Reklama

Reklama

Československo, (1974–1975), 9 h 49 min (Minutáž: 52–66 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, František Němec, Miloš Willig, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Pavla Maršálková, Josef Beyvl, Jiří Bruder, Vlastimil Čaněk, Jaroslav Cmíral (více)
(další profese)

Epizody(10)

Recenze (10)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria televízneho kriminálneho seriálu "Tridsať prípadov majora Zemana" obsahuje desať prípadov z rokov 1945 až 1953. Jej súčasťou sú epizódy: 1. "Smrť pri jazere" (1945), 2. "Vyznávača ohňa" (1946), 3. "Lúpež sladkého I" (1947), 4. "Rubínové kríže" (1947), 5. "Hon na líšku" (1948), 6. "Beštia" (1948), 7. "Medirytina" (1950), 8. "Strach" (1951), 9. "Loď do Hamburgu" (1952), 10. "Vrah sa skrýva v poli" (1953). ** ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je legrační, jak se v tomhle seriálu proplétají díly ryze kriminalistické a díly s politickým podtextem pod taktovkou silného tria Willig, Němec a jejich výkonné paže Hradce. Pokud někdo kritizuje dnešní detektivky a poukazuje ne nesmysly v nich, tady by si zgustnul. STB se dělila na řadu části (v čase se to měnilo) a podrobně to lze dohledat třeba docela přehledně na stránkách Ústavu paměti národa. Měla přes deset tisíc příslušníků ve služebním poměru a podle období další desetitisíce "pomocníků". Tady akci, která spadá do pravomocí a náplně řeší ti samí lidé, kteří jinde představují kontrarozvědku. Co dodat. Už jsme to sem někam jednou psal, ale kriminalisté se rozhodně neměli s estébáky rádi, byli přitom pod jejich dohledem (viz. "pražský Maigret" plk. Kalivoda, ale podobně vyprávěli v médiích i jiní kriminalisté, kdy jim STB ztěžovala práci při hledání spartakiádního vraha (aby nedošlo k narušení této masové oslavy režimu) nebo např. nálezce relikviáře svatého Maura plk. Maryška, kdy se naopak soudruzi od STB snažili ve spolupráci se zahraničním obchodem třetí nejvzácnější a nejdražší hmotnou památku zašmelit bez ohledu na jejich cenu. A vůbec jim nevadilo, že si to objednala rodina, které relikviář původně patřil a která kolaborovala bez všech pochyb s nacisty ještě před Mnichovem. To by byl nakonec námět pro dnešní film jako hrom... ()

Reklama

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Zatracená zlodějina. Dva roky po válce a kam sme to dotáhli. Pořád jenom vykrikujou na plnou hubu o svobodě a... Republice více práce, to je naše agitace, no. Němce sme vyhnali, dělat nemá kdo. A slušný lidi takhle! Čím hloub, tím líp. A žádný pískání nahlas." ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V 1. sérii Honzovy policejní kariéry jsem byl spokojen zejména s díly, ve kterých se neznárodňovalo, nebudovalo se JZD a nezdůrazňovala se vedoucí úloha strany. Zejména Vyznavači ohně a Bestie byly vynikající epizody. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak mám za sebou první sérii tohoto seriálu a musím říct, že chápu jak ty kterým se Zeman a jeho případy líbí, tak i ty, jenž tvůrce nenávidí za překrucování fakt a zkreslování jednotlivých případů k obrazu svému a spokojenosti strany. Našlo se tu však několik docela povedených dílů a stejně tak i několik opravdu nevydařených a nudných. Za vůbec nejlepší považuji u této série díl Bestie…Tak hurá na druhou… ()

Galerie (25)

Zajímavosti (85)

  • Lietadlo, ktorým na záver unikne nadporučík Bláha je československé Aero Ae-145. V čase, keď sa odohráva dej epizódy (február 1948) ešte lietal len prvý prototyp jeho predchodcu Ae-45. Lietadlo je štvormiestne a bez toho, aby vystúpil pilot, sa do neho nedá nastúpiť. Okienko, ktorým sa Bláha pozerá von sa nedá otvoriť, je pevné. (Fredy.Tukot)
  • Točilo se v Praze Bubenči, Břevnově, Zbraslavi a Dejvicích. „Liščí doupě“ se filmovalo na hradě Hasištejn. (sator)
  • Doktor Knapp (Martin Růžek) v momentě, kdy ho navštíví zdravotní sestra Dáša Krčmová (Alena Vránová), má na hrudi položený časopis „Sports Illustrated“ z 3. května 1965, přestože se případ odehrává v roce 1947. (Krakonos123)

Reklama

Reklama