Nemocný Bláha chce pryč z republiky a sejde se kvůli tomu s britským obchodním zástupcem a rezidentem západní tajné služby Hacklem (Jiří Holý). Ten mu slíbí zajistit odjezd a prozatímní azyl v jedné chatě. Nemocný Bláha úkryt opouští a vyčerpaný se hroutí do příkopu u silnice, kde jej najde starší žena (Jana Dítětová) a odveze k sobě domů. Bláha se zotaví, využije situace, kdy žena opustí domov, uteče a před nelegálním útěkem z republiky vyhledá Zemana, aby se mu pomstil. Do jeho výstřelu však vstoupí Zemana žena, čímž svému muži zachrání život a sama těžce raněna později umírá. Zeman Bláhu po nedlouhém pronásledování zastřelí. Hackl opouští Československo a netuší, že jeho milenku (Regina Rázlová), jedoucí s ním, získal Kalina ke spolupráci s Bezpečností... Zdroj: Kniha Daniela Růžičky: Major Zeman – propaganda nebo krimi? (oficiální text distributora)

(více)

subic

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rok 1957. A zase ten Bláha, ale tentokrát už naposledy, na konci dílu udělá z Honzy Zemana vdovce. Obchodní zástupce v textilu a agent Hakl tu jezdí v tehdy novinkovém parádním Citroenu DS. A miniroličku tu má i mladý rejža Jiří Adamec jako řidič kamionu, který tu na konci odveze Hakla do Německa a s ním i budoucí agentku Hanku Bízovou. ()

Kakho-oto

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nepřátelé komunistů zlikvidovali policistovi a komunistovi Zemanovi nejen otce, ale i první manželku. Vrahem Lídy Zemanové nemohl být nikdo jiný než Pavel Bláha, který byl v Československu nelegálně dlouhých pět let, aniž by dosáhl nějakého úspěchu. Tvůrci cílili na city diváků, kterým měl Bláha připadnout jako nanejvýše odporný a zákeřný jedinec. Podle toho, co jsem četl, se jim to moc nepovedlo. Nedivím se, na mě Bláha v seriálu také nepůsobí příliš negativně. Nikdy jsem nečetl, že by nějaký agent chodec zastřelil manželku příslušníka SNB, navíc na podzim 1957, kdy již byla doba střelců (spíše agentů-chodců) skutečně již minulostí. ()

SOLOM.

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Smutný díl jen co je pravda – ovšem jen v tom, že to odsere pohledná Zemanova žena. Jinak jsem se i já musel pousmát nad tím, Jak do této doby téměř „neškodný“ Bláha cestoval napříč republikou, aniž by pořádně cokoliv udělal (spíš se vždycky něco podělalo), pořád s tím samým ksichtem (ačkoliv údajně prodělal plastickou operaci) a přitom ho slavná kriminálka nemůže neustále dopadnout, nebo spíš nechce páč chce chytit většinu jeho kumpánů a tajných agentů. Přitom si ještě stihne švihnout s ženskou dávno za zenitem. Regina Rázlová nevypadala nejhůř a jen díky ní a zhasnutí života postavy, jenž v několika dílech ztvárnila Renáta Doleželová, dám ty tři průměrné hvězdy. Jinak byl tento díl s kvalitou i náplní dost na štíru… ()

carl.oesch odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to samozřejmě klasická komunistická slátanina. Jenže mě fascinuje, jak odfláknutá. Herecké výkony jsou vesměs v lepším případě průměrné, ale dostalo mě, jak se soudruzi neobtěžovali ani s tím, aby to vypadalo alespoň trochu dobově. Nechám stranou oblečení, to všechno nějak tak patřilo do sedmdesátek, ale v tomhle dílu mě praštily do očí dvě věci. Silnice v tehdejší době neměly ani středové čáry, natož krajní a těžko mohl Holý jezdit v roce 1957 s Citroenem DS z roku 1962 a výše. Appropo Holý, stařík, s bílým knírem a vlasy vypadající na sedmdesát měl asi představovat zrotřilého západního tvrďáka, spíš vypadal jsko čerstvý příchozí do domova důchodců. Podobné to bylo i s tou Volhou, která ho sleduje, ta se rovněž začala vyrábět o pět let později. "Narodila" se v GAZu rok předtím, ale první modely vypadaly jinak a je otázka, kdy se začala dovážet i k nám. Jediné auto, které v roce 1957 bylo na světě byla Škoda 440, jinými slovy spartak. Ale tak daleko soudruzi přece nezacházeli. Vždyť to nebylo ani potřeba, většina lidí to ve své době sledovala, menšina s nadšením a většina s úsměškem. Ale nikdo nevěděl mnohem důležitější věci. Tyhle věci a reálie se dají dobře vysledovat v dobových filmech. Směšné bylo, jak se usilovně a amatérsky Brabec snaží zahrát to vyslovené zoufalství po smrti Renaty Doležalové. Brabec byl skvělý herec, bohužel, tohle ho dost v další karieře limitovalo. Škoda. Měl hrát Zemana Brzobohatý a zůstali bychom uštření řady jeho dalších uměleckých kreací. ()

NinonL

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na scéně je znovu agent Bláha, tentokrát rozhodnutý znovu opustit republiku. Onemocní však chřipkou a agent cizí mocnosti Hackl ho ubytuje v ukryté chatě. Nechá ho tam však moc dlouho, nemocný Bláha uteče a na silnici mu zastaví starší žena Jiřina. Odveze ho do svého bytu, kde se ho snaží vykurýrovat. Bláha se zotaví a od zamilované ženy uprchne. Chce se znovu spojit s Haklem a emigrovat, předtím se ale ještě chce pomstít kapitánu Zemanovi. Sleduje ho v parku, kde je se svou ženou. Při střelbě na Zemana mu do rány vstoupí jeho žena a je zasažena dvěma ranami. Lékařů se nepodaří Lídu zachránit. ()

• Tato epizoda vyšla v komiksové formě v časopise „Pionýrská stezka“ v ročníku 1977, ilustrovaná Kájou Saudkem. (sator)
  • Přestřelka mezi Zemanem (Vladimír Brabec) a majorem Bláhou (Radoslav Brzobohatý) se příznačně natáčela na Střeleckém ostrově na Starém Městě. Jméno ostrova je po Sboru pražských ostrostřelců, který zde sídlil. (sator)