Reklama

Reklama

Jiří pes uprchlík

  • angličtina George the Dog, Refugee

VOD (1)

Obsahy(1)

Anička a Eliška bydlí s Jiřím, daňovým poradcem, který si myslí, že je pes. Jiří je sponzoruje a dělá vše pro to, aby byly spokojené. Přistoupí na jejich přísná pravidla: doma smí pes chodit jen po čtyřech, nesmí mluvit, nesmí se protivit. Jí a spí na podlaze, bez povolení nesmí ani na záchod. Holky zneužívají svou moc, protože Jiří jim to dovoluje. Myslí si, že si mučení užívá, tak ho ponižují víc a víc. Nakonec se ale duše Jiřího vzbouří - probudí se v něm člověk, který touží po svobodě a kruté pomstě. (Czech Film Center)

(více)

Recenze (30)

Mackoun 

všechny recenze uživatele

Tohle bylo skoro až na hvěznou pětku... v rámci nominované osmičky na nejmenované online TV s reklamami ještě otravnějšími, než ty zelené, asi nejpovedenější kousek. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Intimní setkání prázdnoty a naplnění, samoty a shledání, slepé destrukce a sklamání. Odvážný, otevřený a psychologicky přesný “malý film”, ve kterém všechno funguje přesně tak, jak má. Chci jako celovečerák od Polanskeho! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zajímavý minibijáček, který klidně mohl být regulerním filmem. Scházela mě větší niternost všech postav. Castingově trefený skvěle, taková Eliška Křenková opravdu mimořádně věrohodná, asi bych si dvakrát rozmyslel chtít jí za partnerku po tomhle kousku. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

"Postupně jsme zjistily, že Jiří je mnohem vnímavější a chytřejší, než se zprvu zdálo." Má to svoje momenty. Krátkometrážní film může být celkem povrchní - důležitá je úderná pointa. Doslovnost a polopatické vyřčení ale nesluší ani jemu a Jiří pes uprchlík se svou půlhodinovou stopáží už vyřkne až moc a příliš. Jako čtvrthodina by to mohla být geniální anekdota. Vlastně je mi to ale sympatické, tak ty čtyři dám. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Navíc, kdybyste úplně spokojený nebyly, dá se to kdykoliv zrušit. Kdyby pejsek třeba zlobil…“ - „Jak zlobil?“ - „Ne, ne, on zlobit nebude. Je to hodnej pejsek.“ Minimálně do doby, dokud paničky nepřekročí jisté hranice…Velmi zvláštní film, jehož scény dovedené až do absurdity dokážou u diváka vyvolat i smích, ale o komedii jako takovou se nejedná. Vlastně jde o hodně intimní a komorní drama. Od samotného začátku (scény pod stolem) divák sleduje, že se Jiří umí do své role opravdu vžít, a to se vším všudy. U ženských postav už je to složitější. Zatímco rázná Eliška (dokládá i její taktika s muži) si to začne užívat hned, Anička se zdráhá. Soužití na bázi jasně daných pravidel a postupného získávání důvěry by mohlo být krásné, kdyby se nezačaly objevovat první neshody a mráčky na obzoru…Poselství filmu je pak jasné a neúprosné, stejně jako konec. Bavil mě vývoj i atmosféra. Za mě silné 4*, velmi milé překvapení. „Jsem uprchlíkem z maminčiny kundy a chtěl bych se vrátit domů. Ale není to možný. Protože cesta zpátky neexistuje.“ ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Sympatická věc, která mě bavila. Eliška Křenková je tady boží a Jenovéfa Boková taky, jen ten Vančura mi tam vadil, protože ho nemusím. Možná to mohlo být i trochu kratší, ale jinak se mi to fakt líbilo - je to vtipný a chytrý. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na roli psa by se spíš místo Petra Vančury hodil typ mistra Beana.  Naopak Eliška Křenková sedí. Je to vydařená satira na čím dál tím zbytečnější mužskou roli v rodině. Působí sevřeně bez zbytečné slovní vaty. "Prosím tě, musí nějak vypadat", "Třeba je hodnej", "Néé". Všichni chlapy se opravdu rodí hodní. To je vlastnost, která je u žen bezcenná. Nedostatkoví jsou hajzlíci u nichž ženy geneticky cítí, že dokáží zabezpečit jejich mláďata. To se muž musí naučit. Rovnoprávnost žen a mužů je určitě nutná, ale když to celé domyslíme do konce, nástupem extrémního feminismu si ženy sami pod sebou podřezávají větev. Vynikající psycholog Jeroným Klimeš říká, že u nás za každou generaci žen jich třetina vymře. Poslední česká žena podle neúprosné demografické matematiky má zemřít okolo roku 2130. V zemích na západ je nahrazují Afričané a Arabové. U nás převážně Ukrajinci s podobnou kulturou, jazykem, barvou pleti  a náboženstvím. Mám jich plnou naši čtvrť a jsem za to rád. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Už chápem, čo znamená oblízal si mi nohy. To keď si Vančura myslí, že je pes a líže nohy Křenkovej a Bokovej. A po dohode kľudne pridá do portfólia aj kundu. V podstate už aj ako predstava nechutné. Inú pointu som nenašiel, čo to malo byť téma šikany či totálnej šialenosti spôsobenej zrejme drogami? ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

"Neuctíte-li psa, který vás miloval, tak vás člověk ve mě bude navždy nenávidět." Zajímavá myšlenka. Hodně dobře natočený a povedený filmeček. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* Tento středněmetrážní film jsem měl v hledáčku delší čas a až nedávno jsem si v diskuzi u něj všiml odkazu, kde se dá stále zhlédnout. Tentokrát budu lehce nadhodnocovat, ale to jen proto, že podobný originální námět se jen tak nenajde a bylo to akorát dlouhé, aby to nenudilo a řeklo vše podstatné. Sice se tu řeší jen jedna z mnoha lidských úchylek, ale je to vlastně aplikovatelné všeobecně. Vždycky je to postavené na domluvených pravidlech mezi účastníky a vše je založené na vzájemné důvěře. Ať tento příběh může někomu připadat podivný a možná i odporný, přesto působí lidsky a je citlivě natočený a řekl bych i na slušné herecké úrovni. Proto dávám palec nahoru , chválím autory za odvahu to natočit a doporučuji zvídavým divákům. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„I pes je jenom člověk. Neuctíš-li ve mně psa, co tě miluje, člověk ve mně tě bude do smrti nenávidět.” - Je to sice taková trochu úchylárna, ale vztahy mezi muži a ženami, které vykazují jisté sociálně-patologické jevy, tenhle krátkometrážní snímek vystihuje celkem trefně. Navíc mnohdy i vtipně. (70%) ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Psí život je čekání na příležitost udělat svého pána šťastným. *** Vetknout do 28 minut emotivní příběh je mistrovské dílo. Vynikající herecké výkony, obraz i téma. Před 20 lety jsem i já neplánovaně poznal jednoho psa, vlastně fenku. Dvoumetrový kamarád mi řekl - víš, proč jsem chtěl jít do zoo a k výběhu vlků? Byl únor, sundal si šálu a pod ní měl/a obojek. Kira byla nejchytřejší ze školy a vyhrála stipendium na Oxford. Snad si našla svoje štěstí. ()

Jaroslaf 

všechny recenze uživatele

...Jak nemusím autorovy Hranice Lásky, tak toto bylo dokonalé. Křenková dominantní, Boková citlivá a pes je pes. Hudba Holého fajnová. Nemám co vytknout. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Téměř perfektní. Jen ustřihnout zbytečnej závěrečnej voice-over. Případně ho nahradit jednou větou (nikdy jsem si s nikým tak nerozuměla- ta jediná je podstatná). Vše si divák může domyslet sám a autor mu to vlastně nakonec znova zopakuje, aby to jako pochopil. Což je škoda. Moc dobré. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Dost zajímavé téma, ale zpracování poměrně pokulhává. Věřím, že toto téma šlo zpracovat lépe a postavy rozvinout více do hloubky, nicméně jako takové malé zpestření na jedno zhlédnutí tento mini film poslouží poměrně dobře. 55% ()

Reklama

Reklama