Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Liberci byla „udělána" kasa. Při obhlídce místa činu jeden ze strážmistrů najde na skle otisk prstu. Podle něho je identifikován pachatel. Měl by jím být kasař Franta Pecháček (J. Sovák). Jenomže, ten již šest let sedí ve věznici Na Borech. Vyvstává tedy otázka, zda daktyloskopie je skutečně důvěryhodnou metodou a zda přece jen nemohou existovat dva lidé se stejnými otisky prstů... (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Osobne by som dal tejto epizóde podtitul vzbura selského rozumu proti tomu akademickému. Len bohužiaľ vedu neodrbeš, ani keď si prefíkaný pražský kasár. Scéna hádky na akademickej pôde je legendárna a jedna z najvtipnejších v celom seriáli. Spolu s lázeňskou časťou vrchol Hříšních lidí. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Daktyloskopie a kriminalistika v Praze ve velkém nebezpečí světového dosahu... Myslím, že tenhle úžasně minimalistický díl ocení vedle profesionálních odborníků spíš pokročilí diváci, kteří už zažili ve filmech (třeba i díky seriálu Dobrodružství kriminalistky) více setkání kolem kriminalistických metod technického charakteru. Ostatní se zřejmě budou chvílemi nudit a nepochopí tu krásnou absurditu bouřlivé tajné porady. Jako kdysi dávno při prvním zhlédnutí já... Řekl bych, že tahle porada je typickou "revoluční" či kritickou scénou čs. kinematografie 60. let, kde se otřásejí na pozadí společenského (zde spíše vědeckého) problému lidské charaktery. Třeba to přehnané vlastenectví, že na objevu daktyloskopii měl z biologického hlediska zásluhu i sám Purkyně!! ... Skvělý námět vycházející ze skutečného případu, nádherně rozjímavé retrospektivní vyprávění Jiřího Sováka v roli kasaře, který svým činem málem otřásl jeden ze základů kriminalistické vědy.                                                  *Pro zajímavost: Historie daktyloskopie v Čechách a skutečný případ popsán v rozsáhlém článku M. Dlouhého: https://technet.idnes.cz/stoleti-cetnicke-kriminalistiky-michal-dlouhy-1850-1945-daktyloskopie-1fo-/vojenstvi.aspx?c=A140319_131541_vojenstvi_kuz ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jirka Sovák chtěl díky své postavě lupiče ukázat slavným kriminalistům, jak se „chčije proti větru“ a že jsou na něj krátcí. Ovšem oni mu udělali čáru přes rozpočet, páč daktyloskopie to je panečku mazaná metoda…Sice šlo o jeden z těch kratších dílů, ale ukázalo se, že to bohatě stačí na to, aby si divák užil slušnou podívanou, se slušnými hereckými výkony i vcelku solidní zápletkou. Takže v tomto díle se vracím zpět k lepšímu průměru… ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj asi neoblíbenější díl. Prostě na něco vyzrát a navíc na nějakou velkou věc, to je moje :-) .... a jméno Pecháček jak v díle řečeno "letělo světem" i v reálu letělo pak krátce než jsem narodil. Koho to zajímá (a dle mého to zajímavé je), najde si... "Utíkal přes železnou oponu ve stylu Jamese Bonda". Útěk Zdeňka Pecháčka je příběhem neuvěřitelné smůly a zároveň neuvěřitelného štěstí. Dvakrát přejel přes celou republiku a několikrát unikl jistému zadržení. Historik, se kterým jsem o případu hovořil, ho hodnotí jako neuvěřitelnou souhru okolností a sympatické drzosti... tak to je ale jiný příběh. Vrátím-li se k dílu seriálu, tak Jiří Sovák, no paráda. A jméno Tumpach pro Satoranského stojícího jako tumpachovej, také paráda. ()

Gareth_Jones 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Áno, dej je pomerne jednoduchý, zápletka je takisto jednoduchá, ale predstavme si, aký šok to mohol byť, keď sa na mieste činu ocitne otlačok prsta človeka, ktorý preukázateľne sedí už niekoľko rokov v base. Mimoriadnym počinom je monológ Franty Pecháčka v kancelárii pana rady Vacátka. Tak krásne zahraný a  precítene odprezentovaný monológ pana Jiřího Sováka je skvostom československej kinematografie. Ako príprava na prijímačky na FAMU alebo DAMU je zárukou úspechu pri pohovore. ()

Ziral 

všechny recenze uživatele

Výborný díl, ale naprostá nesvědomitost režiséra, který tento díl pohřbil absolutním nesmyslem !!! Sovák ve vězení brousí novodobou elektrickou ruční bruskou s umělohmotnou zadní částí brusky, která která v té době neexistovala a poprvé se objevila na trhu až v osmdesátých letech !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ŠKODA ()

Reklama

Reklama