Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (34)

Třicet případů majora Zemana (1974) 

"Já Ti vraha najdu. Jde jenom o to, aby vy jste našli toho, koho bolí hlava a kdo touží po tomhle aspirinu." Honza Zeman statečně hájil mé právo být pohodlně zaměstnán a nemuset dřít pro zisk imperialistického jednotlivce. Vydržel to až do důchodu, ale pak už nenašel nástupce. Doba se změnila a jelikož dějiny píší vítězové, tak "pravdivý" seriál se po roce 1989 stal lživým. Nový vítěz zkrátka určil novou pravdu. Mne však žádné tendenční pravdy nezajímají a dívám se na Zemana jako na poměrně přesnej odraz doby, ve který jsem žil a kdykoli náhodně zaslechnu známou znělku, tak v tom Honzu nenechávám samotnýho s těma imperialistickejma zmetkama. ()

Série 1 (1974) (S01) 

V 1. sérii Honzovy policejní kariéry jsem byl spokojen zejména s díly, ve kterých se neznárodňovalo, nebudovalo se JZD a nezdůrazňovala se vedoucí úloha strany. Zejména Vyznavači ohně a Bestie byly vynikající epizody. ()

Smrt u jezera (1974) (S01E01) 

"Je nás tady pět a půl a lumpáren na fůry." Četníci na vyšetřování vraždy nemají schopnosti, Okresní pátračka zase chuť a tak se sabotér Říšského válečného hospodářství, slévač a fotograf Honza Zeman vydal po stopách vraha svého otce sám. Pro mě to bylo poměrně zdařilé vykreslení poválečné doby, ve které se v každé domácnosti našla nějaká ta zbraň a hříchy minulosti začaly vylézat na povrch. Ale hlavně to mělo napětí a atmosféru, takže přihlášku k SNB na stůl a hurá na ně! ()

Vyznavači ohně (1974) (S01E02) 

"Velkorysost k obětem války je výsadou ušlechtilých." Čekatel SNB Jan Zeman si přijel vysloužit svůj první metál do kraje plného Čechů, Němců, Čechoněmců a samozřejmě Němcočechů. Mě to s ním hodně bavilo, ale představa, že bych si to s ním mohl vyměnit se mi vůbec nelíbila. Ale pak jsem si vzpomněl na to, že bych si asi na chvilku zakolaboroval a bylo by to alles richtig. Jenže Honza se nedal, hrdě plivl zrádci do tváře a já jsem s ním ty falešné chovance odhalil už nejméně podesáté. ()

Loupež sladkého "I" (1974) (S01E03) 

"Víš co dneska platí cukráři na černým trhu za jednu ampuli? 500 korun." Tak rok 1947 evidentně nebyl pro peněženky cukrovkářů příliš příznivý. Takže hurá po stopě zmizelého inzulínu, ať to tomu zdravotnickému personálu, recepčním a pracovníkům ministerstva neprojde. Mě to tedy vždycky bavilo, což tentokrát zajistili zejména směšně joggující Zeman a obšourník Hradec. ()

Rubínové kříže (1975) (S01E04) 

"Opatrně, chlapci, náklad je háklivej. Uklouznutí se trestá smrtí." Ještěže Šestka Kleiber měla smysl pro humor, když Osmička Mauer ani falešná Jedenáctka Lipinski ho neměli. I když úvodní jízda Zemana s Hradcem na dvojkoni jistou zábavnost nepostrádala. Ale tady šlo o vážnou věc, protože proradná církev chtěla zachránit své nakradené majetky, čemuž Honza statečně zabránil až do příchodu proradného vyslance pekla zvaného Kalousek. I ten si však musel počkat na to, až bude Honza v důchodu, protože jinak by s církevními restitucemi neměl šanci. ()

Hon na lišku (1975) (S01E05) 

"Dobrej policajt nemá nikdy po službě." Tak nám Honza zahájil druhou vlnu znárodňování majetku a odnesla to Čadkova zbrojovka. To přece dá rozum, že ty zbraní patří dělníkům, když je vyrobili. I když neměl by z toho továrník taky něco mít, když postavil továrnu, koupil stroje, dával dělníkům výplaty a zajistil zakázky? Optikou Honzy Zemana nemá nárok na nic a já musím s politováním konstatovat, že tady si moc nerozumíme. Tohle je prostě moc politické, málo kriminální a aby těch negativ nebylo málo, tak k tomu zpívá Pepíček Zíma. ()

Bestie (1975) (S01E06) 

