Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 8
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Recenze uživatele SOLOM. k tomuto seriálu (14)

Hříšní lidé města pražského (1968) 

Velmi povedený československý krimi seriál, který se mohl opřít nejen o výborné herecké výkony ústřední čtveřice Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář a František Filipovský, ale také o velmi dobrou práci režiséra Jiřího Sequense st., kvalitně napsaný scénář ke všem příběhům i vynikající hudební doprovod Zdeňka Lišky. Kvalita jednotlivých dílů byla sice místy trošku rozlišná, ale většinou šlo o nadprůměrnou podívanou. Navíc se tu objevila ve vedlejších rolích celá řada známých tváří – které rovněž předvedli velmi slušné výkony. Takže v mých očích opravdu kvalitní podívaná… ()

Přísaha (1968) (E01) 

Namlsán novodobější kriminální tvorbou (Případy 1. oddělení) jsem byl zvědavý na nějakou tu starší „chuťovku“ a byla mi doporučena tato klasika. Hříšní lidé města pražského mi nebyli tak úplnou neznámou (kdysi jsem pár dílů – tuším, že tak dva) viděl a tak proč nezabrousit do archívu České televize…Bylo zajímavé sledovat starou mordpartu okolo pana rady Vacátka, která si mohla o nejnovější technologii jen zdát a všechno museli poctivě odmakat a vyřešit sami. První díl a zapáchající mrtvola + zdechlina psa – pěkná lahůdka na začátek. Hlavně díky skvělému hereckému obsazení a slušným hereckým výkonům. Sice to nebylo žádné terno, ale jisté kouzlo to skutečně mělo. Zázvorková si nevedla špatně a nadržená Růžičková jakbysmet. ()

Malý a velký vrah (1968) (E02) 

Čumsem a tlustej Venca – dva zlodějíčci, kteří ovšem tentokrát zajdou daleko a zůstane po nich mrtvola. Druhý díl se zpočátku nesl v celku poklidném duchu, který Marvana neskutečně vytáčel – stejně jako akční a neodbytný novinář. Naštěstí tu máme pozorné občany, kteří mordpartu přivedou na žhavou stopu. Filipínští tenisti – to jsem se nevydržel pousmát, asi stejně jako při té přestřelce na vlakovém nádraží a následně na louce. Tlusťoch sice nebyl ostrostřelec – ale rozhodně si vedl lépe, než nahánějící policajti. Jen měl tu smůlu, že padl do rukou vojákům na pochodu… ()

Lady Macbeth z Vinohrad (1968) (E03) 

Když jsem viděl Květu Fialovou, tak se ani nedivím, že za ní „lozil“ každý chlap, co se okolo ní jen ochomýtnul. Jako bonus se navíc svlékla a ukázala na okamžik své přednosti – což celkem čumím, když víme, jak to s nahotou a celkově se svým odporem k mužům měla. Díl to byl zajímavý, ale zatím asi nejslabší, co jsem měl možnost vidět. To ale v žádném případě neznamená, že by šlo o špatnou podívanou. ()

Otisky prstů (1968) (E04) 

Jirka Sovák chtěl díky své postavě lupiče ukázat slavným kriminalistům, jak se „chčije proti větru“ a že jsou na něj krátcí. Ovšem oni mu udělali čáru přes rozpočet, páč daktyloskopie to je panečku mazaná metoda…Sice šlo o jeden z těch kratších dílů, ale ukázalo se, že to bohatě stačí na to, aby si divák užil slušnou podívanou, se slušnými hereckými výkony i vcelku solidní zápletkou. Takže v tomto díle se vracím zpět k lepšímu průměru… ()

Černé rukavice (1968) (E05) 

Tentokrát musí mordparta okolo Vacátka řešit případ mimo svůj rajón. Šílený vrah zabíjí v lese každého, kdo se mu připlete do cesty – prostě jen tak, naprosto bez motivu. Zatím asi nejlepší díl, který měl nejen správně pochmurnou atmosféru, ale i gradující rozuzlení. Menšík výborný a společně s Vinklářem se mi líbili nejvíc. Pomalu ale jistě tomuto klenotu začínám přicházet na chuť každým dalším dílem víc a víc. ()

Případ lichého střevíce (1969) (E06) 

Tak kokainek se jim zalíbil – spratkům bohatým. Nic nového pod sluncem, že si bohatí a známí dopřávají trošku toho šňupáníčka a to nejen dnes, ale už i za starých časů. Vcelku slušný díl na nás čeká i tentokrát a nemám k němu žádné větší výhrady. Vinklář i Marvan to tentokrát vzali do vlastních rukou a společně s nimi potěší i jistě nejen přítomnost ale i výkony jiných známých tváří ve vedlejších rolích (Ilja Prachař, Jana Drbohlavová, Jiří Kodet nebo Jaroslav Moučka). ()

Lodní uzel (1969) (E07) 

Vrah je jednou vrah a je jedno, jestli mu je 15 nebo 80. Takže líto mi rozhodně nikoho není, navíc ti dva cucáci byli pěkné svině, když ženskou jebli po hlavě a pak měli žaludek na to, aby jí pověsili na šňůru od prádla. Jasně – v té době 2000 korun to byli celkem slušné prachy…Jak jsem viděl to „žrádýlko“ u Boušeho, hned jsem dostal hlad – nejlepší byl ten starý chmaták, co furt chtěl jít už domů a jeho ukazování první pomoci… ()

Telegram z Neapole (1969) (E08) 

Vymyslel geniální nápad, jak si přijít nečestně k slušným penězům i nádherným šperkům, leč následně o všechno přišel jako naprostý idiot. Miloš Kopecký předvedl jak jinak úžasný herecký výkon a společně s Janou Hlaváčovou byli ozdobou tohoto dílu. Líbilo se mi i to, že byl tento díl tak nějak veden i v dosti humorném duchu. Souhlasím s názorem, že ne vždy je důležité míti v kriminálce případ jen o mordech… ()

Turecké náušnice (1969) (E09) 

Nějaké ty rekreační lázně bych si taky dal, ale saunu a opalování moc nemusím. Tento díl je vskutku povedenou podívanou s nečekaným vrahem a zajímavým rozuzlením. Dokonce to mělo i velmi slušnou atmosféru. Josef Kemr coby „Turek“ byl luxusní, Brzobohatý si rovněž nevedl špatně. Takže i v tomto případě souhlasím s nadprůměrným ohodnocením, samotná zápletka i zpracování si jej zaslouží… ()

Kaprova smrt (1969) (E10) 

Koki je zpět! Aneb jak trojice zlodějíčků málem přivodila mrtvici nejen sobě, ale polovině mordparty. Nejvíc se mi na celém tomto komickém případu líbila právě ona humorná část a výkon trojice Stanislav Fišer, Pavel Landovský a Jan Skopeček. Jejich patálie nakonec obměkčili i jindy neústupného Vacátka a z neúmyslné vraždy se stalo celkem dobré ponaučení! ()

Hra (1969) (E11) 

Opět došlo na Vacátkovu „Náhodu“ a hlavně trpělivost a odhodlanost Filipovského nakonec přeci jenom dopomohla objasnit starou vraždu. Z toho hajzboňáka šel strach už jen od pohledu – jsem si hned vzpomněl na „kolíbání se ze strany na stranu“ se starého Brůny z legendární (Studny). Je sice pravda, že místy to mělo až moc vlažné tempo, ale jinak jde o další slušný díl tohoto seriálu… ()

Špion přijede v sedm (1969) (E12) 

Kdyby byli všichni špioni tak blbí a tupí, tak by špionáži už dávno odzvonilo. Tenhle díl už tak dobrý nebyl – s tím musím souhlasit, protože „politické - špionážní“ zápletky mě taky oproti mordům moc nebaví. Asi nejvíc pobavil lapka v podání Stanislava Neumanna – ten tentokrát nesbíral řády jako v Princezně se zlatou hvězdou na čele, ale jeho touha po odměně za šlohnutou aktovku byla k pousmání – stejně jako finální naháněčka…Mrzela už absence Mrázka (Filipovského)… ()

Svědomí (1969) (E13) 

Poslední díl sebou přinesl skutečně ponurou atmosféru, která byla kořením pro dramatický příběh o nebohé ženě, jenž tížilo svědomí a chladnokrevném vrahovi. Až mi bylo líto těch policajtů, co táhli ty necky ze sklepa. Je asi zbytečné psát, že naše zbývající trojka (Vacátko, Bouše a Brůžek) předvedla opět velmi dobrý výkon, ostatně jako vždy. Tudíž i tentokrát samozřejmě dávám nadprůměrné ohodnocení. ()

Reklama

Reklama