Reklama

Reklama

Mařenka a Jeníček v lese hrůzy

  • USA Gretel & Hansel
Trailer 1

VOD (1)

Kdesi daleko v zemi pohádek vede mladá dívka svého malého bratra do temného lesa. Zoufale shání jídlo i dřevo. Narazí ovšem na děsivé ztělesnění zla. (Filmbox)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (182)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímaly statistiky, kolik dětí skončilo psychicky labilních poté, co ve sbírce jejich rodičů našly tenhle filmík, a pustily si jej s příslibem pohádky. Jako líbilo se mi, jak často mi to připomínalo milovanou VVitch. Bohužel to ale zdaleka tolik neděsí, a ani nedokáže udržet permanentní divákovu pozornost: několik těch atmosférou nacucaných scén je prostě až natolik hypnotických, že dokonale uspávaj. [Netflix] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hvězda za kameru a výpravu, tam fakt klobouk dolů. Jinak jsem dostal naservírovaný prostinký příběh, který by vystačil tak na dvacet minut, nesympatickou asexuálně vyhlížející tomboyku, strašidelný příběh, se kterým se pak nepracovalo (!) - fakt, čaroděj ani děsivá holčička už vysvětleni a nějak do detailu využiti nejsou, jen furt někam šepotem lákají, aby bylo jako to strašidelno, dále se mi dostane politicky korektně černocha a genderově ženské hrdinky (stejně jako v hororu V lese dnes v noci nikdo nespí), voiceoveru (!), rýpání do církve, muchomůrek, parodie na boží oko, Měsíce na nebi, který by měl couvat, ale dorůstá, a celkově to spíš připomíná hodně, ale hodně laciný odvar Krabata, než Jeníčka a Mařenku, bo nedojde ani na "vidím světýlko", dokonce ani na loupání perníku. Come on! Jinak příběh je, že někdo někam přijde, tam stráví nějakou dobu, a pak zas odejde, nějaké napětí, zvrat, střet, tedy kolize, to tu fakt není, navíc ten závěrečný "souboj" je tak rychlý a odbytý, bez obrany (!), až mě to urazilo. ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Po prvej tretine som si hovoril, že Gretel & Hansel natrhnú prdel modernizovanej verzii z roku 2013 (Jeníček a Mařenka: Lovci čarodějnic). Bohužiaľ postupne začne hororovú štýlovosť zabíjať umelecké smerovanie. Skvelo vyzerajúca rozprávka pre dospelých, ktorá je zaujímavo pojatá, ale bohužiaľ vo výsledku sklame, pretože naťahovala svoje čiernočierne prsty skôr k artovému publiku. ()

ricci.s 

všechny recenze uživatele

Nedivím sa, že film vyškrtli z našich kín, moderný mladý divák je totiž orientovaný na horory trochu iného razenia ako toto. Perkins doteraz nakrútil dva priemerné horory, v ktorých nádherne vybudoval atmosféru, akurát že sa potom nikam nepohol, a tak jeho filmy začali veľmi rýchlo nudiť. A ani v tomto prípade nedošlo k žiadnej veľkej zmene, hoci si myslím, že Gretel & Hansel je z nich najpodarenejší. Film je po atmosférickej stránke brilantný, meditatívny, pohlcujúci až hypnotický, ale súčasne dosť strnulý, prešľapuje na jednom mieste, a v konečnom dôsledku žiaľ neponúkne nič, čo by diváka dostatočne "nabudilo". Ani samotná striga sa vlastne poriadne neprejaví. Plus ešte ten debilný rating PG-13. Niekoho to možno pohltí a bude to považovať za dokonalé hororové umenie, niekoho totálne uspí. Za mňa veľmi porovnateľné povedzme s nórskym Skyggenes dal. Lesík, hudbu a atmosférku som si miestami celkom vychutnával, no napriek tomu som sa najmä v druhej polovici tešil na čím skorší koniec. Forma jednoznačne predčila obsah. Potenciál bol vyšší. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Oz Perkins si opäť ide svoje a patrí medzi najoriginálnejších súčasných amerických hororových tvorcov, minimálne čo sa týka nezávislej scény. Gretel and Hansel viac zapadá do jeho sveta, respektíve budete mať dojem, že sa príbeh odohráva v minulosti v rovnakom fikčnom svete, ako jeho predchádzajúce dva filmy a zabudnete, že sa pozeráte na nejakú novú verziu klasickej rozprávky. Nikdy mu nešlo o hutnosť deja, i keď sa tu nájdu nejaké tie zvraty a rozhodne sa nesnaží šokovať ľakačkami. Čím by sa aj vysvetlilo, prečo nepatrí medzi extra preferovaných tvorcov. Kamera je úžasná, myšlienková rovina obstojná, len stále mám pri Perkinsovi dojem, že mohol nakrútiť skôr minisériu zloženú z hodinových epizód, akýsi hororový Black Mirror, než naťahovať už tretí krát dej na celovečernú stopáž. 70% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama