Proboha kdo jí to udělal... Zeman truchlí za mrtvou manželku, ale musí se vrátit do služby, protože tohle může rozseknout jenom on a tak se mezi ním a na první pohled ne moc bystrým, ale o to víc rafinovaným pachatelem rozehrává hra na kočku a myš. Skutečný případ mám poměrně dobře nastudovaný a autoři se ho věrně drží, takže tu máme poctivou a hutnou kriminálku s nepříjemnou atmosférou a bez politiky. Určitě nejlepší díl celé druhé série.100% ()

Dáma s erbem (1976) (S02E06) 

Tati a co je to vlastně to staropanenství? Přeměna Zemana na šaramantního flirtujícího Jamese Bonda je zajímavý tah a aspoň tu konečně máme nějaký díl který stojí a padá na Brabcovi který tu podal odlehčený výkon, ale zároveň neztratil nic ze svých kriminalistických schopností. Politické pozadí tohoto dílu jako obvykle řešit nehodlám, ale fakt je, že šlechta se vždy měla jako v bavlnce zatím co její poddaní chcípali hlady, takže proč je trochu neočernit. Důvod proč dávám tentokrát jen za tři je ten, že mimo toho co jsem zmínil není už tenhle díl ničím speciální a má i své hluché pasáže a ani hudební motiv není tentokrát moc výrazný takže dávám 65% ()

Prokleté dědictví (1976) (S02E07) 

Jestli sis přišel vypůjčit holící strojek kterej pravidelně zapomínáš doma, tak pojedeš po těhlech schodech dolů jako namydlenej blesk! Souhlasím, že se jedná o druhý nejlepší díl v rámci druhé řady. Politika nikde a Zeman musí vyřešit zajímavý a čistě kriminalistický případ. Atmosféra dolů a kališť zajímavá. Vedlejší postavy opět kvalitně obsazené plus závěrečné napínavé finále a Zemanova mini romance. Hvězdu dolů jen za tu tentokrát poněkud šílenou experimentální elektronickou hudbu a to jinak Lišku můžu.90% ()

Bílé linky (1976) (S02E08) 

Tak pojďte vy syčáci ukážu vám jak se pereme u nás v Kateřinský hoře! Roztomile naivní špionská zábava která má, ale určitě pár podařených momentů ať už je to bitka v metru, přestřelka v baru nebo závěrečná honička. Jenom škoda, že jak tu bylo trefně podotknuto, tak je to další případ který se Honzy Zemana až tak úplně netýká a tak i přes jistou nepopíratelnou zábavnost tohoto dílu dám jen lehce nadprůměrné hodnocení, ale je zase fajn jako fanoušek podobných kousků ze západní strany vidět to pohledem té druhé to zase jo.60% ()

Třetí housle (1976) (S02E09) 

Co je to za bláznivej psí spolek? Třetí housle se snaží jít na to zgruntu jinak a možná i trochu polidštit příslušníky SNB takže tento případ ve kterém se Zeman žení je pojat jako bláznivá krimi komedie. Zajímavý tah, občas je to i vtipné, ale občas taky trapné. Výsledek tak vidím neutrálně, ale díky za poučení, že ti všiví Němci k nám jezdí obchodovat s čokly a načerno měnit prachy, to se pak jeden nemůže ani v klidu oženit.50% ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama