Reklama

Reklama

In America

všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Očima jedenáctileté Christy (Sarah Bolger) je vyprávěn příběh její irské rodinky, která přijela hledat obživu i novou budoucnost - In America. Christy a její mladší sestřičce Ariel (hraje ji skutečná sestra Sarah - Emma Bolger) se Amerika zdá přitažlivá a kouzelná, zdá se jim, že je zde všechno uskutečnitelné. Setkání s realitou není tak magické. Rodiče těžko hledají práci, vidí i nevábné prostředí Harlemu, kde se museli levně ubytovat, plného feťáků a transvestitů. Přesto je to prostředí, kde ožijí sousedské vztahy a rodina může budovat nový domov.

Na světové premiéře v Torontu v roce 2002 si získal srdce publika film In America režiséra a velkého vypravěče Jima Sheridana (např. Ve jménu otce), dvojnásobného držitele Oscara (a 13x nominovaného). Na základě vlastních zkušeností a s podporou svých dvou dcer, které se podílely na scénáři, přenesl na plátno mimořádně emocionální příběh irské rodiny, která přijela hledat nový život v New Yorku. Filmové vyprávění vzešlé z jednoduchého základu doslova zvedlo na konci filmu obecenstvo v Torontu ze židlí k dlouhému aplausu. Zvláštní sympatie si získaly filmové i skutečné sestry Sarah a Emma Bolger. Film o strastiplné cestě herce Johnnyho, jehož povolání získává v putování za obživou a uplatněním zcela jiné dimenze, a dalších členů jeho rodinky, která šla za svým snem a v drsné realitě objevuje humor, citové zázemí a nové, poněkud výstřední přátele, přichází i do našich kin předat poselství o lidské sounáležitosti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (74)

POMO 

všechny recenze uživatele

V dobe, keď Írčan Jim Sheridan pricestoval so ženou a dvomi deťmi - dievčatkami - do New Yorku, bola ešte štvorica silne otrasená úmrtím ich piateho člena rodiny, malého chlapčeka, ktorý spadol zo schodov. Sheridan podľa scenára členov svojej rodinky natočil autobiografický film, v ktorom si spolu s nimi lieči dávnych démonov. Ide o veľmi smutnú a osobnú výpoveď, venovanú pamiatke syna. Na Sheridanovom mieste by som urobil to isté. I keď by išlo skôr o záplatu na moje rany, než plnohodnotný divácky zážitok. Po filmárskej stránke filmu niet čo vytknúť. Herci sú slušní, psychológia silná, ale obsahovo vás neroztrhá, ak sa vám nestalo niečo podobné a odpovede na svoje otázky ste nenašli na miestach, na ktorých ich našiel sám Sheridan. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jimu Sheridanovi už asi bylo blbé protežovat Daniel Day-Lewise a tak obsadil někoho pro mě zcela neznámého. Škoda, protože výborně napsanou nosnou roli otce neodehrál Paddy Considine nic moc a tak to zbylo na "tušitelku", dvě skvělé holčiny a černého souseda, a všichni dohromady tvořili takový poetický laskavý mikrosvět v domě plném totálního "dna" a naučili se užívat si v tom irskoafrickém ostrůvku uprostřed chladné Ameriky jeden druhého. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $15,539,656Tržby Celosvetovo $25,382,911 ║ depresívne /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, vytvořený za spolu účasti celé rodiny Sheridanů. Autobiografický film, který asi měl působit jako vlastní výpověd o životě a příchodu do USA. Nelehkých začátcích a hledání přátel všude kde se dalo. Bhužel hodně dojíždí na rozvleklost a nudu. Život nemůže být natolik zábavný aby naplnil film nečím zajímavějším než posláním dětí pro zmrzlinu a dělání jiných :D ()

May 

všechny recenze uživatele

In America je natočená hodně na city; expanduje v ní láska a zranitelnost jedince. Není to žádné převratné dílo, ale je to citlivý a příjemný film na pochmurnou náladu, do které vás však ponoří ještě víc. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čo je to transvestita?“ – „Muž, obliekajúci sa ako žena.“ – „Na Halloween?“ – „Stále.“ Škoda hŕstky takmer pozoruhodných dojemných scén (triafanie do E.T. – Mimozemšťana). Je ich škoda na taký mizerný scenár, ktorý poriadne nie je ani o prisťahovalcoch (peripetie v cudzej krajine líči až úsmevne rozprávkovo, bodaj by to takto jednoducho naozaj chodilo aj v realite) ani o smrti blízkeho rodinného príslušníka (a následného vyrovnávania sa s tým). Snímke neprospieva emočné tlačenie na pílu a k oscarovej nominácií za najlepší scenár (!) sa nevyjadrujem. Naopak, nominácie pre Djimona Hounsoua a krehkú Samanthu Mortonovú (obrovská britská posila pre americkú kinematografiu - MINORITY REPORT, KRÁĽOVNÁ ALŽBETA: ZLATÝ VEK, LIBERTIN), sú podľa mňa zaslúžené (potešia aj detské výkony). Zvláštne, že človek, ktorý sa pri písaní scenára inšpiroval vlastnými smutnými zážitkami, napísal také tuctové dielo. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Otevřeně se přiznám, že se mně koulely slzy po tváři a to zcela nezastavitelně. Vystřídala se tu celá škála emotivních momentů, jak těch mírně úsměvných až po ty hluboce smutné, kterých bylo určitě víc. Už jen ten jeden z prvních momentů, kdy sedí rodina pohromadě a malá Ariel si vylévá svoje srdíčko : "Stýská se mi. Po čem se ti stýská? Prostě tak. Nemám si s kým hrát. Můžeš si hrát se sestrou. Nemůžu, ona má na hraní kameru. A já nemám nikoho, komu bych řekla své tajemství." Celkově to na mě dýchlo takovou osobní smutnou atmosférou, kterou tomu vtiskli svým scénářem všichni tři, JIm, Naomi a Kirsten Sheridanovi. Ovšem nejúžasnější a nejdojemnější byly sestry Bolgerovy, které to hrály tak, jako kdyby před nimi nebyl žádný štáb s kamerou, hlavně malá Ariel v podání Emmy. A na konci to všechno do sebe tak nádherně a přirozeně zapadlo, že pětihvězda je v tomhle případě určitě na místě. A to nemluvím o krásném závěrečném titulkovém songu. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Velmi působivý snímek. Sheridan ví, jak zasáhnout něčí srdce. Jsou tam úžasné scény, které vás nenechají nadechnout. Při životě vás drží jen kapka naděje a že jich tam je dost. Hlavně scéna, kde otec bojuje o plyšového E.T.ho mě dostala. Sheridan to zdojemnuje přidáváním scén z amatérské kamery, kde je vidět rodiná radost a pohoda. Po celou dobu filmu nevíte, jak film dopadne, ale přesto si budete přát ať jim to vyjde. Rozhodně tento snímek stojí za shlédnutí ať to stojí co to stojí. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Lidsky krásný příběh s úžasnými sestrami Bolgerovic a Mateem (D.Hoounsou). Jo, zázraky se dějí... a to je dobře... Krásné, fakt krásné ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ukážková smutnosť. Trpký príbeh z režisérovsho života, ktorý by nie každý dokázal tak pekne previsť na plátno. Ak by to vôbec dokázal. Je to zvláštne, ale teraz verím, že ak bolo niečo prikreslené, tak toho bolo len minimum. Film je počas celého deja tak nasiaknutý bezradnosťou a realistickosťou, že debaklový smutný koniec, by ma asi dostal. Záver je ale veľmi pekný a nakoniec budeme všetci celkom spokojne čítať titulky s venovaním pre zosnulého Frankieho. A okrem troch želaní malej dcérky by som asi tie jej rozprávačské poznámky celkom vynechal. 75%. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Urcite zaujimava tema, mam rad taketo filmy. Dramy zo skutocneho zivota ma bavia, problem je len v tom, akym sposobom su natocene. Netusil som, ze Sheridan natocil tento film na zaklade vlastnej velmi neprijemnej skusenosti straty syna, toto som sa dozvedel az na konci filmu, kde je informacia, ze film bol venovany Frankiemu Sheridanovi. Niektore dialogy boli nudne, niektore naopak zaujimave, len proste zvlastne. Treba vidiet a posudit, zial u mna to nie je film, ktory by som chcel vidiet viackrat. Od Sheridana sa mi omnoho viac pacili dramy MOJA LAVA NOHA (1989) alebo V MENE OTCA (1993). Film In America mal 3 nominacie na Oscara z toho 2 nominacie za herca vo vedlajsej ulohe Djimona Hounsoua a za herecku v hlavnej ulohe Samanthu Morton. V kategorii herec vo vedl. ulohe mal väcsie stastie Tim Robbins za ulohu v drame TAJOMNA RIEKA (2003) a v kategorii herecka v hlavnej ulohe si sosku prebrala Charlize Theron za dramu ZRUDA / MONSTRUM (2003). Paddy Considine - (Johnny) +++ Samantha Morton - (Sarah) +++ Sarah Bolger - (Christy) +++ Emma Bolger - (Ariel) +++ Ciaran Cronin - (Frankie) +++ Djimon Hounsou - (Mateo) +++ Produkcia: Jim Sheridan +++ Hudba: Gavin Friday, Maurice Seezer +++ ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Takmer rodinná výpoveď režiséra Jima Sheridana, ktorý, ako sa sám priznal, prišiel o svojho skutočného mladšieho brata ( tento film bol nakrútený na jeho pamiatku ). Veľké Jablko slúžilo len ako kulisa, na dokreslenie nezávideniahodnej životnej situácie celej rodiny, kde doslova bojovali o každý štvrťák. No napriek tomu si ponechali rodičia takmer vždy úsmev na tvári a pochopenie pre svoje dve dcéry. Táto rodina "poľudštila" i dom - semenište feťákov - a zistila, že tam žije i človek s obrovským srdcom. Komorný príbeh piatich ľudí s peknými výkonmi všetkých predstaviteľov .... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Slabé. Že by byl Sheridan po mozkové mrtvici a stával se senilním? Herci nejsou dobří. Scéna, kdy roztomilá holčička zpívá v klobouku pěknou písničku je agresivně sentimentální. Sheridan na nás střílí hollywoodskými pistolemi, ale dost nepřesně a špatně. Konec byl taky bídnej. Skoro jako kdyby to točil Emerich. Takovéhle filmy dávají denně na Hallmarku. Taky mi dost vadila rozháranost příběhu a herci byli někdy opravdu velmi podprůměrní. Laciný kýč. Sheridan má navíc, nebo alespoň měl. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Melodrama J.Sheridana, jenž se do značné míry inspiroval svou vlastní přistěhovaleckou minulostí, je autobiografií protkanou vlídnou nostalgií po událostech, které v jeho vzpomínkách čas (20 let) odprostil od jejich dřívější syrovosti a bezútěšnosti. Sheridan staví úmyslně do role vypravěče malou holčičku, poněvadž skrz ni může na dřívější ale-stejně-nám-tenkrát-bylo-dobře dobu nahlížet bezstarostnýma dětskýma očima, a omluvit tím svůj často neskrývaný sentimentální tón vyprávění - což mě osobně nevadilo, a to především díky účasti odzbrojujících dětských představitelů a výtečné+krásné S.Morton. Bylo mi s nimi dobře, což je asi to nejlepší, co o tomhle filmu můžu říct. PS: Sheridan ve skutečném životě nepřišel o syna (jak píše POMO), ale o svého bratra! Film není doslovným přepisem jeho životní etudy, ale pouze (leckdy věrnou) výchozí inspirací. ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Na počest absolvovaného testu :) jsem si večer pustil tenhle film Jima Sheridana. Je to krásně napsaný příběh na kterém se podílela celá Sheridanovic rodina a který "taťka" nádherně zfilmoval. Balancování irských přistěhovalců na hraně naděje, štěstí a lásky je dojemné, spouští emoce na správných místech a navíc je podepřené výbornými hereckými výkony. Ty dětské (především malá Ariel) mnohdy předčily i ty dospělé. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Videl som na komerčnej televízii v sobotu popoludní, čo bol ťažký omyl. Che to pondelkový večer v art kine alebo aspoň na verejnoprávnej tv v rámci filmového klubu pekne potme. Na Sheridena mi to prišlo málo výrazné a emocionálne ma to trochu minulo, aj napriek mojej obľúbenej Samanthe. Ako dielo mladého nezávislého tvorcu by som film hodnotil vyššie, Sheridan mi už ale niekoľko krát vyrazil svojimi filmami dych. ()