"Zákony této republiky chrání před bestiemi i ty, kteří nás nenávidí." Tak vraždící převaděči patří k tomu nejlepšímu, co kdy Honza vyšetřoval. Samozřejmě se přitom trošku moralizovalo o těch, co nechtěli být znárodněni a prchali se svými majetky za kopečky, aby se napojili na zahraniční špionážní centrály, ale pro mne je podstatou vyšetřování a mimořádně zábavné postavy zubaře Houdka a překupníka Kloce. S těmito aspekty jsem naprosto spokojen. ()

Mědirytina (1975) (S01E07) 

"Venkovskej člověk praští králíka a lístky prodá." Tak se údajně přichází k potravinovým lístkům a Honza to musí vyšetřit, rozkrýt a odhalit. Jenže taky se musí vyštramákovat do nejslušivější uniformy, decentně zneužít pravomoci veřejného činitele a svést soudružku učitelku. Je to celkem makačka, ale mně se mezi všemi těmi nepoctivými imperialistickými živly, tedy stánkaři, řezníky i bankovními úředníky, vždycky líbilo a zpívala mi k tomu Hana Hegerová, takže za mě tradičně spokojenost. ()

Strach (1975) (S01E08) 

"Víš, na co jsem přišel? Že ten jejich stát je organizace tak složitá, že stačí deset dvacet pořádnejch chlapů s pistolema, ze kterejch se nebojej vystřelit a stát je jejich." Pro někoho jsou bratři Mašinové hrdinní bojovníci proti komunistům a pro mě jsou to vrazi. Kdyby se proti nim tehdy statečně postavil samotný nastávající tatínek Honza Zeman, tak by jim jistě názorně předvedl, kterak by zatočil s tím imperialistickým šmejdem a ochránil přitom svou socialistickou vlast. Takhle to proti nim musel uhrát alespoň v seriálu a přestože toho vyšetřování tam zase tak moc není, tak jisté napětí to určitě nepostrádalo. ()

Loď do Hamburku (1975) (S01E09) 

"Já Ti vraha najdu. Jde jenom o to, aby vy jste našli toho, koho bolí hlava a kdo touží po tomhle aspirinu." Nechci být nějaký hnidopich, ale Honza vraha lodníka Berky nevypátral, tudíž vraždu nevyřešil a já si tady poznamenávám jeden restík. Ovšem návrat agenta Bláhy do vlasti se vydařil, legendární nemravnost západních lehkých děvčat byla vykreslena dokonale a nadržená Vlastička byla prostě vynikající. Ale píšu si ... zatím nevyřešil. ()

Vrah se skrývá v poli (1975) (S01E10) 

"Sepište protokol, pošlete pro pívo a já Vám to podepíšu, ať se netrápíme v tomhle horku." Švejkující kulak Eman rozhodně byl tím nejvtipnějším občanem Plánice. Taky mě bavilo vyloženě směšné obklíčení stohu a láteření komunisty, předsedy stranické organizace, že jeho žena chodí posluhovat na faru. Ale ten zbytek byl hodně mrazivý a kdyby tolik nepropagoval JZD a vedoucí úlohu strany, tak bych mu dal i tu pátou hvězdu. Já jsem totiž v roce 1951 v Babicích nebyl a tak opravdu nemám jistotu, zda atentátník Malý byl vyslán komunisty, kapitalisty nebo jednal na vlastní triko. Před léty byla "pravda" na jedné straně, nyní je na druhé straně, ale vždycky se jedná o stranu aktuálních vítězů politického boje a těm já ze zásady nevěřím. ()

Série 2 (1976) (S02) 

Druhá série trampot a dovádění kriminalisty Zemana byla výrazně slabší než ta první. Jednak se v ní objevily debilní situační komentáře již v úvodní znělce, ale hlavně s výjimkou Křížové cesty a Dámy s erbem mi ty případy připadaly průměrné. Výjimkou byla ještě špionážní minisérie White Lines, protože v Západním Německu Honza nedostal skoro žádný prostor a vždycky se to tam vymlátilo bez jeho přičinění. A já chci víc Honzy, který ochrání můj klidný spánek. ()

Křížová cesta (1976) (S02E01) 

"Boží prozřetelnost určila mě, abych viděl člověka, který ukládal tuto obálku do úkrytu. A určila mě, abych rozhodl následnost činu." A taky postavila farářovu hlavu do cesty svícnu, takže Honza Zeman mohl vyrazit vyšetřovat mezi věřící na venkov. Já jsem mu to tedy nezáviděl, protože já bych určitě nedokázal rozlousknout, kdo je opilec, kdo muzikant, kdo gigolo, kdo abatyše, kdo agent a kdo vrah. Mě to tradičně bavilo a to zejména ve chvíli, kdy Jirka Hradec zrušil církevní řád na základě toho, že sestra Marie vystoupila z řady a omdlela. ()

