Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 18
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Recenze (273)

Cesty timem 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál mého dětství, kdy jsem už jako dítě začínal koukat na tyto dnes "mírné" detektivky vzhledem k současné kriminalitě. Pamatuji se z toho prvního sledování na několik detailů a vzpomínek. Jednak jsem na to tehdy koukal ještě na staré čb lampové TV Athos, který jsem po létech, kdy se naše tehdejší kdysi asi vyhodila, koupil v aukci a čeká až budu mít čas a znovu ji vdechnu život. Myslím, že pokud se stane, tak tento seriál bude tím prvním pravým pro retrosledování :-) ... Za druhé si pamatuji na Liškovu hudbu a znělku jsem vyklepával ještě dlouho potom občas nějakým klíčem na litinový mlýnek na maso :-) už nevím jak úspěšně, ale vím, že mne ta znělka už tak v 7 letech strašně vzala... Pak ještě vzpomínám na některé díly a momenty v nich. Třeba jsem se vždy podíval, zda nemám zubní pastu černou :-) (ne že bych to čekal od nějaké Lady Macbeth navíc jako dítě, ale nějak mne napadlo, že se může třeba i zkazit :-) a pak i bez Lady zabíjet :-) To víte dětská fantazie. Jak jsem se u černých rukavic krásné bál občas se mi zdálo o hajz(l)boňákovi :-) z příběhu Hra nebo to Svědomí, to mne také tížilo :-) a bálo :-) Docela si těch pár dětských pocitů vybavuji... A viděl jsem seriál už nesčetněkrát a vždy se rád podívám. Výborné zpracování zajímavých případů, herecké výkony starých bardů, již zmíněná hudba Zdeňka Lišky vždy perfektě dokreslující dobu a příběh. Ty jeho křídlovky, ta ponurost... zavřu oči a už vidím a cítím tu dobu ikdyž jsem v ní nežil. To je pro mě lahůdka. ()

cist 

všechny recenze uživatele

Nádhera a chrochtání. Od herectví, přes kongeniální hudbu, námět, zpracování, atmosféru. Slabší místa v zobrazení "vyšší společnosti" plně vynahradí autenticky zahraný a prožitý figurky starý Prahy. Herci, u kterých jsme zvyklí na komický až uřvaný polohy najednou pokorně a bez přehrávání slouží svým rolím. Skvost český filmografie. ()

Hombre8 

všechny recenze uživatele

Řekl bych takový etalon českých detektivek, který i když byl natočen později než řada jiných, budí dojem, že byl první. Sequensovi se totiž perfektně podařilo vystihnout dobu, do které jsou příběhy zasazeny, včetně chování postav, myšlení a třeba i hudebního doprovodu. ()

babuška 

všechny recenze uživatele

nejlepší seriál a to dodnes, herecké výkony, z toho se můžou učit dnešní začínající rádoby herci, dialogy neskutečně krásné, v dnešní době, kdy se k nám plíží bolševismus a to hlavně v seriálech a filmech, je tohle furt světlem na konci tunelu sraček co nám cpou do hlav ()

honzik003 

všechny recenze uživatele

Vynikající Rada Vacátko, spolu s inspektory Mrázkem, Brůžkem a Boušem ... je to krásná klasika ve formě vynikajícího seriálu z policejního prostředí. Případy, které na "4" řeší, nejsou záhadné a napínavé, jak je to v u dnešních seriálů s touto tématikou, ale jsou řešeny s klidem a pohodou, která v období první republiky panovala. Nyní se můžeme jen pousmát nad těmito příběhy, ale i přesto je to jeden z nejlepších krimi seriálů v československé filmografii, myslím že se nebudete nudit. ()

ToddB 

všechny recenze uživatele

Tak bezpochyby legenda se skvělými hereckými výkony. Výprava taky skvostná, takže tu první republiku tomu každý musí věřit. Ovšem kvalita jednotlivých scénářů značně kolísavá ( podobně jako Major Zeman ) . Některé příběhy jsou skvěle vypointované a některé působí, jakoby by na čtyřce pracovali chovanci psychiatrického ústavu a ne kriminalisté. :-) ()

GiorgioB. 

všechny recenze uživatele

Jo, byly to starý dobrý časy, policajti a galérka se znali osobně a případnou záhadu pan rada Vacátko vždycky rozšafně rozlousknul. I ten zločin bejval tenkrát tak nějak poctivější. A natočený je to taky poctivě. Hudba neopakovatelná. A podnětem k úvahám může být porovnání s neblaze proslulým majorem Zemanem. ()

Ware 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je legendárna klasika. Jaroslav Marvan v životnej úlohe ako policajný rada Vacátko, ktorému skvele sekundujú inšpektori Mrázek (František Filipovský), Brůžek (Josef Bláha) a Bouše (Josef Vinklář). Keď k tomu pripočítame bravúrne výkony hviezd československej kinematografie (napr. Stella Zázvorková, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Miloš Kopecký, Radoslav Brzobohatý, Martin Růžek, Květa Fialová...), hudbu Zděňka Lišku a skvelú zápletku v každom jednom príbehu dostaneme najlepší československý seriál všetkých čias. Vrcholné dielo režiséra Sequensa st., ktorému nejde dať menej ako 100%. ()

eaglestar 

všechny recenze uživatele

Vědět hovno o prvorepublikovejch poměrech, potažmo policii, a žvanit něco o komoušskejch praktikách může jenom pseudointelektuálský blb. ()

annifrith 

všechny recenze uživatele

Mám ráda tuhle dobu, pro mne možná zidealizovanou. Jako mala jsem sledovala se zatajeným dechem příběhy pana rady Vacátka a jeho detektivů. A myslím si, že reprízovat tenhle seriál je mnohem zajímavější, než třeba 30 případů jistého majora. To píšu proto, že jsem zažila dobu, kdy všechno patřilo všem a nic také. Na moji omluvu- moje dcera , které bude krásných také 30 Majora Zemana sleduje. Možná proto. ()

pyromantik 

všechny recenze uživatele

Vďaka skvelej réžii, Liškovej hudbe a hereckým osobnostiam (Marvan, Vinklář, Filipovský a i) je filmová verzia lepšia ako knižná predloha, a to sa len tak nevidí. Klenot európskej krimi/detektívnej kinematografie. ()

Udet 

všechny recenze uživatele

...parádní seriál v němž i proslulá putyka pražské galerky působí tak nějak ůtulně.. ..pánové ze čtyřky dokonale obeznámeni se svým rajonem, přísný, nekompromisní ale velmi lidský pan rada,, zlodějíčci, podvodníci, holky z Jedové chýše, výčepní Evžen, pražští pepíci, frajeři i občané počestní.. ..široká škála staropražských figurek s nostalgickou atmosférou let dávno minulých.. ..díly kdy napětím ani nedýcháte jako byly např. Černé rukavice- ruka s pistolí prodírající se mlázím a sledující svojí obět'¨, výstřel, ruka zavražděné zatínající se v křeči do lesní půdy. ..nebo Svědomí- zoufalá žena sledující z mostu nad kolejemi zlověstně se přibližující lokomotivu za doprovodu drásavé hudby.. ..díly humorné jako např. Smrt Kapra, který vygradoval zmrtvýchvstáním domněle zavražděného kumpána povedené dvojice malých zlodějíčků. Herecký koncert, atmosféra, hudba, napětí a zábava.. ..co dodat, jasných 5* ()

Geralt66 

všechny recenze uživatele

Vacátko, Bouše, Mrázek a Brůžek - mordparta jak má být i Grissom by zezelenal závistí. Vtipně napsané dialogy, brilantní zápletky, tajemná atmosféra, perfektní herecké výkony. Kvalitní seriál s tajemnou atmosférou noir, kterou dodává černobílé provedení. ()

K8MK 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál , kterému se nic nemůže vyrovnat a také v budoucnu nevyrovná . Vynikající výběr herců hlavně Jaroslava Marvana v nesmrtelné roli rady Vacátka . ()

Reklama

Reklama