Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Velká Británie The Sinful People of Prague
TV spot 15
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Předloha:

Jiří Marek (povídka)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrají:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (více)
(další profese)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(více)

Zajímavosti (79)

  • Reálná mordparta rady Vaňáska sídlila na Bartolomějské ulici na Starém Městě. (FireTight)
  • Syn skutečného rady Vacátka (jmenoval se Josef Vaňásek) pravidelně chodil na natáčení a pozoroval práci filmařů. Vacátko mu prý připomínal otce gestikulací a intonací. (FireTight)
  • Díl Lady Macbeth z Vinohrad obdržel televizní cenu a definitivně rozhodl o natáčení dalších dílů. (FireTight)
  • Natáčení seriálu bylo původně zrušeno, protože finanční náklady přesáhly možnosti televize. Teprve až po dvou měsících se rozhodlo natočit alespoň dva příběhy. (FireTight)
  • Jaroslav Marvan byl během natáčení tak zabrán do své postavy, že na svojí ženu a známé volal stejně podrážděně, jako Vacátko na podřízené. (FireTight)
  • Natáčelo se šest povídek najednou ve stejných interiérech. (M.B)

Hříšní lidé města pražského - Lady Macbeth z Vinohrad (1968) (epizoda) (E03)

  • Lékař v nemocniční laboratoři (Ladislav Potměšil) popisuje bazofilní tečkování červených krvinek jako příznak otravy olovem, laborantka zatím prověřuje otravu olovem přímo. Důvod pro ověření je ten, že bazofilní tečkování není projev jen otravy olovem, může se objevit i u alkoholiků, při některých hematologických chorobách, nebo při chronické otravě jinými těžkými kovy, např. arsenem nebo rtutí. (Formol)

Hříšní lidé města pražského - Lodní uzel (1969) (epizoda) (E07)

  • Když Bouše (Josef Vinklář) peskuje svého syna a listuje jeho deníkem, tak cituje zápisky, říká mimo jiné i „Stopy Karibů“. Jednalo se o prvorepublikové sešitové vydání edice Rozruch vydané pod názvem „Na stopě Karibů“, odehrávající se na dalekém Severu mezi etnikem Karibů. Příběh napsal spisovatel a scenárista Karel Fabián. (sator)

Reklama

Reklama