arie 

všechny recenze uživatele

Pomerne zaujímavá snímka s dosť zvláštnou, občas aj mierne hororovou atmosférou. Snímka, ktorá zaujme, ale nedokáže diváka citovo položiť. Citlivá rodinná dráma, ktorá by potrebovala trochu lepší scenár, svoj potenciál naplňuje naplno až v závere, čo však nestačí. In America nie je zlý film, ale rozhodne mala naviac, zvlášť, keď na režisérskej stoličke sedel mág na ľudské osudy Jim Sheridan. Niektoré elementy pôsobia rušivo akoby sa sem dostali z úplne iného filme a to je voda na mlyn hlavne pre kvalitných hercov. Oceňujem obidve skvelé detské predstaviteľky, Samanthu Morton, no Paddyho Considina už trošku menej. Vo svojej úlohe, ktorá by mala vlastne celým film viesť je len postavou stratenou v jednoduchých obrázkoch. Djimon Hounsou nedostal príliš veľa priestoru, čo je na škoda, zvlášť keď sa jedná o veľmi zaujímavú a záhadnú postavu, ktorá mohla celý film položiť, ale taktiež vyzdvihnúť do úplne inej roviny, no nestalo sa ani jedno ani druhé. Takže na 4 hviezdičky to nie je, ale čas strávený s týmto malým filmom rozhodne neľutujem. ()

Reklama

Reklama