Kleště (1976) (S02E02) 

"Já bych si ten ksicht rozškrábal, kdybych se k němu dostal." Tak to máme půl dílu věnovaného Bláhově proměně a divadlu a až v poslední třetině konečně nastupuje Honza, aby konečně vyřešil vraždu lodníka Berky z 9. dílu. Poznamenávám si, že vyřešil, ale co ty další vraždy? Čadkovou asi vyřešil, jestli jsem to dobře pochopil, ale Igorovu a Honsovu? No dobře, padouchy s touhou zdrhnout za kopečky není třeba se zabývat, takže je automaticky připíšeme na Bláhův účet. Ale já jsem si od těch Varů sliboval přece jen o něco víc. ()

Romance o nenápadné paní (1976) (S02E03) 

"Já myslím, že se nám ta slavná Vondrova prohazovačka z křídla na centr začíná zajímavě rozvíjet." Škoda, že toho fotbalu nebylo víc a spíš se o něm jen povídalo. Ale kdo by se zajímal o fotbal, když jsou ve hře zpronevěřené rychlíkové příplatky. Mne tedy tato hospodářská zlodějina nijak zvlášť nebavila a zejména paní učitelka Zemanová mi byla hrozně nepříjemná, ale viděl jsem i klady. Ten první byl v kráse paní Maxové, dříve Hroudové, předtím Svačinové a původně snad Junkové, druhý představoval vychytralý staršina Malina a jednoznačným vítězem sympaťáka tohoto dílu byl architekt Máca, jehož porovnávací popis prodavaček v podobě gotických linií a kredenciózního typu pozdního baroka byl prostě vynikající. ()

Konec velké šance (1976) (S02E04) 

"Doba střelců skončila." Ještě neskončila, protože kapitána Zemana čeká legendární pistolnický souboj s agentem Bláhou. Ale předtím se musí Bláha vyléčit, zacestovat si a taky zasexovat, což mě trošku nudilo, ale nadržený módní znalec Jirka Hradec mě pobavil a zmínka o Mzdě strachu zase potěšila. ()

Kvadratura ženy (1976) (S02E05) 

"Mně ten chlap připadá tak naivní, tak strašně naivní, že cejtím, jak je nebezpečnej." Tak tomu říkám kriminalistický čich. Já bych se tedy po stopě foxteriéra nedokázal vydat s takovou zarputilostí jako kapitán Zeman, ale zase bych na své kolegy, nyní tedy spíše bráchy, neštěkal jako on. Pro mě je Kvadratura ženy zkrátka takovým tím detektivováním, které díky bezhlavé mrtvole vypadá hrozně rafinovaně, ale ve skutečnosti je na něm zajímá pouze postava správce jezu Dejmka, který mne svým předvídáním otázek docela pobavil. ()

Dáma s erbem (1976) (S02E06) 

"Tančíte nádherně, Kateřino z Laubringenu." Gentleman Souček ze Strojimportu tentokrát zahrál na šlechtickou notu tak dokonale, že by jeho inkognito mohl odhalit snad jen klaun z varieté. Jenže ho neodhalil a ještě mě přitom pobavil humpoláckým chováním a fantastickou němčinou. Takže kam se hrabou všichni ti feudálové, zloději a překupníci na brilantního antropologa Honzu Zemana? ()

Prokleté dědictví (1976) (S02E07) 

"Ten mládenec má, mírně řečeno, spodní hranici IQ. Takoví jsou nejhorší. Jejich primitivismus je bez zábran. Může vést až k rafinovanosti." Musím uznat, že výslech dementa Drábka byl naprosto vynikající a výběr kriminálníků Ledvinky, Rusňáka a Gargely snad ani nemohl být lepší. Ovšem inkognito dvou detektivů v provozu továrny balancovalo na hranici debility. Nicméně kpt. Zeman ze Švermových závodů a por. Stejskal z První brněnské strojírny se tím prošaškovali bez ztráty hodnosti. Také mne zaujalo Zemanovo cudné dvoření Blance, zakončené odvážnou erotickou scénou - pusou na čelo. A abych nezapomněl, tak tím nejhorším byla tentokrát hudba, protože ta "symfonie" v kališti mi prostě trhala uši. ()

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama